1 oktober 2004: kat naar buitenland? Dierenpaspoort nodig.

Kattenbak, kattenren, grit, voer- en waterbakjes, mandjes, krabpaal, kattentuigjes.
Gesloten
Anonymous

1 oktober 2004: kat naar buitenland? Dierenpaspoort nodig.

Bericht door Anonymous »

Het EU Dierenpaspoort voor GezelschapsdierenEigenaren van honden, katten en fretten kunnen binnenkort gemakkelijker met hun dier binnen de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland reizen.

De dieren hebben daarvoor onder meer een EU-paspoort nodig en ook moeten zij worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). De wetten t.a.v. het vervoer van niet-commercieel gehouden honden, katten en fretten worden binnen de EU geharmoniseerd. Vanaf 3 juli 2004 gelden voor bijna alle lidstaten dezelfde eisen. Het verplichte Europees Dierenpaspoort wordt op 1 oktober 2004 ingevoerd

Afbeelding

Algemene Regels
Voor het vervoer van huisdieren gaan de volgende algemene regels gelden:

* Honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en het bewijs van vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Het nieuwe document vervangt alle in Europa gebruikte paspoorten en soortgelijke documenten die worden gebruikt voor het vervoer van de dieren naar het buitenland. Op dit moment is nog niet bekend welke instanties in Nederland het EU-paspoort gaan uitgeven.
* Honden, katten en fretten moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan de dierenarts doen. Diezelfde dierenarts is ook bevoegd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-paspoort.
* Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier aan te laten brengen. Dit kan de dierenarts doen. In Nederland wordt vooral de 'elektronische transponder' (chip) gebruikt, die onderhuids wordt aangebracht. Naast de chip is een tatoeage ook als identificatie toegestaan.
* Wie op vakantie gaat naar het VK, Ierland, Zweden of een land dat geen lid is van de EU, moet bij het huisdier een verplichte bloedtest laten afnemen door een dierenarts. De bloedtest moet een aantal maanden voor vertrek worden afgenomen.


Specifieke informatie
Honden, katten en fretten vervoeren binnen de EU.
Voor het vervoer van niet-commercieel gehouden honden, katten en fretten tussen lidstaten van de EU zullen vanaf 3 juli 2004 dezelfde eisen gelden.

* De dieren dienen gevaccineerd te zijn tegen rabiës en met behulp van een transponder chip of tatoeage geïdentificeerd te zijn. De chip moet voldoen aan ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785. Er zijn verschillende organisaties waar het elektronische identificatienummer geregistreerd kan worden. Een goede registratie heeft als voordeel dat een weggelopen hond gemakkelijker kan worden teruggevonden.
* Het nieuwe EU-paspoort bestaat uit 2 delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de algemeen gestelde eisen, zoals de identiteit van het dier en informatie over de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Achterin staat een gedeelte dat de uitgever zelf mag invullen. Op dit moment is het Europese paspoort nog niet verkrijgbaar. Er wordt gewerkt aan de uitgifte. Wanneer de uitgevende instanties in Nederland bekend zijn (medio maart) worden zij op de LNV-website vermeld (http://www.minlnv.nl)
* Dieren onder de drie maanden hoeven nog niet gevaccineerd te zijn maar de eigenaar moet wel aan kunnen tonen dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. De RVV-dienst in uw regio heeft hier een speciale verklaring voor. Het jonge dier mag ook de grens over wanneer het vergezeld wordt door de moeder waar het nog van afhankelijk is. Een lidstaat behoudt de mogelijkheid deze jonge dieren te weigeren, naar verwachting zullen het VK, Ierland, Zweden en Frankrijk dieren onder de 3 maanden weigeren.
* De bovenstaande eisen gelden ook bij de invoer van honden, katten en fretten uit derde landen waar de rabiësstatus gelijk is aan die van de EU landen. De volgende landen vallen hier momenteel onder: Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vaticaanstad. De lijst is ook op (http://www.minlnv.nl) te zien en zal wanneer nodig worden bijgewerkt.
* Extra eisen bij internationaal vervoer:
o Bij het vervoer van honden en katten naar Ierland, Zweden en het VK moet aan een extra eis worden voldaan, namelijk een bloedtest die aantoont dat het dier gevaccineerd is tegen rabiës.
o Deze test moet binnen de termijnen die zijn vastgesteld in de nationale regelgeving zijn uitgevoerd.
o Voor Ierland en het VK betekent dit 6 maanden voor vertrek en voor Zweden minimaal 4 maanden voor vertrek.
o Jonge dieren worden pas tot deze landen toegelaten als ze aan alle bovengenoemde eisen kunnen voldoen. In de praktijk betekent dit dat dieren jonger dan een maand of 8-10 niet worden toegelaten.
* Tot 3 januari 2009 mogen lidstaten extra eisen stellen met betrekking tot echinococcen en teken. Waarschijnlijk zal Zweden een behandeling tegen echinococcen en tegen teken eisen. Wanneer landen toestemming hebben de extra eis(en) in te voeren zal dit via (http://www.minlnv.nl) bekend worden gemaakt.

