Verschil kater en poes

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Kaluna
Huiskat
Huiskat
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 jan 2019 08:27

Verschil kater en poes

Bericht door Kaluna »

Ik heb altijd poezen gehad, nu krijg ik met twee weken een katertje van 10 week oud.
Nu vraag ik mij af of er ook (grote) verschillen zijn in het karakter/ gedrag van een kater vs poes.
Mijn poezen waren goed binnen te houden en ik wil dit katertje ook graag binnen houden en in de tuin aan een lijntje onder toezicht. Mijn vorige poes kon ik los in de tuin laten en ze bleef netjes binnen de schuttingen. Maar hoe zit dat met een kater? Ik ga hem laten castreren en er wordt gezegd dat het dan net als poezen zijn, maar is dat ook zo? Is het eerlijk van mij om hem binnen te houden, ondanks dat ik ervoor wil zorgen dat er genoeg te doen is, genoeg plekjes om te slapen en er staat een grote krabmeubel voor het raam.
Ik ben adviezen nodig en ervaringen met (binnen)katers. En hoe groot is de kans dat een gecastreerde kater toch gaat sproeien of gefrustreerd raakt wanneer je hem binnen houdt? Ik wil heel graag dit mannetje het beste leven te geven dat maar mogelijk is, net als bij mijn vorige meisjes.

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Cheetah
Cheetah
Berichten: 993
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Verschil kater en poes

Bericht door Zotvanpoezen »

Geslacht speelt geen rol, als je maar niet te lang wacht om te castreren. Kun je het katertje niet enkele weken nog bij de moederpoes (en broertjes en zusjes) laten? Dit is veel beter voor het socialisatieproces. Mijn katten mogen overdag kiezen of ze buiten of binnen zijn, maar moeten 's nachts binnenblijven. Dus voor een binnenkat kan ik geen advies geven. Tevens wil ik nog vermelden dat niet alleen katers sproeien, (of ze nu gecastreerd zijn of niet) maar ook poezen! Mijn poes is gecastreerd en sproeit even goed dan mijn katers. Gelukkig alleen buiten!
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9289
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Verschil kater en poes

Bericht door castratenkoor »

Ik heb 7 katers en 1 poes. Zij hebben overdag de beschikking over een buitenren van 10 meter. Ik zie geen enkel verschil in gelukkig zijn in deze situatie tussen de poes en de katers.

Op tijd castreren, tussen 5-6 maanden dan heb je de minste kans op sproeien. Op tijd gecastreerde katers sproeien echt zelden.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6545
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Verschil kater en poes

Bericht door Dinky »

Wat denk ik belangrijker is in het energie kwijt kunnen is een speelmaatje. Dat is in mijn ogen belsngrijker in geluk dan vrij naar buiten mogen.

Het zal ook meer afhangen van karakter dan van man/vrouw of ze vrijheid nodig hebben. Onze vorige poes moest naar buiten en op avontuur terwijl onze huidige poes liever dichtbij blijft.

Zorg verder voor een leuke uitdagende omgeving binnen met veel klim en klautermogelijkheden.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
Mleen
Poema
Poema
Berichten: 262
Lid geworden op: 26 jul 2018 11:49

Re: Verschil kater en poes

Bericht door Mleen »

Ik ben opgegroeid met katers en heb nu zelf twee poezen! Voor mij voelt het niet als heel veel verschil eigenlijk, maar ik deel de mening van Dinky dat het wel belangrijk is om een speelmaatje te hebben. Onze katers vroeger waren echt twee knuffeltjes, met ons en met elkaar! En onze poesjes hebben nu ook veel aan elkaar. 😊 Er is mij altijd verteld dat poezen minder aanhankelijk zijn en sneller “vals” van karakter, maar ik heb hier echt twee onwijs aanhankelijke engeltjes!
Spookje & Nina 17-06-2018
Sammy* 2000-2014
Mikky* 2000-2012

Gebruikersavatar
kittentjes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 661
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: Verschil kater en poes

Bericht door kittentjes »

Onze poes is veel ondernemender dan de kater. Ik denk dat gedrag eerder karakter is dan geslacht. Alhoewel ik onze poes wel typisch pittig vrouwengedrag vind hebben

Verstuurd vanaf mijn SM-A600FN met Tapatalk

Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019

Plaats reactie