Nierpatienten Dalí en Gaudí

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2966
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Nierpatienten Dalí en Gaudí

Bericht door ErikPhilippus »

Na het lezen van veel (vaak informatieve en herkenbare) berichten, heb ik me zojuist geregistreerd voor dit forum. Bedankt iedereen voor het delen van de verhalen en de informatie!

Ik ben dus nieuw op dit forum, en val maar gelijk met de deur in huis met mijn verhaal. Een tijdje geleden is bij mijn 13-jarige Bengaal Dali chronisch nierfalen geconstateerd. Hij was al een tijd aan het afvallen, ik dacht zelf aan verhoogde schildklier, maar het blijkt dus aan de nieren te liggen: verhoogd ureum en creatinine. Maar de bloedanalyse wijst ook op een pancreatitis, en er lijkt ook iets aan de hand te zijn met het hart. Hij had een beetje verhoogde bloeddruk, maar dat is nu onder controle.

Ondanks de alarmerende analyses maakt Dali niet echt een zieke indruk, hij kijkt goed uit z'n ogen, is actief en alert. Hij eet wel moeizaam (niet verbazingwekkend gezien zijn ureum van 34), maar blijft vooralsnog aardig op gewicht. Hij krijgt voornamelijk Renal dieetvoer, af en toe een halfje Cerenia. En Amlodipine om de bloeddruk te verlagen. Tot zover het (ik neem aan) voor veel katten-eigenaren bekende verhaal.

Afgelopen donderdag constateerde de dierenarts bij Dali een ontstoken kies. Ik heb toen Meloxicam meegekregen, dat ik nietsvermoedend aan Dali heb gegeven. Vandaag ontdekte ik dat dit middel nooit aan Dali gegeven had mogen worden - het staat zelfs in de bijsluiter dat Meloxicam contra-geindiceerd is bij katten met nierfalen!

Tot vanmorgen heeft Dali 4x een dosis gekregen (de eerste keer dubbele dosis). Ik heb vanmiddag de dierenarts gebeld, en aan de assistent mijn boosheid hierover laten blijken. Morgenochtend ga ik naar de dierenarts om opheldering, want ik baal hier enorm van. Bij gezonde katten zal je er niet veel van merken gezien de enorme overcapaciteit van de nieren, maar Dali zal nog maar zo'n 30% overhebben - en juist dan kan denk ik zo'n tik van een NSAID hard aankomen.

Wat is jullie ervaring? Zit ik me nu ten onrechte erg ongerust en boos te maken? Wat vinden jullie van deze dierenarts? En het allerbelangrijkste: wat is het effect hiervan op de gezondheid van Dali?

Hartelijke groet,
Erik & Dali
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6610
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Rik »

Welkom op het forum. Ja, heel herkenbaar. Ik weet niet of je het topic Pluisje, verhoogde nierwaardes al ontdekt hebt. Dit is een mega-groot topic en hier zetten we alles over de gevoelens, emoties, ervaringen over het nierfalen bij onze katten. Voor het vermelden en terugkijken van bloedonderzoek-waardes kun je terecht op Nierfaalkatten: info bloedonderzoek/medicatie e.d..

Bij een ureum van 34 kan ik me voorstellen dat Dali zich niet zo lekker voelt en minder goed eet.

Wat betreft de Meloxicam... ja, die ervaringen hebben wij ook. Meloxicam komen we in vele vormen tegen (meloxidyl, metacam,novacam). Bij mij was het dus Metacam dat de DA rustig aan mijn nierfalertje voor wilde schrijven. (Ik heb het één keer gegeven en het staat nu ongebruikt in de kast) Bij de confrontatie wordt er dan gezegd... ach... dat zal zo'n vaart niet lopen... en... ja, je moet kiezen tussen twee kwaden (pijn of slechte medicijn). Maar feit blijft dat de Meloxicam een hele grote aanslag geeft op de nieren en bij nierfalers kun je dat er natuurlijk niet bij hebben. Verwacht niet teveel van de reactie van je DA. Ze zijn er wat dat betreft echt heel laconiek over.

Dat je het nu een paar keer gegeven hebt (oeps... zelfs een dubbele dosis), daar is nu niets meer aan te doen. Of en hoeveel extra schade dit geeft is eigenlijk niet te meten. Het belangrijkste is dat je er mee stopt en naar een alternatief zoekt. Onsior, Tolfedine of Buprecare. Maar vaak hebben de DA's dat dan weer niet op voorraad. (nee meneer, we hebben alleen Metacam :()

Onsior en Tolfedine zijn ook een NSAID (en dus aanslag op organen) maar het schijnt meer door de lever afgebroken te worden waardoor de nieren enigszins ontzien worden. Echter staat bij die medicijnen ook een waarschuwing voor nierfalers. Echter is onze ervaring (hier op het forum maar ook a.d.h.v. verhalen uit Amerika e.d.) dat Metacam van al deze medicijnen dus écht het slechtste is. Een grote dosis (of langdurig geven) kan bij een gezonde kat zelfs leiden tot nierfalen. Ook het thuis geven van de suspensie, nadat ze het als injectie tijdens een operatie hebben gegeven, is zelfs uit den boze. Dit kan dus echt direct leiden tot nierfalen.

