Hyperaldosteronisme??

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

Mijn 10-jarige binnenkat van 5 kilo laat gedrag zien waar we nog niet helemaal uitkomen. Hij houdt sinds kort zijn plas op voor soms wel langer dan 24 uur en plast dan in 1,5 minuur (gefilmd) zijn blaas leeg. Ook heeft hij wat spiertrillingen met zijn poten. Bij de achterpoten lijkt het alsof hij iets tussen zijn tenen heeft en dat eruit 'schopt', de voorpootjes schudt hij met enige regelmaat snel heen en weer.

Welke actie is al ondernomen?
- kat staat om andere redenen al onder begeleiding van kattengedragtherapeute- en tevens biologe, Denise van Lent. Het huis, de omgeving etc alle hebben we daarin geoptimaliseerd.
- oktober gebit gereinigd (3 tandjes getrokken) en volledig op de foto ivm verdenking artrose (was niet het geval)
- vorige week een seniorencheck. Bij dit laatste is bloed afgenomen en zijn schildklierwaarden, diabetes, lever, nieren, ontstekingswaarden etc gecheckt. Alles was goed, behalve het kalium dat te laag is.

Hoe is het nu?
We zijn nu een weekje extra kalium aan het geven en de kat krijgt extra water (van 60ml per dag naar 200ml per dag). Dit resulteert erin dat hij 2x per 24 uur plast, maar nog steeds houdt hij het zo lang mogelijk op en plast het dan in een keer uit. Ook het schudden van de poten gebeurd nog steeds.

Kijkend naar symptomen en gedane onderzoeken is in mijn ogen uit te sluiten:
- chronisch nierfalen
- diabetes
- hyperthyreoïdie (schildklierwaarden)
- blaasontsteking

Blijven in mijn ogen nog over:
- blaasgruis (echter vertoont hij niet de symptomen hiervoor)
- hyperaldosteronisme

info hyperaldosteronisme:
Bij hyperaldosteronisme wordt er teveel aldosteron gemaakt door de bijnieren. Dit is het gevolg van een tumor van de bijnier of door een goedaardige verdikking van beide bijnieren. Het overschot aan aldosteron zorgt dat er meer kalium wordt uitgescheiden door de nieren. Hierdoor zal een laag niveau van kalium optreden wat leidt tot spierzwakte (waardoor de kat zijn kop niet meer omhoog kan houden), en een dronkemansgang. Een ander gevolg van teveel aldosteron is dat er meer vocht wordt vastgehouden waardoor de bloeddruk stijgt. Hierdoor kan er schade ontstaan aan organen als de hersenen, nieren, ogen en het hart.

Behandeling:
Indien een tumor van de bijnier de oorzaak is en deze is niet uitgezaaid naar andere organen, dan is het verwijderen van die bijnier met een operatie de juiste behandeling. Wanneer er sprake is van een goedaardige verdikking van beide bijnieren kan er medicatie gegeven worden. Deze medicatie bestaat uit een aldosteron-receptor-blokker waardoor aldosteron minder werkzaam wordt, een bloeddrukverlager en eventueel extra kalium in het voer wanneer kalium in het bloed te laag is.

Wij hebben net twee weken terug onze 12-jarige poes moeten inslapen door de gevolgen van kanker in het darmstelsel. Wij nog 8 geweldige maanden samen gehad, maar helaas is het drie weken geleden snel bergafwaarts gegaan. We zitten thuis nog midden in de rouwverwerking en het valt me heel zwaar op mn bord dat het nu lijkt of de tweede aan de beurt is. Uiteraard hoop ik dat ik alleen beren op de weg zie..

Wat zijn jullie ervaringen met hyperaldosteronisme of zien jullie nog andere verklaringen voor zijn gedrag?
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Rik »

Alsnog sterkte met het verlies van je andere poes.

Je hebt blaasontsteking uitgesloten. Waarom? Ook is dus twee weken geleden een (belangrijk) lid van het gezin weggevallen, ook voor je kater. Zie je hier geen verband in? Stress? Na het wegvallen van zijn 'levensmaatje' ?

Het eerste dat dan bij mij opkomt is de urine eens op te vangen (hij plast na die 24 uur genoeg) en dat eens te laten onderzoeken. Dan vang je daar gelijk de e.v. blaasgruis en blaasontsteking diagnose mee.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

Dank je wel.

