Nieuwe kat jaagt oude op.

Voor vragen die betrekking hebben op één of meerdere katten nadat deze pas in huis is/zijn. Plaats GEEN oproepjes!
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 878
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door patiani-guusje »

Vandaag is Sarah een week bij ons. Ze voelde zich meteen helemaal thuis, en is nergens bang voor. Dook meteen op de honden en andere kat Guusje af. Na een paar dagen aftasten en af en toe een blaas en een grom zag ik gister Saar tot 3 x toe Guusje achterna zitten, en niet op een leuke manier. Guusje is nu best bang merk ik, en is erg op haar hoede. Ik neem haar nu s nachts bij me en overdag als ik werk gaan ze apart. Ik corrigeer Saar door haar weg te sturen, met een vingerknip, of een klap in mijn handen. Guusje blijf ik veel aandacht geven zodat ze weet dat zij ook belangrijk is. Wie oh wie heeft er tips zodat de meiden elkaar makkelijker zullen accepteren? En wat is jullie ervaring met dit oort situaties? Kan dit lang duren? Guusje is overigens van nature erg zacht van karakter, en erg onderdanig, Sarah een stuk feller..
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9340
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door castratenkoor »

Door Guusje veel aandacht te geven woeker je vermoedelijk Sarah haar jachtlust juist aan.
Ik zou Sarah nog veel meer overladen met heel veel aandacht.
Beter is haar af te leiden ipv in je handen te klappen.
Schrikreactie wakkeren haar negatieve gevoelens juist aan.
Dan ziet ze Guusje en denkt aan schrikken = negatief gevoel.

Heb je valeriaan op kussens en pluchen dieren geprobeerd?
7-koppig koor+gerbil AaFie+kanarie Karl Olga
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**MikSam*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 7 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Adriana »

oei/oei, heb je zo je best gedaan een kat te redden en krijg je regelrecht bonje in huis..
ik kan je alleen maar uit eigen ervaring vertellen over iets dat ik bijna 10 jaar niet goed gedaan heb.
er was, na alle voorgangers, jonge poes Muze uit het asiel. met vreselijke achtergrond en slecht gesocialiseerd. jaren mee bezig geweest om dat beetje recht te breiden. via een noodplaatsing kwam daar kater MoMo bij. lief, rustig en aanhankelijk. die hebben bijna 10 jaar lang een non-relatie gehad van uithalen (Muus) en proberen spelen en aardig vinden en contact leggen (Mo).
ik heb vind ik achteraf de fout gemaakt dit 10 jaar lang te accepteren en mijn best te doen en er eventueel tussen te springen.
totdat Mo iets ernstigs mankeerde en Muze de macht greep. toen werd de situatie acuut onhoudbaar en moest Muze terug naar het asiel. (waar ze binnen de kortste keren een wat ouder bazinnetje vond met leuke tuin en bakken aandacht)..
hoe gruwelijk de gedachte wellicht ook.. tob niet te lang. langdurige stress is niet goed voor Guus en houd er rekening mee dat je nog een keer moet ingrijpen en eventueel herplaatsen/.. (en missch ruilen?)..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 878
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door patiani-guusje »

Bedankt voor jullie reacties. Tja ik heb nu ook even zoiets van, heb ik dit? Eerst Patiaan dan diagnose Guusje, en nu een Saar die niet meewerkt.. Baal er echt van! En het maakt me erg verdrietig want ik wil geen afscheid hoeven nemen van Saar! Het is de bedoeling dat ze blijft, maar dan moet ze wel een aanpassing maken.. Valeriaan, nee heb ik niet aan gedacht. Hoe werkt dit precies, verminderd het stress? Want heb niet het idee dat Saar daar last van heeft, zij gedraagt zich heel ontspannen..

