Goed voer gezocht (ten einde raad)

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
luigifort
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 31 mar 2019 23:57

Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door luigifort »

Hallo, ik zoek een goed voer voor mijn 2 katten. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Inmiddels ben ik zo'n 2 jaar bezig, vele dierenartsen en geen goede diagnoses en soms bijna fatale beslissingen verder. De dierenartsen weten het verder ook niet meer. Zelf ben ik ook veel gaan zoeken, zo'n 15 tot 20 soorten voer geprobeerd en niets lijkt te werken.
Een korte geschiedenis: Mijn 2 gezonde katten hebben een jaar op nierdieet gestaan (een ander katje van ons had nierfalen en van de DA mochten ze er ook van eten) en toen begonnen de problemen. Veel drinken en plassen (op het eind grote plasjes), braken in de ochtend dagen achtereen. Verzwakken en vermageren, zenuwtikken, zwalken etc etc. Veel jeuk, bijten in de buik tot bloedens toe, vooral met het niervoer. Uit alle dierenartsonderzoeken (nier/urine/lever/pancreas) etc kwam niks naar voren. Daarna vele voeren geprobeerd, sommige gaan meteen (desastreus) mis, sommigen na een week of 2 weken. Ik denk dat ze tekorten hebben opgelopen (b vitamines/kalium/(lichaamseigen)enzymen) waardoor niets lijkt te werken. De oudste hewft ook veel meds gehad waardoor ik een vermoeden heb van gastritis/lekkende darm etc. Glutamine werkt eventjes en gaat dan fout door kaliumtekort of kaliumarm voedsel. Ik zoek een specifiek voer dat niet te vet is, niet te hoog in ruwe vezel zit, geen gluten bevat (beschadigt darm en daardoor te weinig b en kalium) (rijst is niet erg denk ik), geen yucca wat in veel voer zit (dat beschadigt de boel nog meer) genoeg vers vlees zit en genoeg kalium zit. Voeren met bijna alleen vlees gaan fout, evenals met een hoog fosfor en calcium. Ze krijgen vers voer, maar dat is ook niet het antwoord merk ik. De oudste die vers krijgt verslechtert daar ook door, door te weinig kalium. Kaliumsupplementen heeft ze last van (de kalium en b vits in kaminox doen haar goed, maar dan krijgt ze last van haar maag)spijsverteringsenzymen ook (bijten in buik) en een aantal van die supplementen bevatten ook guargom, magnesium en calcium en hoog vezels en dan krijgen ze weer meer last, dus ik heb nog geen goede gevonden. Voeren met teveel ijzer toegevoegd(of ijzer in teveel aardappel) gaan ook fout. Telkens keren we kort terug naar carocroc lambs en rice icm vers, dat gaat dan eventjes goed. Ik hoop dat iemand hier ons echt kan helpen. Je katten er zo vaak in 2 jaar niet goed aan toe zien doet veel verdriet. Mijn dank zou groot zijn als de juiste oplossing gevonden wordt.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5862
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door Rik »

Welk merk vers vlees heb je allemaal geprobeerd? Heb je alleen KVV geprobeerd (meerdere merken?) of heb je je ook echt verdiept in barf?

Ook in vers vlees heb je vele verschillen (wel/geen premix, calciumbron, toevoegingen e.d.).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

luigifort
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 31 mar 2019 23:57

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door luigifort »

Verschillende dingen geprobeerd, ook zo'n vleesrol van barf. Ging ook niet goed, zat evenveel vet in als eiwit. Terwijl ze juist weinig vet moet hebben en veel eiwit. Ik geef nu die kuipjes vlees van integra met toegevoegde vit a en d, dat werkt nog het beste. Maar als ik alleen vlees geef wordt ze misselijk, te weinig kalium dus dan. Sowieso moet ik haar dwangvoeren met vlees, zelf eet ze het niet. Ze eet alleen brokjes (tis een aparte kat, ik weet t).
Ik zoek dus vooral een goede brok zonder beschadigende elementen als gluten etc. Dat is het grootste probleem (verstoort opname b vits en kalium)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5862
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door Rik »

Daarom ging het mij om de merken KVV. Vet en eiwit uit vlees kun je niet vergelijken met brokken en natvoer. Tevens hebben sommige KVV's een premix en dat kan in dit geval ook een probleem zijn. Dan denk je het verse vlees 'uitgesloten' te hebben maar heb je gewoon de 'verkeerde' geprobeerd met verkeerde calcium en vitaminnenbron.

