Poes bang voor (werkend) bezoek

Voor vragen die betrekking hebben op één of meerdere katten nadat deze pas in huis is/zijn. Plaats GEEN oproepjes!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hawk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jun 2017 09:24

Poes bang voor (werkend) bezoek

Bericht door Hawk » 27 mar 2018 09:43

Hallo Allemaal,

Ik heb even iets waar ik jullie hulp bij kan gebruiken. Mijn poes, Anasja, Brits Langhaar, is zodra er bezoek komt vaak teruggetrokken en bijna nooit dicht bij andere mensen in huis. Dit was in de eerste maanden anders echter waren de katten toen natuurlijk nog beide (kleine) kittens.
Als er iemand komt werken (schoonmaakster), dan schuilt ze zich op.
Dit is allemaal gekomen nadat er een trimster is langs gekomen om haar even goed te kammen (zo ééns in de 3 maanden). Als er bezoek komt wie gewoon op de bank gaat zitten en koffie drinkt dan komt ze niet bij de bezoekers echter is ze ook niet bang.
Ik overweeg nu om de trimster niet meer bij mij thuis te laten komen zodat ze elders even behandeld wordt, ze had namelijk geen enkel probleem bij de dierenarts voor sterilisatie en later het verwijderen van het shirt.

Ook even iets om erbij te vermelden, als ik aan het werk ben in huis, bijvoorbeeld door te gaan stofzuigen of zelfs Anasja te kammen of borstelen dan vind ze dat prima. Met andere woorden, ik mag alles, andere mensen mogen niks.
Wellicht het gevolg van het feit dat ik alleen woon.
Anasja: 23-5-2017 Brits Langhaar poes
Rick: 20-5-2017 Brits Korthaar kater

Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 4951
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Poes bang voor (werkend) bezoek

Bericht door nellebel » 27 mar 2018 12:44

herkenbaar hoor. mijn gijs is ook een bange poeperd voor vreemden. zijn eerste jaren heeft bijna niemand hem ooit gezien. hij verstopte zich als er vreemden kwamen en zodra ze weg waren kwam hij tevoorschijn . naar ons heel vrij, naar vreemden doodsbang. ik denk inderdaad dat het is gekomen doordat bij jou de trimster is geweest en hij hierdoor een trauma heeft gekregen van vreemde mensen. bij ons ging het pas over nadat we waren verhuisd (we woonden aan een drukke weg en hij schrok van elk geluidje, nou was gijs ook wel erg extreem hoor). nu is het een allemansvriend en erg nieuwsgierig, al blijft hij altijd op zijn hoede en aanraken liever niet door anderen.
misschien kun je het patroon was doorbreken als je iemand bereid vind er energie in te steken en je katje uit te nodigen om te spelen of snoepjes te geven. zodat ze vreemden gaat associëren met leuke dingen?
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie

Cerna

Re: Poes bang voor (werkend) bezoek

Bericht door Cerna » 27 mar 2018 16:00

Hier hetzelfde met de drie middelste katten.
De oudste kat is gewend geweest dat er vaak een oppasser kwam omdat wij weer zo nodig naar Tsjechië moesten, maar de andere drie hebben dat nauwelijks of niet meegemaakt omdat één van de katten ziek werd en we niet meer van huis konden.
Wij zijn ook niet zulke mensen die regelmatig bezoek over de vloer krijgen en daardoor zijn de katten erg eenkennig geworden. Komt er bezoek dan gaan ze richting de slaapkamer.

Of de jongste (5,5 maand) ook eenkennig gaat worden, is nog niet te zeggen, maar ik vermoed het wel zolang wij hem niet blootstellen aan vreemde mensen.
Ik vind het geen probleem.

Of het gedrag gaat veranderen wanneer de kattentrimster niet meer thuis komt, weet ik niet en of het hiermee te maken heeft, weet ik ook niet.
Meestal zijn goed gesocialiseerde kittens erg onbevangen wanneer ze nog jong zijn en kan dat veranderen - zoals bij ons - wanneer ze ouder worden. Het kan dus ook met de leeftijd te maken hebben en met het feit dat er te weinig vreemde mensen over de vloer komen.

Gebruikersavatar
kittentjes
Panter
Panter
Berichten: 588
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: Poes bang voor (werkend) bezoek

Bericht door kittentjes » 27 mar 2018 19:06

Hier zijn ze enorm bang voor echt vreemde bezoekers dan stormen ze naar de zolder. Voor bezoek wat bekend is zijn ze niet bang maar ook niet heel aanhankelijk. Af en toe lopen ze dichtbij langs. Als kitten waren ze ook hier overal veel vrijer in. Dus met leeftijd zal het vast ook te maken hebben ( ze zijn nu bijna 2).


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019

Gebruikersavatar
Hawk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jun 2017 09:24

Re: Poes bang voor (werkend) bezoek

Bericht door Hawk » 27 mar 2018 20:26

Bedankt voor jullie reacties.

Ik leg het voor aan de trimster gezien ze ook in opleiding kattengedragstherapeut is, dat las ik net.
Het lijkt er ook op dat de poes niet meer van de kater leert, ze zijn samen opgegroeid, bijna altijd samen.
Verschil is, de kater is zeer sociaal en gaat rustig met de bezoekers spelen of bijvoorbeeld zoals de laatste keer, dat er een vertegenwoordiger kwam, bovenop zijn laptop liggen (dat doet hij goed :lol: ).
De kater (brits korthaar) krijgt natuurlijk ook nooit verzorging van buitenaf. Maar goed, we zullen zien.
Anasja: 23-5-2017 Brits Langhaar poes
Rick: 20-5-2017 Brits Korthaar kater

Plaats reactie