Ik heb de eerste dagen juist ook Saar heel veel aandacht gegeven. Maar ook Guusje, juist om saar te laten zien zij hoort er ook bij. Weet wat dit betreft te weinig van de psyche van de kat, had altijd katten die elkaar vrij makkelijk accepteerden. Guusje gaat Saar nu uit de weg, gaat op andere plekjes liggen dan normaal, en dat breekt mijn hart. Ik lok haar dan wel met speeltjes, en ze komt wel, maar blijft wel bij haar ritsel tunnel in de buurt waarin ze zich kan verstoppen. Daar lijkt ze wel ontspannen in overigens...
Maar even op een rijtje vanaf het begin:
Eerste dagen gesnuffel langs elkaar heen lopen, en af een toe een blaasje. Toen kwam mijn moeder en zette Guusje naast Saar op de bank, ik denk dat het vanaf dat moment fout is gegaan. Zei ook meteen niet doen! Maar was al te laat. Veel geblaas en uithalen van Saar en een wegrennende Guus.
Daarna werd het weer wat rustiger, in de huiskamer dan, Guus mocht de slaapkamer niet in van Sarah, dan ging ze er ook achteraan. Toen dacht ik, Sarah dus niet meer in de slaapkamer, ze gaat het meer als haar terrein zien, en dat wil ik niet.
Guusje heeft toen de 3e nacht bij me geslapen.
Mijn vriend zei toen je moet het juist meteen zo doen als dat je het altijd wilt hebben: laat ze maar met zijn allen (2 katten en 2 honden) in de huiskamer s nachts. Dit ging goed, 2 nachten, niks gehoord.

Dus maandag ochtend een paar uurtjes weg, thuis gekomen leek alles goed te zijn gegaan, geen angstige Guus. Toen heb ik de nacht van ma. op di. toch Guus weer bij me genomen, omdat ze te weinig aandacht krijgt overdag, Saar treedt erg op de voorgrond. Gisterochtend voor ik ging werken leek alles ok, toen mijn zoon om 2 uur thuis kwam ook, om even later een hoop kabaal te horen bij de kattenbak. Dit gebeurde later nog een x toen ik thuis was, Saar gaat dan echt op Guusje af, en het is geen spelen. Ook zat guusje bovenop een kast, toen ik thuiskwam, waar ze wel vaker zit, maar nu zag ik dat ze niet onstpannen was..
Heb gister met de stichting gebeld voor advies. zij zeggen het heeft tijd nodig, niet bij elkaar als je er niet bent, coorigeren als je het aan ziet komen, evt. met plantenspuit. De nachten ook gescheiden houden, en onder toezicht opbouwen. voel me hier heel rot over nu, ben nu aan het werk en heb nu dus een kat in de huiskamer en éen in de slaapkamers/gang.
ook niet onbelangrijk: Saar viel ook een paar keer de honden aan, maar die bijten van zich af en dat gaat nu wel goed.
Dus denk ik dat te zacht is, en niet genoeg van zich afbijt, en dat voelt Saar.

Ik hoop dus nog steeds dat het bijtrekt, ze is er net een week nu. maar het verhaal van Adriana geeft mij weinig hoop..
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Adriana »

heb je genoeg kattenbakken zodat dat per verdieping geen stennis over kan ontstaan?

k heb nog wel een voorbeeld, drie jaar geleden kwamen Enzo en zus Mies bij mij.
het was niet de bedoeling om er gelijk twee over te nemen maar de situatie was zo schrijnend dat we de ander niet wilden achterlaten. daar waar Enzo zich moeiteloos voegde, gedroeg Mies zich gelijk dominant. blazen, meppen, grommen naar Mo en ook af en toe wel naar Enzo..
na ongeveer een week was het voor mij duidelijk dat dit niet zou werken en had MoMo haar de logeerkamer ingebonjourd. die heeft waarsch gedacht: 'oh néé, weer zo'n grijsmiep, die het hoog in haar bol heeft' en maakte daar korte metten mee.

na mijn vorige ervaring (Muze en MoMo) was ik niet meer van de afdeling 'pappen en nathouden', zeker niet met poezen. Mies zou op de herplaatslijst als mijn vriend zich niet over haar had ontfermd. dat ging wonderwel goed en Mies was al na één zeilseizoen een ervaren lichtmatroos. en sindsdien living apart together.
het speelt absoluut niet maar er komen hier uitsluitend katers en geen tijgerdames meer bij..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Cerna

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Cerna »

Bah, wat vervelend nou weer voor je. Zoals je zelf ook al zegt: eerst Patiaan, toen Guusje ziek en nu blijkt Sara een wel erg pittige tante.

