Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
anne1990
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 apr 2018 13:16

Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door anne1990 »

Hallo,

Allereerst hartelijk dank voor alle waardevolle informatie op deze website. Ik ben al veel te weten gekomen. Omdat onze kat meerdere gezondheidsklachten heeft, heb ik toch besloten om een nieuw topic te openen. Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen.

Feiten
Het gaat om onze kater Sam. 4,5 jaar. Gecastreerd. Woont met zijn broer bij ons. Hij komt niet buiten. Sam is al (te) vaak bij de dierenarts geweest. Onder andere voor 2 ooglidcorrecties, omdat zijn ogen chronisch geïrriteerd werden door naar binnen kerende oogleden. Begin 2017 werd Moos plotseling ziek. Hij was apathisch en at niet. We zijn toen naar de dierenarts geweest. Dacht eerst aan iets met zijn tanden, omdat het tandvlees wat rood was. Wilde gelijk tanden trekken. We zijn toen naar een andere dierenarts overgestapt, omdat wij dachten dat er meer aan de hand was. Er is toen bloed geprikt en urineonderzoek afgenomen. Op basis van de uitslagen concludeerde de dierenarts beginnend nierfalen. Sam is toen op nierdieet Royal Canin Renal gezet. Vooralsnog geen medicatie. Dat dieet ging bijna een jaar goed. Wel heeft hij sinds dat hij ziek is last van overmatig likgedrag / jeuk. Hij likt zich over zijn hele lichaam, maar met name "bijten" in zijn poten. Ook krabt hij met zijn poot over zijn kop. Hij heeft nu een kale buik en achterpoten. Ook is zijn tandvlees nog steeds rood. Daarnaast heeft hij vaak last van tranende ogen en acne onder zijn kin. Vandaag vonden we op zijn kale buik ook zwarte puntjes. Vergelijkbaar met acne. Sinds kort eet hij zijn dieetvoer niet meer. Hij eet wel het voer van zijn broer, Royal Canin sterilised. Sam was vroeger heel speels, maar nu steeds minder. Hij is niet meer zo vrolijk als vroeger. Kortom: niet zoals een gezonde jonge kater zou moeten zijn.

2 weken geleden hebben we daarom opnieuw bloed laten prikken. Onderstaand de waarden. Ik heb gevraagd om urineonderzoek. Dat was niet nodig volgens de dierenarts. Op basis van de waarden raadt de dierenarts aan met Semintra te beginnen. Ze heeft geen verklaring voor de jeuk/het likgedrag behalve stress. Ze denkt niet aan vlooien, mijten of voedselallergie. We hebben ook meerdere malen stronghold gegeven en er is een huidonderzoek geweest. Ze zag wel wat dode mijten maar daar zou hij na Stronghold geen last meer van moeten hebben. Maar hij heeft dus nog steeds veel jeuk.

Waarden bloedonderzoek
Volgorde waarden: mei 2017, juli 2017 en april 2018. In september 2017 is er nog een keer bloedgeprikt, maar we hebben daar geen uitdraai van gehad. Vorige week opgevraagd maar vooralsnog geen reactie.

BUN 14,2 -18,1 - 14,4
GLU 5,9-4,8 - 5,9
ALP 64-<50- 81
T-PRO 69-69 -70
GTP 22-15 -18
CRE2 165-207 -184
ALB 27-25 -25


Onze vragen
Wat zijn jullie ervaringen met Semintra, met name bij jonge katten? We zijn daar wat voorzichtig mee, ook omdat je leest dat deze medicatie juist een negatief effect kan hebben.
Moet er niet eerst nogmaals urineonderzoek plaatsvinden voordat je daar uberhaupt mee kan starten? Het laatste urineonderzoek is van juli 2017.
Hebben jullie ervaring met katten met nierproblemen en jeuk/likgedrag? Kan dat met elkaar te maken hebben?
Hebben jullie tips voor dieetvoer? Royal Canin Renal eet hij niet meer. We proberen nu een proefpakket dieetvoer uit, maar dat bevat alleen natvoer. En daar houdt Sam niet van.
Hebben jullie tips voor als Sam geen enkel dieetvoer meer wil eten? Ik las in meerder topics over ipaktine: wanneer is het aan te raden daar mee te beginnen?
Sam is laatst 1 keer onderhuids gespoeld. Hij was de dag erna een stuk vrolijker. Helaas duurde dag maar 1 dag. Kan dat met het spoelen te maken hebben? Ik lees verschillende reacties van mensen die hun katten dagelijks spoelen. Is dat aan te raden?
We zijn aan het nadenken over een second opinion. Huidige dierenarts adviseert Semintra en daar blijft het bij. Op vragen over kale plekken, jeuk enzovoorts wordt niet echt meegedacht. We willen Sam alleen niet nog vaker naar de dierenarts brengen als dat geen zin heeft. Wat zijn jullie gedachten daarover?

