Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Jua
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 nov 2019 14:27

Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Jua »

Ondertussen al een paas maanden bezig om een kat aan te schaffen. Vooral ook de kinderen willen dit al heel lang maar een huisdier is niet iets dat je even neemt.
Dus er veel over gesproken, uitgezocht etc etc

In eerste instantie wilde we een jonge kat (1 a 2 jaar oud) omdat de kinderen het wel leuk vinden dat die nog speels is en ook omdat we echt met de kinderen willen laten opgroeien.
Veel bij asielen gekeken, het zoekgebied na paar weken ook uitgebreid naar verder weg want het aanbod is zo klein.
Er zijn wel volwassenen katten maar vaak zijn ze al 8+ of kenmerken als schuw, niet geschikt voor kinderen ed.
De enkeling die wel aan onze wensen (en aan wensen van de kat voldoet) is binnen no time al weg.
Ondertussen na nog meer verdiepen onze aandacht dan gericht op een kitten.
Bewust 2 ook voor het welzijn van de katten
(er is hier wel iemand bijna altijd thuis)
Maar die gaan via het assiel helemaal zeer hard. Enkel de niet gesocialiseerde bange kittens blijven over. Niet geschikt voor ons gezin.

We willen het liefst katten die van aandacht en knuffelen houden, uiteraard begrijpen we dat kittens vaak nog geen tijd daar voor hebben maar na bepaalde leeftijd is er wel enig zicht erop dat de kat van aanhalen ed houd?!

(dat beschrijft men bij assiels in ieder geval wel vaak.... Katje is enorme knuffel, komt vaak bij je etc)

Ondertussen zeer vaak mis gegrepen. Binnen het uur bellen en dan toch weer iemand anders die je al voor is, toch maar op marktplaats gaan kijken.

Vandaag ergens gaan kijken. Dacht dat het geen boerderij kittens waren want vrouw zei met kinderen opgegroeid ed. Boerderij kittens staan er immers ook veel op mp en die zijn niet zo geschikt als huiskatten.
Maar we komen aan en de kittens zitten in een kooi.
Overdag want anders lopen ze misschien weg omdat er steeds mensen de deur open laten (buitengebied) moederpoes is heel de dag buiten.
Savonds gaan ze uit de kooi en ja er komen regelmatig kinderen knuffelen.

De kooi geeft mij al geen goed gevoel, het is er ook niet schoon.
De kittens schieten meteen weg zodrade kooi open gaat. Ze vinden ons heel erg spannend.
Eigenaar krijgt ze wel te pakken en dan liggen ze uiteindelijk wel even op schoot.

Bij deze mensen gaan we ze sowieso niet kopen omdat het niet goes voelt maar vraag mij wel erg af hoe je nu kunt oordelen of de kittens goed gesocialiseerd zijn en dus kans dat het het gezellige aanhankelijke katten worden?

Of rennen en duiken kittens altijd weg bij vreemden?
Kun je ze nooit oppakken?
Alle katten die ik ken komen vaak wel nieuwsgierig naar je toe voor een kopje of aandacht maar deze maakte totaal geen contact.

We hopen nog ergens anders te gaan kijken naar weet niet goed waar nu op te letten.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Rik »

Jua schreef:
06 nov 2019 14:44
Bewust 2 ook voor het welzijn van de katten
Helemaal goed. Dat is voor kittens onder 1 jaar absoluut het beste. Bij een kat van 2 jaar of ouder kun je naar het karakter kijken en dan heb je wel kans goede solo-kandidaten tegen te komen. Maar kittens moeten echt nog spelen, 'vechten' en omgaan met andere kittens.
Jua schreef:
06 nov 2019 14:44
Maar die gaan via het assiel helemaal zeer hard. Enkel de niet gesocialiseerde bange kittens blijven over. Niet geschikt voor ons gezin.
Hoe oud zijn de kinderen eigenlijk?
Het is heel erg van belang dat de kinderen van het begin af aan meekrijgen dat katten ook een willetje voor zichzelf hebben. Dus niet erachter aanjagen omdat ze zo graag willen knuffelen. Dat zie je n.l. heel vaak. En dat bevorderd het 'leren knuffelen' van een kat absoluut niet. Die leert dan eerder weg te duiken omdat ie misschien geen zin heeft om opgetild te worden. De 'opvoeding' van de kinderen in deze is dus zeker ook heel erg belangrijk.

