Poes braakt en valt om

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Looners
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 jun 2011 12:44

Poes braakt en valt om

Bericht door Looners »

Hallo allemaal,

Ik heb een poes van 3 jaar. Vorige week moest ze braken, wij denken aan een haarbal aangezien er ook wat haar op de grond lag. Je kan zien dat ze daar veel moeite mee heeft omdat ze behoorlijke kokhalsneigingen heeft. Nadat er een klein sliertje uitgekomen is lijkt het of dat ze zo moe is dat ze gewoon omvalt en zo slap als een vatdoek is. Haar ogen zijn donker en de pupillen groot. Ik kan roepen of op haar tikken maar krijg geen antwoord. Haar bek zit op elkaar geklemd en die heb ik opengemaakt om te kijken of er niks in de keel zat. Ik kon weinig zien en voelen een paar sliertjes haar dat was alles. Ik heb toen een beetje water op haar snoet gedaan en daar reageerde ze goed op. Na, ja ik denk een aantal minuten keert ze wel weer terug in de "wereld". Ze gaat liggen en haar ademhaling is snel. Na 20 minuten is ze weer okay en zeker na een uur lijkt het wel of er niets is voorgevallen.

Dit is de tweede keer dat dit zo heftig is. Tussendoor heeft ze nog wel een keer gebraakt en dat ging prima. Als een torpedo kwam het eruit. Helaas nu toch weer problemen.

Herkennen jullie dit? Zou de haarbal zo droog zijn dat hij er met moeite uitkomt? Is het normaal dat een poes omvalt of zich eigenlijk zo op de grond laat vallen na het braken? Zou ze moe zijn? Zou ze zichzelf redden als wij er niet bij zijn?

Vorig jaar oktober heeft ze dit ook een keer gehad en toen daarna ben ik naar de dierenarts geweest. Die kon niks vinden en ook geen antwoord geven of er iets aan de hand zou zijn.

Hopelijk dat jullie mij wel kunnen helpen.

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Adriana »

welkom ;-) op het Forum
ik heb zelf nooit te maken gehad met epilepsie bij katten, maar daar heeft het wel wat van weg. andere Forumleden zullen ook nog wel reageren en je kunt telefonisch met je da overleggen of hij dat heeft meegenomen in zijn diagnose.
is er bloedonderzoek gedaan en was alles in orde?
en anders second opinion, er zijn medicijnen die de aanvallen milder maken tot verminderen, dacht ik..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
rieneke
Tijger
Tijger
Berichten: 1605
Lid geworden op: 16 dec 2007 13:34
Locatie: leiden

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door rieneke »

tegen haarballen kan je soft malt van gimpet geven, dat vergemakkelijkt de passage van de haren.

hoe is de poes als je stevig met haar speelt en haar laat rennen?
is ze dan ook snel moe en zit ze te hijgen?

Looners
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 jun 2011 12:44

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Looners »

Dank voor beide berichtjes. Mijn idee was ook epilepsie... kunnen ze dat met een bloedonderzoek uitlsuiten? Voortekenen van een "aanval" kan ik niet echt ontdekken. De laatste keer had ze wel gras gegeten en een tijdje daarna ging ze zitten om te braken en toen dat er eenmaal een beetje uit was liet ze zich omvallen. Maar echt normaal vind ik dat slap worden niet en mogelijk dat ze een minuut gewoon even van de wereld is. Dat is lastig aan te geven, maar omdat ze niet reageert in eerste instantie lijkt het er wel op.

Luna is behoorlijk actief. Ze komt bijna elke dag buiten in de tuin, daar kan ze los lopen zonder dat ze de tuin kan verlaten. Snel moe is ze niet volgens mij en hijgen doet ze nooit. Ik zal er eens een heftige speelsessie aan wagen. Kijken hoelang ze daar aan mee doet en of ze inderdaad gaat hijgen.

De eerste keer toen we ze zich liet vallen heeft ze ook haar poep laten gaan. Misschien is dat nog een aanknopingspunt. De tweede keer niets van dat.

Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1122
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door jennli »

Mochten de "aanvallen" toenemen zou ik bij je da vragen naar een doorverwijzing voor een specialist.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9313
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door castratenkoor »

Ik zou wel weer naar de da voor grondig onderzoek, bloed en urone in ieder geval.
Door nierproblemen kunnen ze ook zulke aanvallen krijgen, dan vergiftigen ze zichzelf.
Maar het zou ook krotsluiting in de hersenen kunnen zijn.
Ben blij te lezen dat ze veilig in eigen tuin alleen buiten komt.
Want het is bloedlink een kat met zulke aanvallen los te laten.

Sterkte, ik hoop dat er wat gevonden wordt en dat ze met medicatie stabiel te krijgen is.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5007
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door nellebel »

epilepsie kunnen ze niet zien in het bloed. Dan zou de rest even moeten worden uitgelsoten (met de nieren enz) en EEG (zullen ze ook wel bij katten doen neem ik ana), maar ook daarop zal weinig te zien zijn als het weinig voorkomt. Specialist is het beste als er verder niets uit de onderzoeken komt. die kan behandelen tegen epilepsie.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Looners
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 jun 2011 12:44

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Looners »

Dank jullie wel voor alle berichtjes. Inmiddels heeft Luna vorig weekend weer een keer normaal gebraakt en kwam het er in één keer uit.