Maar als vlees sowieso niet uit eigen wil gegeten wordt, dan wordt dat moeilijk.

Er zijn genoeg glutenvrije brokken te vinden. Zelfs graanvrij (graanvrij is volgens mij ook gelijk glutenvrij). Maar dan zitten er weer andere ingrediënten (onnatuurlijk voor de kat) in omdat ze met alleen vlees geen brokje kunnen vormen. Ik weet niet of je al naar Applaws of Orijen gekeken hebt.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

luigifort
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 31 mar 2019 23:57

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door luigifort »

Bedankt voor je reacties sowieso, ik stel het erg op prijs. We hebben al verschillende graanvrije voeren geprobeerd, die gingen niet goed. Acana was bv desastreus. Ws vanwege de hoge fosfor en calcium en de vele lever die erin zit (oa ijzer). Ik heb gelezen dat Orijen en Acana allebei heftig zijn qua "gifstoffen" voor de kat en hoog zitten in de calcium en fosfor. Ze gaan er ook heel veel van drinken. Applaws heb ik nog niet geprobeerd, maar daar zit ook yucca in geloof ik.
Sanabelle no grain gaat een tijdje goed, ws ook door genoeg kalium en de toegevoegde b vitamines, maar na een tijdje krijgen ze slijm in de mond. Ws ook door de aardappel of yucca die slecht zijn voor de slijmvliezen en die aantasten. Hetzelfde geldt voor Vigor and Sage. Ook veel aardappel en yucca. Even een opleving, maar na een paar dagen laten ze het staan. Het zit ook hoog in de ruwe vezel.
Idealiter zoek ik dus een brokvoer met vlees (niet enkel vis) en rijst alleen, maar die kan ik niet vinden. Ik heb overal gezocht en dan nog mag het niet hoog in calcium en fosfor zijn. De darmen/slijmvliezen zijn erg verzwakt, die moeten eerst herstellen. Dat gaat het beste met vers, maar dat eet ze dus niet. Daarom een beetje vers met daarnaast een brok die het zo goed mogelijk voor haar doet.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5862
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door Rik »

Een brok met alleen vlees en rijst zal er niet zijn. Er zullen altijd wel weer (onnatuurlijke) toevoegingen in zitten. Met vlees zou je zelf nog samen kunnen stellen en malen tot zachtvoer precies in de samenstelling dat je zou willen hebben. Maar het is dus jammer dat dat niet gegeten wordt.

Verder zou je dan nog beter uit kunnen zijn met natvoer (boven brokken). Daar zit al voldoende vocht e.d. in en veel minder van die rare toevoegingen (je moet de toevoegingen dan ook terugrekenen tot DMB om te vergelijken). En in natvoer zitten dan ook weer smaakstoffen die er misschien toe kunnen leiden dat het wel gegeten wordt. Maar dan moet je wel op zoek naar de betere kwaliteit natvoeren.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

luigifort
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 31 mar 2019 23:57

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door luigifort »

Toevoegingen zijn op zich niet erg als het maar geen moeilijk verteerbare granen (gluten) bevat als mais etc. Er heeft hier heel veel soorten vlees en nat voer gestaan, maar ik denk dat ik een zeldzaam aparte kat ;) heb die alleen maar brokken eet. Ze weigert het gewoon te eten, het maakt niet uit wat. Daarom ook dat beetje dwangvoeren met nat en vlees, maar dat kun je niet 24/7 doen. Applaws zit ook boven de 2 procent calcium zag ik, dus ook niet geschikt.

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9307
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Goed voer gezocht (ten einde raad)

Bericht door castratenkoor »

Zelf ben ik voorstander van variatie en keuzes. Ik heb 6 soorten brokken staan, op elke verdieping 2 soorten - ik voer 2 x daags natvoer en 2 x per week rauw vlees. Niet elke kat eet natvoer en niet elke kat eet vlees. Dat mogen ze helemaal zelf beslissen. Ze hebben hier nooit diarree. Braken doet alleen Luuk wel eens - als er vlees bij het natvoer zit overeet hij zich. Hij eet dan niet alleen zijn eigen portie, maar gaat ook lopen jatten. Katten apart zetten met het eten gaat niet, dan eten de slecht gesocialiseerde katten niet.

Als een soort brokken slecht gegeten wordt, dan ga ik over op een ander soort. Momenteel "loopt" Applaws het slechtst. ze zitten allemaal goed in de vacht en draaien mooie sigaren.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Plaats reactie