Onverwacht bijten en krabben

Het gedrag van sommige katten overstijgt het gewone spelen en neemt agressieve vormen aan. Zij blazen, grommen en vallen soms de verzorger aan. In veel gevallen is daar een oorzaak voor al is die soms moeilijk te achterhalen zonder een gedragstherapeut te raadplegen.
Plaats reactie
kattig111
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 14 jul 2016 11:12

Onverwacht bijten en krabben

Bericht door kattig111 »

Ik heb sinds een paar maanden een gecastreerde kater van 10 jaar oud. Hij is blind (geworden dit jaar), maar heeft erg veel zelfvertrouwen en lijkt er bijzonder weinig last van te hebben. Je kan hem ook gewoon oppakken, terwijl het schijnt dat veel blinde katten dit over het algemeen erg eng vinden. Het kostte hem weinig moeite om te wennen in mijn huis en hij maakt over het algemeen een erg tevreden indruk. Vreemde mensen vindt hij ook totaal niet eng.

Hij is erg aanhankelijk, soms op het opdringerige af. Wil erg graag op schoot en bij mij in de buurt zijn. Als ik dit niet wil wordt hij tegenwoordig vaak een beetje bozig. Hij duwt namelijk op vrij brute wijze mijn handen weg met zijn volle kracht (en hij weegt 8kg). Als ik hem wil tegenhouden en als ik hem dan tegenhou of wegzet slaat en/of bijt hij. Vaak komt er daarna nog een kwade miauw en een soort aanval waarin hij mij op een random plek bijt, in mijn bovenarm of been bijvoorbeeld.

Soms zit hij op schoot en aai ik hem, waar hij erg van geniet, en ook dan vertoont hij weleens dergelijk gedrag vanuit het niets.
Wat ik nu consequent doe, is heel hard nee roepen en hem op de grond zetten maar dit lijkt niet erg veel indruk te maken.

Als hij op schoot zit wil hij zo dichtbij mogelijk, wat wel erg schattig is, met zijn pootjes in mijn nek en zijn gezicht tegen het mijne. Maarja, hier is natuurlijk niet altijd het moment naar, ik ben ook weleens bezig.

Het maakt ook niet uit of ik veel of weinig thuis ben. Hij doet het ook bij anderen overigens. Verder vertoont hij geen vreemd gedrag, gaat braaf naar de bak etc.
Wel is hij sinds een tijdje heel druk bezig met het rijden op zijn mandje, waarbij hij hard in de rand bijt. Dit gedrag is hij allemaal gaan vertonen toen hij echt gewend en op zijn gemak was.
Ik weet niet op welke leeftijd hij gecastreerd is, wel dat het niet recent was. Ik kan mij voorstellen dat het op iets latere leeftijd was want hij is gigantisch groot voor een huis tuin en keukenkat.

Iemand enig idee waarom hij dit gedrag vertoond? En hoe ik hier het beste mee om kan gaan?
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door Liesje22 »

Klinkt net als mijn opvangdame!
Als zij niet in haar nopjes is, kan je haar niet aaien.
Dit zie je niet zomaar aan haar als je haar niet kent.
Ze geeft wel heel subtiel in haar gezicht en houding weer: hey, ik zit eigenlijk niet zo prettig in mijn vel (hier gewoonlijk omdat de 2 kittens los zitten dan), dus raak me niet aan en laat mij mijn zinnetje maar even.

Ook zij heeft héél veel aandacht van mensen nodig, een echte fletskont!
Maar ook dan moet je opletten. Soms komt ze op schoot en in't begin is ze dan, uiteraard, nog wakker en mag je haar lekker aaien. Dan wil ze rustig in slaap gaan vallen en dan mag je hand er wel op blijven liggen, maar moet je niet aan haar ganse lijf gaan zitten frullen, want dat vindt ze dan weer niet zo prettig op die moment.

