Spijt van aankoop 2e kitten

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

Hallo,

Ik schaam mezelf om dit topic te openen maar het is wel de waarheid: ik heb spijt van de aanschaf van een 2e kitten.

Sinds de zomer heb ik een kitten aangeschaft. Ik had zoveel behoefte om ergens voor te zorgen en aangezien ik zoveel thuis ben vond ik een kitten een leuk idee. Onderzoek gedaan en besloten dat ik voor de Brits Korthaar ging. Ik heb een fantastische kitten gekocht en we waren vanaf dag 1 dikke vrienden. Hij heeft nooit moeten wennen en was en is een erg relaxte kater. We speelden veel samen, hij sliep bij mij, lag 's avonds bij me op de bank.

Maar als ik dan eens van huis was, voelde ik me schuldig dat ik mijn baby'tje alleen liet. Ik heb een camera in de woonkamer dus kon naar hem kijken, en dan zag ik dat hij bovenop de bar lag te slapen.

Dus... De gedachte spookte door mijn hoofd om een vriendje voor hem te zoeken. Ik heb deze gedachte laten sudderen voordat ik definitief een besluit nam. Maar het leek me toch het beste voor mijn vriendje, dus de zoektocht begon.
Ik zag een Brits Korthaar kitten te koop niet ver bij mij vandaan. Dus een afspraak gemaakt om haar over te nemen en ik ging erheen.

Al direct toen ik de kamer in kwam waar ze zat, schrok ze. Toen ik mijn vinger naar haar uitstak om te laten snuffelen begon ze naar me te blazen. Volgens de fokker kwam dit omdat ze eventjes de kat uit de boom moest kijken, maar ze verzekerde me ervan dat het een lief, aanhankelijk katje was. Dus ok. Met mijn andere kitten ook geen problemen gehad, dus ik verwachtte dat het wel bij zou trekken. Poes ingeladen en naar huis. Dit is 1,5 week geleden.

Tussen de kittens ging het vrij goed. Ze speelden wat ruig en de nieuwe kitten gilde dan, maar dat is nu over. Ze rennen af en toe achter elkaar aan, maar heel veel spelen doen ze niet eigenlijk. Ik weet dus niet goed of ze elkaar gewoon tolereren of wel vriendjes gaan worden.
Als ik van huis ben dan bekijk ik de camera nog steeds wel eens, en dan zie ik mijn vriendje nog steeds op de bar liggen en de nieuwe kitten kan ik niet zien, dus ik denk dat zij dan onder de bank ligt. Op deze manier hebben ze nog niet echt gezelschap aan elkaar als ik weg ben :lol:

Maar goed, nu dus hetgeen waar mijn topic eigenlijk over gaat. Ik vind het nieuwe kitten een behoorlijke tegenvaller. Je kunt haar bijna niet aaien, dan krimpt ze helemaal ineen of sluipt weg. Als ik te snel opsta van de bank schrikt ze en vliegt gelijk ergens onder. Ze is dus erg zenuwachtig/slecht gesocialiseerd. Daar word ikzelf weer zenuwachtig/stresserig van. Ook merk ik dat mijn katertje wat ondergesneeuwd wordt, hij speelt niet meer en kijkt van een afstandje toe als ik met de nieuwe kitten speel. En zo komt het dat ik, als ik eerlijk ben, eigenlijk spijt heb van mijn aankoop. En misschien ben ik wel enorm verwend door de geweldige klik die ik gelijk met mijn eerste kitten had.....

Als ik haar terug doe naar de fokker (als deze dat al wil, dat heb ik nog niet besproken) dan voelt het een beetje als falen en voel ik me schuldig naar het tweede kitten. Ik vermoed dat mijn eerste kitten er niet zo heel veel problemen mee zou hebben, ik heb niet de indruk dat het dikke vrienden zijn en we hadden het in principe gewoon goed samen. Ik weet dat er veel katten zijn die alleen zijn en dat dat vaak prima gaat, dus moet ik mijn schuldgevoel misschien maar gewoon loslaten?

Ik heb wel contact gehad met de fokker over dit schuwe gedrag en toen kwam ze er wel voor uit dat ze inderdaad geen mensenvriend was, maar heel eenkennig naar de fokker. Ze opperde nog om een aantal dingen te proberen (snoepjes geven, op je kont erbij gaan zitten) maar we hebben het niet gehad over teruggave.

