Urine opvangen

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Gesloten
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6521
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Urine opvangen

Bericht door Dinky » 02 sep 2014 17:06

Het is erg fijn wanneer je zelf urine op kan vangen voor onderzoek bij de dierenarts. Een dierenarts kan verschillende dingen afleiden uit de urine.

Om urine thuis op te vangen zijn er verschillende manieren.
Belangrijk is dat de urine vrijwel direct na het plassen naar de dierenarts wordt gebracht. Eventueel is het mogelijk om de urine tijdelijk (maximaal 2 uur) in de koelkast te bewaren.
Als het langer duurt voordat de urine bij de dierenarts is, dan kan het zijn dat de uitslagen niet meer volledig representatief is. Zo kan het zijn dat de Ph-waarde van de urine anders is.

Om thuis urine op te vangen zijn er verschillende manieren.
Het is aan te raden om de kat natvoer aangelengd met extra water te geven zodat hij sneller een volle blaas heeft en zal gaan plassen.
LET OP: doe dit niet wanneer de urinebuis mogelijk verstopt is. Wanneer de urinebuis verstopt is dan is dit een spoedgeval en moet je gelijk naar de dierenarts!

Thuis opvangen

Methode 1:
Gebruik van katkor. Dit zijn kunststof kattenbakkorrels die geen urine opnemen.
Voor het opvangen van de urine moet je de kattenbak goed schoonmaken zodat er geen sprake kan zijn van verontreiniging van de urine (dus ook goed naspoelen met water zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft). Daarna doe je de katkor korrels in de bak en is het wachten totdat de kat besluit te gaan plassen (dit kan erg lang duren). Wanneer de kat heeft besloten om te gaan plassen kan je met het (meegeleverde) pipetje de urine opzuigen en in het reageerbuisje (ook meegeleverd) stoppen.
Dit reageerbuisje geef je af bij de dierenarts voor onderzoek.
Afbeelding

Methode 2:
Gebruik van een pollepel/soeplepel. Houdt de kat in de gaten en wanneer hij begint met plassen houdt je de pollepel/soeplepel onder zijn kont om dit op te vangen. Wel van belang dat dit een schone lepel is omdat anders de samenstelling van de urine beïnvloed zou kunnen worden. Deze methode vraagt wat meer handigheid van de verzorger en oplettendheid wanneer de kat begint met plassen.
Een variant op deze methode is het opvangen in een bakje bij een sproeiende kat. In dat geval houdt je, op het moment dat de kat begint met sproeien, een bakje in de straal.
In plaats van een bakje of pollepel kan je ook gebruik maken van de uricollector.
Afbeelding
Afbeelding

Bij de dierenarts
Als het niet lukt om thuis urine op te vangen of je bent al met de kat bij de dierenarts dan kan er gekozen worden voor een methode uitgevoerd door een dierenarts.
Methode 1
Door de dierenarts voorzichtig aanduwen van de blaas waardoor hier meer druk op ontstaat en er een aandrang komt om te plassen. Hiervoor moet de blaas wel gevuld zijn.
Methode 2
Een blaaspunctie. De urine wordt dan rechtstreeks uit de blaas gehaald. Dit is de methode die noodzakelijk is om te kijken naar bacteriën omdat daarvoor steriele urine nodig is.

Katkor is verkrijgbaar bij de DA en anders via http://www.medpets.nl/katkor+korrels/
Katkor kan worden hergebruikt door de korrels goed te wassen na gebruik.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gesloten