De opvangdame is een stressgevoelige dame, al zie je dat niet aan haar (als buitenstaander, je moet op de kleine details letten!).
En ze heeft best haar eigen willetje, dus als ik niet strikt ben, zou ze zo over me heen lopen.
ze heeft ooit ook geleerd dat mensen bang zijn van klauwen en een beet, dus ze zal gemakkelijk een mep geven, doen alsof ze bijt en natuurlijk een grom en blaas erbij, want dat heeft ze geleerd, dat schrikt af.
Daar geef ik niet aan toe.
Ben ik bang dat ze toch zou klauwen en ik moet haar bv uit mijn zetel sjassen, neem ik even een kussen, achter haar om en 'duw' haar zachtjes eruit en vertel erbij: hey, dit is hier mijn plaatsje en IK wil hier nu zitten, jij moet vertrekken, ga maar lekker in je mandje liggen of kom op schoot.
Ze zeurt dan wel eens een keertje, maar als ze door heeft dat ik het meen, dan gaat ze zonder morren wel heen.

Mijn opvangdame lijkt ook gewoon heel normaal, geen vreemd gedrag, is zindelijk edm. Dus eigenlijk de perfecte huiskat, mits je bereid bent om op de kleine details te letten en de schat haar eigen plekje te gunnen als ze niet zo denderend in haar vel zit en haar voornamelijk ook gerust te stellen. Veel liefde, tijd en energie, maar krijg je dobbel en dik terug hoor!

Het rijgedrag, dat ga ik aan anderen overlaten om daar wat meer over te vertellen.

Ik weet niet wat typisch katergedrag is en wat niet en of het met wel of niet castreren te maken heeft edm. (hij is blijkbaar gecastreerd lees ik, dus weet niet of het er mogelijks iets mee te maken kan hebben, ben nog geen kattenspecialist hihi).
Gebruikersavatar
Sifra
Tijger
Tijger
Berichten: 1050
Lid geworden op: 22 feb 2012 22:17
Locatie: Zuid-Holland

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door Sifra »

Je moet eerst weten of zijn agressieve gedrag echt een gedragsprobleem is of een medisch probleem. Die blindheid bijvoorbeeld, hoe is die ontstaan? Als het een gevolg is van hoge bloeddruk heb je een kat die constant koppijn heeft en zich niet lekker voelt. Daar zou je zelf ook chagrijnig van worden.
Had hij dit gedrag al bij de vorige eigenaar, dan zou het nuttig kunnen zijn om na te vragen of hij heel jong van zijn moeder gescheiden is en bijvoorbeeld als flessenkitten is grootgebracht. Dat extreem aanhankelijke kan daar op wijzen. Als hij niet met andere kittens is grootgebracht, dan heeft hij geen grenzen geleerd en bijt er vrolijk op los. Misschien is het ook gewoon een straalverwend mormel met een groot ego. Zoeken naar de oorzaak is het begin van een oplossing.
Masturberen is niet vreemd bij gecastreerde katten. Als hij daar nou lol aan heeft, zou ik zo laten, tenzij het obsessief gedrag wordt. Zolang hij het maar op zijn mandje doet en niet op jou. Sta dat nooit toe, want dan heb je nog een probleem.
A dog is a dog, a bird is a bird, a cat is a person. (Mugsy Peabody)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9310
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door castratenkoor »

net als Sifra zou ik ten eerste willen weten of het medisch is of psychisch. Bij gedragsproblemen laat ik urine-onderzoek en algemeen bloedonderzoek doen. Echt op alles wat denkbaar is, ook testosteron. Theoretisch zou hij niet goed gecastreerd kunnen zijn, b.v. omdat er een bal niet ingedaald was.

Pas als je zeker weet dat hij niks medisch mankeert kun je je gaan verdiepen in zijn gedrag.
Hij klinkt als een enorme aandachtfreak.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
kattig111
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 14 jul 2016 11:12

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door kattig111 »

Allemaal dank voor de antwoorden!

@Liesje22: ik heb totaal niet het idee dat hij slecht in zijn vel zit of stressgevoelig is. Héel soms is hij wat chagrijnig, maar dan neemt hij juist zijn afstand en gaat hij alleen in zijn mandje liggen mokken :smile:
Ik heb eerder het idee dat een soort dominantie is, al las ik dat dit bij katten niet zo duidelijk voorkomt als bij honden.
Ook is dit gedrag nu iets wat continue voorkomt, dus helaas geen 'bui' ofzo.
Dat met dat kussen is herkenbaar, dat doe ik nu ook, is wel zo handig.

