Positieve ervaringen met 1 kitten?

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Gebruikersavatar
MissMeow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 61
Lid geworden op: 30 sep 2022 08:39
Locatie: Amstelhoek

Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door MissMeow »

Vandaag voor het eerst een beetje aan het rondneuzen op dit forum en ik lees veel het advies om 2 kittens te nemen ipv 1.

Toch ben ik benieuwd of er hier mensen zijn met 1 kitten en daar geen problemen mee ondervinden.

Ik kan mijn kitten de hele dag begeleiden omdat ik niet werk en veel thuis ben én hem een paar keer per week een uur met een leeftijdgenootje laten spelen.
Hoop dat ik het daarmee kan voorkomen dat er problemen ontstaan?

Zo niet, hoe lang duurt het voor ik merk of 2 een beter idee was geweest en kan ik op dat moment nog bijsturen door er alsnog 1 bij te nemen?
Mama van Knox Elfi🐈(Knox, m) en Knikita Loki🐈‍⬛(Knikita, v)🐾 "Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt"✨️Shiva, Allstar, Amor✨️
Fotoalbum
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7417
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Rik »

Ik heb ervaring met een solo-poes maar heb gelukkig geen problemen gehad (maar het kan ook anders). Wat ik wel merkte was dat ze heel erg naar mij gericht was en (uiteindelijk) absoluut niet meer met andere katten overweg kon.

Als je dat begint te merken ben je eigenlijk al redelijk laat en wordt het met elk moment moeilijker om haar nog te koppelen met een maatje. Toen Bowy een paar jaar was wilde ik er eigenlijk nog wel eentje bij maar ze was toen al zodanig dat ze in paniek raakte bij het zien van een andere kat (heb ik geprobeerd). Ik heb vervolgens kunnen wachten totdat ze overleden is (gelukkig op de hoge leeftijd van 20 jaar), dat ik op zoek kon naar twee nieuwe kittens.

Het eerste advies is altijd een maatje. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel een eigen keuze. Volgende advies is om je kat dan zoveel mogelijk in aanraking laten komen met vreemde situaties. Zoals je al aangaf regelmatig laten spelen met een maatje en contact met meerdere mensen (liefst wel zoveel mogelijk binnen ivm gevaren buiten) en e.v. afgesloten tuin.

Ps. Mocht er overigens nog niet over nagedacht zijn... laat haar ook op tijd (vóór de eerste krolsheid) castreren.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
MissMeow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 61
Lid geworden op: 30 sep 2022 08:39
Locatie: Amstelhoek

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door MissMeow »

Hallo Rik,

Bedankt voor je heldere, niet veroordelende antwoord.

Ik heb inmiddels de keuze gemaakt; het blijft bij 1. Wat uiteindelijk de doorslag gaf, waren de financiën. Maar had het voor dit katje in mijn situatie beter geweest er 2 te nemen had ik daar een mouw aan gepast. De fokker kon me gisteren vertellen dat Knox uit 2 evenwichtige ouders komt, dus dat stelde gerust.

Wat ik wel verwacht is dat hij erg op mij gericht gaat zijn, dit is hij nu al. Wat ik dus ook goed in de gaten houd door hem in huis ook alleen te laten en af en toe eens een paar uurtjes weg te gaan. Daarnaast wil ik hem meenemen op playdates naar buren met honden en katten, zodat hij niet eenkennig raakt. Wellicht dat ik op termijn nog eens een hond neem, maar dat in de verre toekomst en als dat goed voelt. Knox is van het nest uit wel een hond gewend, dus misschien dat dit dan nog kan.

Omdat ik hem alleen laat opgroeien, wil ik er op termijn een buitenkat van maken. Maar na zolang mogelijk uitstel en eerst via de tuin. Zolang hij daar genoegen mee neemt, vind ik dat prima. Zijn gedrag zal dat moeten uitwijzen. Helemaal naar buiten zou hier op een best veilige manier kunnen, dus wellicht is dat een optie.

Ik heb vannacht oprecht een bijna slapeloze nacht gehad van deze beslissing. Gewoon omdat ik het beste wil voor het ventje. Maar ik denk dat ik op deze manier voor zoveel mogelijk geluk voor hem kan zorgen: hij en ik samen, ik meestal thuis op een een paar uurtjes per dag na of een nachtje (dan oppas), ritme van veel spelen, eten, slapen, playdates en na verloop van tijd gecontroleerd naar buiten.

