Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 894
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Yo16Ka16No11 » 06 nov 2017 21:19

Mijn twee katers zijn vanaf kittens 17 jaar bij elkaar geweest. Er was een prima acceptatie, maar eens in de zoveel tijd moest er eens even flink geknokt worden. De haren flokken vlogen dan in het rond, maar nooit tot bloedens toe. Ik heb me daar nooit zo'n zorgen over gemaakt en scheidde ze pas als het echt te lang duurde. Mijn gevoel zegt dat dit heel natuurlijk gedrag is: territoriumdrift en dominatie. Meestal was Yoki, degene met het minst natuurlijke overwicht 'the instagator' omdat hij harder moest vechten voor zijn positie. Karel liet het een aantal keer over zich heenkomen, maar de optelling maakte dat hij Yoki af en toe even hard terugpakte. Ik denk dus dat vechtpartijtjes tussen twee katten die niet uit hetzelfde nest komen de normaalste zaak van de wereld is.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018

Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 894
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Yo16Ka16No11 » 06 nov 2017 21:39

Empora: het klinkt mij als een hele gezonde basis en heel goed en helemaal niet sneu dat Radja haar grens aangeeft.
Katten kunnen niet even rustig gaan zitten en in gesprek gaan ;-)
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4447
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Rik » 06 nov 2017 21:42

Hick is er nog geen drie weken. Zoals jij het nu beschrijft, als ze al samen op één stoel kunnen zitten, hoe ongemakkelijk ook, ben je al een heel eind. Zoals ik al aangaf heeft dit (heel veel) tijd nodig. Maar als je al in het stadium van tolereren zit, dan gaat het dus al heel goed. Ik denk dat Hick graag wil spelen en dat Radja dit misschien ziet als dominantie-strijd. Ze moeten dus nog een beetje uitvogelen wat ze aan elkaar hebben en dat kunnen ze eigenlijk alleen maar samen.

Eigenlijk verder geen tips. Je speelt al met Hick maar je zou misschien Radja er af en toe ook bij kunnen proberen te betrekken (als dat lukt) zodat het iets samen is. Of bijvoorbeeld snoepje geven (speels) aan Hick en dan kijken of Radja ook erbij wil komen (en belonen met snoepje). Dus een beetje met jou als buffer maar dat ze dan toch interactie met elkaar hebben. Verder heeft dat gewoon nog zijn tijd nodig.

En zolang je verder geen ander (of negatief) gedrag ziet in Radja en hij ziet er goed uit en eet goed dan lijkt het mij allemaal prima te verlopen.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Empora
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 okt 2017 14:44

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Empora » 15 nov 2017 10:37

Bedankt voor de informatie en het meedenken! Daar heb ik erg veel aan, het is erg fijn dat mensen het in perspectief kunnen plaatsen. Als jullie het niet erg vinden, post ik nog met regelmaat hier in dit forum mijn vragen. :) Anders wil ik wel een nieuwe openen!
Inmiddels zijn we een week verder en ik zie lichte vooruitgang maar ook soms achteruitgang. Hick is een eigenwijs en jong mannetje die zich niet zomaar laat afschepen. Ze kunnen erg lief naast elkaar slapen, maar regelmatig mept Radja Hick weg (waar Hick het vervolgens blijft proberen en zich niet laat afschepen). Resultaat is dan dan Radja meestal weggaat, naar boven of buiten. We zien ook dat Radja soms haar grens niet goed aangeeft of dat Hick er overheen walst. Ze blaast en ze mept, maar het komt soms niet heel overtuigend over. Wel zie ik duidelijk dat ze het niet niet chill vindt. Ze mag wat mij betreft wel wat kattiger zijn. Erg verschillend dus nog. Hick heeft erg veel energie en wil alleen maar spelen, Radja vindt spelen normaliter ook wel leuk, maar is nu erg terughoudend. Ik weet niet of Hick direct dominant is. Hij zoekt Radja wel veel op voor het spelen of simpelweg nabijheid. Samen eten ze wel van het zelfde bordje af. Of tijdens het koken zitten ze samen (niet altijd, soms ;) )op de stoel, te kijken dat er wat valt.

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9029
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door castratenkoor » 15 nov 2017 10:47

Het lijkt mij prima in dit topic door te gaan als het onderwerp de onderlinge acceptatie betreft. Wat je vertelt klinkt positief. Dat gaat op den duur wel werken tussen die twee. Introductie van volwassen katten, dan moet je rekenen op 6-12 maanden. Ik denk dat het bij jou wel binnen een half jaar ok is. kattentaal is nou eenmaal heel anders dan mensentaal. Af en toe een flinke jens is heel normaal.
Dinie+8-koppig koor+gerbil Sam Mik+zebra Ad Do
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBob**
Teun 9 Rik+Bolle+Maks 8 Luuk 5 Teske 4 Douwe 4 Clarie 3

yvonneke1985
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 jan 2018 10:11
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door yvonneke1985 » 11 feb 2018 12:59

Hoi Hoi,

Ook wij hebben zo,n stel.
Mijn oudste kat Felix werd verblijd met een (nu inmiddels 9 maanden oude kitten "Tijger") die er al jong bij was om Felix te zieken en niet terug te deinzen als Felix boos werd (Doet zijn naam eer aan "Tijger")Nu nog steeds is het regelmatig knokken/hard spelen maar ze kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar.Zolang het vechten op een paar korstjes op hun kop na door hun zelf geregeld wordt laten we ze gewoon hun gang gaan tot ze bedaard zijn en elkaar een tijdje met rust laten.Wij probeerden er wat aan te doen maar dat heeft weinig effect,net als in de natuur lossen ze ook hun eigen problemen op.

