Kat moet hard persen

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Kittekat123
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 30 jun 2020 01:06

Kat moet hard persen

Bericht door Kittekat123 »

Hoi allemaal!

Mijn tweede topic hier.
In het kort:
Max (13 jaar) laat zich absoluut niet te onderzoeken bij de dierenarts. Aan huis gaat het ook niet.

Hij had een aantal problemen:
-was enorm afgevallen, ondanks goede eetlust
-braakte meerdere keren per week
-veel te hoge hartslag
-vanaf 1 jaar enkel urinary van royal canin gehad ivm blaasgruis
- plukkerige vacht
- lag vrijwel continu, vooral op koude oppervlakken

Dierenarts dacht aan hartproblemen, te snelle schildklier, chronische maag darm ontsteking, chronisch nierfalen, tumor.

Het kan dus heel veel zijn. Ik probeer maar wat dingen op de gok. Anders was het sowieso een aflopende zaak...
Max heeft atenolol gekregen. Zijn hartslag is daarmee veel lager geworden.

Na het laatste dierenarts bezoek (enorme paniek, hijgen, hartslag +400) heeft hij een week plat gelegen. Bijna niet willen eten en drinken, toen veel convalescence support gegeven. Toen verschillende soorten voer geprobeerd.

Ik heb gastro intestinal brok van royal canin gegeven. Dit lustte hij niet.

Ik heb hills yd geprobeerd voor zijn schildklier. Dit at hij heel matig. Verder mag hij daar niks bijeten, omdat het anders niet werkt, vanwege zijn ondergewicht echt niet handig, dus toch maar weer iets anders geprobeerd.

Ik ben carnibest (vleesmix) gaan proberen. Eindelijk iets wat hij echt lekker vindt! Hills brok laat hij nu staan.
Hij heeft sindsdien niet meer overgegeven! Hij krijgt dit 3 x per dag en eet ook meer dan aanbevolen, maar kan dit wel gebruiken om aan te sterken.

Nu heeft zich weer een nieuw probleem aangediend. (Al toen ik hem de Hills YD gaf) maar het speelt nog steeds!
Hij moet heel hard persen wanneer hij moet poepen. Eerst poepte hij 2x per dag, waarvan een deel steeds voor de bak belandde, omdat hij meteen naar de boodschap hard wegrende uit de bak. Ontlasting was toen nogal kleverig en liet dus niet meteen los. Nu poept hij 1 x per dag. Soms perst hij maar komt er niks uit.

Laatst was hij helemaal in paniek. Toen bleef zijn anus helemaal open staan na het poepen. En dat ging gepaard met een vreselijke lucht. Max liep enorm te hijgen en rende door het hele huis heen. Hartslag was ook meteen weer skyhigh.
De dierenarts zei dat hij waarschijnlijk last had van zijn anaalklieren (ik ben langsgeweest zonder kat).
Nu heeft hij inmiddels al een paar x gehad dat ik diezelfde lucht ruik van zijn anaalklieren. Hij is iedere x even in paniek. (Eerste keer echt wel een uur, nu kort, maar nu sluit de boel weer gewoon netjes)

Zou dit kunnen komen door de hartmedicatie? Omdat hij qua ontlasting klachten had bij zowel hills als carnibest?

En wat te doen qua ontlasting? Ik ga maandag sowieso maar weer langs de dierenarts.

Met de carnibest is zijn eetlust terug, vacht ziet er iets beter uit en bij zijn schouders voel ik de botten wat minder. Bij zijn heupen is hij nog steeds heel erg ingevallen. Hoe lang duurt het ongeveer als een kat echt mager is, tot hij weer normaal is zeg maar?

Verder ligt hij nog steeds continu. Welliswaar niet meer in het donker in het toilet, maar op mijn slaapkamer. Waar zou dit aan kunnen liggen? Nog steeds te weinig energie? Zijn spieren zijn echt veel minder geworden. Dierenarts dacht eerst aan stress en had verder niks kunnen vinden de voorlaatste keer dat ik hem liet onderzoeken. Zijn eetlust was toen ook gewoon goed.

