Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Voor vragen die betrekking hebben op één of meerdere katten nadat deze pas in huis is/zijn. Plaats GEEN oproepjes!
Plaats reactie
Stefansoy
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 jun 2018 14:29

Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Bericht door Stefansoy » 23 jun 2018 14:42

Hoi allemaal,

Ik en mijn vriendin hebben een week geleden een nieuwe kitten aan ons huishouden toegevoegd. We hebben hiervoor uitvoerig onderzoek gedaan naar hoe dit het beste te doen. kitten in een apparte kamer dan eerst de geur van haar dmv een doekje introduceren aan de volwassen katten. Haar geur lijken ze geaccepteerd te hebben, we leggen het doekje op verschillende plaatsen in huis zodat de volwassen katten uit eigen beweging aan de geur kunnen ruiken. De volgende stap was voorzichtig zicht introduceren tijdens spelen of het geven van snoepjes. Deze stap faalt echter volledig. Zodra de volwassen katten haar zien vanaf een afstand worden hun pupillen groot en gaan ze blazen en dit ongeacht alle afleiding die we maar kunnen verzinnen. Zodra dit gebeurt zetten we de kitten weer in haar veilige kamer. Om het later nog eens te proberen. In deze stap zit echter 0% vooruitgang. Het is iedere keer weer de zelfde negatieve ervaring. Hierdoor zitten we vrijwel fulltime opgesloten in de kamer waar de kitten is. Aangezien ze gaat janken zodra we haar alleen laten en dat is begrijpelijk. We zijn best wel ten einde raad en willen het liefst dat de nieuwe kitten het huis vrij kan rondlopen zonder dat er een permanente negatieve verstandhouding met de andere katten ontstaat. Wat moeten we doen? Zelfde wijze doorzetten met hoop dat het ooit vooruitgang boekt? We zijn zo ten einde raad dat we misschien zelfs wel een ander huis voor het diertje overwegen te zoeken :(

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5266
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Bericht door Rik » 23 jun 2018 16:28

Hoe oud zijn de volwassen katten? Volwassen katten zullen eigenlijk altijd wel grommen en blazen als ze een nieuwkomer op hun terrein zien.

Maar eigenlijk zou je moeten kijken wat er daarna gebeurd. Als je katten gaan blazen en grommen, en je haalt je kitten op dat moment gelijk weg, zul je nooit vooruitgang boeken. Het is zelfs belonend voor je oudere katten.

Wat gebeurd er dus daarna. Als ze er niet met zijn tweeën opduiken, dan is dat al goed. Laat ze maar naar elkaar blazen. Zelfs als je kitten te dicht bij je oudere katten in de buurt komt, is een mep ook niet erg. Dat is gewoon grenzen aangeven. Alleen als ze met zijn tweeën op die kleine duiken zou je in kunnen grijpen.

Bij traditionele introducties van oudere katten is het dus inderdaad werken meer geuren etc. maar bij kittens onderling en een kitten bij een oudere kat is het vaak gewoon bij elkaar plaatsen en kijken hoe het gaat.

Daarna is het even afhankelijk hoe oud je oudere katten zijn, of ze wel op zo'n jong ding zitten te wachten. Zijn die oudere nog speels? Als die kleine de oudjes lastig gaat vallen om te spelen kan het dus zijn dat die dat niet willen. Dan kan het op een gegeven moment beter zijn om er een tweede kitten bij te nemen zodat die samen kunnen spelen.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 435
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Bericht door Siris » 24 jun 2018 12:57

Eens met Rik.

Ik heb al mijn kittens meteen bij mijn andere katten gezet, nog nooit apart gezet. En bij elke introductie wordt er
geblaast of gemept, zolang ze er niet vol in gaan. Een oudere kat introduceren kan je inderdaad beter de langzame
introductie doen.