Ik verwacht geen blaasontsteking omdat de ontstekingswaarden in het bloed ook gecheckt zijn, deze waren goed. Of is deze type ontsteking niet uit het bloed te halen? En past een kaliumtekort bij een blaasontsteking?
Ook de symptomen komen niet overeen, wat ik vond:
Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen)
Veel kleine plasjes
Buiten de kattenbak plassen
Bloed bij de urine
Anders ruikende urine
Extra wassen (vooral het gebied onder de staart)

Stress door wegval zou kunnen, alleen waren dit katten die elkaar tolereerden en geen vriendjes waren. Echter heb ik nu pas het idee dat dit al eerder speelde, maar toen waren er twee katten die de bakken gebruikten, dus is het me nooit opgevallen.

Ik wil morgen inderdaad de vervolgstappen bespreken. Het is een stresskat en ik wil graag voorkomen dat hij nog 2x onder narcose moet (opnieuw bloed afnemen voor aldosteron, als dat positief is een echo maken).
Ik had zelf bedacht dat het misschien de kortste klap is om juist te beginnen met een echo? Dan kan je volgens mij gelijk een eventuele tumor zien, maar ook blaasgruis toch? En mocht alles goed zijn, dan kan dan alsnog bloed worden afgenomen, al zou ik. Iet weten wat dan nog gecheckt kan worden.

We wilden vorige week al een punctie van de blaas afnemen, maar die had hij net voor vertrek geleegd.
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Rik »

Urine even laten testen is het makkelijkste, goedkoopste en minste stresvol (geen DA-bezoek nodig). Als je dat natuurlijk met een juslepel zelf kunt doen. Hier legde ik altijd een handdoek over de ingang van de bak en als ik Bowy rond de bak zag draaien, haalde ik de complete kap eraf en ging erbij zitten. Net als ze dan aanstalte maakte (en het niet meer op kon houden) duwde ik een juslepel onder haar gat (met een klein miauwtje tot gevolg). De juslepel werd volgeplast en ik kon dat in een schoon houdertje doen en naar de dierenarts brengen (en Bowy zat daarna altijd een beetje beteuterd te kijken dat ze niets onder te graven had). Maar ja... dat moet jou lieverd ook maar net toestaan.

Met het 24 uur ophouden zit hem dus toch wel wat dwars tijdens het plassen. Te laag kalium kan ook diabetes of nierproblemen zijn maar dat is dus al uitgesloten.
Diagnose van een blaasontsteking bij de kat
Het onderzoek van een kat met een blaasontsteking bestaat uit urine-onderzoek, een echo en eventueel een bacteriekweek. Bij lichamelijk onderzoek is de blaas klein en pijnlijk, de nieren zijn normaal van vorm en grootte. Een kat heeft geen koorts en het bloedonderzoek mag niet afwijkend zijn.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 831
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Yo16Ka16No11 »

Ik heb een kat gehad met hyperaldosteronisme en ik herken de symptomen die je omschrijft niet, behalve de spiertrillingen van de poten. Het weinige plassen herken ik niet en laat me toch meer denken richting een blaasprobleem of een verstopping.

Symptomen bij mijn kat:
- door achterpoten zakken tot verlamming waardoor hij de kattenbak niet meer redde en in de woonkamer poepte. De eerste tijd: was hij ene moment beter dan het andere moment en had hij dus momenten van verlammingsverschijnselen in verschillende heftigheid.
- veelvuldig likken anus en piemeltje. Of dit er iets mee te maken had weet ik niet.
- gebogen nek (hoofd niet meer omhoog kunnen houden)en zwalkende gang, wanneer hij zich nog kon verplaatsen.

Nu had mijn kat op een zeker moment meer complicaties waarvan zijn hartkwaal waarschijnlijk veroorzaakt was door hyperaldosteronisme en nierfalen hier in principe los van stond, maar de niertumor niet een positieve bijdrage heeft geleverd aan zijn nieren.

Er is een bloedtest om hyperaldosteronisme aan te tonen. Het onderzoek duurt wat langer, maar met 6 weken heb je uitslag. Ik heb mijn kat na diagnose zo'n 1,5 jaar nog in redelijke doen kunnen houden met alle hartmedicatie en paar keer per dag kaliumpoeder door voer en dit d.m.v. spuitjesvoeren ingegeven. Ik ben op het moment van diagnose met mijn kat naar de beste specialist geweest op het gebied van de ziekte https://www.bijniernet.nl/2016/08/prima ... -kooistra/ omdat ik wilde weten of een niertumor de oorzaak was. En dat was inderdaad het geval. Dat maakte voor mijn kat de situatie lastiger. Met zijn bijna 17 jaar, hartkwaal en nierfalen was een operatie te risicovol en niet meer katwaardig. Uiteindelijk heb ik hem in 2017 moeten loslaten.