Het zijn een heleboel vragen, dat weten we. We hopen alleen dat Sam zich eindelijk weer wat beter gaat voelen en weer wat meer gaat lijken op de ondeugende speelse kat die hij eerst was. We zijn dan ook heel blij met al jullie tips en adviezen! Alvast bedankt daarvoor.

Groeten,
Anne
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6820
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door Dinky »

Wat betreft soorten voer kan je hier kijken: https://voormijndier.nl/katten/dieetvoer/nieren

Dierenartsen verkopen regelmatig maar 1 of een paar merken maar er zijn dus verschillende dierenarts brokken ;-)

Semintra is aan te raden bij eiwit verlies via de urine. Volgens mij kan je daarvoor wel zelf urine opvangen zodat je Sam niet mee hoeft te nemen naar de DA.

Ik ben niet bekend met jeuk bij nierfalen.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door ErikPhilippus »

Balen: ik had een heel verhaal in zitten tiepen, maar omdat ik niet was ingelogd, is het bij het verzenden misgegaan, en is mijn eerste verhaal naar de eeuwige digitale jachtvelden vertrokken... :-(. Dus nog maar een keer (want ik heb wel zo m'n gedachten over je relaas):

Ik begrijp dat Sam (dus niet Moos?) begin 2017 plotseling ziek is geworden: apathisch, rood tandvlees en eetstaking. Een 2e DA heeft later dat jaar bloed en urine geanalyseerd, en geconcludeerd dat er sprake zou zijn van beginnend nierfalen. Ik zie staan: ureum 14,2 (referentie 12,8) en crea 165 (referentie 164). Er zit zowiezo een spreiding van zeker 10% is die waarden, en ureum is bovendien een momentopname (afhankelijk van wat er dat etmaal is gegeten). Dus het is een grensgeval. Wat was toen trouwens toen de uitslag van het urine-onderzoek?

Twee maanden later waren de nierwaardes duidelijk verhoogd, om nu, een klein jaar later weer gezakt te zijn. Met name de normalisering van het ureum gehalte zou kunnen komen door de RC nierbrokjes (laag eiwit-gehalte). Dus de conclusie licht nierfalen lijkt wel op z'n plaats: zeker bij een kat van 4,5 horen die waardes een stuk lager te zijn.

Ik zie wel dat alkalische fosfatase nu is verhoogd (kan iets met de lever te maken hebben), maar op basis van een enkele meting kan je daar geen conclusies aan verbinden. Totaal eiwit en albumine zijn consistent normaal. En (ook in relatie met jouw vraag omtrent Ipakitine) zou ik het fosfaat gehalte toch ook wel willen weten.

Vreemd genoeg wordt er ook hier weer zonder urine-onderzoek Semintra voorgeschreven. We hebben dat al meermalen meegemaakt hier op het forum, dat er Semintra wordt gegeven zonder deugdelijke onderbouwing. Je geeft Semintra pas als er sprake is van eiwitverlies via de urine, en niet als algemeen (preventief) geneesmiddel voor chronisch nierfalen. Er zijn situaties (acuut nierfalen, lage bloeddruk) dat Semintra zelfs contra-geïndiceerd is. Ik begrijp het ook niet: urineonderzoek is simpel (zeker als je de urine zelf opvangt met de befaamde jus-lepel methode), en geeft zoveel extra info omtrent het functioneren van de nieren. Dus op basis van alleen de voorliggende informatie zou ik zelf zonder aanvullend urineonderzoek nooit Semintra gaan geven...