Hoe oud is het kitten en hoe oud zijn je volwassen katten?"Hoe gaan je volwassen katten met elkaar om? Zijn
je katten goed gesocialiseerd. Hoeveel ruimte heb je, kattenbakken, voerbakken en water. Heb je genoeg hoge plekken,
krabpalen.

Er wordt eigenlijk ook afgeraden als je een stabiele groep hebt om er geen andere katten meer bij te plaatsen.
En als je toch wil dan beter 2 kittens.

https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl ... e-kittens/
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)

Claudia69
Huiskat
Huiskat
Berichten: 54
Lid geworden op: 06 jun 2017 20:14

Re: Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Bericht door Claudia69 » 26 jun 2018 12:28

Wij hebben vorig jaar 1 extra kitten geadopteerd bij 3 volwassen katten van ongeveer 7 à 8 jaar oud. Werd ook meteen bij de groep gezet (doe ik altijd met kittens).

Eentje (een eerder onhandige kater) werd behoorlijk gestalkt door de kitten, die er een makkelijke speelgenoot in zag. Intussen komen die best goed overeen, al wordt de oudste nog wel een keertje opgejaagd als de jongste zin heeft in beweging. Ze slapen naast elkaar, de jongste likt de oudste als hij hem slapend tegenkomt, ze begroeten elkaar zonder miserie als ze elkaar passeren.

Eentje (een in een doos gevonden en sociaal gestoord kattinnetje) is 1 keer heel hard op de kitten afgestoven omdat die op HAAR plaats zat, en heeft de verstandhouding daarmee voor lange tijd verstoord, in de zin dat de kitten haar niet meer vertrouwde en grolde zodra hij haar ook maar zag. Intussen komen ze overeen zolang meneer niet op haar plekjes zit en hij haar niet stoort als ze bij ons op schoot komt liggen.

En eentje (een pittige lapjeskat die liever buiten dan binnen zit) heeft eerst ongeveer anderhalf jaar de boot afgehouden en de kitten met tikken en geblaas duidelijk gemaakt dat ze geen zottigheid wou met haar staart of wat dan ook. Meneertje reageerde daar heel netjes op en stopte zodra ze aangaf dat hij te ver ging. Hij heeft zich ontzettend uitgesloofd om bij haar in het gevlij te komen door bv. braaf en onderdanig met zijn buik omhoog naar haar toe te schuiven (me know nothing, ikke niks doen). Het kattinnetje in kwestie heeft bijna zes maanden niet binnen willen slapen omdat de kitten dat wel deed, maar toen sliep ze ineens gewoon weer binnen, met de kitten naast haar. Die twee komen precies uit hetzelfde nest en trekken vaak samen op nu.

Het kan dus best wel lukken met oudere katten, als ze de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Ik heb gezorgd voor extra slaapplekjes en in het begin wat vaker natvoer gegeven in 2 borden, die ik steeds dichter bijeen schoof, zodat ze op den duur vlak naast elkaar stonden te eten zonder op elkaar te reageren. Blijven geurtjes uitwisselen en vaak spelen met de kitten, zodat het zijn energie goed kwijt kan. Dan komt dat normaal wel goed.

Gebruikersavatar
Kattenhuis
Huiskat
Huiskat
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 jun 2011 22:08

Re: Nieuwe Kitten bij 2 volwassen katten moeizaam

Bericht door Kattenhuis » 03 okt 2018 10:06

Heb hier ook pas een kitten in huis waar al 3 katten waren. Heb het kitten eerst apart gehouden en laten wennen aan het huis en aan mij. Daarna paar x 1 van de volwassen katten een tijdje bij hem in dezelfde ruimte gelaten en een dag later kunnen ze allemaal hun gang gaan. In het begin was het wel blazen en grommen naar het kitten en heeft hij wel eens 1 tik opgelopen. De volwassen katten gaan als ze het levende stuiterballetje even zat zijn op een plaats zitten waar hij niet bij kan. Gaat het inmiddels al wat beter ?

Plaats reactie