Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
112233
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 aug 2014 13:33

Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door 112233 »

Ik en mijn vriend hebben een katertje op het oog, wat ons eerste katje gaat worden. Het katje komt uit een nestje van een poes van vrienden van ons en komt uit een nestje van 3 (andere twee zijn ook katertjes). Moederpoes is echter op best jonge leeftijd bevallen (ze is nu zo'n 18-20 maanden oud). De katjes zijn 6 weken terug geboren, onze bedoeling was het katje over te nemen als ze 12 à 13 weken (wellicht misschien iets ouder) oud zijn. De katjes doen het heel goed en groeien goed. Ze banjeren al lekker door het huis, spelen veel met elkaar en doen alles zelfstandig. Tot vorige week verzorgde moedertjepoes ze goed. Nu begint het ze sinds een paar dagen echter moedertje af te stoten, door ze te bijten, krabben, naar ze uit te halen en te blazen. Ze loopt continu weg, kijkt niet meer naar ze om en lijkt het ronduit vervelend te vinden om bij haar kittens in de buurt te zijn.

Mijn vraag is, hoe nu verder? Ik wil geen dingen doen die niet goed zijn voor het katje, maar vind het ook heel zielig voor de moederpoes.

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6558
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door Dinky »

Nemen jullie maar 1 katertje? Dan zou ik voor socialisatie in elk geval 2e kitten erbij zoeken. Dat is namelijk veel beter voor het katertje. Wanneer je dat niet doet loopt hij groot risico op het ontwikkelen van agressieproblemen. Daarbij is de kans groot dat ze dan minder interesse hebben in jullie meubels, hoef je je minder schuldig te voelen wanneer je de deur uit gaat (ze hebben dan elkaar immers nog en zijn dus niet helemaal alleen) en heb je echte kattentv in huis ;-)
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9307
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door castratenkoor »

Het gedrag van de moederpoes is op zich heel normaal. Ze begint ze klaar te stomen voor een zelfstandig leven. Ze zal ze tussendoor best nog wel voeden. Het is in ieder geval geen reden om de kittens nu al weg te laten gaan. Dat mag wettelijk gezien ook niet. Ik zou adviseren zeker tot 9 weken bij de moeder te laten, ondanks dat ze ze misschien wel eens van zich afmept.

Verder sluit ik me bij Mirjam aan, het is beter om je kitten met een soortgenoot op te laten groeien.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

artemis
Panter
Panter
Berichten: 440
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door artemis »

Kan ook zijn dat de hormonen opnieuw opspelen bij moederpoes en dat ze weldra krols wordt of het al is. Dan zal ze ook minder interesse hebben in de kittens. Moederpoezen kunnen al vanaf 3 à 4 weken na de bevalling terug krols en dus zwanger worden.
Daarom zou ze best nu gesteriliseerd worden en dat heeft geen invloed op haar melkbar. Hopelijk heeft ze intussen niet de mogelijkheid om buiten te gaan want ze kan zo terug zwanger worden..

112233
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 aug 2014 13:33

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door 112233 »

We nemen geen soortenootje, z'n broertjes zijn ook al verzegd en eentje is eerst genoeg. Mijn vriend werkt thuis en is dus gewoon de hele week thuis om het in de gaten te houden. Het katje drinkt af en toe nog bij de moeder en heb gezegd dat ik het nog heel even af wil wachten tot het echt niet meer gaat, vind 6,5 week echt nog te vroeg. Dus ik hoop dat we het nog een week of drie, vier kunnen aanhouden op deze manier. Mocht het echt niet meer gaan dan halen we 'm over twee weken op.

Cerna

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door Cerna »

Dit advies wordt gegeven omdat het er niet alleen om gaat dat het kitten niet alleen is. Je vriend is geen kat, speelt en ravot niet als een kat, kortom is geen soortgenoot.
Maar natuurlijk sta je vrij in je keuze, maar lees dan eerst eens via "zoeken" (rechtsboven) op solokittens en misschien dat je dan een ander idee krijgt?

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6558
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door Dinky »

Van eentje heb je vele malen meer werk dan van twee die elkaar vermaken ipv gaan slopen uit verveling. Je bent in elk geval gewaarschuwd en in de agressie sectie op het forum gaat het in het merendeel van de gevallen om kittens die zonder soortgenootje opgroeien of zijn opgegroeid.

