Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
j-kk
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 sep 2019 11:52

Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door j-kk »

Hoi allemaal!

Ik heb een nestje kittens opgevoed waarvan 3 kittens al een nieuw huisje gevonden hebben waar zij volgende week naartoe zullen gaan. 2 kittens blijven over, waarvan mijn schoonmoeder er nog eentje extra wilt nemen (zij pakt er al een). Nu twijfelen wij of wij de laatste kitten zelf zullen houden omdat de poezen voor ons op een speciale plek zijn gevonden en wij ze nu al een hele tijd hebben en er erg aan gehecht zijn geraakt.

Wij hebben al 3 poezen. 1 poes van 16 jaar die wij 2 jaar hebben gekregen. En 2 poezen die nu 5 jaar oud zijn en die wij als kittens samen hebben opgehaald. Totdat de 'oudere' poes erbij kwam waren zij dikke maatjes, sinds de oudere poes er is doet iedere poes zijn eigen ding en kijken de poezen eigenlijk niet naar elkaar om.

Wij zijn alleen bang dat met de komst van een nieuwe kitten, alle verhoudingen op scherp komen te staan en er wellicht wel stress/ruzie gaat ontstaan bij de katten. Ook hebben onze buren 2 katers, tot nu toe gaat hier alles goed mee.. maar ook hoe dit met de nieuwe kitten zal gaan vraag ik mij af.

Ons dilemma is dat wij twijfelen of we überhaupt nog een extra kitten kunnen nemen en zo ja, of wij dan de overgebleven kater of de overgebleven poes zal pakken. Wij hebben eigenlijk ons hart een beetje verloren aan het katertje. Vanaf het begin vonden wij dit de leukste kitten. Wij twijfelen alleen of dit wel een verstandige keuze is omdat: het poesje een stuk rustiger is dan de kater en wij daarom denken dat het poesje misschien beter zal mengen met onze huidige katten. Daarnaast zijn wij bang dat het katertje misschien gaat vechten met de katers van de buren? Wij verwachten dat dit bij een poesje minder snel het geval zal zijn omdat nu ook alles prima gaat tussen onze poezen en de katers van de buren.

Wat zouden jullie adviseren? Nog een kitten nemen of het laten bij 3? En zo ja, de poes of het katertje nemen?

Het is een heel verhaal geworden, sorry daarvoor.. maar ik blijf twijfelen dus hoop hier wat advies te kunnen krijgen :smile:

Groetjes

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5081
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door nellebel »

Gezien de leeftijd van je andere katten zit ik of geen of twee kittens erbij nemen dilemma voor poes of kater opgelost hi hi. Denk dat je andere katten namelijk niet zitten wachten op een super druk kitten. En voor het kitten veel leuker en leeftijdsgenootje

Verstuurd vanaf mijn GM 5 d met Tapatalk

groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

j-kk
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 sep 2019 11:52

Re: Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door j-kk »

Ja klopt inderdaad! Maar we hebben het dilemma omdat er 1 kitten overblijft en de andere 4 al vergeven zijn. In onze direct omgeving vinden we zo snel niemand die er nog een zoekt, en we willen ze liever niet aan “onbekenden” geven omdat we het leuk vinden om ze te zien opgroeien verder. Daarnaast vind ik 5 katten wel weer heel veel haha. De 4e zou wl een uitzondering zijn eigenlijk.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6235
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door Rik »

De eerste vraag is... waar gaan de 3 kittens naartoe die al een nieuw huisje hebben gevonden? Gaan die alledrie naar één adres? Of gaan ze allemaal individueel weg? Als ze allemaal apart weggaan dan zou ik er bij de mensen waar ze naartoe gaan erop aandringen altijd 2 kittens te namen. Dat is altijd beter !!!

Waarom kittens altijd samen? Waarom plaatsen wij geen kittens in hun eentje?

Afbeelding

Wat betreft bij jou is het inderdaad de vraag of de 3 huidige katten zitten te wachten op één drukmaker. Dan zou ik er eerder voor kiezen beide kittens te houden zodat die elkaar hebben. De eerste 2 tot 3 jaar is een kittenmaatje heel erg belangrijk voor de socialisatie. Daarna krijgen de katten een wat meer eigen individuele karakter en wordt dit minder belangrijk (zoals je zelf ervaren hebt). Maar soms zie je dat ze tot op late leeftijd nog klef bij elkaar liggen (maar soms ook niet).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

j-kk
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 sep 2019 11:52

Re: Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door j-kk »

Helemaal mee eens! De andere 4 kittens gaan beiden met zn tweetjes samen weg. Ik heb bij beide nieuwe adressen inderdaad gepolst of ze misschien ook interesse in een derde hadden, maar helaas willen ze er allebei “maar” 2.

Ik vind het zelf ook belangrijk dat ze lekker samen kunnen zijn en niet alleen ergens naartoe gaan, heb ze inderdaad ook geweigerd bij vrienden die 1 kitten wilden waar ze de hele dag alleen op een appartement zouden komen omdat ik dat sneu voor het katje vindt. Maar nu er 1 kitten overblijft zit ik zelf met het dilemma wat te doen haha!

Maar nu er 1 overblijft

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6235
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nóg een kitten bij 3 poezen nemen? En zo ja, poes of kater?

Bericht door Rik »

Ha, ok, daar is dus goed over nagedacht, gelukkig.
Ja, als er al 2 naar een adres gaan en 2 naar een ander (je schoonmoeder) dan blijft er 1 over.
Of je schoonmoeder moet er 3 nemen maar ik kan me voorstellen dat dat ook veel gevraagd is.

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om zelf er nog ergens anders 1 extra kitten vandaan te plukken :lol:
Maar ik begrijp, met al 3 (straks 4) katten in huis, dat die keuze ook lastig is :)

Je zou het in ieder geval nog aan kunnen kijken hoe het gaat met die kleine en je huidige katten. Ja, er kan in de dynamiek binnen de groep wel wat veranderingen komen, maar met de komst van een kitten denk ik dat dat maar minimaal zal zijn.

Hopelijk kun je de 2 poezen van 5 jaar zover krijgen dat ze een beetje omkijken naar je nieuwe kitten. Je zou kunnen kijken of je dat ook een beetje kunt stimuleren (als ze nog een beetje speels zijn).

De moeite met keuze tussen het katertje en poesje kan ik begrijpen. Zoals je inderdaad zegt zou de rustige poezen-kitten misschien beter passen bij de huidige groep. Het katertje heeft misschien echt een maatje nodig om lekker mee te stoeien en te jagen.

Andere optie is natuurlijk een adresje zoeken voor de 5e. Maar dan moet je echt een adresje hebben waar ook andere kitten(s) zijn zodat ze de socialisatie voort kunnen zetten.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Plaats reactie