De eerste keer dat ze "omviel" na het braken was in september 2010. De tweede keer was in juni 2011. Als ik ze nu zie rondlopen is er helemaal niets aan de hand. Ze eet goed, speelt, ga goed naar het toilet, slaapt etc. Ik heb van het weekend nog flink met haar gespeelt, maar hijgen doet ze niet. Via een filmpje op internet heb ik kunnen zien hoe een epileptische aanval er bij een poes/kat uitziet. Hier zie ik niets van terug bij Luna...

Sinds september vorig jaar gaf ik ze al gimpet malt soft extra. De dosis heb ik iets verhoogt. Ik ga het voorval van de week nog wel even melden bij de DA. Wellicht is een algehele check gewoon even goed om te doorlopen met Luna. Kan nooit kwaad.

Bedankt en mocht er nog iets voorvallen dan schakel ik jullie hulp weer in.

Pootje van Luna

Sparky7
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 feb 2020 21:49

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Sparky7 »

Beste Looners,

Tijdens het scrollen door de zoekresultaten op google kwam ik dit forum tegen met de gedeelde vraag: poes braakt en valt om. Mijn kat heeft in korte tijd 2 keer exact hetzelfde gedaan. Sparky is 7 jaar en we hebben dit nog niet eerder mee gemaakt. Eerst begint ze te krijsen en vervolgens maakt ze een kots begin/geluid en de vorige keer kwam het er voor en kort daarna achter uit, wankelde ze op haar achterpoten en viel ze om. Nu kwam er niks uit maar viel ze een soort van “dood” neer, althans dat leek voor ons zo. Een aantal min later hadden wij de dierenambulance aan te telefoon en stond ze opeens weer op. Een dikke opluchting natuurlijk, maar de situatie was schrikbarend en onwijs zielig. Ze liep na een kwartier weer rond alsof er niks gebeurd was. Overigens braakt ze nooit haarballen.. ik hoop dat er iemand in de afgelopen 9 jaar antwoord heeft kunnen krijgen op dit probleem. De DA heeft haar bloedonderzocht en dit was gelukkig goed, ze weet verder ook niet wat het wel kan zijn. Ik maak mij in ieder geval zorgen en wil dit graag voorkomen.

Alvast bedankt voor het meedenken ;-)

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2066
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Synemios »

Dat krijsen en overgeven herken ik van een kat die allergisch is.
Zij krijgt vervolgens ook last van ademhalingsproblemen, en zakt als het ware in elkaar daardoor.
Dit komt niet heel vaak voor bij katten zo heftig.
Maar het kan uiteraard ook iets totaal anders zijn, het is een idee.

Maar ik ga met haar altijd meteen naar een da voor een injectie.
Bij haar kwam er verder ook niks uit bloedonderzoek.
Luna & Lizzy(8) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 215
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52
Locatie: Doetinchem

Re: Poes braakt en valt om

Bericht door Cerna »

Zoals hierboven ook al gezegd werd als reactie bij de vorige berichten: ik vermoed epilepsie.

Wij hebben een oude kat (18) gehad die ook dergelijke aanvallen kreeg op de laatste dag van zijn leven. De eerste keer was midden in de nacht: ik werd wakker van een schreeuw, daarna spuuggeluiden en vervolgens plasgeluiden. Onmiddellijk uit bed en ik zag Cochi naar een andere kamer wankelen. Daar viel hij om en maakte stuipbewegingen. Ik schrok me wezenloos en dacht dat hij doodging, maar na een minuut of vijf kwam hij weer bij en leek er niets meer aan de hand. Wel had hij vreselijk veel honger.

Vervolgens kreeg hij 's ochtends een nieuwe aanval en heb ik de dierenarts gebeld. Ik moest de symptomen omschrijven en bij gaan houden hoe vaak het voorkwam. Zij vermoedde epilepsie en wanneer het aanhield kon ik medicijnen krijgen.
De hele dag ging het verder goed, maar 's avonds begon het weer: om de twee uur kreeg hij een aanval. De derde aanval die avond heeft hij niet overleefd. Zijn oude hart kon het niet meer aan en hij overleed tijdens de aanval aan een hartstilstand.

Ik heb dus nooit verder medicijnen gehad, maar die zijn er wel en daarom zou ik bij gaan houden hoe vaak de kat een aanval heeft, de symptomen en dan overleggen met de dierenarts of het noodzakelijk is om met medicijnen te beginnen.
Ik vind het trouwens wel vreemd dat je dierenarts geen idee heeft wat het kan zijn :-(
Groetjes Annet, Amber (15), Milka (12), Laila en Luna (7,) Jip (2)
ZL: Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Plaats reactie