Ik begrijp dat er geen volledig geriatrisch profiel is gemaakt? Ik zou b.v. wel benieuwd zijn naar SDMA (vroege diagnose nierfalen), en T4. En wie weet zijn er in het bloed wel aanwijzingen te vinden omtrent het overmatig likken, krabben en bijten. Want het lijkt me stug dat jeuk/likgedrag iets te maken zou hebben met het lichte nierfalen. Ook is het beeld niet compleet (voor mij): hoe zit het met het gewicht van Sam, is hij wellicht afgevallen het afgelopen jaar? En drinkt hij misschien meer dan gewoonlijk? Hoe is de relatie met z'n broer, is er sprake van stress? En is er begin 2017 iets voorgevallen, is er iets ingrijpends veranderd? Heeft hij misschien iets vreemds binnengekregen (ik zit ergens ook te denken aan voedselallergie).

Het valt me op dat de aandacht bij de DA vooral uitgaat naar mogelijk nierfalen, en dat het ernstige lik/bijt gedrag, acné en het rode tandvlees terzijde worden geschoven. Er is wel degelijk nog iets anders aan de hand met Sam, en dat kan je m.i niet afdoen met "daar heb ik geen verklaring voor". Ik zou in jouw geval staan op een verwijzing naar een dermatoloog, of desnoods met Sam naar Utrecht gaan.

Ondertussen moet Sam wel goed (gaan) eten, dat is op zich belangrijker dan al dan niet dieetvoer. Heb je RC Renal Select geprobeerd? Ook van andere nierbrokken kan je kleine verpakkingen krijgen, soms heeft de DA probeerzakjes. Of je zou de nierbrokjes kunnen mengen met hoogwaardige gewone brokken, die Sam wel lekker vindt?

Opmerkelijk dat Sam opkikkerde van een éénmalig onderhuids infuus. Ik heb daar zelf veel ervaring mee, en inderdaad kan een infuus goed helpen bij ernstig nierfalen om de giftige, misselijk-makende stoffen sneller uit het bloed te spoelen. Maar bij Sam zit ik dan eerder te denken aan uitdroging? (ook omdat hij geen natvoer eet). Ook op andere manieren kan je de vochtinname stimuleren (drinkfontijntje, kookvocht van koolvis geven, tonicum, etc.).

Kortom: vooralsnog geen Semintra, en in ieder geval zelf urine opvangen, en dat laten onderzoeken (SG, pH, eiwit/crea ratio). En ik denk dat een second opinion geen overbodige luxe is, met expliciete aandacht voor de jeuk, rode tandvlees en lik/bijt gedrag, desnoods een verwijzing naar een dermatoloog/specialist vragen.

Succes met je zoektocht, en hopelijk wordt Sam weer snel de oude (of eigenlijk de jonge)!
Groetjes,
Erik
anne1990
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 apr 2018 13:16

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door anne1990 »

Dinky schreef: 15 apr 2018 20:27 Wat betreft soorten voer kan je hier kijken: https://voormijndier.nl/katten/dieetvoer/nieren

Dierenartsen verkopen regelmatig maar 1 of een paar merken maar er zijn dus verschillende dierenarts brokken ;-)

Semintra is aan te raden bij eiwit verlies via de urine. Volgens mij kan je daarvoor wel zelf urine opvangen zodat je Sam niet mee hoeft te nemen naar de DA.

Ik ben niet bekend met jeuk bij nierfalen.
Dank je wel voor je reactie en tip! De dierenarts heeft inderdaad alleen Royal Canin. Ik vond het al vreemd dat er Semintra werd geadviseerd zonder urineonderzoek en na jullie reacties helemaal.
anne1990
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 apr 2018 13:16

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door anne1990 »

ErikPhilippus schreef: 17 apr 2018 09:40 Balen: ik had een heel verhaal in zitten tiepen, maar omdat ik niet was ingelogd, is het bij het verzenden misgegaan, en is mijn eerste verhaal naar de eeuwige digitale jachtvelden vertrokken... :-(. Dus nog maar een keer (want ik heb wel zo m'n gedachten over je relaas):

Ik begrijp dat Sam (dus niet Moos?) begin 2017 plotseling ziek is geworden: apathisch, rood tandvlees en eetstaking. Een 2e DA heeft later dat jaar bloed en urine geanalyseerd, en geconcludeerd dat er sprake zou zijn van beginnend nierfalen. Ik zie staan: ureum 14,2 (referentie 12,8) en crea 165 (referentie 164). Er zit zowiezo een spreiding van zeker 10% is die waarden, en ureum is bovendien een momentopname (afhankelijk van wat er dat etmaal is gegeten). Dus het is een grensgeval. Wat was toen trouwens toen de uitslag van het urine-onderzoek?