Hetzelfde heb/had ik hier tussen Amber en Noa. Tabby Britten zijn veel feller dan effen kleuren en vanaf dat Noa gewend was, zat ze Amber op haar kop en toen Milka een jaar later (november) kwam, werd het nog erger want toen voelde Noa zich helemaal de baas over die indringer.
Feliway gekocht, maar daar merkte ik niets van.

Gelukkig werd het rustiger toen het weer beter werd en ze naar buiten gingen. Toen kon Noa daar haar energie kwijt.
En na de zomer werd ze ziek en had helemaal geen praatjes meer helaas en toen ze zich weer wat beter begon te voelen in het voorjaar van vorig jaar, toen bleek dat voorjaar zo mooi dat ze weer hele dagen buiten was en daarna te moe om nog wie dan ook te plagen.
Ik was er dus eigenlijk van overtuigd dat het een incident was geweest en dat Noa inmiddels gekalmeerd was (ook tgv haar ziekte) en was het al enigszins vergeten.

Maar vorig jaar november werd het weer slechter, Noa moest meer binnen zijn en ja hoor, daar begon het toch weer: Amber werd uit het niets en zonder enige reden (maar Noa zal haar reden wel hebben) aangevallen en het werd zo erg dat Amber al begon te blazen wanneer ze Noa alleen maar zag.
Feliway hielp weer geen barst, maar wat wel hielp/helpt was een lasermuis.

Ik speel nu twee keer per dag zo'n 20 minuten met de katten met een lasermuis en dat gaat wonderwel. Soms lopen ze elkaar wel eens voor de voeten, maar schijnen dat te accepteren en er wordt niet meer aangevallen (Noa kan haar energie zo kwijt) en Amber blaast nog maar een enkele keer naar Noa want nu ze samen (en Cerná, Milka en een enkele keer Cochi) spelen heeft Amber gemerkt dat Noa toch niet zo bedreigend is.

Lang verhaal, maar misschien is dat de oplossing? Samen spelen of Sara iets laten doen zonder Guusje waarmee ze haar energie op een andere manier kwijt kan. Of Sara eerst stoom af laten blazen alleen en daarna samen met jou en Guusje laten spelen?
Kun je niet oefenen om haar aan een tuig mee naar buiten te nemen?
Hebben ze gezegd of ze in Egypte binnen heeft gewoond?

Wanneer het buitenleven in haar genen zit, dan zal ze in deze situatie toch op de een of andere manier geprikkeld moeten worden. Ik heb dat gehad met een boerderijkat; dat werkt ook niet. Die katten zijn de vrijheid zo gewend en ook al heb je ze gekregen met 6 weken dan nog gaan ze zich vervelen in een appartement. Die vrijheidsdrang is aangeboren.
Misschien dat je nog iets meer te weten kunt komen over haar achtergrond?