Wat ik al geprobeerd heb om toch een klik te krijgen met het kitten: spelen met hengeltjes en lasers, snoepjes/kaas voeren, ik heb een Feliway stekker in de hoop dat ze daar wat door zou kalmeren, spelen/knuffelen met mijn andere kitten zodat ze dat kan afkijken. Maar helaas vind ik haar tot nu toe alleen maar irritanter worden met haar zenuwachtige gedrag :-( Ik heb er spijt van dat ik het signaal van blazen niet serieus heb genomen. Als ik had geweten dat ze zo schuw was, had ik haar laten zitten, want ik wil geen lastig project van socialiseren. Been there, done that (in het verleden) :-(

Misschien kunnen kattenkenners mij hierin geruststellen dat ik kitten2 best terug kan brengen en dat kitten1 een prima leven alleen kan hebben. Of misschien overtuigen jullie me wel om kitten2 langer de tijd te geven en kunnen jullie handvaten geven zodat ik er zelf niet zo zenuwachtig van word....

Bedankt voor het lezen!

Gebruikersavatar
Booksniffer
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 sep 2020 16:55

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Booksniffer »

Ik zou zelf kitten 2 veeeeeeel langer de tijd geven!

Het zijn nogal wat veranderingen: wildvreemd huis, wildvreemd mens / mensen, wildvreemde kat...

Hebben de katten rustige plekjes ( holletjes in de krabpalen, kattenbedjes ergens hoog etc) waar ze zich kunnen terugtrekken om de boel rustig te observeren?

Ik zou gewoon het nieuwe kitten voorlopig helemaal met rust laten; zeker niet proberen te aaien, zelfs nu even niet mee spelen.
Speel gewoon lekker met je eerste kat, misschien komt ze een keer vanzelf mee doen.

Wel praten! Gewoon rustig tegen de kittens babbelen, of tegen jezelf, of ze op de grond gaan zitten voorlezen.


Hoe heten je kittens trouwens?
En hoe oud zijn ze?

Je hebt, begrijp ik, een mannetje en een vrouwtje: zijn ze al gekastreerd?
Daar kan je niet lang mee wachten, als je pech hebt zijn ze al met 4 maanden vruchtbaar (en is het vrouwtje dus meteen zwanger, wat bij zo'n jong katje ook nog eens gevaarlijk is).


Gewoon rustig aan doen, ontspannen blijven en het kleine beestje op haar gemak aan alles laten wennen!
~~~~~ Merina (Mina, Mei 2017) & Filou (Loetje, Sept 2017) ~~~~~

Gebruikersavatar
Booksniffer
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 sep 2020 16:55

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Booksniffer »

Op zich is het wel heel fijn dat je een tweede katje erbij hebt gehaald!

Bij jonge katten die alleen opgroeien, zie je toch later vaak allerlei problemen ontstaan.

Sommige katten zullen inderdaad (uiteindelijk, meestal pas als ze wat ouder worden) lekker samen knuffelen en slapen.
Maar ook als ze dat niet doen, hebben ze nog steeds heel veel aan elkaar!

Iemand op echt op z'n kats mee te spelen, om 'kattentaal' (=vooral lichaamstaal) mee te spreken, etc.
~~~~~ Merina (Mina, Mei 2017) & Filou (Loetje, Sept 2017) ~~~~~

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 319
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Cerna »

Ik heb je topic doorgelezen en mijn eerste reactie was: breng maar (maar mijn man ziet me aankomen) :smile:

De Brits Korthaar is geen HTK-kat en het karakter is dan ook vaak totaal anders dan dat van een HTK (ik heb 40 jaar HTK's gehad en nu 15 jaar BKH (ook tegelijkertijd)) en kan dus goed vergelijken.
De meeste gesocialiseerde HTK-katten zijn sociaal naar de mens toe (graag op schoot zitten, aandacht willen, sociaal naar elkaar), terwijl een Brit, en natuurlijk zijn er uitzonderingen, erg op zichzelf is.

