Mijn eerste kat

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Chabby
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 feb 2019 11:48

Mijn eerste kat

Bericht door Chabby »

Ik ben nieuw op dit forum. Ik heb mij net geregistreerd om ook berichten te kunnen plaatsen.

Morgen haal ik mijn kat op. Mijn eerste. Ik moet toegeven dat ik het spannend vind. Ik heb ruime ervaring met (huis)dieren, maar niet met katten.

Het gaat om een kitten van zes maanden. Hij heeft de niesziekte gehad. Hij is inmiddels van de antibiotica voor zijn ogen af en heeft zijn laatste enting gehad. Ik moet zijn ogen nog in de gaten houden en schoon maken. Ik vraag mij af of zijn verleden met de niesziekte nog invloed kan hebben op de toekomst.

Hij woont op het moment binnen met zo'n tien andere katten. Bij mij zal hij ook binnen blijven. Ik woon in een appartement van zo'n vijftig vierkante meter. Ik maakte mij wat zorgen om het feit dat hij bij mij alleen zou zijn, maar de eigenaresse beloofde dat dit goed zal komen, omdat ik door ziekte (vrijwel) altijd thuis ben.

Hij is heel zachtaardig, maar wel enorm speels. Om zijn energie kwijt te kunnen heb ik al wat speelgoed besteld zoals een tunnel. Verder staat de kattenbak, de drink- en voerbak en de krabpaal klaar.

Ik ben benieuwd of jullie nog tips hebben, want ik wil het graag goed doen. Als men het leuk vind zal ik ook updates plaatsen.

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2929
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Mijn eerste kat

Bericht door ErikPhilippus »

Welkom op het forum, en spannend morgen!

Als de niesziekte over is, en de laatste enting zit er in, dan hoef je je volgens mij geen zorgen meer te maken.
Wat de meeste katten prachtig vinden om mee te spelen, zijn een paar samengebonden veren aan een touwtje. Kan je natuurlijk kopen, maar ook zelf maken. Maar misschien heb je al zo'n hengel...

Ik zou ook een aparte drink- en voerbak neerzetten, dat is beter dan zo'n duo-opstelling. En ook niet vlak in de buurt van de kattenbak....

Laat maar weten hoe de introductie is gegaan, natuurlijk vinden we het leuk om te horen (en wie weet ook een fotootje).
Hoe heet de kat eigenlijk?

Veel plezier!
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5749
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Rik »

Welkom op het forum. Spannend, je eerste kat. Updates en ervaringen zijn uiteraard van harte welkom. Ook meepraten in andere voor jou interessante topics vinden we leuk.

Wat betreft de invloed van niesziekte in de toekomst. Het is natuurlijk iets wat altijd weer de kop op kan steken. Maar dat is eigenlijk alleen wanneer hij op dat moment een wat verzwakt immuunsysteem heeft (en in aanraking komt met het virus). Als hij gezond en sterk blijft, mag het geen probleem zijn (Ik ga ervanuit dat hij acute niesziekte heeft gehad en niet chronisch). Wel is het iets wat je even moet bespreken wanneer (en of) hij zijn jaarlijkse niesziekte enting krijgt.

Wat betreft het alleen zijn bij jou... ja, voor een kitten is het altijd beter om een echt kittenmaatje te hebben. Nu heeft hij al een goede socialisatie meegekregen (omdat hij nu 6 maanden is) maar het kan natuurlijk zijn dat hij zich straks toch verveeld (zie link onderaan de post). Dan zou je toch eventueel aan een tweede kitten kunnen denken (altijd leuk natuurlijk). Maar dat kun je ook eventjes aankijken (maar hou het in gedachte).

Eventueel zou je twee kattenbakken moeten hebben (normaal is het aantal katten + 1). De krabpaal zal waarschijnlijk ook niet zo'n grote zijn. Maar dat is voor een kitten ook helemaal nog niet erg. Maar als hij dus alleen is dan kan het wel handig zijn dat hij de ruimte heeft en zijn sjees kan eindigen in de top van een krabpaal die tot het plafond reikt. Bijvoorbeeld deze. Maar ook dat is iets waar je dus over na kunt denken als hij er is (en is afhankelijk van hoe actief hij is).

Veel plezier met de voorbereidingen en het halen morgen.

Waarom kittens altijd samen? Waarom plaatsen wij geen kittens in hun eentje?

Afbeelding
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Chabby
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 feb 2019 11:48

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Chabby »

Rik: Bedankt voor de reactie. Twee kittens als binnenkatten in een appartement van vijftig vierkante meter lijkt mij alleen niet haalbaar.

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 4976
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Mijn eerste kat

Bericht door nellebel »

Ervaring is wel dat 1 kitten meer vernield dan 2, omdat ze dan juist samen spelen ipv spullen vernielen

Verstuurd vanaf mijn GM 5 d met Tapatalk

groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5749
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Rik »

Chabby schreef:Twee kittens als binnenkatten in een appartement van vijftig vierkante meter lijkt mij alleen niet haalbaar.
O, maar dat is het wel hoor. Maar het vergt wel wat planning en vindingrijkheid (werken in de hoogte e.d.). Misschien niet voor direct nu gelijk, maar als je er open voor staat moet het zeker mogelijk zijn in de toekomst.

