Kitten bij oudere kat

Voor vragen die betrekking hebben op één of meerdere katten nadat deze pas in huis is/zijn. Plaats GEEN oproepjes!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
appelonia
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 jun 2018 13:41

Kitten bij oudere kat

Bericht door appelonia » 30 jul 2018 13:36

Hallo,

Ik weet niet helemaal of ik dit hier ook mag plaatsen, maar ik wilde nog even een bericht plaatsen over hoe het momenteel tussen onze twee katten gaat. Chef is inmiddels al 3 weken bij ons en momenteel loopt het heel soepel tussen de twee katten. Wij hebben ervoor gekozen om Chef meteen bij Phoenix te zetten, onze fokster raadde dit aan in combinatie met Feliway. Wel hebben we Chef eerst nog in de reismand gelaten zodat Phoenix eerst wat kon snuffelen. Dit verliep vrij rustig. Phoenix heeft niet naar de kleine lopen blazen terwijl hij nog in de reismand zat en ook nadat we hem eruit hebben gelaten hebben ze niet gegromd/geblaast/etc. Helaas heeft onze Phoenix zich wel enkele dagen teruggetrokken op de bovenverdieping terwijl de kleine alleen maar in de woonkamer/hal kwam (deze durfde tijdelijk niet naar boven nadat Phoenix hem een paar fixe klappen vanaf de trap heeft gegeven). Phoenix was (gelukkig!) nog wel heel aanhankelijk als wij boven kwamen en kwam heel zelden snel naar beneden om wat te eten, maar echt soepel liep het toen nog niet. Wanneer hij dan de kleine zag werd zijn staart dik en begon hij heel laag te grommen. Echt vechten hebben ze toen nog niet gedaan

Wat uiteindelijk een geluk bleek (maar toendertijd een beetje ongelukkig leek) is dat onze nieuwe bank 3 dagen na het ophalen van Chef werd geleverd. Omdat ze vanuit de bezorging continue in en uit liepen en onze katten niet naar buiten mogen hebben wij ze toen allebei boven in een andere kamer 'opgesloten' met een bak, water en wat te eten. Wij hebben ze er toen pas weer uit gelaten (Phoenix al eerste) nadat ze weg waren van de bezorging en wij de bank in elkaar hadden gezet. Ik weet nog steeds niet wat er toen in Phoenix is veranderd, maar het leek haast alsof hij (doordat er wat nieuws in de woonkamer stond wat geen van beide katten nog heeft kunnen 'claimen') ook heeft kunnen accepteren dat er een kitten in huis was. Phoenix heeft als allereerste de bank kunnen besnuffelen en is hier vrijwel meteen bij ons komen liggen. Vervolgens hebben wij Chef een half uur later ook zijn kamertje uit gelaten en toen hij de woonkamer in kwam was Phoenix nog wel op zijn hoede (oren recht overeind, zwiepende staart) maar hij gromde/blies niet meer. Sterker nog, Phoenix tolereerde het plots dat Chef ook op de bank kwam liggen zolang er dan maar wel een 'zit' tussenin zat (we zijn van een 2,5 zitter naar een 4-persoons hoekbank met poef gegaan).