Ik heb nu 5 Britjes en alleen de oudste wil zo nu en dan op schoot. De andere vier komen zelfs niet naast je liggen en wanneer je naast ze op de bank gaat zitten, gaan ze weg. Mijn jongste Brit, Jip (2), zakt ook door zijn rug wanneer ik hem aai en spurt weg, de een-na-jongste, Luna (7), deed dat ook altijd, maar het gaat nu steeds beter.
De katten spelen wel met elkaar, maar liggen nooit bij elkaar (wel met z'n allen op het bed bijv., maar ze houden de coronaregels in acht :-P ), terwijl ik HTK's heb gehad die het liefst op een kluitje bij elkaar lagen.

Ik weet dus niet wat je van het kitten verwacht en of je je wel voldoende hebt ingelezen over het karakter van de Brit? Als speelkameraadje voor het oudste kitten of ook een leuke kat voor jou? En dan hangt het er vanaf wat je leuk vindt. Ik ga zelf ook graag mijn eigen gang en vind het dus prima wanneer mijn katten ook zo in elkaar steken, maar misschien verwacht jij wel meer?
En dat kan ook best nog wel komen. Niet dat hele aanhankelijke zoals van een HTK (alhoewel ons oudste Britje Amber (15) wel steeds toeteriger wordt), maar het kan best zijn dat wanneer het kitten voldoende gewend is, zij ook wat meer toenadering gaat zoeken tot jou. Afwachten.

Wat betreft de relatie tussen de twee kittens: ik sluit me bij 'Booksniffer' aan dat het nog te vroeg is om dat goed te kunnen beoordelen, maar beide kittens zijn nog zo jong dat ik niet verwacht dat het in de toekomst problemen zal geven.
Het nieuwe kitten moet nog aan alles wennen, het oudere kitten moet nog aan de 'indringer' wennen.
Ook kan het liggen aan het socialisatieproces bij de fokker dat het nieuwe kitten nog zo angstig is. Is zij een officiële fokker (testen, stamboom, kitten met minimaal 13 weken weg, enz..)?

Geef jezelf en het kitten gewoon nog wat meer tijd.

Welke kleuren hebben ze?
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

Bedankt voor jullie reacties.

Ja, ik heb me ingelezen in het karakter van de Brit en juist daardoor gekozen voor dit ras. Omdat ze vriendelijk en gemakkelijk zijn. Dit herken ik ook helemaal terug in mijn katertje, deze was meteen op zijn plek bij mij en we hadden direct een klik.

Met het poesje heb ik dit totaal niet, ze werkt me eerlijk gezegd alleen maar op de zenuwen...

Ik weet dat ze nog niet zo lang hier is, maar ik mis heel erg de klik met het diertje en ik merk dat ik daardoor ook gespannener ben. Ik hoef geen schootkat (is mijn kater ook niet), maar een goed gesocialiseerde nieuwe huisgenoot was wel fijner geweest. Vooral omdat het contrast met mijn kater zo enorm is twijfel ik zo of ik dit poesje wel moet houden of terug moet brengen naar de fokker.

Poes heeft geen stamboom. Is wel lang genoeg bij de moeder gebleven en heeft alle inentingen correct gehad. Maar heeft dus duidelijk wel een stuk socialisatie gemist en me dat op voorhand eerlijk was verteld had ik haar sowieso niet gekocht.
Laatst gewijzigd door Tovaita op 22 sep 2020 14:56, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 319
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Cerna »

Je hele bericht straalt maar één ding uit: ik wil dit kitten niet en eigenlijk heb ik er ook geen zin in om er nog verder energie in te steken (itt je eerste bericht waarin je nog om tips vroeg).

Ik zou contact opnemen met de fokker en wanneer het een goede fokker is, dan zal ze bereid zijn om het kitten terug te nemen om er een ander huisje voor te zoeken.
Of je echter ook het volledige aankoopbedrag terug zult krijgen, is nog de vraag.

Britten zijn inderdaad vriendelijke, flegmatieke en relaxte katten (mits goed gesocialiseerd) en daarom zo gewild, maar gelukkig komt het kitten niet van een broodfokker.
Ik vind ze geweldig (zou geen ander ras meer willen), maar soms zit er een tussen met wat gebruiksaanwijzingen en vraagt het iets meer geduld van de eigenaar.
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

Sorry, zie dat ik een typfout gemaakt heb. Kitten heeft geen stamboom. Ik begreep pas later dat dit een teken aan de wand is (mogelijk broodfok).

