Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Voor overige vragen over de kat die niet onder een andere categorie passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tante Pollewop
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 nov 2019 22:59

Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door Tante Pollewop »

Hallo,

Misschien is dit eigenlijk meer een vraag voor een mensenforum dan een kattenforum, maar misschien heeft iemand anders ook zoiets meegemaakt.

De achtergrond: sinds een jaar of 14 woont er een Cornish Rex kater bij ons in. Hij heet Kizmo.
Hij komt al die tijd ook al buiten, maar alleen achter: dat “achter” bestaat uit de tuinen van de huizen in onze rij, en die van de rij huizen in de volgende straat. Het is een verkeersvrije poezenwereld, en in bijna elk huis woont ook wel een kat. Dat leidt af en toe tot High-Noon-achtige confrontaties op schuttingen en schuurdaken, maar dat hoort erbij.

Afgelopen voorjaar kreeg hij last van zijn darmen. Hij bleek een parasiet te hebben, en die is toen succesvol bestreden. Maar het bleef een beetje tobben, en toen zijn we met hem naar een gespecialiseerde dierenarts geweest die veel van voeding en dergelijke weet.

Conclusie was dat hij speciaal voer moest, omdat zijn darmen overprikkeld waren.

Het probleem was alleen dat meneer regelmatig ergens anders een vorkje meeprikt, ondanks dat hij altijd zijn eten krijgt. We hadden al visioenen van dat hij, net zoals in die BBC-documentaire te zien was, ergens ging inbreken om daar de bakjes leeg te schrokken. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat hij altijd op dezelfde plek, ergens aan de overkant een tuin indook, en daar ook vandaan komt als we hem roepen.

We hebben uitgezocht om welk huis het ging en zijn daar ‘s avonds een keer langsgegaan om te vragen of ze misschien last van een inbrekende kater hadden.

Maar nee: het bleek een dame te zijn die zelf geen kat heeft, maar die het tot haar levenstaak heeft gemaakt om elke dag kattenvoer buiten te zetten “voor de buurtkatten”.

Ze kende Kizmo ook. Hij is als Cornish Rex herkenbaar genoeg: heel weinig vacht in de zomer en krulletjes in de winter. Mensen moeten vaak aan hem wennen omdat hij er anders dan de meeste katten uitziet - een beetje “alien”. Maar als je eraan gewend bent is hij eigenlijk heel mooi, met grote oren en ogen. Hij heeft ook erg grote voeten, waarmee hij gigantisch hoog kan springen.

Mensen vinde hem ook vaak mager, totdat ze hem optillen: ‘gewone’ katten zijn voor de helft van Vacht gemaakt en dat weegt niks. Maar Kizmo is helemaal massief van Poes.

En daarnaast kan hij een ongelofelijke keel opzetten als hij iets wil - en dat is meestal Eten, en anders Aandacht. Het is een dwingend, door merg en been gaand geknerp: “Eèèèrw! Eèèèèèrww!! EÈÈÈÈRWW!!”

Dus tja, die kattenvoervrouw ziet een in haar ogen magere kat die haar bovendien de oren van de kop zeurt. Het gevolg laat zich raden. Maar ze voert dus ook nog andere poezen.

We hebben haar geprobeerd uit te leggen dat hij op dieet is of ze hem daarom alsjeblieft geen eten meer wil geven. Maar dat was nog niet zo makkelijk :(

In eerste instantie leek ze het niet te begrijpen. Ze vertelde keer op keer dat ze de buurtpoezen alleen maar echt goed voer gaf - ze ging op een gegeven moment zelfs een blikje halen om het te laten zien.

Maar het concept van “Kizmo is op dieet en mag niks anders eten” leek niet tot haar door te dringen.

Ze vertelde telkens opnieuw dat hij vaak als eerste bij haar in de tuin staat en alles opeet - zelfs andere katers wegjaagt (en inderdaad, hij is erg dominant / territoriaal tegen andere katten) - maar het “kattenvoer buiten zetten” lijkt voor haar een soort natuurwet te zijn: het komt niet eens in haar op om dat ter discussie te stellen.

Op een gegeven moment zijn we maar afgedropen want er is gewoon niet mee te praten. Een paar weken later zijn we nog eens teruggegaan, maar met even weinig resultaat.

Op zich zouden we Kizmo natuurlijk binnen kunnen houden. Maar hij loopt zijn hele leven al buiten rond. Hij is 15, hij gaat nu niet meer aan zo’n binnenleven wennen. We willen hem dat niet aandoen: hij vindt het ook heerlijk om buiten in de zon te zitten, in de boom te klimmen, achter vliegjes aan te vangen en zo.

We hebben hem ook al een penning omgehangen met “niet voeren”.

Dus: heeft iemand ooit zoiets aan de hand gehad? Hoe peuteren we dat mens aan het verstand dat ze het iets anders aanpakt?
Ik denk dat het sowieso niet OK is om andermans katten te voeren. Maar ze zou er bijvoorbeeld ook bij kunnen blijven, zodat alleen bepaalde katten het kunnen opeten.

We kunnen nog proberen om overdreven duidelijk te zijn. Het lijkt erop dat ze niet overdreven snugger is, dus misschien moeten we het wel wat minder genuanceerd brengen, zoiets als “hij wordt ziek als u hem eten blijft geven”.

