Kitten en luxaflex/jaloeziën

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Manoni
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 mei 2019 13:22

Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Manoni »

Hoi allemaal!

Ik ben nieuw op dit forum en ook nieuw in de aanschaf van een kitten.
7 juni krijg ik een goed gesocialiseerde kitten in huis van 12 weken oud.

Mijn vraag gaat over het volgende, ik ben mij heel veel aan het inlezen over de do's en dont's en huis kittenproof maken.
Ik maak me in principe nergens zorgen over en heb een kittenproof huis, behalve 1 ding.
Ik heb bij mijn voorramen aluminium luxaflex/jaloeziën hangen.
Ik heb al een aantal keer een jonge logeekat in huis gehad (nu ook) en heb voor hem een plekje op de vensterbank gecreëerd met zijn eigen kussentje van thuis en de luxaflex/jaloeziën hangen dan als een soort klein tipitentje daarachter over de vensterbank heen zodat hij daar kan zitten en naar buiten kan kijken.

Dit bevalt hem heel goed en hij heeft er nog nooit aangezeten dus ik wil graag voor die kleine kitten straks hetzelfde plekje maken zodat hij lekker naar buiten kan kijken.

Mijn vraag is: zou die kleine vast kunnen komen te zitten tussen de jaloeziën als hij er wel mee zou gaan spelen? Is dit gevaarlijk of komen ze daar wel tussenuit? Het gaat mij dus puur om zijn veiligheid.

Als de kitten komt bent ik 5 dagen fulltime thuis dus dan kan ik kijken hoe hij ermee om gaat maar mijn angst zit hem in wat hij daarna doet als ik er niet ben en dat hij straks vast zit.

Tuurlijk zie ik zelf ook wel dat de "oplossing" zou zijn om ze als ik weg ben omhoog te rollen maar ik woon in een buurt waarbij ik liever heb dat bepaalde mensen niet volledig naar binnen kunnen kijken, de tv en alles staat er vrijwel naast en hou ik op deze manier meteen een beetje buiten beeld.

Dan meteen nog een andere vraag:
Mijn logeekat gaat over een week weer naar huis? Moet ik alles grondig schoonmaken van zijn geur, kan het dat de kitten door zijn geur gaat sproeien of valt dat mee?

Alvast enorm bedankt!

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6557
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Dinky »

Ik weet niet hoe stug de luxaflex is maar ik verwacht daar geen problemen anders dan dat het gesloopt kan worden.

Wat ik mij wel afvraag is waarom je 1 kitten neemt en geen 2? Bij 1 kitten loop je het risico van gedragsproblemen omdat mensen de katten taal niet spreken.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
Embillie
Poema
Poema
Berichten: 234
Lid geworden op: 09 okt 2018 00:54

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Embillie »

Mijn vorige kat heeft onze luxaflex als kitten aardig gesloopt :lol: maar niet elke kitten vind het zulk magisch spul.
De inbetween die wij daarna kochten daarentegen, bleef jarenlang goed.

Hij heeft zich wel eens klem gewerkt tussen de luxaflex, maar dat was met flexibel aluminium.
Billie (2007-2018) Maggy (2018-heden) Benjamin (2019-heden)

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9306
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door castratenkoor »

In ons vorige huis hadden we horizontale luxaflex. Die waren zowel voor als achter finaal gesloopt door de katten. In het huis waar we nu wonen hingen ook horizontale luxaflex van de vorige bewoners. Die hebben we in eerste instantie laten hangen met het idee dat komt later wel, verhuisbudget was opgegaan aan catproof maken van de woning, zoals een extra deur in de gang - als sluis. En achter nieuw raam voor kattenluik naar de kattenren.

En het gekke is, hier hebben ze ze niet gesloopt. Ze zijn pas jaren later vervangen door verticale lamellen. een echte aanrader met katten. Dit slopen ze niet (nou ja, wel een trek-koordje eraf gekloven = details).

Het is hier nooit voor gekomen dat een volwassen kat of een kitten vast is komen te zitten in de luxaflex. Ik denk dat dat risico vrij klein is. Wat gevaarlijker is, is b.v. kiep- of kantelramen, bureaustoel met wieltjes (achter uit rijden over kitten heen). Deuren van vaatwasser, wasmachine, oven enz. enz. Zo ken ik b.v. een ervaring van iemand die met een rolstoel een kitten dood reed. Kittens zien gewoon geen gevaar.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
Senshi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 30
Lid geworden op: 27 okt 2018 13:21

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Senshi »

Een of twee kittens gaan vaak zorgen voor een interieur-makeover.
Meestal beginnen ze alvast voor je en de rest haal je weg ter bescherming of beveilig je.

Hier heeft er weleens eentje ondersteboven in de vitrage gehangen.. die was al afgeschreven maar toen hebben we het maar weggehaald. Dat ene vliegje zullen ze altijd proberen te krijgen.. planten, vitrage, enz. staat op dat moment ´in de weg´ .

Het koordje van een rolgordijn hangt in een 32mm PVC buis, want dat koordje zien ze ook als speelgoed. Het rolgordijn zelf laten ze redelijk met rust. Plantjes, klokjes, fotolijstjes en ander losstaand materiaal staat vast met post-it gumblokjes. Werkt prima! (ook leuk voor onder een favoriet speeltje :lol: :lol: )

Het vergt wat aanpassing allemaal. Dat zal je ervoor over moeten hebben.

Manoni
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 mei 2019 13:22

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Manoni »

Senshi!

Dat idee van die gumblokjes is fantastisch! Daar ga ik eens even mee aan de slag.

Ik heb echt al onwijs veel kittenproof gemaakt een aanpassingen gedaan maar de dingetjes waar ik over twijfel kan ik vastzetten op die manier.

Het intresseerd me niet als hij iets sloopt, dat weet je van te voren als je eraan begint en dat is natuurlijk gedrag wat met een beetje begeleiding vanzelf wel rustiger wordt maar dat vastzetten van dingen is wel fijn om te voorkomen dat hij zichzelf bezeerd aan omgevallen spullen. Voorkomen is beter dan genezen.
Touwtjes van luxaflex worden ook netjes opgeborgen.

Top! Bedankt!

Gebruikersavatar
Senshi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 30
Lid geworden op: 27 okt 2018 13:21

Re: Kitten en luxaflex/jaloeziën

Bericht door Senshi »

Mooi! De katten moeten het leren maar jijzelf ook.. een mooie bos bloemen is leuk maar gaat hier apart de afgesloten badkamer in als we naar bed gaan. Het zijn die kleine aanpassingen die je moet doen om alles leefbaar te houden. :grin:

En mocht je het vergeten, de kittens laten het je wel weten.. :lol: al moet je soms voor dat kattengedrag of kattenkwaad na 10 min. je bed weer voor uit. :evil: Aldoende leert men.. ;-)

Plaats reactie