Ik twijfel soms ook om de urinary weer te geven icm carnibest. Die brokken vindt hij het lekkerst en met het versvoer is hij wel meer beperkt qua eetmomenten. Dit is beter voor zijn nieren, maar wel weer slechter voor zijn schildklier, maar ik weet dus niet of hij hier wel daadwerkelijk last van heeft.

Bedankt voor het lezen. Het is toch nog best wel lang en ook een beetje warrig geworden denk ik, maar toch.. wie weet heeft iemand de tip. En nogmaals, bloed laten prikken is geen optie, want hij is te angstig. Iets kalmerends geven helpt ook niet.

Groetjes

TessaB
Huiskat
Huiskat
Berichten: 48
Lid geworden op: 31 mei 2020 09:04

Re: Kat moet hard persen

Bericht door TessaB »

wat een nare situatie dit...
Helaas ben ik zelf geen dierenarts, dus diagnosticeren zal niet lukken, maar ik denk ook niet dat je dat verwacht.

Mijn oma heeft een kat die een tijdje geleden gelijkaardige symptomen had: mager geworden, vacht wat onverzorgder, erg hard persen bij het poepen. Haar kat is ook erg angstig (was vroeger een zwerfkat en vertrouwd niemand behalve mijn oma en mij). Bij haar lukt het echter wel om een verdovend pilletje te geven en dus is ze naar de dierenarts kunnen gaan.

1) minder verzorgde vacht: is normaal voor een oudere leeftijd. Ze hebben dan meer hulp nodig door bijvoorbeeld te borstelen.
2) hard persen: niets vreemds gevonden bij het onderzoek. Ze hebben haar een speciaal potje olie gegeven (als ik haar zie vraag ik de naam eens). Dit geef je in het begin elke dag en later kan je het minderen. Bij haar kat gaat het poepen nu veel beter.
3) Mager worden: katten die wat ouder zijn worden meestal ook wat magerder. Dit mag echter niet extreem zijn. Hoeveel is jouw kat afgevallen? Hoe lang het duurt voor een kat opnieuw bijkomt hang natuurlijk af van de situatie: het onderliggende probleem moet aangepakt worden. Hier is de oorzaak niet duidelijk.... Is er de laatste tijd iets veranderd? Wordt je kat ontwormd?
Ik denk inderdaad dat het geen kwaad kan om de urinary opnieuw te geven. Je kan ook proberen om een seniorenvoeding te geven. Ik heb gehoord dat de bestandsdelen daarvan meer aangepast zijn aan de leeftijd.
4) katten slapen sowieso veel, zeker wanneer ze ouder worden. De kat van mijn oma slaapt bijvoorbeeld de hele dag door. Wordt alleen af en toe wakker om te eten en te drinken of even te knuffelen. Komt jouw kat bijvoorbeeld nog knuffelen? Gaat hij af en toe op een ander plaatsje liggen?
5) wat de anaalzakproblemen betreft: mijn kat leegt ze ook wanneer hij in paniek is. Bijvoorbeeld: ik wil hem in zijn reismandje zetten om naar de dierenarts te gaan. Dan zet hij ze open en kan ik me omkleden... Daar zou ik me niet meteen zorgen in maken. Hij is waarschijnlijk in paniek omdat hij niet (goed) kan poepen en leegt ze dan. Maar ja, ik ben geen dierenarts, dus je weet het natuurlijk niet zeker...

Ik weet dat dit helemaal geen oplossing voor het probleem is. Ik vrees dat een bloedonderzoek alleen uitsluitsel kan geven. je zegt dat je hem geen verdovend pilletje kan geven, waarom niet? Is het omdat hij hartmedicatie krijgt, of omdat het gewoon niet werkt?
Ik bedenk me net dat mijn kat een paar jaar geleden ook plots heel tam was en bijna niet meer at (hij was toen wel nog maar 5 jaar). Hij bleek toen een algemene ontsteking te hebben. Ze gaven antibiotica en hij is er volledig bovenop gekomen. misschien kan je dat eens bespreken?

Kittekat123
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 30 jun 2020 01:06

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Kittekat123 »

Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Een kalmerend middel geven werkt gewoon niet goed genoeg. Op het moment dat hij in het mandje moet is hij alweer compleet in paniek. De dierenarts had gezegd dat hij zelfs onder narcose zou moeten om hem te kunnen onderzoeken, maar daar komt hij waarschijnlijk niet eens uit, dus dat is al geen optie, ook al zou het lukken om hem uberhaupt onder narcose te krijgen. Bij de laatste 2 dierenarts bezoeken was hij zo panisch dat ik nu ook heb besloten er niet meer met hem heen te gaan.