(Er zijn mensen die op minder vierkante meters twee katten hebben. En in het asiel hebben ze nog minder ruimte.)

Maar ik kan me je gevoel wel voorstellen. Het is je eerste kat Afbeelding Dus eerst maar eens lekker samenleven met dat haarballetje.

Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Cheetah
Cheetah
Berichten: 996
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Zotvanpoezen »

Je kunt je alvast eerst goed inlezen. Succes!
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
Emmajoja
Poema
Poema
Berichten: 264
Lid geworden op: 20 sep 2018 20:02

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Emmajoja »

Chabby schreef:Rik: Bedankt voor de reactie. Twee kittens als binnenkatten in een appartement van vijftig vierkante meter lijkt mij alleen niet haalbaar.
Ik heb ook twee kittens in een appartement. Die ook absoluut niet naar buiten mogen van mij.

Het gaat heel makkelijk hoor. Niks aan de hand. Ze vervelen zich nooit en ik heb wat plankjes op de kast gemonteerd en dan kunnen ze als een trappetje zo omhoog klimmen. Ze zitten graag hoog. Dit bevalt ze prima. Plekje bij het raam is ook altijd een plus en ik heb een klimboom en redelijk wat krabplaatsen.

Ik had hiervoor 1 kater (helaas overleden) maar hij verveelde zich wel als ik er niet was en kon soms zulke fratsen uithalen.

Twee kittens is veel makkelijker naar mijn mening, dan 1. Ze vallen elkaar aan ipv de gordijnen en ze hebben echt wat aan elkaar.


Maar als je 1 wil is dat helemaal niet erg hoor! Wilde gewoon even mijn ervaring delen in een soort gelijke situatie qua huis.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk


Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Cheetah
Cheetah
Berichten: 996
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Zotvanpoezen »

Omdat hij gewend is om met andere katten te leven zal hij zich waarschijnlijk eenzaam voelen zonder vriendje. Als je toch zou overwegen er eentje bij te nemen, kies dan ook een zachtaardig, speels kittentje. Net zoals hij.
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Chabby
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 feb 2019 11:48

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Chabby »

Bedankt voor jullie reacties. Op het moment houd ik het bij één, tenzij ik merk dat het niet anders kan omwille van zijn gesteldheid.

Ik heb de kat vanmiddag opgehaald en hij ligt op het moment te slapen. Bij thuiskomst ging hij op onderzoek uit en daarna hebben we gespeeld en geknuffel. Het leek wel een varken, zo hard knort hij. Hij krabde twee keer aan mijn stoelen. Toen heb ik hem opgetild en bij de krabpaal gezet. Bij de vorige eigenaren liep hij ook op de tafels en het aanrecht. Dat wil ik niet. Als hij op de tafel klimt, duw ik zacht tegen hem aan en corrigeer ik met mijn stem. Het zal even wennen zijn, maar ik hoop dat het uiteindelijk lukt. Hij heeft nog niet gegeten, gedronken of ontlast. Ik ga nu zijn vlees opdienen, dus ik hoop dat er dan verandering in komt.

Ik ben wel allergisch voor hem. Ik heb een snotneus en ik had per ongeluk in mijn oog gewreven. Ik hoop dat dit een kwestie van wennen is.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5749
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Rik »

Dat duwtje geven of wegzetten is prima. Straffen helpt n.l. toch niet en schaadt alleen de band. Het kan echter wel zijn dat je het 1000 keer moet doen voordat ie het begrijpt :lol:

Wat jammer dat je een wat allergische reactie hebt. Hopelijk is dat snel over.

Het kan inderdaad voorkomen bij een (nieuwe) kat.
Wennen aan een allergeen?
Heel concreet zou het kunnen betekenen dat de nieuwe kat meer of iets andere allergenen verspreidt dan de katten die u tot nu toe had. Soms lijkt het ook wel dat mensen als het ware wat wennen aan een allergeen. Dit wordt ook wel spontane desensibilisatie genoemd. Patiënten met katten zeggen wel eens dat ze veel minder last hebben van de eigen kat dan van andere katten. Of dat altijd ook echt zo is, is moeilijk in te schatten. Het is ook iets wat mensen natuurlijk graag willen denken. Dit kan dus betekenen dat u misschien nog wat moet wennen aan de nieuwe kat.
https://www.dcklinieken.nl/ben-ik-aller ... or-katten/
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Chabby
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 feb 2019 11:48

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Chabby »

Ik had nooit verwacht dat ik dit zou plaatsen, maar de kat gaat weg. Wij blijken geen match te zijn. Ik heb hem bij een kitten opvang vandaan en ik heb een bericht gestuurd naar de oude eigenaren. Ik hoop dat zij een nieuw huis voor hem kunnen vinden.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5749
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Mijn eerste kat

Bericht door Rik »

Chabby schreef:
18 feb 2019 11:15
Wij blijken geen match te zijn.
O, wat jammer. Ja, dat kan gebeuren. Hoe is het met je allergie? Is dat wel een beetje opgeklaard?

Ben je nog wel van plan naar katten te kijken of is dat geen optie meer?
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Plaats reactie