Een mens doet wat hij kan 😄
Mama van Knox Elfi🐈(Knox, m) en Knikita Loki🐈‍⬛(Knikita, v)🐾 "Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt"✨️Shiva, Allstar, Amor✨️
Fotoalbum
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5451
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Anne »

Het is niet voor zijn bestwil om hem nu bewust alleen te laten opgroeien, nu je weet dat een kitten een maatje nodig heeft om goed te socialiseren
En dat is absoluut niet veroordelend naar jou toe bedoeld
Je loopt nog altijd kans dat jouw kitten hierdoor later gedragsproblemen krijgt

Hier bijv een voorbeeld:

https://www.dekattensite.nl/phpBB2/view ... hp?t=35701
grt Anne, Happy 15 Joep 13 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Gebruikersavatar
Pikachu
Poema
Poema
Berichten: 368
Lid geworden op: 28 mar 2019 14:02

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Pikachu »

Ik heb zelf in het begin ook maar één kitten genomen, dat was ook een bewuste keuze, en na lang nadenken.

Ik ben zelf niet van mening dat er "one way or the high way" is. Ik zie overal dat er aangeraden wordt twee kittens te nemen, en daar zit uiteraard ook veel waarheid in.

Maar bij kittens van een goede fokker, die goed gesocialiseerd worden daar, denk ik niet dat het nodig is. Het is zeker vaak wel fijn voor de katten zelf. Maar een vriendin van me, die fokker is, ziet bij haar nestjes vaak wel verschillen in karakters, en zij heeft ook al wel bewust kittens ergens geplaatst waar ze alleen zouden zijn. Zij is zeer veel bezig met kattengedrag, en ik weet dat zij echt niet zomaar wat doet. Bij andere kittens uit haar nesten vindt ze een maatje dan wel weer belangrijk, enz. Ze zoekt echt de juiste match voor elk kitten.

Nu, mijn eigen situatie: ik heb dus een kitten genomen, alleen, en dat ging heel goed. Toen ze net een jaar was hebben wij buiten een kitten gevonden, en gehouden (nadat we zeker wisten dat hij van niemand was). Het klikte meteen goed tussen de twee katten, maar het is niet zo dat ze echt hele dagen liggen te knuffelen samen. Ze spelen wel elke dag even samen en hebben nooit echt ruzie, af en toe eens blazen als het stoeien te hevig wordt.

Ik zie bij hen beiden dus ook echt verschil in karakter. Over Mae (de oudste) denk ik dat ze in haar eentje even gelukkig geweest was. Wolfje heeft volgens mij wel echt behoefte aan een maatje.

Op zich vind ik het nu wel heel fijn met hun tweetjes. Ze vormen zo wel een leuk duo en hebben wat aan elkaar, dat is fijn voor als we op vakantie zijn, dan zijn ze nooit echt alleen. Mocht ik ooit meer katten nemen, dan zou ik denk ik dit keer wel willen gaan voor twee kittens tegelijk. Ook meer zodat die elkaar hebben om te vermoeien, en de oudere katten wat meer met rust zouden laten.

Maar ik vind een kitten alleen dus wel kunnen. Het hangt er ook vanaf hoe je verder wil gaan. Wil je altijd maar één kat, dan is het geen probleem. Wil je er ooit eentje bij zetten, wacht dan niet langer dan twee jaar om dat te doen. Daarna wordt het inderdaad moeilijker.
Cerna

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Cerna »

Pikachu schreef: 05 okt 2022 23:37 Maar bij kittens van een goede fokker, die goed gesocialiseerd worden daar, denk ik niet dat het nodig is.
Het probleem met dit kitten is dat het niet bij een "goede fokker" geboren is want een goede fokker (een echte en geen vermeerderaar) laat het kitten 13 weken (verplicht wanneer het om een goede, bij een rasvereniging aangesloten, fokker gaat!) bij de moeder en geen 9 weken.
En juist die 4 weken extra bij de moeder en evt. broertjes/zusjes zijn zo essentieel voor een kitten.
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6735
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Dinky »

Ja, je hebt de kans dat het goed gaat. Maar je hebt ook de kans dat het fout gaat.
Wanneer het fout gaat dan uit zich dat bijvoorbeeld in het slopen van spullen of het agressief worden naar mensen omdat ze niet van een soortgenoot leren dat bijten en nagels pijn doen.