Kittens hebben vaak nog niet een volgroeid karakter. De indrukken die ze krijgen in het eerste levensjaar is heel erg bepalend hoe ze uiteindelijk ook worden. Najagende kinderen zijn daarbij dan uit den boze :) Met een beetje geduld en beheersing kan een schuwe kitten (die ene die wegduikt als het kooitje open gaat) binnen een tijd uitgroeien tot de grootste knuffelaar. Maar andersom kan dus ook.
Jua schreef:
06 nov 2019 14:44
Ondertussen zeer vaak mis gegrepen. Binnen het uur bellen en dan toch weer iemand anders die je al voor is, toch maar op marktplaats gaan kijken.
Ja, 'vervelend' hè. Dat had ik ook. 8:59 bellen en het antwoordapparaat krijgen. 9:00 bellen en in gesprek. 9:05 bellen en te horen krijgen dat ze de kittens nét besproken hebben :lol:

Op ik zoek baas . nl (zonder spaties) kun je veel vinden. Maar vaak hebben asiels ook kittens in 'het assortiment' zitten die daar nog niet op staan.

Marktplaats is altijd weer een gok (die wij meestal niet adviseren). Tevens krijg je ze daar vaak al te vroeg mee. Ze moeten dan nog ontwormt, 2x geënt, gechipt en gecastreerd worden. Als je dat allemaal op telt... bij een asiel zit dat er vaak allemaal al bij (voor een prijs van €95-€150 totaal per kitten). Uiteindelijk kan mp dan ook behoorlijk duurder zijn.
Jua schreef:
06 nov 2019 14:44
Of rennen en duiken kittens altijd weg bij vreemden?
Kun je ze nooit oppakken?
Dat is heel verschillend. Echt goed gesocialiseerde kittens rennen inderdaad niet weg. Die blijven onderzoekend, ook als er zich vreemde situaties voordoen (of vreemde in huis zijn). Maar zoals ik al aangaf kunnen katten die wegschieten zich wel nog steeds ontpoppen tot knuffelaars. Het probleem is dat je daar eigenlijk nooit een garantie voor hebt bij kittens.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Kytumymo
Poema
Poema
Berichten: 365
Lid geworden op: 26 nov 2017 14:17

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Kytumymo »

Of een kitten een knuffel wordt kun je nooit van te voren zeggen. Ik heb de afgelopen 25 jaar al heel wat katten gehad en daarvan waren er maar 2 'schootkatten'. Een kat die lief is en graag aangehaald wordt gaat niet per se ook op schoot liggen.

Mijn neef had een keer (6 jaar geleden en zonder dat ik het wist) een kitten op een boerderij gehaald, toen dat niet liep zoals verwacht werd ik pas gebeld. Kitten was schuw en zat al dagen in de bank en was alleen maar aan het blazen. Ik heb toen geadviseerd een héél sociaal kitten te kopen, bij mensen in huis, met kinderen, andere dieren en waar het heel druk is met inloop. Na een paar dagen zoeken had hij er 1 gevonden. Hij liet het kitten in de kamer en per direct kwam de andere uit de bank en er was niets meer aan de hand. Het gesocialiseerde kitten heeft hem helemaal uit zijn schulpje getrokken, dat ging zeer snel. Zo belangrijk kan het zijn. Dus dat kan ook nog een optie zijn.
♥ Mythos 8 ♂ Tut 10 ♀ Diba 0,8 ♀ ♥
† Shiva (5) '96 † Duvel (6) '06 † Vinci (0,6) '07 † Gizmo (17) '12 † Kylian (11) '17 † Moreeke (15) '19

Gebruikersavatar
Kytumymo
Poema
Poema
Berichten: 365
Lid geworden op: 26 nov 2017 14:17

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Kytumymo »

En mijn eigen Diba (heb haar nu ruim 5 maanden). Opgegroeid in een bench op een slaapkamer met mama een broertje en zusje, 13 weken lang. Ze klommen als aapjes door de bench. Ik wilde haar eigenlijk niet meenemen, ze keek zo angstig. Maar natuurlijk had ik weer met haar te doen. Was bang dat als iemand anders haar meenam dat ze van het 1 naar het andere huis zou gaan omdat ze 'niet handelbaar' was.

