Moeizame introductie katten

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Ik ben op zoek naar mensen die mee willen nadenken, mee willen duimen dat het goedkomt, misschien gelijkaardige ervaringen hebben (en liefst met happy end).

Sinds 2 maanden hebben wij een nieuwe poes: Farah. Farah is intussen 9 maanden oud.
We hadden al een poes: Tipi. Tipi is 2,5 jaar. Ze woont al sinds haar 14 weken bij ons.

Tipi werd geboren in de opvang, was voldoende lang bij mama maar had geen broertjes of zusjes. Ze werd wel gesocialiseerd in de opvang door haar regelmatig met kittens van dezelfde leeftijd samen te zetten. Over de achtergrond van Farah weten we weinig. We weten enkel dat ze in het asiel goed met andere katten overweg kon, waardoor het asiel haar liefst wilde plaatsen bij een gezin waar al een kat was.

De introductie tussen onze katjes loopt heel moeizaam. We volgen de langzame introductie volgens de methode van Anneleen Bru. De katjes leven na 2 maanden echter nog steeds in afzondering. We hebben een tussendeur met kinderhekje. De deur gaat enkel open tijdens de trainingen (2x per dag) en dan zien ze elkaar (het hekje staat er dan nog tussen). We proberen nadien nog wat af te leiden. De trainingen lopen al bij al goed, al merken we regelmatig nog wat (subtiele) stresssignalen en durven ze tijdens het eten soms te staren, waar we dan op inspelen door hen af te leiden of de opening van de deur wat kleiner te maken. Wanneer ze naar de deuropening toelopen, sluiten we de deur. Als we dit niet doen, wordt er geblazen en gegromd.

Tipi komt veel buiten en wanneer zij buiten is, heeft Farah het hele huis voor zich. We hebben al een aantal incidentjes gehad dat Tipi plots voor het raam staat omdat ze binnen wil en de katjes elkaar zo dus zien. Dan wordt er geblazen, gegromd, soms geslagen tegen het raam. We onderbreken dit dan onmiddellijk door hen af te zonderen, waarna bij beiden de stress heel snel weer verdwijnt (binnen de paar seconden rechte staart, kopjes geven,...). De eerste weken waren beiden - ondanks de afzondering - gestrest omdat ze zich bewust waren van de aanwezigheid van de andere kat in het huis. Die fase zijn we voorbij: als ze elkaar niet zien, is er geen stress.

Maar ja, we zijn nu 2 maanden verder en hoewel we al wel stappen gezet hebben, gaat het toch erg traag. Het proces is slopend, we moeten altijd in de gaten hebben wie waar is en tijdig kunnen ingrijpen. Komt nog eens bij dat we binnen een kleine 6 weken een eerste kindje verwachten. Een grote verandering voor ons en voor de katjes. Dit zal ons ook minder ruimte geven om zo uitgebreid te trainen. We hebben al een consult gehad gehad worden opgevolgd door een dierenorganisatie. Zij geven aan dat het normaal is dat het zo lang kan duren en dat we goed bezig zijn. We trekken ons daar aan op, maar het is niet gemakkelijk.

Achteraf gezien was Farah erbij nemen misschien niet de slimste - of toch zeker niet de gemakkelijkste - keuze. We zien onze beide katjes echter doodgraag en willen Farah absoluut houden. We willen natuurlijk wel 2 tevreden katjes die elkaar minstens accepteren.

Heeft er nog iemand tips? Geruststellende woorden? Wie wil er met ons mee nadenken?

(Ik ben niet op zoek naar advies om ze het te laten uitvechten, want dat gaan we niet doen. Ik wil gerust geloven dat dat soms werkt, maar ik wil het risico niet nemen dat er eentje getraumatiseerd raakt of Tipi niet meer naar huis zou willen komen.)
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 4451
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door Anne »

Wat is de reden dat ze gescheiden leven?
Valt Tipi Farah tot bloedens toe aan?
Zo ja dan kan ik deze lagzame intro begrijpen

Wat nu gebeurt, er is een spanningsveld voor Tipi wat je nu steeds onderbreekt en dan bouwt de spanning alleen nog maar meer op
Ik snap wel dat je ze uit elkaar haalt zodra er echr gevochten word
Maar de meeste kennismakingen zien er voor de mens erger uit dan dat het is
Vandaar de gezegde zolang er geen bloed vloeit niet in te grijpen

Ik denk echter dat Tipi is uitgegroeid tot een heuse solo diva
Ze mist de sociaalheid, die heeft ze zich niet eigen kunnen maken, ondanks heel even sociaal kontakt in haar kittentijd

Je schrijft verder geen advies te willen ontvangen over dat ze het maar moeten uitvechten

In onze grote groep is dat precies wat ik wel doe
Maar onze katten zijn ook sociaal,dwz nooit alleen opgegroeid
Een enkele x moet ik ingrijpen, bijv door een kat buiten te laten afkoelen
Maar dat is sporadisch

Als ik alles echter zou pamperen en bang voor traumas zou zijn had mijn hart nooit zo,n grote groep aangekunt omdar ik me dan er van alles zou bij fantaseren

Mocht het echt vechten zijn tussen Tipi en Farah dan zou ik Farah beter herplaatsen


Ps beter doe je Tipi niet naar buiten voordat ze Farah compleet heeft geaccepteerd
grt Anne, Happy 13 Bella Joep 12 Hobbel 11 Polleke 9 Pluto 1 Olly 2 en Louie 0
Lola (hond) 14 en Kukel (huiskip) 1

rust zacht alle engeltjes
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Dag Anne,

Bedankt voor je reactie.

