Medicijnen

Forum voor vragen over het gebruik van medicijnen/zalfjes/druppels/pillen, bijwerkingen, voedingssupplementen, het toedienen van medicijnen, etc.
Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 590
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Bericht door yana »

Een waarschuwing over oorreiniger.
Zorg dat je NOOIT oorreiniger gebruikt waar lindaan in zit! Dat is kankerverwekkend. Op zich al erg genoeg natuurlijk, maar voor katten is het bovendien levensgevaarlijk/dodelijk!
Bij honden wordt het wel gebruikt, maar er staat dan in de bijsluiter: 'contra-indicatie: kat'
Dat betekent, NIET gebruiken bij katten!
Gebruikersavatar
Kelly
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 sep 2006 20:39

Prednison

Bericht door Kelly »

Mijn kat van 2 jaar heeft leverproblemen, nu heeft de dierenarts hem een grote hoeveelheid prednison voorgeschreven! 30 mg. Dit is nog meer dan mn vader kreeg toen ie het middel nodig had...
Nu is mijn vraag of het wel gezond is om hem dit te geven? Ik heb namelijk meerdere malen gehoord dat dit middel erg slecht is voor katten ivm botontkalking enz.
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1913
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Admin »

CONVENIA - EEN NIEUW INSPUITBAAR ANTIBIOTICUM

De dierenarts moet regelmatig een antibioticumkuur voorschrijven.

Bacteriële infecties komen vaak voor. Het kan gebeuren via verwondingen en bijtwonden bij vechtende honden en katten. Allergische dieren krabben en likken zich vaak, waardoor een infectie de kans krijgt. Naast huidinfecties komen ook dikwijls blaas- en longontstekingen voor.
In het algemeen moet de eigenaar gedurende de voorgeschreven tijd het antibioticum in de vorm van tabletten via de mond toedienen. Vaak is dit bij honden makkelijker dan bij katten.

Er zijn wel handige methoden om de pillen toe te dienen:
  • - direct achter in de keel stoppen en wat water toedienen om het dier te laten slikken. Het medicijn kan met een pillenschieter achterin de keel worden gebracht.
    - in sommige gevallen zijn de pillen te vervangen door een medicijndrank, die in het algemeen gemakkelijker is in te geven
    - het medicijn verbergen in iets lekkers. Een pil in een stukje worst of het medicijn vergruizen en vermengen in vla/slagroom/vlees.
    - sommige eigenaren kunnen hun huisdier dagelijks injecteren.
Voor de meeste eigenaren zal het toedienen van geneesmiddelen toch tot enige stress leiden. Ook kan een eigenaar per ongeluk een dosis vergeten en uit onderzoek is gebleken, dat dit regelmatig gebeurt Natuurlijk blijft het mogelijk, dat het huisdier het medicijn weer naar buiten werkt. Soms via braken of na niet doorslikken weer uitspugen, zonder dat de eigenaar het bemerkt heeft.

De opname van een medicijn wordt ook altijd bepaald door het maagdarmkanaal. Zowel de inhoud als de voortbeweging kunnen invloed op de opname hebben. Een inspuitbaar antibioticum zal deze bovengenoemde bezwaren niet hebben.

De dierenarts beschikt nu over een inspuitbaar antibioticum, dat 14 dagen werkt door middel van 1 injectie. De gehele kuur kan nu in de praktijk worden toegediend zonder stress voor dier en eigenaar. Het nieuwe geneesmiddel, Convenia genaamd, wordt door Pfizer op de markt gebracht.

Het middel is toegelaten voor kat en hond. Het is een antibioticum, dat geregistreerd is voor bacteriële infecties van huid en urinewegen.
Onze praktijken hebben al veel ervaring met de nieuwe antibioticumtherapie. Inmiddels hebben wij al honderden patiënten hiermee behandeld. Het medicijn werkte fantastisch en het resultaat leek ook eerder bereikt. Vaak al na 1 week een enorme verbetering.
Het nieuwe inspuitbare antibioticum zal een welkome aanvulling zijn voor patiënt en dierenarts.

Bron: http://www.veterinaircentrum.nl
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gebruikersavatar
Kattenbella
Tijger
Tijger
Berichten: 3006
Lid geworden op: 13 jan 2003 18:32
Locatie: Groningen

Bericht door Kattenbella »

Roland, dit klinkt goed :grin:

Ik zal ze mailen en vragen of dit middel ook geschikt is voor katten met suikerziekte. Het blijkt dat zij lang niet alles kunnen verdragen en Columbus was een beetje benauwd deze week.
"All they need are little black-bow ties and top hats. They might even tip you at feeding time, if you're lucky"
Gebruikersavatar
Lies77
Poema
Poema
Berichten: 222
Lid geworden op: 17 mar 2006 16:55
Locatie: Kalmthout
Contacteer:

Bericht door Lies77 »

Dit bestaat toch al eventjes, niet? Tenminste, Woefie heeft daar ook twee kuren van gehad in december met haar staartongelukje.
Was wel handig; ze is sowieso al geen pillenvreter en dat bespaarde ons en Woefie heel wat stress.

Alleen, maar dat geld voor elk antibioticum, ze heeft dus 2 keer kort achter elkaar zo'n spuit gehad en daarvan kreeg ze weer diarree. Gelukkig was dat op te lossen met yoghurt (waar ze trouwens ook geen fan van is :roll: )
Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 590
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Bericht door yana »

http://www.diergeneesmiddelen.info
Goede, NL site met veel medicijnen (ab, ontworming,laxatie...) en hun samenstelling, gebruik en bijwerkingen! Ook overzichtelijk.
Gesloten