Zoek ook even op het forum. Met de zoekfunctie (rechtsboven) kun je heel erg veel vinden.

Heeft Dali overigens echt pijn aan de ontstoken kies? Is er een vervolgtraject afgesproken?
Ik neem aan dat hij naast de RC Renal en Amlodipine ook Semintra of Fortekor krijgt.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Cerna

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Cerna »

Dat is inderdaad niet al te slim van je dierenarts, maar Meloxicam is ook een ontstekingsremmer en ik denk dat hij het daarom voorgeschreven heeft en niet persé voor de pijn (want dan zou Analgos van www.huisdierendokter.nl een goed alternatief zijn.)

Ik neem ook aan dat de kies op dit moment niet getrokken kan worden, wat wel het beste zou zijn. Mocht je in de buurt van Den Haag of Wageningen wonen (maar ook andere dierentandartsen zullen van de methode weten) dierentandarts Knaake kan de kies verwijderen zonder narcose (http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 60#p652399). Maar ook dan moet je pijnstilling achteraf geven.

Alle pijnstilling is waardeloos voor een nierpatiënt, maar dan zou inderdaad ook mijn keuze Buprecare zijn. Alleen........ik heb vorige week Buprecare gehad voor een kat die aan blaasstenen geopereerd moest worden en ze werd helemaal "gek". Toen toch maar Metacam gegeven - ondanks dat ik een kat heb verloren aan nierfalen tgv Metacam, maar dat had een hele andere oorzaak - want haar nierwaardes zijn prima. Het is dus afwegen.

Wat je op dit moment kunt doen is vragen om een onderhuids infuus (of nog liever intraveneus, maar dat moet hij opgenomen worden) om de schade die 4 dagen Metacam heeft aangericht hopelijk nog wat te verzachten. En wanneer je dierenarts op Metacam blijft aandringen, kun je dit misschien laten vergezellen dmv onderhuids infuus zodat de nieren een hulpje krijgen.
Tolfedine zou ik niet doen tenzij je durft/mag injecteren want dat is rotzooi voor de maag en op een maagbloeding zit je ook niet te wachten.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6610
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Rik »

Cerna schreef:Tolfedine zou ik niet doen tenzij je durft/mag injecteren want dat is rotzooi voor de maag en op een maagbloeding zit je ook niet te wachten.
Tolfedine is er ook in tabletvorm. Maar je hebt wel gelijk... als je van de NSAID's weg kunt blijven des te beter.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Paasnini
Huiskat
Huiskat
Berichten: 85
Lid geworden op: 08 okt 2015 09:07

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Paasnini »

Als pancreatitis uit een test blijkt zegt dat wel veel, kenmerkend bij pancreatitis is verhoogde nierwaarden dus wel goed te onderzoeken of er daadwerkelijk een nierprobleem is of dat de vehoogde waarden alleen het gevolg zijn van want dan heeft het behandelen van de nieren geen prioriteit.
Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2966
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door ErikPhilippus »

Bedankt voor de (snelle) reacties! Fijn hierover met lotgenoten en ervaringsdeskundigen over te kunnen praten! Want het houd me allemaal wel erg bezig. We hebben de afgelopen jaren al twee katten verloren aan nierfalen, dus ik maak me behoorlijk ongerust. Daarbij komt nog dat Dali een broer heeft, Gaudi, en die zijn zo ontzettend aan elkaar verknocht - nu ik dit zit te tiepen, liggen ze lepeltjes naast me op de stoel :-). Ik kan me niks bij voorstellen bij het beeld dat er straks eentje weg is ;-(

Ja, ik heb Pluisje al ontdekt, maar nog niet alles gelezen (...). Ga ik nog doen.

Het toedienen van de pijnstiller is zowiezo discutabel, aangezien Dali niet echt last schijnt te hebben van die kies, misschien met eten. Als je op die kies drukt, dan reageert tie wel, dus het is gevoelig. Maar ik denk dat Dali op dit moment wel belangrijkere problemen heeft dan die kies...