Twee maanden later waren de nierwaardes duidelijk verhoogd, om nu, een klein jaar later weer gezakt te zijn. Met name de normalisering van het ureum gehalte zou kunnen komen door de RC nierbrokjes (laag eiwit-gehalte). Dus de conclusie licht nierfalen lijkt wel op z'n plaats: zeker bij een kat van 4,5 horen die waardes een stuk lager te zijn.

Ik zie wel dat alkalische fosfatase nu is verhoogd (kan iets met de lever te maken hebben), maar op basis van een enkele meting kan je daar geen conclusies aan verbinden. Totaal eiwit en albumine zijn consistent normaal. En (ook in relatie met jouw vraag omtrent Ipakitine) zou ik het fosfaat gehalte toch ook wel willen weten.

Vreemd genoeg wordt er ook hier weer zonder urine-onderzoek Semintra voorgeschreven. We hebben dat al meermalen meegemaakt hier op het forum, dat er Semintra wordt gegeven zonder deugdelijke onderbouwing. Je geeft Semintra pas als er sprake is van eiwitverlies via de urine, en niet als algemeen (preventief) geneesmiddel voor chronisch nierfalen. Er zijn situaties (acuut nierfalen, lage bloeddruk) dat Semintra zelfs contra-geïndiceerd is. Ik begrijp het ook niet: urineonderzoek is simpel (zeker als je de urine zelf opvangt met de befaamde jus-lepel methode), en geeft zoveel extra info omtrent het functioneren van de nieren. Dus op basis van alleen de voorliggende informatie zou ik zelf zonder aanvullend urineonderzoek nooit Semintra gaan geven...

Ik begrijp dat er geen volledig geriatrisch profiel is gemaakt? Ik zou b.v. wel benieuwd zijn naar SDMA (vroege diagnose nierfalen), en T4. En wie weet zijn er in het bloed wel aanwijzingen te vinden omtrent het overmatig likken, krabben en bijten. Want het lijkt me stug dat jeuk/likgedrag iets te maken zou hebben met het lichte nierfalen. Ook is het beeld niet compleet (voor mij): hoe zit het met het gewicht van Sam, is hij wellicht afgevallen het afgelopen jaar? En drinkt hij misschien meer dan gewoonlijk? Hoe is de relatie met z'n broer, is er sprake van stress? En is er begin 2017 iets voorgevallen, is er iets ingrijpends veranderd? Heeft hij misschien iets vreemds binnengekregen (ik zit ergens ook te denken aan voedselallergie).

Het valt me op dat de aandacht bij de DA vooral uitgaat naar mogelijk nierfalen, en dat het ernstige lik/bijt gedrag, acné en het rode tandvlees terzijde worden geschoven. Er is wel degelijk nog iets anders aan de hand met Sam, en dat kan je m.i niet afdoen met "daar heb ik geen verklaring voor". Ik zou in jouw geval staan op een verwijzing naar een dermatoloog, of desnoods met Sam naar Utrecht gaan.

Ondertussen moet Sam wel goed (gaan) eten, dat is op zich belangrijker dan al dan niet dieetvoer. Heb je RC Renal Select geprobeerd? Ook van andere nierbrokken kan je kleine verpakkingen krijgen, soms heeft de DA probeerzakjes. Of je zou de nierbrokjes kunnen mengen met hoogwaardige gewone brokken, die Sam wel lekker vindt?

Opmerkelijk dat Sam opkikkerde van een éénmalig onderhuids infuus. Ik heb daar zelf veel ervaring mee, en inderdaad kan een infuus goed helpen bij ernstig nierfalen om de giftige, misselijk-makende stoffen sneller uit het bloed te spoelen. Maar bij Sam zit ik dan eerder te denken aan uitdroging? (ook omdat hij geen natvoer eet). Ook op andere manieren kan je de vochtinname stimuleren (drinkfontijntje, kookvocht van koolvis geven, tonicum, etc.).

Kortom: vooralsnog geen Semintra, en in ieder geval zelf urine opvangen, en dat laten onderzoeken (SG, pH, eiwit/crea ratio). En ik denk dat een second opinion geen overbodige luxe is, met expliciete aandacht voor de jeuk, rode tandvlees en lik/bijt gedrag, desnoods een verwijzing naar een dermatoloog/specialist vragen.