Mijn grootste twijfel om dit dier terug te brengen naar de fokker is de vraag of het zielig is voor mijn katertje als hij alleen opgroeit... Ik ben altijd thuis, maar ik ben geen kat. Dus in hoeverre heeft een (Brit) kat een maatje nodig?

Gebruikersavatar
Zotvanpoezen
Tijger
Tijger
Berichten: 1078
Lid geworden op: 19 sep 2018 16:19
Locatie: Pajottenland /Vlaams Brabant

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Zotvanpoezen »

Ik sluit mij aan bij de reactie van Booksniffer.
Maar als ik in je tweede reactie lees dat dit kleine poesje alleen maar op jouw zenuwen werkt zou het beter voor haar zijn om een andere thuis voor haar te zoeken. Bij iemand die wel geduld heeft en haar liefde en een gouden manje kan geven. Want ik vrees dat ze bij jou alleen maar banger en meer gestresst zal worden :-(
viewtopic.php?f=5&t=32802fotoalbum (fotoalbum)

Kopje van Filou (9- 2011), Duvel (4-2012) en Froufrou (7-2015)

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 319
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Cerna »

Tovaita schreef: 22 sep 2020 14:57 Dus in hoeverre heeft een (Brit) kat een maatje nodig?
Daarover lopen de meningen uiteen, maar ik vind (mijn mening, hè) dat wanneer je veel thuis bent, veel met de kat speelt en de kat voldoende heeft om mee te spelen - waaronder een flinke klimpaal; liefst tot aan het plafond - wanneer je een keer niet thuis bent, dat je dan geen schuldgevoel hoeft te hebben.
Wat dat betreft is er geen verschil tussen een Brits Korthaar en een HTK.

Maar wanneer jij denkt dat kitten 1, kitten 2 toch wel een leuk kameraadje vindt (maar je schrijft dat ze alleen af en toe achter elkaar aan rennen) dan liggen de zaken weer anders.
Dan zou je bij jezelf moeten nagaan of je misschien toch aan kitten 2 zou kunnen wennen in het belang van kitten 1 en wie weet, is het over een maand wel een heel erg leuk kitten.

Maar dat is aan jou. Daarover kunnen wij niet beslissen.
Sterkte hiermee!
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

Nog een toevoeging en reactie op Booksniffer:

Ik speel wel met de nieuwe kitten. Zodra ik een laser gebruik of een hengel, is zij de eerste die komt spelen en super fanatiek. Ze sneeuwt daarbij mijn katertje juist onder, die trekt zich terug en zit er beteuterd naar te kijken. Dus ik probeer vervolgens ook juist hem uit te dagen tot spelen, want ik wil niet dat hij zich achtergesteld voelt.

Ik heb diverse holletjes en krabpalen waar ze in/op kunnen, in de woonkamer en de slaapkamer (ik woon niet groter helaas) dus ze kunnen uit elkaar gaan liggen als ze willen, maar ze blijven wel bij elkaar in de kamer. Ze zijn niet bang voor elkaar ofzo.

Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven. Ze vertoont (in mijn ogen) vreemd gedrag. Als ik langsloop rent ze weg, als ik haar wil aaien lukt dat niet want dan duikt ze ook ineen (en ik ga het niet forceren) of ze blaast naar me, maar ze valt soms ook ineens mijn armen aan. En ik heb niet het gevoel dat ik de juiste kennis en ervaring heb om dit beestje juist bij te sturen. En daar komt dan bij dat ik dus zenuwachtig word van haar en haar onvoorspelbare gedrag.

En ik vind het jammer dat mijn katertje zich steeds terugtrekt. Die was eigenlijk altijd bij me en nu zondert hij zich vaak af (door onder de bank te liggen, hij komt niet meer bij me kijken).

Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

Cerna schreef: 22 sep 2020 16:16 Daarover lopen de meningen uiteen, maar ik vind (mijn mening, hè) dat wanneer je veel thuis bent, veel met de kat speelt en de kat voldoende heeft om mee te spelen - waaronder een flinke klimpaal; liefst tot aan het plafond - wanneer je een keer niet thuis bent, dat je dan geen schuldgevoel hoeft te hebben.
Wat dat betreft is er geen verschil tussen een Brits Korthaar en een HTK.