We hebben ze nog niet de kans gegeven om met elkaar te vechten. Het is nog niet verder gekomen dan een mep en blazen en grommen, want als dat gebeurt grijpen we in. De reden dat ze nog gescheiden leven is omdat we de adviezen van gedragstherapeuten volgen, en dat is bij stresssignalen de ontmoetingen onderbreken.

We zullen bij de training vanavond de deur wat langer openlaten (met kinderhekje ertussen). Maar blazen, grommen en meppen verwacht ik dan wel.

Tipi ontmoet wel regelmatig andere katten buiten, maar we hebben nog niet goed in beeld hoe dat loopt. Tipi binnenhouden tot de introductie geslaagd is, is geen optie. Ze komt overdag heel veel buiten en als dat eens niet mag, vb omdat het stormt of omdat de avond valt, miauwt ze voortdurend en is ze onrustig. Haar binnenhouden zou echt een straf zijn, en we vrezen dat ze dit dan ook negatief zou associëren met Farah. Moeilijke trainingen houden we sowieso wel steeds voor savonds en dan weet ze dat ze niet meer buiten mag. Moest het dan toch eens moeilijk lopen met Farah, heeft ze nog een hele nacht om op haar positieven te komen.

Wel ja, misschien pamperen we te veel, dat zou kunnen. Maar ik zou ook zeker geen groep aankunnen zoals jij, knap wel. We hechten veel belang aan de adviezen van gedragstherapeuten zoals vb Anneleen Bru en Jackson Galaxy, dus ik heb wel het gevoel dat we onderbouwd bezig zijn. Alleen ja, na 2 maanden mag er wel eens wat beweging komen.
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 4451
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door Anne »

Weet je, blazen en grommen hoort erbij
Een mep uitdelen is grenzen aangeven
Ik zelf zou ze bij elkaar laten
Want nu loopt de spanning alsmaar op, ik vind dat zieliger,dat punt snap ik dan niet vd gedragstherapeuten

Twee maanden is wel lang

WIJ zelf hebben hier Joep die ook vaak naar buiten moet ivm.teveel prikkels
Wij hebben de tuin afgezet zodat hij niet weg kan lopen

Misschien een idee voor jullie? Dan weet je zeker dat Tipi wel terug moet komen als ze wil eten
grt Anne, Happy 13 Bella Joep 12 Hobbel 11 Polleke 9 Pluto 1 Olly 2 en Louie 0
Lola (hond) 14 en Kukel (huiskip) 1

rust zacht alle engeltjes
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Er is nu weinig zieligs aan, want beiden zijn wel heel tevreden en rustig in huis. Ons huis is groot genoeg voor afzondering en Tipi is veel buiten. De trainingen breken we af als de stress oploopt. Dus zielig is het niet, behalve voor ons haha want het is heel intens. Maar we zullen wel de trainingen wat uitbreiden om te zien wat er gebeurt. Zomaar alle deuren openzetten ga ik echt niet doen, zou niet willen dat al ons harde werk voor niets was.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6612
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door Rik »

Zelfs bij een langzame introductie zul je op een gegeven moment grenzen moeten gaan verleggen. Dat kan alleen als ze net een beetje over hun comfortzone gepushed worden. Niet teveel. Maar te weinig (door onderbreking) heeft ook geen zin anders ga je nooit vooruit. Je moet je katten een beetje kunnen lezen om van tevoren te zien of ze elkaar echt in de haren zullen vliegen.

Ps. Hou er rekening mee als er 1 buiten komt dat dat de boel wel compliceerd (ook jackson galaxy is tegen katten buiten te laten). Die kat neemt geurtjes e.d. van buiten mee en dat kan de andere het redelijk moeilijk mee hebben (en de buitenkat als indringer zien).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Bedankt voor je reactie, Rik. Ja dat van die grenzen verleggen, volg ik wel. Het is wel erg spannend, zowel voor ons als voor de katjes. Zal een beetje evenwicht zoeken zijn, denk ik.

Zelf zou ik liever hebben dat Tipi niet buitenkomt. Het zou me meer gerust stellen en inderdaad waarschijnlijk ook de introductie minder gecompliceerd maken. Helaas kunnen we haar het buitenbgaan niet afleren. We hebben ook geen tuin die we kunnen afsluiten. En in alle eerlijkheid, sinds ze buitenkomt in onze huidige woning (daarvoor woonden we in een appartement) is ze zo ontzettend opengebloeid, meer tevreden en knuffelig geworden. Dus dat kunnen we haar niet meer afpakken.