De eerste weken was ik ook wel erg bang hoe het zou gaan lopen, de eerste dagen zat ze alleen maar achter de tv onder de verwarming. Omdat daar scherpe dingen konden zitten controleerde ik haar wel een paar keer per dag, dan trilde ze als een rietje, grote ogen en maar haar neusje aflikken, zo zielig. Verder liet ik haar zoveel mogelijk met rust. En langzaam kwam ze steeds meer tevoorschijn, maar bij iedere beweging ging ze weer onder de verwarming zitten.

Uiteindelijk heb ik een gedragsdeskundige gebeld en die adviseerde om oefeningen met haar te doen. Lang gezocht naar snoepjes die ze geweldig vond en heb haar geleerd om een high five te geven (had ook wat anders kunnen zijn). Dat heeft heel erg geholpen om contact te krijgen en een band op te bouwen.

Alles wat voor haar géén link heeft met mensen maar toch lawaai maakt dat boeit haar niet. Als ze vuurwerk afsteken gaat ze op de vensterbank zitten kijken, ook bij de stofzuiger blijft ze gewoon zitten, of als er een pak folders door de brievenbus komt gaat ze kijken. Maar als ik visite had dan kwam ze niet of raakte in paniek als ze onverwacht binnen kwamen. Maar vorige week had ik eters en toen liep ze klokslag 19 uur naar de keuken en ging daar rustig zitten wachten terwijl er 3 'vreemden' gepasseerd moesten worden. Ik dol enthousiast natuurlijk. Dus geduld en tijd is een schone zaak. Inmiddels ligt ze lekker tegen me aan te kroelen, wil ze op haar buikje gekriebeld worden en lekker onder haar kinnebakkes gekrabbeld. Had in het begin echt niet verwacht dat het toch nog zo snel beter zou gaan.
♥ Mythos 8 ♂ Tut 10 ♀ Diba 0,8 ♀ ♥
† Shiva (5) '96 † Duvel (6) '06 † Vinci (0,6) '07 † Gizmo (17) '12 † Kylian (11) '17 † Moreeke (15) '19

Gebruikersavatar
Sjanke
Lynx
Lynx
Berichten: 101
Lid geworden op: 28 jun 2015 12:21

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Sjanke »

Wellicht is er in jouw regio ook een opvang zoals Stichting Poezensnuitjes (Nijmegen). Daar worden de kittens in gastgezinnen opgevangen, zodat ze meestal goed gesocialiseerd op zoek gaan naar een permanente plek.
Als een kat beter past in een gezin zonder kleine kinderen of zonder honden, weten ze dat meestal ook al.

Jua
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 nov 2019 14:27

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Jua »

Ondertussen toch via mp 2 kittens gevonden, kittens die in een gastgezin zaten. Dat gezin vangt al jaren kittens op.
Het zijn 2 broertjes en absoluut niet schuw.
Binnen een half uur waren ze aan het spelen en gisteravond hebben ze heel de avond gezellig op ons gelegen...

De kinderen kunnen ook met ze knuffelen en spelen, het zijn erg lieve kittens.

Nu nog proberen ze te leren wat wij liever wel en niet willen (zoals in de jaloezieën klimmen en aan de bank hangen haha)
Dat hoort er bij kittens natuurlijk bij.
Tips zijn nog welkom.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Tips voor aanschaf kitten /jonge kat

Bericht door Rik »

Fijn dat ze al gelijk bij/op jullie komen liggen. Dan zijn ze inderdaad heel goed gesocialiseerd.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Plaats reactie