Omdat ik wilde gaan voor 1 kat in het verleden heb ik toen voor een kat gekozen die niet met andere katten om kon gaan uit het asiel. Dat ging uiteraard om een volwassen exemplaar. Ik heb dus wel ervaring met 1 volwassen poes en daar konden absoluut geen andere katten bij in huis.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
MissMeow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 61
Lid geworden op: 30 sep 2022 08:39
Locatie: Amstelhoek

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door MissMeow »

Na hoeveel tijd zou ik moeten merken dat 1 kitten gedragsproblemen gaat opleveren?
Mama van Knox Elfi🐈(Knox, m) en Knikita Loki🐈‍⬛(Knikita, v)🐾 "Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt"✨️Shiva, Allstar, Amor✨️
Fotoalbum
Baasje_van_Milo
Huiskat
Huiskat
Berichten: 21
Lid geworden op: 08 aug 2022 14:11

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Baasje_van_Milo »

Onze eerste kat was ook een solokat. Mijn eerste kat toen ik volwassen was ook.

Tegenwoordig is het vaak zo dat twee aangeraden wordt, maar in mijn optiek hangt veel af van de leefomstandigheden. Jij spreekt geen kats, maar als je kat buiten komt, komt hij genoeg katten tegen. Is het echter een binnenkat, dan is er dus niemand die zijn taal echt spreekt, en dan kan hij vereenzamen en ongewenst gedrag gaan vertonen.

Ik weet dat veel mensen zeggen dat ze dan wel met hun kat gaan spelen, maar je spreekt de taal niet, je kent de nuances in gedrag niet. Dan zou ik dus echt een maatje aanraden.

Toen Milo terug kwam bij mij (ons), was hij alleen. Maar hij was een maatje gewend. Hij was zo eenzaam dat hij altijd gilde, en als wij op bed lagen en hij hoorde ons praten, sloopte hij de deuren en gilde hij hartverscheurend om erbij te mogen. Zo sneu. We hebben toen een maatje (herplaatser) gezocht en Lyna is echt een perfecte match voor hem.

Ik zou dus zeggen: bekijk het op een case by case basis.
Gebruikersavatar
MissMeow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 61
Lid geworden op: 30 sep 2022 08:39
Locatie: Amstelhoek

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door MissMeow »

Vandaag heb ik een maatje uit het nest opgehaald voor Knox.. Ik was in de veronderstelling een kater mee naar huis te hebben genomen, maar ze blijkt een poes! 😄 Haar naam is Knikita Loki, en ik ben nu al beretrots op haar. Moet wel even wennen aan 2; het gekeuvel tussen Knox en mij heeft plaats gemaakt voor een kittenorkaan en ik moet mijn liefde en aandacht verdelen over 2. Maar daar heb ik zoveel van dat het vast goedkomt.
Mama van Knox Elfi🐈(Knox, m) en Knikita Loki🐈‍⬛(Knikita, v)🐾 "Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt"✨️Shiva, Allstar, Amor✨️
Fotoalbum
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5451
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Anne »

Ach wat mooi!!!
Hoe reageerde mr knox, herkenden ze elkaar nog? :-P
grt Anne, Happy 15 Joep 13 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Gebruikersavatar
MissMeow
Huiskat
Huiskat
Berichten: 61
Lid geworden op: 30 sep 2022 08:39
Locatie: Amstelhoek

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door MissMeow »

Het was meteen spelen, dus denk dat die herkenning er wel was! Al had Knikita Loki daar niet meteen zin in, had even wat tijd nodig om te landen. En omdat Knox best wat hardhandig was, heb ik ze even apart gezet. Zo kon Knikita Loki even rustig de kamer verkennen. Ik liep ondertussen wat heen en weer tussen de vertrekken en dat ging prima. Na verloop van tijd in 1 ruimte en samen spelen. Wederom wat hardhandig door Knox, maar omdat Knikita Loki ook achter hem aanging, liet ik ze maar begaan. Knikita Loki gaf op gepaste momenten haar grenzen aan, dus zal wel goed komen. Liggen nu in 1 mandje te slapen 🥰
Mama van Knox Elfi🐈(Knox, m) en Knikita Loki🐈‍⬛(Knikita, v)🐾 "Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt"✨️Shiva, Allstar, Amor✨️
Fotoalbum
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6735
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Dinky »

Oh wat heerlijk :-)
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7417
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Rik »

Ja, Knox zal lekker enthousiast geweest zijn.
"Fijn, een speelmaatje"

Hij moet weer een beetje leren waar de grenzen liggen want dat kunnen ze redelijk snel vergeten.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Cerna

Re: Positieve ervaringen met 1 kitten?

Bericht door Cerna »

Ik kreeg even tranen in mijn ogen :smile: toen ik je laatste berichtje las: zo fijn dat Mr. Knox nu een vriendinnetje heeft!
Ben heel blij dat je deze beslissing genomen hebt.
Plaats reactie