Bedankt om te reageren en mee na te denken. Dat is enorm waardevol voor ons want we willen echt het beste voor onze katjes maar het vreet veel energie!
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6612
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door Rik »

Ja, eenmaal buiten is het erg moeilijk om ze weer binnen te zetten (onmogelijk voor sommige katten). En het doet ook wat met de gemoedrust van de kat.

Ik denk dat je nét een beetje op de grens van twee stappen zit waar inderdaad moeilijk overheen te stappen is. Als ze eenmaal bij elkaar zijn (met grommen, blazen en een incidentele mep is geen probleem) dan zit je goed. Maar je zit daar nét voor. En je wil ook niet dat het uit de hand loopt (aanvallen) want dan val je 'tig stappen terug. Dit is dus de moeilijkste stap. Eenmaal (succesvol) genomen dan kan het daarna hard de goede richting in gaan. Heel veel succes.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

We hebben net training gedaan: eerst eten met de deur open en snoepjes met de deur open. We hebben het laten gebeuren dat ze nadien naar elkaar toegingen (met het hekje tussen). Tipi blies en gromde, zoals verwacht. Farah reageerde bang (grote ogen, sneller ademen, hield afstand). Na zo'n 15 a 20 seconden ging Tipi zelf weg. Halverwege keerde ze even terug en blies opnieuw. Hierop hebben we de deur gesloten. Met de gesloten deur waren beiden heel snel weer zichzelf en zagen we nog weinig stresssignalen. Voor ons dus eigenlijk wel geslaagde training. Er werd geen aanstalten gemaakt voor een aanval ofzo. Morgen zullen we zien hoe het loopt en wat kan en niet kan. Voor wie meeleest misschien maar een kleintje, maar voor ons was het heel wat om de deur zolang open te laten ondanks de stresssignalen! :)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6612
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door Rik »

Ik denk dat een stressloze introductie niet bestaat. Je kunt het alleen maar zoveel mogelijk beperken. Die stress zit toch nét op die grens waar ze overheen moeten. Zolang het voor Farah maar niet teveel wordt en Tipi daardoor 'in de aanval' zou gaan. En je kunt deze handelingen nu weer een aantal keer herhalen dat het ook weer 'gewoon' wordt (als je niet te snel wilt gaan). Geslaagd dagje dus 🐱
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Update: de deur blijft met het tussenrekje nu al wat langer open. Soms negeert Tipi Farah en wandelt ze na het eten gewoon weg. Soms gaat ze wel naar Farah en blaast en gromt ze. Farah reageert hierop angstig (dikke staart, sneller ademen, grote ogen), maar zodra de deur dicht gaat zijn beiden weer zichzelf.
We zijn nu op zoek naar manieren om weer een stapje verder te gaan, maar willen het voorzichtig doen om te voorkomen dat de stress te groot wordt en/of ze elkaar in de haren vliegen. Farah kan over het tussenrekje springen en maakte al enkele keren aanstalten om dat te doen. Dat willen we voorkomen. We gaan proberen gaas in de deur te spannen om tot een punt te komen dat de deur lang/permanent kan openstaan maar ze toch niet bij elkaar kunnen. Als dit op een bepaald moment goed genoeg gaat, kunnen we weer een stapje verder.
Ik ben nog steeds bang dat het niet goedkomt tussen onze lieve katjes + zie nog niet goed hoe we dit kunnen verderzetten met een baby in huis, binnen een paar weken. Maar we blijven proberen vooruit te raken en een evenwicht te zoeken tussen niet té veel stress/angst veroorzaken maar wel stappen vooruit blijven zetten :)
TipFa
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 sep 2021 08:52

Re: Moeizame introductie katten

Bericht door TipFa »

Update: we doen dapper verder maar er wordt nog steeds geblazen en gegromd tijdens de trainingen. Vandaag zaten ze tijdens 2 trainingen maar zo'n 20cm van elkaar, met een rekje ertussen. Ze gaan zelf zo dicht naar elkaar toe. Tipi gromt dan en probeert een mep te geven, maar wanneer we afleiden met snoep is ze de rust zelve en eet ze vlak bij Farah gulzig alles op. Wanneer ze klaar is, begint het grommen weer. Nog een extra snoepje en alles is OK. Zonder afleiding is het weer grommen. Farah kijkt gewoon, maar maakte de voorbije dagen wel aanstalten om (speels) naar Tipi toe te lopen/jagen. We proberen haar dan ook af te leiden met snoepjes en/of spel.
Opvallend is wel dat Tipi na al dat grommen gewoon nadien totaal geen stress vertoont. Ze wandelt weg van de deur met een rechte staart met een krul in, dus de rust zelve. Ook Farah is tijdens het gegrom van Tipi wel gestrest maar direct nadien weer OK.
Alle tips en advies zijn welkom in ieder geval!
Plaats reactie