Megaoesophagus / Maagsonde / Levenskwaliteit

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Debo
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 jul 2021 13:39

Megaoesophagus / Maagsonde / Levenskwaliteit

Bericht door Debo »

Hi,

Ik ga jullie Plume voorstellen en haar aandoening. Ik heb eerst zoekopdrachten gedaan om informatie te vinden, maar geen resultaat. Dus, hier ga ik.

Plume is een kattin die haar 1ste verjaardag vierde op 3 juni.

Spijtig genoeg werd bij een specialist vastgesteld dat ze een aangeboren mega-slokdarm heeft. Het betekent dat haar voedsel langzamer tot in de maag komt. Net voor haar maag is er ook een soort zakje of bultje in de slokdarm waar eten kan vastzitten. Hierdoor heeft ze last van regurgitaties en soms braken. Bij de röntgenfoto's konden ze ook zien dat de klep tussen haar slokdarm en maag moeilijk zijn werk doet bij (hoge) stress, een deel van haar maag zat in haar slokdarm!

Een heel indrukwekkende en zware operatie is mogelijk. Na het opwegen van de voor- en nadelen bij de specialist werd besloten het niet te doen.

We doen het met een aangepast dieet en staande houding om te eten. Ze krijgt (zo begonnen bij haar pleeggezin):
- Royal Canin First Age Mother & Babycat: we laten het in water weken en maken er nadien een papje van.
- Royal Canin Babycat Milk: mengen we met het papje, 20cl/1 lepel poeder.
- Hill's Prescription A/D Restorative Care: geven we wanneer ze veel last heeft van regurgitaties en/of braken.
- Caprice des dieux en Vache Kiri lust ze ook.

Sinds Plume met ons woont hebben we ook het volgende geprobeerd:
- Purina Gourmet Mousse: met een beetje water om het vloeibaarder te maken.
- Catz Finefood: hoogwaardig eten gepast voor kitten en volwassene.
- Vitakraft Liquid Snacks: katten hebben ook recht op een snoepje af en toe 😋.

Volgens haar pleeggezin was het slimmer kittenvoeding te blijven geven sinds het voedingsrijker is dan andere brokken. We geven haar kleine porties tot 5x per dag, afwisseling tussen Royal Canin en Purina dat we afbouwen en Catz Finefood dat we opbouwen.

Sinds februari tot begin juni ging het prima op deze manier. Dan kreeg ze last van niezen en vuil in haar ogen. Toch had ze nog veel eetlust en was ze even speels als gewoonlijk. Maar dan ging het mis bij het eten. Ze heeft zich verslikt en er kwam voedsel in haar neus en hoogstwaarschijnlijk in haar longen terecht. We zijn onmiddelijk naar de dierenarts geweest waar ze verzorgd werd. Ze kreeg een toediening glucose, anti biotica met werkduur van 14dagen en een onstekkingsremmer. Ze kreeg nadien nog ontstekkingsremmers in druppels met haar melk gedurende een paar dagen. En het ging beter, tot ze zich weer verslikte en melk langs haar neusje weer naar buiten kwam. Een keer dat alles eruit was, begon ze zich wat beter te voelen. We hebben dan lickimats gekocht om schrokken te verhelpen, maar dat heeft niet veel geholpen.

Op 14 juli zijn we met Plume op spoed bij DA geweest. Er werd snel ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) gediagnosticeerd. Een gevolg van een aspiratiepneumonie. Gevolg van haar megaslokdarm. Ze moest daar blijven om continu zuurstof te krijgen. Antibiotica werd ook toegediend. De volgende 48u waren kritisch. Ik voel me zo schuldig dat het zo ver kwam. We waren nochtans al op 11 juli op spoed bij DA geweest. De kans is ook groot dat het nog kan gebeuren door haar aandoening. Een nieuwe foto van de longen toonde een verbetering. Ze mocht terug naar huis na 48u met antibiotica en 10dagen later terug op controle. Wanneer haar longen volledig hersteld zijn, gaan we haar operatie bespreken en inplannen.

Op 26 juli gingen we op controle voor haar longen nadat ze bijna overleden was aan ARDS. Toen werd er gezegd dat haar longen er beter uitzagen op een nieuwe foto. Ze namen ook een nieuwe foto van haar slokdarm met contrast. Ze hebben dan gemerkt dat de bovenste deel van haar slokdarm nu plots ook uitzette (oorzaak kunnen ze niet uitleggen, het is "neurologisch", maar zal zeker niet weggaan). Er is helemaal geen peristaltiek meer in de slokdarm en dysfagie is nu continu een probleem voor Plume. Er is sprake van een chirurgische ingreep maar ze moeten eerst uitwisselen met collega's. We werden terug naar huis gestuurd met antibiotica en lysomucil.