Maar wanneer jij denkt dat kitten 1, kitten 2 toch wel een leuk kameraadje vindt (maar je schrijft dat ze alleen af en toe achter elkaar aan rennen) dan liggen de zaken weer anders.
Dan zou je bij jezelf moeten nagaan of je misschien toch aan kitten 2 zou kunnen wennen in het belang van kitten 1 en wie weet, is het over een maand wel een heel erg leuk kitten.

Maar dat is aan jou. Daarover kunnen wij niet beslissen.
Sterkte hiermee!
Bedankt voor je bijdrage! Dit stelt wel gerust als in; een maatje is geen must :oops:

Ik twijfel nog erg wat te doen met kitten 2. Ik heb er niks mee (dat is wel duidelijk te lezen), maar ik twijfel dus over het belang van Bollie, misschien worden het wel de dikste vrienden en dan zou ik dat wel leuk voor hem vinden.

Mocht Bollie alleen blijven, heb ik meer dan genoeg in huis (krabpalen, balletjes, hengeltjes, speelrailsen, knuffeltjes, holletjes) om mee te spelen, dat is het probleem niet.

Gebruikersavatar
Booksniffer
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 sep 2020 16:55

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Booksniffer »

Ik vraag me nog steeds af hoe oud de katten zijn, en of ze al gekastreerd zijn?

Als ze gaan puberen, wat dus al met 16 weken zou kunnen gebeuren, kan dat ook (een deel van) het gedrag verklaren.

Ik ben ook heel benieuwd hoe ze heten! :)
~~~~~ Merina (Mina, Mei 2017) & Filou (Loetje, Sept 2017) ~~~~~

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 319
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Cerna »

Booksniffer schreef: 22 sep 2020 19:48Ik vraag me nog steeds af hoe oud de katten zijn, en of ze al gecastreerd zijn? Als ze gaan puberen, wat dus al met 16 weken zou kunnen gebeuren, kan dat ook (een deel van) het gedrag verklaren.
Britten puberen niet zo jong. Ik heb mijn katten altijd met 7 à 8 maanden laten castreren en toen was er nog geen sprake van puberaal gedrag.
Toen ik nog geloofde dat het gezonder was om een poes eerst krols te laten worden (15 jaar geleden en daarvoor) moest ik bij Amber wachten totdat ze een jaar was.
Britten zijn ook pas met drie jaar volledig uitgegroeid. Ze zijn dus een beetje laat in hun ontwikkeling.
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Gebruikersavatar
Booksniffer
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 sep 2020 16:55

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Booksniffer »

Cerna schreef: 22 sep 2020 20:18 Britten puberen niet zo jong. Ik heb mijn katten altijd met 7 à 8 maanden laten castreren en toen was er nog geen sprake van puberaal gedrag.
Toen ik nog geloofde dat het gezonder was om een poes eerst krols te laten worden (15 jaar geleden en daarvoor) moest ik bij Amber wachten totdat ze een jaar was.
Britten zijn ook pas met drie jaar volledig uitgegroeid. Ze zijn dus een beetje laat in hun ontwikkeling.
Ha, ok, dat wist ik niet!
Dank je :)

Edit: aan de andere kant heeft New Kitty geen stamboom, dus daar zouden ook nog allerlei andere genen in kunnen zitten
Laatst gewijzigd door Booksniffer op 22 sep 2020 21:07, 1 keer totaal gewijzigd.
~~~~~ Merina (Mina, Mei 2017) & Filou (Loetje, Sept 2017) ~~~~~

Tovaita
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 sep 2020 21:57

Re: Spijt van aankoop 2e kitten

Bericht door Tovaita »

M'n katertje wordt volgende week gecastreerd. De poes wil ik ook zo snel mogelijk laten castreren.

Ze zijn allebei 5 maanden oud.

De namen deel ik even niet ivm mogelijke herkenbaarheid...

Contact gehad met de fokker en die wil de kitten niet terugnemen omdat deze in contact is geweest met een andere kat. Ik krijg steeds meer het gevoel met een broodfokker te maken te hebben. Kitten2 heeft inderdaad geen stamboom en heeft niet de kenmerkende brittenkop, dus wellicht is het een kruising. Ze heeft wel de typische vacht.
Niet dat me dat per se uitmaakt, maar het maakt me wel uit als ik broodfok gesponsord heb... Er hing een best prijskaartje aan haar en feit dat de fokker haar niet terug wil met zo'n kul reden baart me zorgen.

Plaats reactie