Honden, katten en fretten vervoeren van een derde land naar een EU-lidstaat.
Ook voor de invoer van niet-commercieel gehouden honden, katten en fretten uit derde landen naar een EU-lidstaat gelden ongeveer dezelfde regels.

* Voor de invoer van dieren uit Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Vaticaanstad gelden dezelfde regels als bij diervervoer binnen de EU.
* Wanneer een hond of kat afkomstig is uit een derde land waar rabiës voorkomt moet drie maanden voor de reis een bloedtest worden uitgevoerd om aan te tonen dat het dier gevaccineerd is tegen rabiës. De bloedtest hoeft maar één keer te worden uitgevoerd mits de hond of kat daarna jaarlijks (volgens bijsluiter van vaccin) wordt gevaccineerd tegen rabiës. Deze extra eis geldt niet voor fretten.
* Voor de invoer vanuit een derde land waar rabiës nog voorkomt naar Ierland, Zweden en het VK blijft de quarantaine periode van 6 maanden gehandhaafd.
* Wanneer een dier uit de EU op vakantie gaat naar een derde land waar rabiës nog steeds voorkomt, moet het dier voor vertrek naar het buitenland de bloedtest hebben ondergaan. Op deze manier heeft de hond toch op tijd de bloedtest ondergaan.

Volledige harmonisatie, inclusief Ierland, Zweden en het VK, zal in 2008 worden heroverwogen. De drie landen willen eerst bekijken of de insleep van rabiës met behulp van deze nieuwe maatregelen voldoende wordt bestreden.

Papieren niet in orde?
Als de papieren van het gezelschapsdier niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden.
Gevolgen kunnen zijn:

1. het dier wordt onder officieel toezicht (in quarantaine) geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften;
2. het terugzenden van het dier naar het land van herkomst.

Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval euthanasie op het dier worden toegepast. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar die verantwoordelijk is voor het dier.

Het oude paspoort / vaccinatieboekje
Het EU-paspoort is vereist wanneer de Nederlandse hond, kat of fret naar het buitenland gaat. De dierenarts kan de nog geldige vaccinaties en behandelingen uit het oude paspoort overzetten naar het EU-paspoort. Het is handig om het oude paspoort/vaccinatieboekje te bewaren.

Commercieel gehouden dieren
Voor het internationale vervoer van commercieel gehouden honden, katten en fretten bestaan al geharmoniseerde veterinaire eisen (Richtlijn 92/65/EEG). De eisen voor niet-commercieel gehouden en commercieel gehouden dieren worden gelijk getrokken. Zo gelden de eisen ten aanzien van rabiës voor beide groepen dieren. De eis om 24 uur voor aanvang van de reis klinisch onderzoek te laten verrichten door een erkende dierenarts blijft bestaan. In het nieuwe EU-paspoort kan de dierenarts zijn bevindingen noteren.

Meer informatie
Meer informatie is verkrijgbaar bij: de dierenarts, het regionale VWA/RVV-kantoor (Directie Kring West van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees van de Voedsel- en Warenautoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, Schipholweg 9-11 in 2316 AB Leiden, tel. 071 - 408 3000) of de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.
Gesloten