Groetjes :)

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3806
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door Anne »

Ik heb hier ook een hele tijd buiten voer neergezet voor onze Pita ( die nu herplaatst is) omdat ze buiten woonde, ze kon niet in huis hier met de andere katten. In onze buurt liep verder ook nog ( bleek later) een verdwaalde magere kat die ik ook bijgevoerd heb. Ondertussen is hij weer thuis bij zijn eigenaar, die tig kilometer verderop woont.
In die zin denk ik ook dat het jullie verantwoordelijkheid is om je kat binnen te houden. Je kunt je tuin catproof afzetten zodat je poes wel lekker naar buiten kan, maar niet meer over de schutting kan klimmen en op die manier verkeerd voedsel binnen krijgt. Je schrijft dat jullie kat zich dominant opstelt in de tuin van iemand anders en dat hij andere katten wegjaagt.
Is het in jullie opgekomen dat jullie je ook dominant gedragen? En dan nog te zeggen dat jullie buurvrouw niet snugger is?
Je kunt niet iemand vertellen wel of geen voer neer te zetten in zijn of haar eigen tuin ;-)
En jullie poes is jullie verantwoordelijkheid, en niet die van iemand anders
grt Anne, Happy 12 Roedi 11 Bella 10 Joep 10 Hobbel 10 Polleke 9 Maxi 4 en Pito 1

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper en Hummel

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 1994
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door Synemios »

Het is jullie verantwoordelijkheid te zorgen dat je zieke kat niets anders binnen krijgt.
Dan moet je je tuin maar afzetten, kan de kat naar buiten, blijft gezond en heb je ook geen last van mensen die andere katten met alle liefde wat te eten willen geven,
Notabene ook nog in eigen tuin.
Luna & Lizzy(8) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2262
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door pinguin »

Je bericht klinkt het zo dominant als jullie kat. Of je geeft het speciale voer aan de buurvrouw en vraagt om alleen dit nog aan kizmo te geven of je neemt je verantwoordelijkheid en zorgt dat kizmo er niet meer bij kan komen door de tuin af te zetten.
Zo lang die kat in haar tuin komt mag zij bepalen wat ze doet. En je kan niemand dwingen ergens mee te stoppen zolang de kat los loopt.

Vind de opmerking dat de buurvrouw nket zo snugger is totaal respectloos eerlijk gezegd.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9307
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door castratenkoor »

Ik sluit me aan bij de vorige sprekers. Jij kunt niet bepalen wat die buurvrouw met haar eigen tuin doet. Dus of binnen houden of een kattenren in eigen tuin maken. Jouw kat = jouw verantwoordelijkheid.

Ik heb een buitenvolière weg moeten doen vanwege andermans katten. ook een voorbeeld van niet over eigen tuin kunnen beschikken omdat iemand anders vindt dat het recht van loslopende kat belangrijker is dan mensen-belang.

Kattenhaters worden niet geboren - kattenhaters ontstaan door jarenlange ergernis vanwege overlast van andermans kat. persoonlijk heb ik een buitenren voor mijn katten van 10 meter. Niemand heeft last van mijn katten. En zo hoort het ook.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door Anne87 »

Hoe peuteren we dat mens aan het verstand dat ze het iets anders aanpakt
Het lijkt erop dat ze niet overdreven snugger is
Zo, jij hebt lef! Ik heb dit gelezen met stijgende verbazing en frustratie. Die buurvrouw doet prima werk, er zijn zat verwaarloosde katten, helaas. Daarnaast is het aan de eigenaar van de kat om goed voor de kat te zorgen, en niet aan de buurvrouw. Als jij vindt dat jouw kat niet zomaar vreemd eten aan mag nemen, is het aan jou om te zorgen dat die situatie niet kan ontstaan. Je tuin afzetten, een kattenren bouwen, je kat aan een tuig laten wennen, of je kat binnenhouden. Het zijn allemaal opties, maar het is en blijft jouw verantwoordelijkheid. Geen idee of je kinderen hebt, maar als je die hebt en mee zou nemen naar de supermarkt, dan is het toch ook jouw verantwoordelijkheid dat ze niet alles opvreten wat ze zien? Dat lukt dan toch ook? Waarom zou iemand anders dan voor je dieren moeten zorgen?
Maar ze zou er bijvoorbeeld ook bij kunnen blijven, zodat alleen bepaalde katten het kunnen opeten.
Laat je buurvrouw met rust, die hoeft niet in een waakse houding te gaan liggen om jouw territoriale, agressieve kat weg te jagen bij het voer voor alle buurtkatten. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor je eigen dier.
NoBo-kater Milo (13-03-2013), NoBo-poes Lyna (12-10-2011)

Odie* (1986-2005), Flo* (2010-2013), Noodle* (2012-2015), Kyra* (2007-2019)

Dinah14
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 20 aug 2019 21:29

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door Dinah14 »

Ik heb dit ook gehad. Mijn poes at bij de buren en kotste het bij mij weer uit. Mijn buurvrouw nam wel mijn dieetvoer aan, maar daarvan gaf ze weer veel teveel. Het werkte niet. Ik heb mijn oudste alleen s ochtends buiten gelaten - buren sliepen altijd uit - dat ging goed.
Ik begrijp jouw frustratie, maar een ander veranderen is veel lastiger dan jezelf.
Woont met Nyxie (17) en Tippy (11)
Daarvoor Bartjepoes, Pluis, Sanne, Soily en Nosey

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2262
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Ongewenst bijvoeren door buurtbewoner

Bericht door pinguin »

TO waar ben je? Of staan de antwoorden je niet aan?

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr

Plaats reactie