Gebruikersavatar
BillyJean
Cheetah
Cheetah
Berichten: 800
Lid geworden op: 22 feb 2011 10:57
Locatie: Bovenkarspel
Contacteer:

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door BillyJean »

oei, wat is dit jammer zeg, dat had je je zo niet voorgesteld natuurlijk. Kan me indenken dat je hier een knoop van in je maag krijgt. Natuurlijk wil je niet dat Saar weggaat, daarvoor heb je haar niet gehaald. Maar alleen kan de tijd uitwijzen wat wijsheid is in dit geval. Als Guusje er zo'n last van gaat krijgen , is dat ook echt niet goed natuurlijk.Ik kan je geen advies geven, ik heb hier geen ervaring mee, maar ik hoop wel dat het goed gaat komen met die 2, sterkte !
Groetjes van Elly, Fayline (29-02-2008) en Taffy ( 29-10-2012)
* BillyJean * * Bowie *

Hier vind je ons fotoalbum

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9340
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door castratenkoor »

Hier zelfde ervaring wat poezen betreft. Ook hier komen alleen nog katers binnen en die gaan met 6 maanden onder het mes.

Valeriaan kun je op kussens of pluchen beesten sprenkelen. Te koop bij de apotheek.
Flesje is rond de 3 euro. katten worden daar in meer of mindere mate high van en dulden dan meer van elkaar.
Als er hier stress is, b.v. omdat er een monteur geweest is, sprenkel ik valeriaan om te voorkomen dat ze het op elkaar afreageren.
7-koppig koor+gerbil AaFie+kanarie Karl Olga
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**MikSam*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 7 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 878
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door patiani-guusje »

Dank voor het meedenken weer. De eerste ontmoeting toen ik thuis kwam verliep rustig, liepen gewoon langs elkaar en keken af en toe naar elkaar. Na 20 min. zat saar op de bank, Guus loopt erlangs, en Saar wil haar weer pakken, ik heb haar tegen kunnen houden. Guusje schrok even loopt nu weer rustig rond. Saar ligt onder een kast.
Sarah kwam niet buiten, alleen in een kattenren. Ze leefde in een soort shelter tussen andere honden en katten, waar ze dus wel heel goed overweg kon. Heb 2 kattenbakken staan, en ik heb een grote verdieping.
Een lasermuis is geen optie hier, want dan vliegt mijn hond ook door de hele kamer, en om die nou oom op te gaan sluiten, dan mag ik er wel een verdieping bij huren ;-) Ik speel wel veel met ze allebei met ander soort muizen ;-) Daar reageren de honden niet zo fel op.
Poezen zijn volgens mij over het algemeen lastiger, dus waarom ik daar weer voor gekozen heb :-(
Die valeriaan zal ik proberen, morgen eens voor kijken.

Guusje was wel erg ontpannen bij binnekomst, dus morgen nog een dag werken en weer apart. Dan 4 dagen weekend, kan ik ze in de gaten houden.
Oh en wb het tuigje en buiten lopen: nu kan dit sowieso niet, veel te koud en dit is ze niet gewend. en ik moet dan wel een tuigje om kunnen krijgen, want gister mijn eerste gevecht met haar gehad. Ze moet behandeld worden tegen oormijt, nou probeer maar eens iets in haar oor te krijgen. Ging tekeer uiteindelijk wel gelukt maar zit onder de schrammen nu. daarna was mevrouw een uur lang boos, en ging in de keuken onder een kast zitten chagerijnen. Zo weer een poging doen wens me maar succes..
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Adriana »

rol die Egyptische godin in een handdoek en spreek haar ferm toe! jij bent uiteindelijk de baas en niet haar personeel, al denkt ze dat wel...
ze moet niet de indruk krijgen dat je onder de indruk bent of zelfs benauwd. doe zoals je hond, onmiddellijk terugblaffen.
twee bakken voor twee katten is te weinig. sommige katten poepen en plassen niet op dezelfde bak en poepen/plassen zeker niet op een bak die onlangs door een andere katzel is gebruikt.
dweilemmers of hobbykratten kan ook, hoeft niet zo ingewikkeld/groots/kostbaar..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
Welpie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 59
Lid geworden op: 11 apr 2011 18:42
Locatie: Almere

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Welpie »

2 bakken kan prima met 2 katten, werkt hier ook perfect.. Ze klagen er niet over, en plassen nergens anders in huis

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Adriana »

- schreef: om even later een hoop kabaal te horen bij de kattenbak.