Wat betreft de vraag of het eventueel een medisch probleem is: hij is beschoten met een luchtbuks en in beide ogen blind geraakt. Zijn ogen zijn erg goed genezen sinds hij bij mij woont (waren eerst rood van het bloed maar nu zien ze er weer netjes en blauw uit).
De vorige eigenaren hebben hem weggedaan toen hij blind was geworden (het is echt een triest verhaal), daarna heeft hij een tijdje bij een tussenpersoon van een stichting gewoond op een kamer in een huis met veel honden en andere katten wat hij niet zo prettig vond. Daar was hij wat meer timide.
Daarna kwam hij bij mij wonen en is hij echt uit schulp gekomen, begon ook te spelen en te rennen enzo.

Over zijn achtergrond is verder dus niet veel bekend, maar dat een flessenkitten is geweest kan ik mij heel goed voorstellen, ik heb veel katten meegemaakt maar zo aanhankelijk en onverschrokken nog nooit.

Wellicht is het inderdaad gewoon een verwend mormel :lol: Het is ook geen gigantisch probleem, maar soms wel een beetje vervelend. Ik moet volgende maand met hem naar de dierenarts, dus ik zal eens vragen of zij hier nog gedachten over hebben.

@castratenkoor: Over het testoteron onderzoek, komt het veel voor dat katten teveel aanmaken?
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door Rik »

Yikes, een kat van 10 (of welke leeftijd dan ook) wegdoen omdat ie blind is geworden. Ik hoop dat dat niet de enige reden was. De kat heeft natuurlijk juist dan wat stabiliteit nodig. Maar goed... de buurt waar hij met een luchtbuks beschoten is, is natuurlijk ook niet zo'n lekkere omgeving.

Het gehele gedrag komt mij ook een beetje over als solo-gedrag. Ik heb meerdere katten gekend die, als je ze ze niet precies goed "leest", heel aardig kunnen doen maar dan in één keer heel raar uit de hoek kunnen komen. Bowy had het ook naar vreemde (kopjes geven maar uithalen als de mensen probeerde te aaien). Een andere kat die ik kende had dit nog veel erger. Heel af en toe (om de paar jaar) had Bowy ook wel eens van die buien. Ik kon dat goed zien en wist dan wel hoe laat het was. Even met rust laten dan. Maar bij jou schijnt het dus wel wat erger (en vaker) te zijn. Toch lees ik dat het gebeurd op het moment dat het dus niet exact naar meneer zijn zin is (bij wegduwen e.d.). Ook het uit het niets uitvallen bij aaien bijvoorbeeld... dat kan ook een vorm van overstimulatie zijn. Het aaien is dan lekker maar op een gegeven moment... pats. Ik kan alleen maar adviseren consequent te zijn (dus stoppen op dat moment, en dan is het fijne momentje afgelopen) en hem erg goed te leren "lezen" zodat je die momenten nét voor kunt zijn.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9310
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door castratenkoor »

Als een kater maar half gecastreerd is, is in het bloed te zien dat hij sexueel actief is zeg maar. Toevallig heb ik pas een compleet bloedonderzoek laten doen. Deze kater was gecastreerd in het asiel. Maar testosteron was juist extreem laag bij hem dus geen nagebleven bal. Verder waren de bloeduitslagen ook allemaal prima.

Maar dat geeft mij toch een stukje rust, zo weet ik dat het tussen de oortjes zit en dat hij gezond is en geen (aantoonbare) achterliggende kwalen of ziektes heeft. Zonde van het geld vind ik het dan ook absoluut niet.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
kattig111
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 14 jul 2016 11:12

Re: Onverwacht bijten en krabben

Bericht door kattig111 »

Kort nadat ik dit bericht postte heeft hij een blaasontsteking gekregen, dus wellicht heeft hij toch minder goed in zijn vel gezeten dan hij liet zien. Volgens de dierenarts was dit waarschijnlijk gekomen doordat hij stress heeft gehad toen ik twee weken op vakantie was (er hebben toen verschillende bekenden bij hem gelogeerd) en veel heeft meegemaakt dit jaar. Inmiddels hangt er een Feliway verdamper in huis en is hij een stuk rustiger geworden! Hij 'hangt' minder aan mij, zoekt me nog steeds op maar niet meer zo manisch. Als ik op de bank zit is hij nu prima in staat om in zijn eentje te gaan liggen of te spelen, heel fijn. Het happen/krabben is ook wat minder geworden! Het is dus relatief makkelijk opgelost :smile:
Dank allemaal.
Plaats reactie