Succes met je zoektocht, en hopelijk wordt Sam weer snel de oude (of eigenlijk de jonge)!
Groetjes,
Erik
Hoi Erik. Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Fijn dat iemand anders dan de dierenarts meedenkt! Ik zal eerst de vragen die je stelt beantwoorden. Het gewicht van Sam zit nu rond de 5,2 kg. Bij het vorige dierenartsbezoek was dat 4,9 kg. Niet heel mager dus ;). Onderstaand de waarden van het urineonderzoek van juli 2017.

Glucose -
Eiwit +/-
Bilirubine -
Urobilinogeen -
pH 5
Soortelijk
gewicht 1020
Bloed -
Ketonen -
Nitriet -
Leucocyten ++

Sam en zijn broer gaan goed met elkaar om. Verder kan ik me niks voor de geest halen waar hij stress van zou kunnen hebben. We zijn verhuisd maar dat was al in 2016. Hij heeft rond de tijd dat alles begon van een plant gegeten maar dat is een plant die niet giftig is voor katten (Olifantenpoot). Daarnaast lijkt Sam afwisselend meer en minder te drinken. Nu is het bijvoorbeeld 'normaal' en zit er ook niet bovengemiddeld veel plas in de kattenbak. Bij het laatste bezoek aan de dierenarts was hij niet uitgedroogd. We hebben zelf om het infuus gevraagd omdat dat de afgelopen keren positief effect leek te hebben. Je zegt dat jij er ervaring mee hebt. Bedoel je met dat je zelf infusen geeft/hebt gegeven aan je kat? Haal je die dan bij de dierenarts? We hebben een drinkfontein en overal bakjes met water in huis. Sinds deze week eet hij weer wat Royal Canin Renal (yes!). We hebben het in de tussentijd inderdaad gemixt met Royal Canin sterilised. Wel ga ik alvast verschillende soorten dieetvoer inslaan als plan b voor het geval hij er weer mee stopt. Ook heb ik standaard Virbac nutriplus in huis als het mis lijkt te gaan.

Je geeft aan dat jij het fosfaatgehalte zou willen weten. Moet dit apart aangevraagd worden als er bloed wordt afgenomen? Schildklier hebben we in het begin op laten prikken; dit wilde de dierenarts eerst niet maar wij wilden het kunnen uitsluiten. De waarden bleken goed te zijn (hier heb ik geen onderzoeksuitslag van; deze heb ik opgevraagd maar nog geen reactie gehad). SMDA is vooralsnog niet gemeten. Ik denk precies wat jij zegt: Sam heeft niet alleen een nierprobleem. Ik heb het gevoel dat er naar 1 stukje wordt gekeken in plaats van het totaalplaatje. Het likken en het rode tandvlees is niet normaal. Zeker niet in combinatie met de kale buik (dit lijkt niet van likgedrag te komen, misschien hormonaal?). Ook zag ik afgelopen week zwarte puntjes op zijn buik, die lijken op puntjes zoals acne onder de kin. Ik heb nog niet kunnen achterhalen wat dat is, maar het lijkt allemaal met een verminderde weerstand te maken hebben.

Kort samengevat: we gaan nog niet starten met Semintra. Ik ga inventariseren bij andere dierenartsen wat hun plan van aanpak zou zijn en de nadruk leggen op jeuk/likgedrag, tandvlees en bloedwaarden. Ik ben wat voorzichtiger geworden met Sam gelijk naar een dierenarts slepen; tot nu toe is hij er al veel te vaak geweest en er veel te weinig beter van geworden.

Ik hoop dat je wat wijs wordt uit mijn relaas. Nogmaals: bedankt voor het meedenken. Fijn dat je dat belangeloos doet!
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door ErikPhilippus »

Hallo Anne,

Met Sam z'n gewicht zit het dus wel snor....

Wat betreft de uitslagen van de urine analyse. Verschillende waarden zijn volgens mij bepaald met een dip-stick, en dat is voor een bepaling van het eiwitgehalte niet echt betrouwbaar. De aangewezen methode (zeker als je het als indicatie voor Semintra wilt gebruikten) is het bepalen van de eiwit / creatinine ratio in de urine.