Liefs,
Yvonne

Gebruikersavatar
Sifra
Tijger
Tijger
Berichten: 1055
Lid geworden op: 22 feb 2012 22:17
Locatie: Zuid-Holland

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Sifra » 11 feb 2018 19:59

Hoe oud is Hick eigenlijk? Heb ik daar nou overheen gelezen? Als hij een paar maanden oud is, is zijn gedrag niets anders dan zgn. kittenagressie. Kittens bespringen elkaar eindeloos en lijken elkaar te willen slopen, maar dat is allemaal spel. Als volwassen kat is het erg vermoeiend met zo'n irritante lastpak opgescheept te zijn. Als Hick rond een jaar is kan het wel degelijk om dominantie gaan. Als beide katten weten wat ze aan elkaar hebben en wie de sterkste is, keert de rust in de tent wel weer terug.

Dinie1999
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2018 14:23

Twee poezen van 1 jaar, nieuwe kitten van 3 maanden.. HELP!

Bericht door Dinie1999 » 15 jul 2018 14:39

Lieve allemaal,

Ik heb samen met mijn vriend samen 2 hele lieve poezen, de poezen zijn allebei 1 jaar. Ze schillen met elkaar 2 weken. Gisteren hebben we voor de grap zitten kijken naar een nieuwe kitten op Marktplaats en daar kwamen we er 1 tegen die al 3 maandjes was en echt weg moest daar. Mijn vriend en ik besloten samen om de kitten op te gaan halen en een goed thuis te geven.

De poezen van 1 jaar vinden het maar niks een nieuwe kitten. Ze gaan de confrontatie ook niet aan, de kitten idem dito. De kitten ligt alleen maar onder de bank, als je hem oppakt dan blijft ze bij je liggen en valt ze bijna in slaap totdat je even naar de wc gaat, dan rent ze gauw weer onder de bank. Ik weet me geen raad meer. De eerste twee katten die we hebben, die hebben het 2 weken moeilijk gehad en gingen vanzelf met elkaar spelen. Zij gingen de confrontatie wel aan met elkaar in het begin. De kitten wilt ook niet eten, gaat niet naar de kattenbak, lijkt wel alsof ze dr plasje inhoudt.
Ik weet niet meer wat ik kan doen. Ik heb alles geprobeerd om dr te laten eten, naar de kattenbak te gaan maar helaas...

Hebben jullie enkele tips voor mij over hoe ze onder de bank vandaan kan komen, kan gaan eten + met de andere 2 katten de confrontatie aangaat?

Lieve groetjes, Dinie :smile:

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6282
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Dinky » 15 jul 2018 18:02

De nieuwkomer is er nu 1 dag. Weet je zeker dat ze niet eet en naar kattenbak gaat? Zo ja, kan je deze dicht bij de bank zetten?

Andere optie is om de nieuwkomer eerst een eigen ruimte te geven en daarna rustig te introduceren bij de anderen. Mooiste manier is met een hordeur er tussen zodat ze elkaar zien + ruiken maar niet op elkaars terrein komen. Dan steeds verder aan elkaar laten wennen en zo introductie aanpakken.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
RodeKaterHans
Lynx
Lynx
Berichten: 111
Lid geworden op: 18 sep 2017 18:23

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door RodeKaterHans » 15 jul 2018 21:12

Als ze echt niet eet zou ik haar inderdaad even apart tot rust laten komen en proberen te verleiden met lekkers. Weet je wat ze bij de vorige eigenaar te eten kreeg? Misschien helpt het om dat te geven.
Als dat niet gaat inderdaad eten, drinken en bak tegen/onder de bank. Afhankelijk van hoe het gaat daarna eventueel langzaam introduceren.
Is ze ook niet te verleiden tot een spelen (apart van de anderen), hengel, propje papier, veertjes?
Laat je nog even weten hoe het gaat?
Groeten Ella
Hans (2017) & Bertje(2018)
Hans en Bertje

Dinie1999
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2018 14:23

Re: Acceptatie tussen katten (o.a. bij nieuwkomers)

Bericht door Dinie1999 » 16 jul 2018 13:45

Bedankt voor jullie reactie’s. Gisteren heb ik haar onder de bank vandaan gehaald en met dr geknuffeld, ze leek niet echt bang toen ik haar oppakte. Ik heb haar op de krabpaal gezet en een schoteltje water erbij gezet. Ze dronk alleen als ze het schoteltje aangerijkt kreeg. Vandaag zat ik buiten een sigaretje te doen en ze kwam heel rustig onder de bank vandaan en kwam kijken bij het raam. Dus ik denk wel dat ze toenadering zoekt.

Plaats reactie