Ook moet je er rekening mee houden dat wanneer hij alleen opgroeit hij op den duur niet meer weet hoe hij om moet gaan met andere katten waardoor je er de eerste 20 jaar niet meer een kat bij kan nemen.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3042
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door Cari »

Nu werkt je vriend thuis, maar over een paar jaar? Er dan alsnog een andere kat bij willen, kan dan niet meer, je hebt dan namelijk een asociale kat gecreëerd, die bang en agressief zal zijn naar zijn soortgenoten. En zeker een kitten dat zó jong al zonder soortgenootjes moet opgroeien, is gedoemd gedragsproblemen te gaan krijgen. Het is ook nog eens jullie eerste katje - dat maakt de kans zo mogelijk nog groter. Uit het feit dat je eigenlijk het kitten langer bij zijn moeder wilt laten, maak ik op dat je wel openstaat voor zijn welzijn. Het is niet zo dat we je iets in de maag willen splitsen, we zijn geen verkopers, maar allemaal mensen die het welzijn van de kat op de eerste plaats zetten en velen van ons hebben veel ervaring en weten hoe het vaak afloopt met kittens die alleen moeten opgroeien. Ik heb zelf in een asiel gewerkt en als een altijd alleen gehouden kat daar ooit belandt (je weet nooit hoe het in het leven loopt) komt hij in een ware hel terecht. Die katten moeten dan nood gedwongen in kleine hokjes zitten en zijn heel moeilijk herplaatsbaar. Een zeer recent voorbeeld: http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 64&t=29308 Zij zitten nu met de handen in het haar. Dit is simpel te voorkomen door 2 kittens te nemen. Je hebt toch het beste voor met de kleine? Zijn eerste levensbehoeftes zijn: drinken, eten, warm slaapplekje en soortgenootje. Dat heeft hij nodig! Het feit dat de andere kittens van dit nestje al vergeven zijn, is geen enkel probleem. De asiels zitten bomvol kittens die zitten te schreeuwen om een plekje. (Daar hadden je vrienden ook wel eens om om mogen denken.. :-( ) Goede asiels plaatsen kittens niet eens meer in hun eentje, want die weten hoe erg dat voor 't beestje is. Zo niet op de korte, dan altijd toch op de lange termijn, ontstaan er problemen, variërend van in huis plassen, tot onvoorspelbaar gedrag, de boel bij elkaar mauwen, en de baasje aanvallen.
Sorry, als ik wat cru overkom, maar ik word zo triest/boos als ik er weer eentje alleen geplaatst zie worden. Vaak is de kat de dupe door onwetendheid, maar daar kunnen jullie je nu in ieder geval niet meer achter verschuilen ;-)
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5863
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Moederpoes stoot kittens af van 6 weken oud

Bericht door Rik »

Cari schreef:Zo niet op de korte, dan altijd toch op de lange termijn, ontstaan er problemen, variërend van in huis plassen, tot onvoorspelbaar gedrag, de boel bij elkaar mauwen, en de baasje aanvallen.
Ik ben er hier één met een solo-poes (al ruim 18 jaar). Toen wist ik het nog niet. Gelukkig heb ik niet de ergste problemen die hier beschreven worden (behalve het gedrag) maar ik kan je wel verzekeren dat je bij een solo-kat problemen zult hebben om er ooit een 2e bij te plaatsen. Ik wilde er in de loop van jaren wel één bij maar mijn poes was dusdanig slecht gesocialiseerd dat dat dus niet meer ging. Naar andere beesten toe is ze als de dood. Blazen en voordat je het weet zit ze in het uiterste hoekje op zolder (om daar voorlopig niet met uit te komen). Maar een andere kan dus in de aanval gaan. Ook naar bezoek toe is ze echt onvoorspelbaar. Ze komt op een gegeven moment wel kopjes geven aan de benen maar op het moment dat bezoek denkt te aaien dan is het pats (en weer blazen). Ik heb daar verder nu geen problemen mee. Naar mij toe is ze lief en laat ze alles toe (maar gezien de recente andere topics hierover is dat dus echt geen garantie). Ik weet dus wél dat er de volgende keer gewoon direct 2 komen.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Plaats reactie