Acceptatie Kitten bij 2 volwassenen

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
Lyanna
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 mei 2018 23:58

Acceptatie Kitten bij 2 volwassenen

Bericht door Lyanna » 30 mei 2018 00:07

Heey iedereen,

Wij hebben sinds zondag een kitten die maandag 6 weken geworden is, genaamd bella. Doerak is onze kater van 12 en Niylah onze poes van 1 doerak is 28e 12 geworden en niylah 27e de zondag dat de kitten kwam (poes). Het is echter zo dat de 12 jarige nooit echt boos werd op niylah bij de introducering en t allemaal wel best vond. Nu is het echter zo dat doerak bella ook laat tenzij bella hem verveeld en die een paar keer gewaarschuwd heeft. Maar Niylah die gaat echt als ze op even hoog grond zit blazen, mauwen, grommen, en als het te dichtbij komt slaan of uberhaupt in dezelfde ruimte (gang). Als niylah op een hoger gebied zoals de tafel zit en ze de beweging oppakt van de kitten focust ze er zo erg op en begint ze hetzelfde gedrag te vertonen alleen doet ze er nog een poging van aanvallen door na haar toe te springen bij. Als je van de kitten afkomt en je naar niylah toegaat gaat ze ook tegen jou beginnen tot je der blijft aaien en de kitten niet zichtbaar is. Als ze de kitten hoort of ziet blijft ze grommen en boos doen.

Hoe kan dit en hoe kan het Verbeteren ben bang dat dadelijk de kleine ineens dood is of heel schuw word en bang.Ik heb dingen gelezen over castratie en sterrilisatie beiden "volwassen" katten zijn geholpen.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5170
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Acceptatie Kitten bij 2 volwassenen

Bericht door Rik » 30 mei 2018 11:02

Huh, 6 weken ???? Je weet dat de wettelijke minimumleeftijd om kittens te mogen plaatsen 7 weken is? Dat is niet voor niets. 6 weken is echt te vroeg om uit het nest te gaan (zelfs 7 weken is eigenlijk te vroeg). Of er moet hier iets anders aan de hand zijn geweest. Je kitten heeft in ieder geval veel te weinig socialisatie meegekregen uit het nest. En dat moeten Doerak (12) en Niylah (1) nu opvangen?

In ieder geval is veel grommen, blazen en af en toe een mep verkopen heel normaal bij het introduceren van een kitten. Je kitten zal daar (normaal) ook helemaal niet van onder de indruk zijn... hoewel.... een kitten van 12 weken niet, omdat die een goede socialisatie uit het nest meegekregen heeft. Een kitten van 6 weken heeft dat niet en zou dus kunnen denken dat dit normaal gedrag is. Of hij kan inderdaad bang en schuw worden. Kittens van 12 weken hebben 6 weken langer met broertjes en zusjes kunnen spelen (dat is de dubbele tijd van heel zijn korte leventje !!). Dus kittens van 12 weken zijn dan ook helemaal niet onder de indruk van wat gemep.

Ik zou heel erg adviseren om te kijken waarom het kitten zo vroeg het nest heeft verlaten en als er nog de mogelijkheid is deze tijdelijke terug te plaatsen. Het is nu een paar dagen dus dat kan nog.

Als dat niet kan is het een kwestie van afwachten (en hopen dat het goed komt en later geen gedragsproblemen ontstaan) :(
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Claudia69
Huiskat
Huiskat
Berichten: 54
Lid geworden op: 06 jun 2017 20:14

Re: Acceptatie Kitten bij 2 volwassenen

Bericht door Claudia69 » 31 mei 2018 23:55

6 weken is inderdaad nog heel erg jong. Als het geen vondelingetje is, en er geen medische reden is om het vroeg te spenen, zou ik het langer bij de moeder laten. Je riskeert een kat te krijgen die niet normaal kan communiceren met andere katten en voor problemen zorgt in de groep. Ik heb er zo twee, en het lukt wel omdat ze hier de ruimte hebben om hun eigen gang te gaan, maar die zijn niet zo makkelijk in de omgang.

De ene is een kattinnetje dat heel jong, op ongeveer 6 weken, in een doos gevonden werd. Het is een katje waarvan de dierenarts al heel snel aangaf dat ze niet normaal communiceert. Ze is een einzelgänger die redelijk gestoord wordt als de andere katten haar te dicht benaderen of op haar plaatsjes zitten. Dan laat ze dat niet normaal merken, maar valt ze keihard aan. Ze is heel aanhankelijk naar ons toe, maar soms ook best venijnig (intussen ken ik haar wel en zie ik die moodswings wel aankomen, maar het is geen katje om door vreemden te laten strelen).

De andere is een kater die uit een asiel komt en ook heel jong gevonden werd. Die heeft nog steeds de mentaliteit van een kitten dat achter zijn moeder loopt, kan niet normaal spelen (mept gewoon altijd heel hard door), niet normaal aangeven dat het voor hem genoeg is geweest (kruipt weg met de staart tussen de poten of geeft er een hele harde mep op i.p.v. te blijven zitten, oogcontact te maken en met een normale mimiek te tonen dat het gedaan moet zijn), en is bang voor al wat beweegt en lawaai maakt.

Mijn andere katten zijn 13 en 9 weken bij de moeder gebleven en dat zijn katten die normaal communiceren, elkaar in het passeren op een nette manier laten merken of ze contact willen of niet, normaal spelen. Die hebben ook een groter vertrouwen in wat er rondom hen gebeurt, zijn opener als er bv. iemand met een hond over de vloer komt (een ware bedreiging voor de andere 2), minder snel bang. 9 weken vond ik al vroeg. Maar de moederkat had kattenaids en het was beter om de kittens op dat moment te spenen en van haar weg te nemen.

Ik weet dat veel mensen dit niet weten, mijn ouders namen kittens vaak ook heel jong in huis omdat ze dan zogezegd nog geen slechte manieren hadden geleerd elders en makkelijker naar de hand te zetten waren. Maar ik heb intussen wel gezien dat ze er deugd van hebben om langer in het nest te blijven.

Gebruikersavatar
Fotokonijn
Poema
Poema
Berichten: 366
Lid geworden op: 27 apr 2018 22:31

Re: Acceptatie Kitten bij 2 volwassenen

Bericht door Fotokonijn » 03 jun 2018 14:19

Ik denk dat het leeftijdsverschil te groot is en acceptatie van het kitten in de weg staat.
Alleen kattenliefhebbers kennen het genot van muzikale kruiken in bed die nooit afkoelen(Susan Millen)

Plaats reactie