Aanschaf hond bij katten. Verstandig of niet?

Voor overige vragen over de kat die niet onder een andere categorie passen.
Gesloten
viri
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 jan 2004 18:32

Aanschaf hond bij katten. Verstandig of niet?

Bericht door viri »

ik zit er over te denken om een hondje aan te schaffen.ik ben altijd al gek geweest op honden.heb vroeger ook een hond gehad en nu sinds 3 jaar niet meer,maar ik mis het toch wel.vooral het wandelen.mijn katten zijn echter geen honden gewend en daarom twijfel ik heel erg.beiden katten zijn vrij angstig en het zijn allebei binnekatten,dus ze kunnen de hond dan ook niet echt ontlopen.ik zat er dan over te denken om een wat oudere hond aan te schaffen,waarvan je weet dat hij samen kan met katten en hoe ie in de omgang is.
wat zijn jullie ervaringen met het aanschaffen van een hond als je al katten hebt die er niet aan gewend zijn?mijn katten zijn ongeveer 2 jaar oud,en hebben een eigen kamer waar de hond dan niet in kan,maar ik ben toch erg bang dat ze dit niet trekken.ze hebben het nu zo fijn samen en ik ben bang dat het een grote stress zooi wordt als er hier een hond in huis komt.

Gebruikersavatar
pini
Lynx
Lynx
Berichten: 120
Lid geworden op: 01 sep 2003 17:07
Locatie: zeeland

Bericht door pini »

Je moet goed naar de karakters kijken van de hond en de katten. Misschien is het beter een puppy aan te schaffen. Deze kan opgroeien met de katten en is niet zo bedreigend.

Een oudere hond die katten gewend is, is ook een idee. Maar dan wel een rustige hond. Iets labadorachtigs.
Groetjes Gerda

Gebruikersavatar
Muis
Jaguar
Jaguar
Berichten: 657
Lid geworden op: 18 jan 2003 17:40

Bericht door Muis »

pini schreef: Een oudere hond die katten gewend is, is ook een idee. Maar dan wel een rustige hond. Iets labadorachtigs.
Hahahaha, wat grappig dat je bij iets "rustigs" denkt aan een labrador! In dat geval mag je die van ons wel even lenen hoor, die is alleen rustig als ze slaapt :lol:

Maar het kan inderdaad wel hoor, een hondje nemen als je al katten hebt. Wat Pini al zei is het natuurlijk verstandig om goed naar het karakter van je toekomstige hond te kijken. Ik zou zelf geen "spring in 't veld" nemen. Zo'n hond schrikt de katten alleen maar af en ik ben bang dat de accpetatie dan een stuk langer zal duren.
Een pup is dan wel heel erg speels, maar een pup kan ook heel erg veel leren. En als je die eentje in huis haalt is het tenminste nog ter grote van je katten, dat zal misschien een stuk minder "eng" zijn!

Ik wens je veel succes met je keuze en vergeet vooral niet dat er genoeg leuke verhalen zijn over het hebben van katten én honden!

Gebruikersavatar
Lotte
Tijger
Tijger
Berichten: 1071
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Wij zijn ook aan het denken over een hond bij Xiara.
Wij hebben besloten een pup te nemen omdat we die nog het meest kunnen leren en dus gelijk afleren om achter katten aan te zitten.
Daarbij is ze dan niet gelijk zo groot (aangezien we een redelijk grote hond willen), dat is hopelijk iets minder stressvol voor Saar.
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Gebruikersavatar
hanneke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 01 jan 2006 15:09
Locatie: elst gelderland
Contacteer:

Bericht door hanneke »

ik denk dat het wel goed gaat .zou dan voor een pup gaan die kun je nog een hoop leren .een goede bench kopen dat je ook de pup daar in kan doen als je de katten kennis laat maken met je katten . dan kunnen ze er omheen lopen en kijken wat het is en dan anders om kattin in de bench
en de pup laten kijken zo kun het op bouwen . dat ze vertrouwen in elkaar hebben. groetjes hanneke

Gebruikersavatar
Fram
Huiskat
Huiskat
Berichten: 26
Lid geworden op: 15 jul 2006 00:33
Contacteer:

Bericht door Fram »

Hoi Viri,

Je zegt dat ze geen hond gewend zijn. Heb je al eens vrienden, familie of kennissen met honden op visite gevraagd? Kijk eens of je iemand kent met een niet-jagend-op-katten-hond :) Zo kun je meteen al zien of je kat volledig in de aanval gaat of dat hij/zij het op een afstandje bekijkt.
Je mag er gerust vanuit gaan dat ze het maar niets vinden, maar de manier van reageren zegt al een heleboel.

Wij willen ook gráág een hond in ons midden (herder). Dit is de reden waarom mijn ouders nu inmiddels al vijf jaar met hun hond (Bouvier) op visite komen bij ons. Na een half jaar waren de katten er dusdanig aan gewend dat het ons wel duidelijk was dat een hond er wel bij kan. Ze zijn het gekke dier inmiddels gewend, al gaat het niet van harte. Maar wanneer een hond hier 24/7 is (hebben we ook gedaan, logeren) gaat het verschrikkelijk goed: ze wennen heel snel.

In alle eerlijkheid: ik ben maar zelden tegengekomen dat het dusdanig mis is dat de hond eigenlijk weer herplaatst moet worden. En ik heb inmiddels echt heel wat gezien :) Dat geldt trouwens ook voor het plaatsen van een nieuwe kat binnen een kattenhuishouden: de wenperiode is vaak voor ons eng en angstig, maar in de regel leeft het prima naast elkaar. Als je er maar voor zorgt dat de kat altijd een uitweg heeft waar de hond niet kan komen. Bijvoorbeeld door middel van een kattenluikje in een deur of hoge plekken voor de kat.

Wanneer je uiteindelijk besluit een hond erbij te nemen (en begrijp me goed, ik opteer dus voor minstens een half jaar eerst wennen met andere honden voor je er zelf eentje kiest!) kies je het beste voor een pup. Van een oudere hond ken je negen van de tien keer de achtergrond niet, en die tiende keer nog steeds niet uit eigen ervaring maar uit tweede hand. Met een pup neem je in de socialisatietraining direkt het gedrag naar de kat toe mee.

Succes!
Groetjes, Fram :)
Ik Wil Nu Aandacht En Geen Seconde Later!
Aldus mijn katten.

Gesloten