Verder zie ik dat de pH te laag is: pH 5, terwijl licht zuur (pH 6 - 6,5) normaal is. Ook het soortelijk gewicht is te laag: de urine is te waterig (heeft onze Gaudí ook al jaren...). En de witte bloedlichaampjes zijn duidelijk verhoogd: dit kan duiden op een ontsteking in het lijf van Sam. Is met deze uitslag verder niets gedaan? Want mij dunkt dat deze uitslag wel aanleiding is voor verder onderzoek....
Mede gezien deze uitslag zou ik trouwens terughoudend zijn met het geven van RC sterilized aan Sam: van diverse mensen op het forum heb ik begrepen dat sterilized dieetvoer een soort vulmiddel bevat dat blaasgruis in de hand kan werken. Hier vinden alle katten RC Renal Select heerlijk, dat is in een zakje van 500 g te krijgen - wie weet gaat dat er beter in bij Sam. Wat je ook zou kunnen proberen zijn de nierbrokjes van Happy Cat, maar er zijn ook nog andere merken.

Inderdaad staat Olifantpoot niet op de lijst van giftige planten, maar zijn er nog andere planten waar Sam mogelijk van heeft gegeten? Want dat is wel even door me heengegaan: wellicht een vergiftiging met o.a. acuut nierfalen. Ik vraag het maar om het uit te sluiten....

Ja, ik heb Dalí zelf regelmatig infuus gegeven. Ik haal een zak van 500 ml fysiologisch zout op bij de DA, met bijbehorende slangetjes en naalden, en geef per infuus zo'n 100 ml onderhuids in de nek. Dalí (behoorlijk ernstig nierpatient) heb ik daarmee lange tijd stabiel kunnen houden. Ik heb het trouwens ook een paar keer gedaan toen hij had gegeten van een licht giftige plant in de ren.

Eigenlijk is de bepaling van fosfaat standaard, zeker als er nierfalen wordt vermoed. Bij een volgende keer zou ik dat zeker aangeven. Beter nog: een volledig geriatrisch profiel laten bepalen, inclusief SDMA.

Ik ben het met je eens: de problemen van Sam vereisen een integrale aanpak, en niet slechts aandacht voor het (lichte) nierfalen. En in plaats met weer met Sam te gaan slepen, is het goed om eens je licht op te steken bij een andere dierenarts. Ben benieuwd wat daaruit komt, dus laat maar weten.

Succes, en knuffel voor Sam (en vooruit, Moos ook)
Erik
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door ErikPhilippus »

Terwijl ik het feestelijk ontbijtje aan het verzorgen was voor de 4 bewoners van het Kattenpaleis (Amber is jarig...), was ik nog wat aan het nadenken. Ik zou in ieder geval iets doen aan die lage pH, want dat verhoogt de kans op de vorming van oxalaat-kristallen. Dat er daarvan al sprake is lijkt me minder waarschijnlijk gezien de waterige urine, maar je kan het maar voor zijn.

Anderzijds is het niet helemaal uitgesloten dat er toch iets speelt in de urineweg/nieren, zoals een niersteentje of nierbekkenontsteking - want het is bekend dat katten met pijn in die regionen hun buik overmatig kunnen gaan likken (of zelfs blazen naar de eigen buik). Aan de andere kant wijzen die zwarte puntjes op de huid toch meer op een dermatologisch probleem.

Natuurlijk moet je meer onderzoek doen om hier iets over te kunnen zeggen, en ik zit gewoon wat hardop te denken - anderzijds komt het niet zomaar bij me op....

Groetjes,
Erik

PS
En wat ik nog wilde vragen: merk je dat Sam uit de bek stinkt? Want dat rode tandvlees kan duiden op Gingivitis o.i.d., dat wellicht ook de verklaring is voor het hoge leukocyten gehalte in de urine. En een onbehandelde ontsteking kan ook weer invloed hebben op de nieren....
anne1990
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 15 apr 2018 13:16

Re: Jonge kat met nierproblemen en jeuk en kale buik: wat te doen?

Bericht door anne1990 »

ErikPhilippus schreef: 19 apr 2018 09:19 Hallo Anne,

Met Sam z'n gewicht zit het dus wel snor....

Wat betreft de uitslagen van de urine analyse. Verschillende waarden zijn volgens mij bepaald met een dip-stick, en dat is voor een bepaling van het eiwitgehalte niet echt betrouwbaar. De aangewezen methode (zeker als je het als indicatie voor Semintra wilt gebruikten) is het bepalen van de eiwit / creatinine ratio in de urine.