Nee, Fortekor krijgt Dali (nog niet), aangezien er (twee weken geleden) in de urine niet of nauwelijks eiwit is aangetroffen. En er is wel degelijk sprake van nierfalen, want de uringe is erg waterig (1.015) en Dali drinkt (en pist) als een tempelier. Neemt niet weg dat pancreatitis de nierwaarden (b.v. ureum) kan verhogen (niet volgens de dierenarts overigens).

Misschien een geluk bij een ongeluk: Dali heeft gisterenochtend en vanochtend een subcutaan infuus gekregen, de bedoeling is morgenochtend weer. Dus wie weet heeft dat de schade enigszins beperkt.

Dus morgenochtend verhaal halen bij de dierenarts. Als ik er een slecht gevoel aan overhoud, overweeg ik naar een andere dierenarts te gaan.
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6692
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Dinky »

Iets met klok en klepel: volgens mij hebben tandproblemen ook een negatief effect op de nieren?
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Adriana »

welkom op het forum!
als de bloeddruk is gemeten en Dali is aan de amlodipine dan is fortekor of semintra dubbelop.
ja, dierenartsen zijn verslaafd aan meloxicam..
gelukkig heeft hij al infuus gehad en morgen dus weer.
ik kom een ureum van 34 tegen en de diagnose chronisch nierfalen. en een levendige Dali..!
en twee weken geleden vrijwel geen eiwit in zijn urine, ra ra.. ik denk dan ook eerder aan acuut nierfalen, heb je zijn creatinine en is fosfor ip, de anorganische fosfor gemeten?
nee, als het niet nodig is geen pijnstiller. heeft hij geen last van die pancreatitis?
ik neem aan dat dali en gaudi stambomen hebben en dat de ouders op pkd zijn gecheckt.. maar check het even voor de zekerheid..
tja, andere dierenarts, waar ongeveer in Nederland?
Cerna schreef:Alle pijnstilling is waardeloos voor een nierpatiënt, maar dan zou inderdaad ook mijn keuze Buprecare zijn. Alleen........ik heb vorige week Buprecare gehad voor een kat die aan blaasstenen geopereerd moest worden en ze werd helemaal "gek"...
mijn ervaringen met buprecare zijn prima, maar da's doseren vaak veel te hoog en dan worden katten beetje gaga.
onmiddellijk dosis verlagen en per dier moet je even puzzelen, ik begon meestal met de helft van een voorgeschreven dosis om later nog te kunnen ophogen, maar half bleek doorgaans genoeg.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6610
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Rik »

Adriana schreef:welkom op het forum!
als de bloeddruk is gemeten en Dali is aan de amlodipine dan is fortekor of semintra dubbelop.
Nee hoor, dat is niet helemaal waar. Fortekor en Semintra hebben wel bloeddrukverlagende eigenschappen maar indien de bloeddruk écht verhoogd is (en dan bedoel ik boven de 200) dan zal aanvullend Amlodipine toch echt nog wel nodig zijn. Bij Bowy is de dosis Amlodipine zelfs dubbel terwijl ze ook Semintra heeft (maar zij had in het begin ook >300 en 220/240 bij de tweede meting). En Fortekor/Semintra hebben weer eigenschappen die Amlodipine niet kan geven. Wanneer de bloeddruk licht verhoogd is dan is Fortekor/Semintra wel voldoende en hoef je niet aanvullend Amlodipine te geven. (Maar dan is Fortekor/Semintra wel beter voor nierfalers dan alleen Amlodipine)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2966
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door ErikPhilippus »

Een paar weken geleden is de bloeddruk gemeten, die was toen ongeveer 180. Na een tijdje amlodipine gedaald tot circa 140. Nou vond ik die bepaling van de bloeddruk behoorlijk krakkemikkig, met een druksensoor en een opnemer op z'n staart, en kastje met een krakende speaker. Maar goed, de dierenarts vond de bloeddruk OK.

Ja, die hoge ureum kan ik ook niet goed rijmen met het gedrag van Dali. Hij eet niet geweldig, maar hij is zeker niet kotsmisselijk. En dat zou je wel verwachten bij ureum van 34, toch? En ook zou volgens de veel te hoge bloedwaarde van NTproBNP, Dali ademhalingsproblemen moeten hebben - en die heeft tie niet. Ademhaling en hartslag zijn normaal.

