melding maken bijwerking

Forum voor vragen over het gebruik van medicijnen/zalfjes/druppels/pillen, bijwerkingen, voedingssupplementen, het toedienen van medicijnen, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 578
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

melding maken bijwerking

Bericht door yana »

Misschien een handige tip. Via de overheid (CBG) kun je bijwerkingen melden van (dier)geneesmiddelen.
https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/bd-bijwerking-melden
Als je dit formulier invult en mailt naar gegeven email adres dan sturen zij het door naar de MAH (market autorisation holder). Voordeel is, dat fabrikanten hier wel iets mee móeten omdat het via de overheid bij hun binnenkomt. Nadeel is, dat je alleen ontvangstbevestiging krijgt van het CBG. Je hoort niets over de afloop van je melding.
Als je graag meer wilt weten over de afloop dan kun je beter de fabrikant direct contacteren. Maar soms lukt dit niet of krijg je geen antwoord. dan is het CBG formulier ideaal. Heb zelf inmiddels 2 meldingen zo gedaan.
Ik zou wel altijd meldingen in overleg met je DA doen ter voorkoming van duplo meldingen.
Verder zou ik geen 'normale'bijwerkingen melden. Alleen bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan of die zeldzaam zijn (zodat de frequentie vd bijwerking evt aangepast kan worden).
Het REG NL nummer staat altijd op de verpakking. Toediningsvorm etc kun je in de SPC vinden.
Via de diergeneesmiddelen informatiebank:
https://www.diergeneesmiddeleninformatiebank.nl/nl/
kun je alle info opzoeken die je nodig hebt. En meer. In de SPC staat meer info dan in de bijsluiter. Oa hoe het medicijn werkt in het lichaam, hoe de uitscheiding ervan gaat, en de halfwaarde tijd.
Fabrikanten zijn doorgaans blij met meldingen; niet als deze tot recalls leiden uiteraard maar ze leren op deze manier meer over hun producten
Dit formulier bijwerking geldt natuurlijk niet alleen voor bijwerkingen bij katten. Het is voor bijwerkingen bij alle dieren. Én bij mensen (veroorzaakt door DIERgeneesmiddelen).
Afijn, hoop dat jullie wat aan de info hebben
Plaats reactie