Verder zie ik dat de pH te laag is: pH 5, terwijl licht zuur (pH 6 - 6,5) normaal is. Ook het soortelijk gewicht is te laag: de urine is te waterig (heeft onze Gaudí ook al jaren...). En de witte bloedlichaampjes zijn duidelijk verhoogd: dit kan duiden op een ontsteking in het lijf van Sam. Is met deze uitslag verder niets gedaan? Want mij dunkt dat deze uitslag wel aanleiding is voor verder onderzoek....
Mede gezien deze uitslag zou ik trouwens terughoudend zijn met het geven van RC sterilized aan Sam: van diverse mensen op het forum heb ik begrepen dat sterilized dieetvoer een soort vulmiddel bevat dat blaasgruis in de hand kan werken. Hier vinden alle katten RC Renal Select heerlijk, dat is in een zakje van 500 g te krijgen - wie weet gaat dat er beter in bij Sam. Wat je ook zou kunnen proberen zijn de nierbrokjes van Happy Cat, maar er zijn ook nog andere merken.

Inderdaad staat Olifantpoot niet op de lijst van giftige planten, maar zijn er nog andere planten waar Sam mogelijk van heeft gegeten? Want dat is wel even door me heengegaan: wellicht een vergiftiging met o.a. acuut nierfalen. Ik vraag het maar om het uit te sluiten....

Ja, ik heb Dalí zelf regelmatig infuus gegeven. Ik haal een zak van 500 ml fysiologisch zout op bij de DA, met bijbehorende slangetjes en naalden, en geef per infuus zo'n 100 ml onderhuids in de nek. Dalí (behoorlijk ernstig nierpatient) heb ik daarmee lange tijd stabiel kunnen houden. Ik heb het trouwens ook een paar keer gedaan toen hij had gegeten van een licht giftige plant in de ren.

Eigenlijk is de bepaling van fosfaat standaard, zeker als er nierfalen wordt vermoed. Bij een volgende keer zou ik dat zeker aangeven. Beter nog: een volledig geriatrisch profiel laten bepalen, inclusief SDMA.

Ik ben het met je eens: de problemen van Sam vereisen een integrale aanpak, en niet slechts aandacht voor het (lichte) nierfalen. En in plaats met weer met Sam te gaan slepen, is het goed om eens je licht op te steken bij een andere dierenarts. Ben benieuwd wat daaruit komt, dus laat maar weten.

Succes, en knuffel voor Sam (en vooruit, Moos ook)
Erik
Hoi Erik,

Alsnog gefeliciteerd met Amber! Hoe oud is ze geworden? Hieronder mijn antwoorden op jouw vragen:

- Er is verder niks gedaan met de uitslag van het onderzoek. Als ik het me goed herinner heeft de dierenarts helemaal in het begin (juli 2017) gezegd dat verhoogde ontstekingswaarden veroorzaakt werden door het tandvlees.
- Gelukkig eet Sam weer Renal Select! Sterilised proberen we als het niet hoeft niet te geven.
- Alle planten staan achter slot en grendel of op een hoogte dat de katten er niet bij kunnen.
- Dank je wel voor de tip. Gaan we aankaarten!
- Wat versta je precies onder een geriatrisch profiel? Een bloedonderzoek waarin alle belangrijke organen worden meegenomen?
- We hebben het verhaal van Sam uitgebreid op de mail gezet naar een andere dierenartsenpraktijk, waar ook een homeopaat werkt. Afwachten op reactie en eventueel een consult inplannen!
- Ja hij stinkt uit zijn bek. We hebben meerdere malen gevraagd of we iets moeten/kunnen doen aan het tandvlees maar het antwoord daarop was dat het waarschijnlijk een gevolg was van het nierprobleem. Eventueel kunnen we de tanden schoonmaken, maar liever niet omdat hij dan onder narcose moet wat weer niet goed is voor de nieren.
- Goed punt van de lage pH. Dat ga ik bespreken. Heb je ideeën over hoe dat te verhogen?
- De kale buik vinden wij ook vreemd. Hebben we aangegeven bij de andere dierenarts net als de problemen met de jeuk/huid.

Wordt vervolgd :). Dank je wel en een fijne avond met de katten!!

Groeten
Plaats reactie