Inmiddels zijn we dus twee weken verder en gaat het super goed tussen de twee! :grin: Ze spelen nu samen (stouwen 's ochtends achter elkaar aan, spelen samen met de hengel en vooral de woonkamer deur is favoriet, ook al staat deze open dan gaan ze alsnog ieder aan een kant zitten en dan onder de deur door elkaars pootjes aanvallen). Ze liggen nu ook samen op de bank. Niet tegen elkaar aan maar wel naar elkaar toe gedraaid, Phoenix geeft nu ook een relaxte houding, slaapt waar Chef bij is en houdt niet continue meer in de gaten waar de kleine is. Af en toe krijgt Chef nog wel een tik. Hij gaat graag bij Phoenix liggen maar wanneer hij dit te 'enthusiast' doet dan is Phoenix daar niet van gediend. Hier is echter verder geen sprake van aggressie (geen grommen/blazen wanneer dit gebeurd) en de oren liggen ook niet meer plat. Chef lijkt ook 'respect' voor Phoenix te hebben. Wanneer wij ze eten geven dan eet Phoenix eerst en daarna pas de kleine (met uitzondering van natvoer, dit eten ze wel tegelijkertijd op). Ze maken nu ook allebei gebruik van beide kattenbakken (we hebben er boven en beneden een staan). Het enige nadeel is dat Phoenix niet meer zo lekker bij mij komt kroelen. Hij deed dit voorheen al niet super erg (hij is echt gericht op mijn vriend, die heeft Phoenix ook al sinds hij 5 weken oud is (veelste jong, maar of hij nam hem mee of de vorige eigenaar 'kwam er wel op een andere manier vanaf', was ook geen moederpoes of broertjes/zusjes meer aanwezig :-? ) en ik ken Phoenix pas sinds hij 7 jaar is. Hij is wat dat betreft heel eenkennig). Phoenix komt nog wel naast me liggen/tegen me aan liggen, maar niet meer op schoot. Wat hij voorheen ook nog wel eens wilde doen is echt op je buik/borst komen liggen wanneer je op de bank lag, ook dit doet hij nu alleen nog maar bij mijn vriend. Ik heb het idee dat dit mogelijk komt doordat de kleine mij heel erg kan 'claimen.' (Die vertoont dit gedrag namelijk wel, maar wederom, alleen bij mij en niet bij mijn vriend, ook volgt hij me overal door het huis en begint hij al te miepen als hij ons 10 seconden kwijt is, niet dat ik daar last van heb ;-) ). Iemand enig idee waardoor ik Phoenix toch weer 'voor me kan winnen'? Op zich vind ik het niet heel erg. Ik ben van thuis uit gewend dat de katten snel geneigd zijn om een voorkeur te hebben voor een persoon (voorheen deed Phoenix dit ook echt alleen maar bij mij wanneer mijn vriend weg was), maar ik vind het soms zo zielig. Vooral nu we beide weer aan het werk zijn. Mijn vriend is doordeweeks weer hele dagen van huis (zelf werk ik vanuit thuis) en ik probeer Phoenix wel dezelfde aandacht te geven als Chef krijgt maar dit is soms lastig wanneer hij hier zelf van weg loopt.
Phoenix (kater, zwarte HTK, 22-12-2007) & Chef (kater, seal mitted Ragdoll, 10-03-2018)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5266
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door Rik » 30 jul 2018 21:39

Knap dat Phoenix Chef al zo goed accepteert. Zeker omdat hij met 5 weken het nest verlaten heeft een zo goed als geen socialisatie meegekregen heeft.

Hier lag alleen Yuna af en toe op schoot (Bono al helemaal niet). Maar hou er ook rekening mee dat het erg warm weer is. En schootliggen maakt het nog warmer. Je kunt ze natuurlijk altijd leuke snoepjes uitdelen op schoot maar daarmee komen ze niet echt op schoot liggen. Maar je kunt hem dan wel lekker voor je "winnen"
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
appelonia
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 jun 2018 13:41

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door appelonia » 31 jul 2018 10:38

Ja dat vinden wij ook! Ik moet er wel bij zeggen, Phoenix heeft er vroeger wel een vriendje bij gehad en recentelijk (iets meer dan een jaar terug) twee kittens omdat we tijdelijk bij mijn schoonouders in hebben gewoond. Daarnaast is hij wel zijn hele leven lang honden gewend. Desondanks merken we wel dat er qua socialisatie wat te wensen over laat (vooral als hij met ons speelt, nageltjes worden ook kort gehouden omdat hij veel en veelste ruw met ons speelt en je dan onder de krassen zit :p maar ook dat lijkt minder sinds de kleine er is, die loopt weg als het hem niet zint). We hebben ook enigzins bewust voor een ragdoll gekozen (buiten het feit dat ik er al jaren een wil) omdat die qua karakter wat minder snel de confrontatie aan gaan. Nou weet ik dat dit alsnog heel erg per kat kan verschillen en niet iedere kat aan de rasnormen voldoet, maar hiermee hadden we iets meer zekerheid dan wanneer we er een kitten uit het asiel bij zouden zetten, en Chef is wat dat betreft een voorbeeldige Ragdoll. :)

De hitte zal er zeker mee te maken hebben (al wil Chef nog steeds op het heetst van de dag kroelen :p). Ik zal eens proberen om hem met snoepjes te paaien. Ik ben wel altijd degene die ze het eten geeft (vooral natvoer, toen mijn vriend en ik net een relatie kregen zag Phoenix mij echt als 'indringer' en zo heb ik hem ook in de eerste instantie voor me gewonnen).