Dit gebeurde later nog een x toen ik thuis was, Saar gaat dan echt op Guusje af, en het is geen spelen.
Welpie: fijn dat jouw twee katten tevreden zijn met twee kattenbakken.
maar er zijn meer en andere situaties, tig topics met hetzelfde probleem en er is een algemeen advies: eentje meer dan het aantal katten en op verschillende plaatsen.

zoals je in een eerder bericht leest is er dus sores rond de kattenbak tussen Sarah en Guusje en als katten elkaar slecht verdragen dan is dit één van de middelen om dwars te zitten.
verhinderen dat de andere kat op de bak gaat of als de andere kat dan eindelijk op de bak zit (en maximaal kwetsbaar is....!) aanvallen!

sommige katten gaan dan plas en poep ophouden en/of wild plassen/poepen en dat geeft andere problemen waar ze binnen de kortste keren ziek (blaasgruis etc) van worden..
bovendien geeft dat in huis een probleem dat je niet 1-2-3 weer oplost, nog los van het schoonmaken..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9340
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door castratenkoor »

Als er spanning is tussen twee katten zoals bij Guusje en Sarah, zou ik zeker voor meer kattenbakken gaan. Zolang het niet 100% goed gaat zou ik zeker twee bakken bij plaatsen. Guusje moet haar behoefte kunnen doen zonder gestoord te woorden door Sarah.
Een kat die behoefte zit te doen is/voelt zich kwetsbaar. Dat wil je niet verstoord hebben lijkt me.

Ik zou toch ook valeriaan gebruiken, haalt de scherpe kantjes van de spanning af.
7-koppig koor+gerbil AaFie+kanarie Karl Olga
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**MikSam*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 7 Teske 6 Clarie 4

Cerna

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door Cerna »

Ik vraag me af of meer kattenbakken dan de oplossing is zolang Sara ook toegang heeft tot alle kattenbakken want dan maakt het haar niet uit of Guusje op de rode, groene, gele of paarse kattenbak zit; wanneer ze Guusje wil storen op haar meest kwetsbare moment, zal ze het doen.

Hier "maar" twee grote kattenbakken voor vijf (!) katten; gaat prima. Meestal gaan ze de ene dag met z'n allen op de ene bak (natuurlijk niet tegelijkertijd :lol: ) en de andere dag op de andere. Wel scheppen wij heel regelmatig - paar keer per dag - alles er uit. Dus de kat stapt bijna altijd in een brandschone bak.

Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 878
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Nieuwe kat jaagt oude op.

Bericht door patiani-guusje »

Bedankt weer voor het meedenken! Ik heb nu 2 bakken staan, en zou niet weten waar ik een derde neer moet zetten behalve in mijn slaapkamer, wat geen optie is. Gisteravond is verder rustig verlopen , ook doordat Sarah volledig van slag was door de oormijt behandeling. We hebben haar echt moeten vangen met een handdoek, en ze ging tekeer als een speenvarken :-( Heeft zich 2 uur lang heel rustig gehouden, was duidelijk van slag. Jammer dat het zo moet, maar kan helaas niet anders, het is voor haar eigen bestwil.. Vanmorgen voor ik de deur uit ging hebben ze elkaar weer een uurtje gezien, Sarah snuffelde een keer aan Guusjes bil, Guusje hield zich heel stil, en Sarah liep door. Vanavond weer bij elkaar, en dan morgen tot di. vrij, kunnen ze weer samen in de huiskamer. Duimen dat het beter zal gaan.
Morgen ook bloedonderzoek en bloeddrukmeting Guus, zie er erg tegenop..

En Adriana: Ik ben dus wel onder de indruk, en dat zal ze zeker voelen. mijn zoon (de held!!) heeft haar in bedwang weten te houden. Ben nooit bang voor katten maar als ze zo tekeer gaan pfff...
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie

Plaats reactie