Maar op 29 juli ging het weer helemaal mis. Nog altijd geen nieuws van de DA dus maar terug bij hen op spoed. Kom ik daar aan, krijg ik te horen dat een chirurgisch ingreep toch niet mogelijk is en dat euthanasie de enige oplossing zou zijn. Wij hebben bij haar adoptie wel een document getekend waarin duidelijk staat dat euthanasie niet zomaar moet gebeuren en eerst besproken moet worden met het asiel. Ze proberen me dan uit te leggen dat geen document zoiets kan tegenhouden en dat Plume niet laten inslapen op dit moment gelijk is aan dierenmishandeling. En ik weet dat ze niet bedoelden dat ik mijn dier mishandel, enkel dat euthanasie een optie moet kunnen zijn in dergelijke situaties. En ik snap het. Maar was toch heel moeilijk te horen..

Ik ben met Plume uiteindelijk toch vertrokken. We gingen naar een universitair faculteit in diergeneeskunde (Merelbeke, België).

Plume heeft het gehaald. We zijn weer thuis en ze slaapt weer op haar lievelingsplek (op de playstation, lekker warm). Ademhalen en slikken blijft wel moeilijk. Onze enige optie om haar met ons te houden is het plaatsen van een maagsonde om haar slokdarm niet meer te belasten en dus ook geen slikproblemen meer.

We willen ze met ons houden maar we willen niet dat ze hierdoor onnodig veel pijn en last ervaart. Het is in 3 weken tijd al een paar keer nipt geweest en ik wil niet dat ze op een vreselijke en pijnlijke manier vertrekt.

Nu is mijn vraag, zou een maagsonde haar levenskwaliteit wel verbeteren? Heeft iemand enige ervaring hiermee? Gelukkig ben ik verpleegster en kan ik omgaan met sondes, maar waarschijnlijk verloopt het wel helemaal anders bij katten dan bij mensen ...

Dank u om ons heeeeeel lang bericht te lezen. Ik moest het allemaal even kwijt en hoop iemand te vinden om ervaringen mee te delen.
kittentjes

Re: Megaoesophagus / Maagsonde / Levenskwaliteit

Bericht door kittentjes »

Ik heb er geen ervaring mee. Het verhaal klinkt echter wel erg heftig en ik vraag me ook zeer af of dit goed kan komen. Wat is de kwaliteit van leven na een operatie en is het dan helemaal over of alleen deels? Op deze voet verder gaan lijkt mij geen optie, wat je al zegt in 3 weken tijd is er zoveel gebeurt dit zal zich vrijwel zeker herhalen en dat wil je je kat niet aandoen.... heel veel sterkte in elk geval met je beslissing...

Verstuurd vanaf mijn SM-A217F met Tapatalk

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5568
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Megaoesophagus / Maagsonde / Levenskwaliteit

Bericht door Anne »

Ik wens je ook veel sterkte met jullie beslissing. Heb je het al opgenomen met het asiel? Wat vinden zij ervan?
Ik heb geen ervaring met katten meteen maagsonde in combinatie met deze slokdarmaandoening, misschien kun je zoiets vergelijkbaars bij mensen opzoeken om er meer over te weten te komen?
het zou mooi zijn als haar levenskwaliteit betert na de operatie
Ik zou dit echt goed bespreken voor de operatie
eventueel het bespreken met verschillende specialisten
Alleen jullie kunnen inschatten of dit nog past, in alles wat zij in haar korte leventje, al te verduren heeft gekregen
Heel veel sterkte!!
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Debo
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 jul 2021 13:39

Re: Megaoesophagus / Maagsonde / Levenskwaliteit

Bericht door Debo »

Het asiel vindt het natuurlijk normaal dat bij pijn en veel ongemak en zonder oplossingen euthanasie besproken wordt. Ze vertrouwen dat ik het beste wil voor Plume en ondersteunen me in eenderd welke beslissing. De pleeggezin waar ze was, vraagt om verder meningen te vragen aan dierenartsen maar financieel gezien kan ik dat niet blijven doen.

Ik heb mijn vragen kunnen stellen aan de specialist gisteren. Ze kunnen een maagsonde plaatsen en haar maag hechten. Het zou een groot deel van de regurgitaties voorkomen op deze manier maar het kan nog gebeuren. Het is toch het proberen waard. En als dat niet helpt, dan hebben we alles geprobeerd en laat ik ze rustig gaan ..
Plaats reactie