Nog even terugkomend op de hitte. Zijn er hier meerdere mensen waarvan de kittens zelfs op het heetst van de dag zo druk zijn als maar zijn kan? Wij proberen 's ochtends en 's avonds zo veel mogelijk met 'm te spelen zodat hij overdag wat minder actief is maar hij heeft nog steeds z'n momenten. Hijgen doet hij gelukkig nog niet maar soms lijkt het er net aan te zitten.
Phoenix (kater, zwarte HTK, 22-12-2007) & Chef (kater, seal mitted Ragdoll, 10-03-2018)

Karen M
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 okt 2018 18:40

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door Karen M » 15 okt 2018 18:49

Dag iedereen,

wij zijn een jong koppel en hebben een 7 jaar geleden een kater, Diablo aangekocht. 2 Jaar later beslisten we om een kater, Basil, van dezelfde cattery aan te kopen. Jammer genoeg hebben we omwille van nierfalen, 3 jaar later, afscheid moeten nemen van Diablo . Hij werd 5 jaar oud.
Basil bleef alleen achter en we hadden het gevoel hij zich soms eenzaam voelde. Na een half jaar besloten we om een kater, genaamd Jérome, aan te kopen zodat Basil, ondertussen bijna 5 jaar, gezelschap had. De eerste week liep dit vrij vlot. We plaatsten ze meteen bij elkaar, op aanraden van de cattery. Jammer genoeg liep het na de eerste week niet meer zo vlot als voordien. Hoewel we erg vaak met Jérome speelden, sprong hij regelmatig op Basil, die op zijn gemak ergens lag te slapen of rusten. Dit leidde tot ruzie waarbij Basil erg vaak blaasde op Jérome, zich begon af te zonderen en niet meer zo aanhankelijk was als voordien. We merkten meteen dat Basil niet zo gesteld was op nieuw gezelschap in huis. Na weken afwachten werd het steeds erger. Uiteindelijk hebben we besloten Jérome tijdelijk te ‘verhuizen’. Hij heeft een week lang bij mijn zus gezeten. Tijdens die week werd Basil terug de oude lieve kater die we gewoon waren. Hij kwam terug kopjes geven, maakte opnieuw geluidjes en was opnieuw op zijn gemak.
Nadien hebben we Jérome terug in huis gehaald maar hebben ze we erg traag geïntroduceerd aan elkaar. We hebben hier een week over gedaan. De eerste dagen hebben we ze in aparte ruimtes geplaatst. Stap voor stap lieten we ze terug gewoon worden aan elkaar door de deur op een kier te zetten en ze elk wat lekkers te geven/ te spelen. Nadien sloten we de deur opnieuw. Op deze manier begonnen ze elkaar te associëren met iets fijns. Uiteindelijk bleven de deuren volledig open staan en konden ze voortdurend elkaars gezelschap opzoeken.
Ondertussen zijn we bijna een half jaar verder en het gaat verwonderlijk goed tussen Jérome en Basil. Basil is veel meer op zijn gemak, Jérome is rustiger geworden en springt niet heel de tijd op Basil. Af en toe blaast Basil nog wel eens maar dit gebeurt zelden. Als één van de twee een geluidje maakt staat de andere er meteen om te kijken of alles oké is. We hebben met de handen in het haar gezeten en met de angst gezeten dat we Jérome niet konden houden maar eind goed al goed. Ik denk dat je in de meeste gevallen vooral geduld moet hebben.

saroya
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 sep 2019 11:58

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door saroya » 17 sep 2019 12:10

Hallo, ik heb een kat van 6 jaar welk 4 jaar bij mij alleen woont. Nu heb ik er een kitten bij. En de hel is losgebarsten. Grote kat gromt en blaast ernaar. Als ik weg ben zet ik ze apart. Als ik thuis ben laat ik ze samen maar verloopt heel moeizaam. Mensen met ervaring met zo'n situatie, Zou dit goedkomen? Ik heb al de raad gekregen het kitten weg te doen maar dit is nu momenteel geen optie voor mij. Wil geen van beiden aan hun lot overlaten en ze houden. Dank voor reacties.

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3283
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door Anne » 17 sep 2019 15:54

Een 6 jaar oude kat en een kitten is geen goede combinatie. Een kitten heeft veel meer energie en wil alleen maar spelen en je andere kat is dat niet gewend en heeft daar niet zoveel energie meer voor. Als je je had ingelezen had je dit kunnen weten ( ik bedoel dit niet rot)
het beste wat je kan doen is er een kitten bij te nemen, zodat je kitten lekker kan stoeien met de nieuwe kitten en je kat van 6 jaar zijn/haar rust weer terug krijgt.
Ik vind het overigens heel knap van je kat dat hij het alleen bij grommen en blazen houd, na 6 jaar alleen te zijn geweest
grt Anne, Happy 11 Roedi 10 Bella 10 Joep 9 Hobbel 9 Polleke 8 Maxi 3 en Pito 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper en Hummel

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2242
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Kitten bij oudere kat

Bericht door pinguin » 18 sep 2019 22:02

Als ik dit zo lees vrees ik er voor. Zou net als Anne voor een 2de kitten gaan.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Plaats reactie