Toen hij op zijn zwaarst was woog hij 6 kilo. Toen moest ik bewust voer minderen want hij had echt wel overgewicht. En hij is toen naar 5 kilo gegaan en zag er toen prima uit.

2 jaar geleden begon hij wat verder af te vallen, terwijl zijn eetlust goed was, maar toen kon er geen oorzaak gevonden worden. De een na laatste keer was zijn hartslag nog normaal. Verder onderzoeken lukte toen al niet meer.
De dierenarts gaf toen al aan dat er ws iets mis was met een van zijn organen en dat hij veel last van stress had. Voor het overgeven heb ik toen laxeerpasta meegekregen en voor de stress Royal canin calm (at hij niet).

Hij bleef geleidelijk aan wat meer afvallen naar 4 kg en daarna ging het ineens heel hard en viel hij in een maand nog 0.5 kg af. Hij woog dus nog maar 3.5 kg. Dit was half juni. Daarna heeft hij dus nog een week amper willen eten en vooral op convalescence support geleefd. (Wel weer slecht voor zijn nieren maar zo kreeg hij nog iets binnen)

Nu heb ik heb vanmorgen op de weegschaal gezet en hij woog nu weer 4 kg! :D jeeejj! Bij zijn schouders is hij wel echt aangekomen. Bij zijn heupen is hij nog steeds helemaal ingevallen!

Als je zou willen kijken hoe die olie heet, graag!!

Hij komt 's ochtends vroeg uitgebreid knuffelen. 'S avonds laat soms ook. Verder ligt hij veel, maar wisselt wel soms van plek. 'S avonds zit hij altijd op het balkon op de uitkijk te wachten tot ik thuis kom.

Ik had ook ook al gedacht aan een ontsteking en hij heeft daarvoor half juni ook al een antibiotica kuur gehad. Dat deed weinig moet ik zeggen.

Ik heb ook nog gedacht om ipaktine te bestellen voor zijn nieren. Maar ik weet dus eigenlijk niey of hij het nodig heeft, maar meer just in case het is alleen wel lastig dat ik niet zeker weet wat hij heeft en wat hij daarom nodig heeft...

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2371
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Synemios »

Lastig verhaal.
Als Het de schildklier is dan heeft dit dus effect op hart, nieren, gedrag en het kan ook problemen geven met de spijsvertering.
Maar dan zou hij nu waarschijnlijk niet aangekomen zijn.

Om te laxeren kun je eventueel lactulose geven.

Wat je ook kunt proberen is overstappen op nierdieet.
RC select zitten meer calorieën in en dat is ook geschikt voor katten met blaasgruis.
Zooplus verkoopt het ook en is goedkoper.

https://www.medpets.nl/royal+canin+renal+select+kat/

Heb je een mobiele dierenarts overwogen?
Iemand die thuis komt of is de kat sowieso niet benaderbaar voor anderen?
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Kittekat123
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 30 jun 2020 01:06

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Kittekat123 »

Ik heb dat wel overwogen. Hij is normaal gesproken wel gewoon benaderbaar voor anderen, maar hij bepaalt alles zelf. Als iemand iets van hem wil, wil hij dat niet en is ie weg! Hij ligt soms rustig een uur op mijn buik, terwijl ik hem aai. Maar als ik mijn hanfen bijvoorbeeld op een bepaalde manier hou om zijn hartslag te kunnen voelen moet hij er echt niks van hebben. Het is een behoorlijk eigenzinnig beestje!

De carnibest is ongeveer even laag in jodium als de Hills YD, en verder heeft hij niks anders gegeten. Het kan dan dus nog steeds zijn schildklier zijn denk ik. Al hoop ik het niet, want dat zou alles veel makkelijker maken.

Bedankt voor de tip van rc select en lactulose.

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2371
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Synemios »

Dat controle willen houden en zelf bepalen is wel kat eigen.
De vraag is of hij thuis dan ook echt in paniek zou raken.
Als het antwoord nee is dan is een mobiele dierenarts misschien wel een optie.
Maar dat kan alleen jij bepalen.

