Leuk, een nestje?

Voor overige vragen over de kat die niet onder een andere categorie passen.
Gesloten
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Leuk, een nestje?

Bericht door Emma Boom »

De advertentieborden en websites staan weer vol met berichten van mensen die kittens aanbieden.
In het vroege voorjaar, rond februari, zijn er nog weinig jonge kittens en wil iedereen graag kittens. Ze brengen dan ook nog veel geld op - ook de htk-kittens, ook kittens in de minder populaire kleuren.
Er zijn genoeg mensen die daar een leuke gelegenheid in zien om eens een nestje te krijgen, en dat is jammer vanwege een aantal redenen:

1. Er zijn al veel te veel katten en elk jaar weer worden er duizenden kittens geboren. Te veel; de markt is nu al verzadigd. En dan beginnen de problemen: mensen kunnen de kittens niet kwijt, poes is per ongeluk alweer zwanger, o jee wat nu. Dumpen? Doodmaken? Aborteren?

2. In februari is de kittenvraag het grootst. Alle mensen die daardoor denken dat ze zelf dan wel een nestje kunnen 'nemen', zijn te laat tegen de tijd dat de kittens groot genoeg zijn om bij mamapoes weg te gaan. Tel 9 weken voor de zwangerschap op bij 13 weken verzorging door moederpoes en je bent 22 weken verder. Rond die tijd wil niemand meer een kitten, want of ze gaan op vakantie, of ze hebben al een kitten.

3. Zwanger zijn en bevallen kan belastend zijn, voor moederpoes en voor de eigenaar. De poes moet extra voeding krijgen gedurende de hele zwangerschap en ook tijdens de zoogperiode. Zwanger zijn en bevallen is een zware opgave voor poezen. Sterker nog: zich laten bevruchten is dat ook; aan de penis van de kater zitten weerhaakjes die uit gaan staan na de zaadlozing. Dit veroorzaakt vanzelfsprekend pijn bij de poes (ze krijst dan ook tegen de kater). Deze pijnprikkel is nodig om een eisprong te laten plaatsvinden. Poes wordt zo vaak mogelijk gedekt, dus krijgt vaak pijn....

4. Er kunnen complicaties optreden. Veel. Zoals een FIV- of met een andere akelige ziekte besmette kater, waardoor poes ziek wordt en kan sterven. De kittens kunnen in de buik sterven en daardoor een baarmoederontsteking veroorzaken. De poes kan problemen krijgen tijdens de bevalling door een te groot kitten; dan moet soms een keizersnede plaatsvinden (als je geluk hebt, is dat overdag en dan kost dat zo'n 300 euro). Moederpoes kan niet de impuls hebben om voor haar kittens te zorgen, dus dan moet jij het doen. Het kan zijn dat de melkgift niet op gang komt. Dat betekent dat de kittens het zo belangrijke colostrum moeten missen, waardoor ze minder afweerstoffen hebben en sneller ziek worden. Dat betekent ook dat je elke 2 uur, dag en nacht, de kittens moet flessen, masseren, wassen en zorgen dat ze plassen en poepen. De kittens moeten warm liggen, dus je zult je verwarming hoger moeten zetten en kruiken moeten gebruiken. Dag en nacht.

Ik kan nog wel een tijd doorgaan... Het ergste van nestjes in huiselijke kring vind ik de kans die andere, weggegooide kittens daardoor mislopen. Al die achtergelaten katten of gedumpte kittens krijgen zelf ook weer kittens, die wild opgroeien. Als zij tijdig opgevangen en gesocialiseerd worden, kunnen ze geplaatst worden in goede thuizen.

Nu al, begin juni, worden de asiels overstroomd door 'gevonden' kittens. Kittens met de oogjes nog dicht, kittens van drie weken oud die levend in een glascontainer gegooid worden, kittens van vier weken oud die uit een auto gegooid worden, kittens die in zakken in sloten drijven, kittens die op de treinrails worden gezet, kittens die in een afgesloten doosje in het bos staan. Deze kittens moeten zoveel stress doormaken - als ze het al overleven, dat de kans op ziekte groot is.

Ook oudere kittens, die nu krols worden, of jonge zwangere poesjes, worden gedumpt. Sterilisatie of castratie kost namelijk geld. En velen nemen niet de verantwoordelijkheid daarvoor en doen de kat weg.
Poezen die in asiels en opvangen bevallen en gesteriliseerd zijn, krijgen nauwelijks een nieuwe baas, want iedereen wil zo'n schattig klein kittentje. Maar dat schattige kittentje heeft entingen nodig, en zorg, en liefde en aandacht, en het wordt heel gauw groot en volwassen. Een kitten is maar een erg korte tijd kitten; daarna wordt het levenslang een kat.

Wil je graag eens een bevalling zien, meld je dan als vrijwilliger bij een van de vele (bonafide) opvangen in het land of bij het plaatselijke asiel, ga daar werken als vrijwilliger. Je kunt dan 'genieten' van het schouwspel van de bevalling, maar je draagt daarnaast bij aan het welzijn van alle overbodige dieren! Informeer eens bij stichtingen, asiels en opvangen of je gastgezin kunt worden, zodat kleine kittens een kans hebben op een goed leven. In overvolle asiels en opvangen heersen in no time ziektes, die erger worden door stress van de overbevolking en het tekort aan plaats, geld en personeel.

Het is allemaal te voorkomen. Simpelweg door je kat op tijd te laten neutraliseren. Of door eens bij een asiel te gaan kijken of je daar geen lieve kat vindt, die ook een goed thuis verdient.
Katten kunnen worden geadopteerd, waardoor asiels en opvangen iets meer speelruimte in hun krappe budget hebben. Adopteer een kat voor een paar euro's per maand, en je hebt een huisdier waar je zelf niet voor hoeft te zorgen.

Zo zijn er nog veel meer alternatieven te bedenken om iets goeds te doen voor al deze weerloze dieren, wiens lot in onze handen ligt. Als wij de verantwoording van neutralisatie niet nemen, dan wordt dit al zo grote leed nog veel en veel groter - het gaat van kwaad tot erger.

Sterilisatie-acties zijn niet voor niets in het voorjaar goedkoper. Maak er gebruik van, in je eigen belang en dat van jouw kat en al die duizenden katten die een baasje zoeken en hun dagen in een asiel of een opvang slijten! Wees krolsheid van je jonge kat voor, laat haar op tijd steriliseren en laat haar niet naar buiten zolang ze niet gesteriliseerd is.
Bedenk dat als je poes zwanger wordt en je kandidaten voor je kittens hebt, je er andere kittens en katten kansloos door maakt.
En helaas zijn er al duizenden kansloze dieren. Dankzij ons, mensen. Of zijn wij de beesten?
Gesloten