Hierbij het overzicht van de relevante waarden:

Kidney:
Urea: 34.0 [5.7-13.5]
Sodium: 147 [< 168]
Chloride: 117 [147-159]
Potassium: 4.4 [3.3 - 5.8]
Inorganic Phosphate: 1.4 [0.8 - 2.2]

Pancreas:
Glucose: complete glucose breakdown [3.5 - 7.8 ]
Cholesterol: 4.8 [< 8.5]
Specific Pancreatic Lipase: 9.8 [<=3.5]

Heart:
Cardipet proBNP: 390 [<100]

De dierenarts adviseert een echo. Ik twijfel. Ik heb de neiging om me niet gek te laten maken alleen op basis van die metingen. Ik ken Dali als geen ander, en ik ga zeker ook af op zijn gedrag. Zeker nu mijn vertrouwen in de dierenarts zo'n knauw heeft gekregen...
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6610
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Rik »

Volgens mij ben je de creatine in het rijtje vergeten. Ureum boven 30 zou je wel misselijkheid verwachten maar het blijft een momentopname. Het kan ook zijn dat de ureum beïnvloed is (bijvoorbeeld door eten van tevoren). Cardiopet proBNP is nieuw voor mij. Is er een reden waarom er zo nadrukkelijk naar het hart gekeken is? (is er een hartruisje o.i.d. gedetecteerd?) Ik weet dus niet wat die waardes inhouden. Waar denkt de DA aan (omdat hij een echo wil doen)? Of is de echo bedoeld voor de pancreatitis?

Normaal wordt er voor nierfalen na een paar weken alle tests herhaald zodat eventuele toevallige schommelingen uitgesloten kunnen worden.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Adriana »

je zou verwachten dat de fosfor ip ook boven de referentie zou zitten en dat is niet het geval.
bij chronisch nierfalen is dat wel zo. crea mist nog steeds en is daar een reden voor? als je crea ook nog binnen de referentie was, dan kun je (schrijf ik voorzichtig..) ook nog denken aan een incidentele soort van vergiftiging..
ik snap die echo wel en ik zie nog geen reactie op mijn opmerking over pkd.
als je besluit echo onderzoek te laten doen, dan kan ik je aanraden om dat bij een da/radioloog specialist te laten doen en niet via een dierenarts. ervaring, interpretatie en kwaliteit van apparatuur bij echo-onderzoek zijn in hoge mate bepalend voor een goeie diagnose en laat je daarvoor asjeblieft doorverwijzen naar een echte specialist. een echo onderzoek is niet belastend en mijn ervaring is dat het ook niet veel duurder is dan bij een htk-da.
een staartmeting voor bloeddruk is de aanbevolen manier, misschien dat het krakkemikkig overkomt maar voorzover ik weet is dat het meest betrouwbaar. wel aantal malen herhalen en tijd voor nemen want stress beïnvloedt de waardes.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2966
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door ErikPhilippus »

Oja, creatine natuurlijk: 291 [<168]

Ten opzichte van twee weken eerder was creatine ongeveer hetzelfde, maar de ureum verdubbeld. Kan dus inderdaad een momentopname zijn. Dali had 1 of 2 dagen daarvoor wat verse kip gekregen - weet eigenlijk niet of dat slechts is voor de nieren ??

Dat het geen incident is, en er wel degelijk iets met de nieren aan de hand is, blijkt uit het de waterigheid van de urine: 1.015 en dat Dali al langere tijd erg veel drinkt en plast. Hij kan de urine niet concentreren.

Op mijn verzoek is er een zeer uitgebreide analyse gedaan. Vandaar ook dat de pancreas naar voren is gekomen (was de vorige keren niet gemeten), en het hart vanwege een eventuele narcose om die kies te trekken. En er is een tijdje terug inderdaad een ruisje gehoord, maar de laatste keer weer niet. Tja.

Wat betreft PKD: ik heb het de fokster gevraagd. Ik heb het zelf in ieder geval niet laten doen.

Ik denk nog even na over de echo. Daarvoor moet ik naar Eindhoven (vanuit Nederweert), dus dat is wel te doen. Maar ik vraag me ook af wat je met al die resultaten moet, want gaan daar niet allerlei dingen uitkomen waar je toch niets of weinig aan kan doen?
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Adriana »

ik heb goeie ervaringen met een echo bij een radioloog/specialist da. in combi met de waardes bloedonderzoek zou je grondig kunnen zoeken en je kunt dan ook een aantal oorzaken uitsluiten denk ik. en een echo onderzoek is niet belastend.
de creatinine zit ook behoorlijk boven de referentie. die ureumwaarde is een momentopname en als dali ongeveer 12 uur ervoor een portie rauwe kip heeft verorberd (zonder ipakitine) dan kan dat een oorzaak of één van de oorzaken van die hoge urea zijn.
missch echo in je achterhoofd houden na hernieuwd bloedonderzoek na infuus om te zien hoe de waardes zich gedragen.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Nierpatient Dali krijgt Meloxicam

Bericht door Cerna »

Een kat van 13 met PKD? Ik geloof niet dat dat mogelijk is want PKD is aangeboren en katten met PKD worden helaas niet zo oud.
Plaats reactie