Ik zou het zelf niet aan durven een kat carnibest te geven en verder niets met de schildklier te doen als die verhoogd is.
( Maar dat weet je dus niet)
Niet voor niets mag je er echt helemaal niets anders meer bij geven, nog geen snoepje anders kun je weer opnieuw beginnen, anders werkt het niet en met carnibest geef je er dus wel iets bij.

Ongeveer hetzelfde is niet exact hetzelfde, daarbij vraag ik me af of er dingen toegevoegd zijn aan de Hills YD waardoor die schildklier hormonen nog meer afgeremd worden.
Dan heb je het tegenovergestelde, ik zou het dan liever niet geven aan een kat met een normale schildklierwerking.

Maar dat is misschien alleen mijn eigen hersenspinsel, je zou dat eigenlijk als je dat wilt weten na moeten vragen bij je dierenarts of Gent/Lienden ofzo waar ze gespecialiseerd zijn in hyperthyreoïdie.
Of Hills mailen.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Kittekat123
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 30 jun 2020 01:06

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Kittekat123 »

Ik heb de Hills gedurende een week vermengd met Urinary en die laatste afgebouwd. Daarna Hills Yd nog een aantal dagen geprobeerd, maar hij at er echt veel te weinig van. (Op een volle bak urinaryvoer viel hij nog af en hiervan at hij hooguit een klein bodempje op een dag) de blikjes lustte hij al helemaal niet. Ik was bang dat hij nog verder af zou vallen, dus heb daarom maar iets anders geprobeerd. Het zag er naar uit dat hij zou gaan overlijden. Hij ziet er met dit voer echt beter uit. Ik ben al blij dat hij weer eet!
Het is zeker niet goed voor de schildklier, maar als hij veel te weinig eet van de YD, moet ik toch iets. Ik ga morgen nog naar de dierenarts dus dan leg ik het voor.

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2371
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Kat moet hard persen

Bericht door Synemios »

Ja als hij het niet eet/ lekker vind en nog meer afvalt dan houdt het sowieso op.
Daarbij weet je niet of er daadwerkelijk schildklierproblemen zijn dus dan zou ik zelf sowieso voor wat anders kiezen.
Wat ik al eerder zei, als het de schildklier al is dan is het aankomen wel vreemd.
Maar Lizzy van mij is nooit echt mager geweest en had afwijkende symptomen dus ik zeg nooit dat iets niet kan ;-)
Heel veel ziektes hebben een zelfde soort ziektebeeld of overlap met elkaar.
Voor nu moet je kiezen waar hij het het beste op doet, en dat doe je zo te lezen goed.
Het lijkt me erg lastig een kat die niet door een dierenarts gecheckt kan worden.
Ik hoop dat je morgen nog wat tips of ideeen van de dierenarts krijgt.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 571
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Re: Kat moet hard persen

Bericht door yana »

Nier kun je evt plasje opvangen voor uitgebreid urine onderzoek. (die niet alleen stripje). Dan meten ze ook afvalstoffen in de urine. En nauwkeurige eiwitbepaling. Geen garanties, maar goede indicatie voor evt nierproblemen.
Mbt dat poep probleem; als DA met anaalklierprobleem bedoelt dat ze verstopt zitten; dat geloof ik niet. Dat hóór je écht wel nl want dat doet hartstikke pijn met poepen. Oudere katten krijgen vaker meer moeite met poepen. Heb Gizmo ook op de katalax staan. Het is niet vreemd dat je wát anaalklier ruikt met/na poepen. Kan zijn dat de ontlasting wat spul ermee uitdrukt. Dat heeft Spotje soms.
Schildklier; in 50% vd gevallen is de schildklier voelbaar vergroot. Dat kun je dus thuis goed voelen.
Weet niet in hoeverre hij stress krijgt van DA op bezoek? Als de DA snel is kan hij alleen ff snel een verdovingsspuit erin zetten. (nadat hij even rustig gezeten heeft alsof er niks aan de hand is) ;-) Zo deed mijn huisarts het met mijn naaldangst vroeger óók. Als hij eenmaal slaapt, kan verder onderzoek gedaan worden. Evt eerst zelf met pil rustiger maken.

Plaats reactie