Mocht de diagnose toch hyperaldosteronisme worden dan kan je hier over mijn kat Karel lezen. Misschien heb je er wat aan viewtopic.php?f=27&t=31070&hilit=Raad+v ... specialist
Laatst gewijzigd door Yo16Ka16No11 op 06 dec 2018 20:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 831
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Yo16Ka16No11 »

Ps. een gewone dierenarts is gemiddeld genomen niet gespecialiseerd genoeg om d.m.v. een echo een tumor op de bijnier te ontdekken. Dat is allemaal zo minuscuul, dat vereist een echte echospecialist.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

Rik schreef: 06 dec 2018 18:46 Urine even laten testen is het makkelijkste, goedkoopste en minste stresvol (geen DA-bezoek nodig). Als je dat natuurlijk met een juslepel zelf kunt doen. Hier legde ik altijd een handdoek over de ingang van de bak en als ik Bowy rond de bak zag draaien, haalde ik de complete kap eraf en ging erbij zitten. Net als ze dan aanstalte maakte (en het niet meer op kon houden) duwde ik een juslepel onder haar gat (met een klein miauwtje tot gevolg). De juslepel werd volgeplast en ik kon dat in een schoon houdertje doen en naar de dierenarts brengen (en Bowy zat daarna altijd een beetje beteuterd te kijken dat ze niets onder te graven had). Maar ja... dat moet jou lieverd ook maar net toestaan.

Met het 24 uur ophouden zit hem dus toch wel wat dwars tijdens het plassen. Te laag kalium kan ook diabetes of nierproblemen zijn maar dat is dus al uitgesloten.
Ja, het is jammer dat zijn blaas leeg was toen hij vorige week al een roesje kreeg voor het bloed afnemen.
Plassen wil hij inmiddels nog maar op een bak doen (op zolder) en een enkele keer sta ik er toevallig bij, maar verder dus 's nachts. Dan krijg ik het niet op tijd bij de dierenarts en ik wil hem ook niet nog langer laten wachten. Maar ik las dat er ook kattengrit is wat op zand lijkt, maar wat ervoor zorgt dat het plasje erop komt te liggen. Dus daar zie ik wel mogelijkheden, mits het op tijd naar de DA kan. Diabetes en nierfalen waren inderdaad niet aan de orde.
Dank voor je tip.
Yo16Ka16No11 schreef: 06 dec 2018 20:26 Ik heb een kat gehad met hyperaldosteronisme en ik herken de symptomen die je omschrijft niet, behalve de spiertrillingen van de poten. Het weinige plassen herken ik niet en laat me toch meer denken richting een blaasprobleem of een verstopping.

Symptomen bij mijn kat:
- door achterpoten zakken tot verlamming waardoor hij de kattenbak niet meer redde en in de woonkamer poepte. De eerste tijd: was hij ene moment beter dan het andere moment en had hij dus momenten van verlammingsverschijnselen in verschillende heftigheid.
- veelvuldig likken anus en piemeltje. Of dit er iets mee te maken had weet ik niet.
- gebogen nek (hoofd niet meer omhoog kunnen houden)en zwalkende gang, wanneer hij zich nog kon verplaatsen.
Het eerste en derde symptoom die jij omschrijft zijn het gevolg van het kaliumtekort las ik. Nu zijn wij er per toeval achtergekomen dat het kaliumtekort er is, wellicht moet de waarde nog lager zijn voordat zulke symptomen zich laten zien?

Fijn dat je even de tip deelt over dat ik er met een echo bij mijn eerstelijns DA er waarschijnlijk niet de duidelijkheid uit haal zoals jij omschrijft. Ik ga er nog even over nadenken wat ik de meest logische stap vind nu (eerst urine en dan maar dat uitgebreide bloedonderzoek als daar niets uitkomt).
Ik ga je topic even doorlezen, dank je wel voor het delen.

Gisteravond nog even met de DA gebeld omdat we weer bijna richting de 24 uur niet plassen gingen op 200ml vocht. DA heeft uitgelegd hoe ik zijn blaas kan voelen en of die vol zit. Man en ik hebben beide uitebreid onderzocht, maar konden geen 'gevulde' bal voelen. Vier uur later ging hij wel plassen. Heb ook rest van het huis doorzocht of hij ergens anders plast, maar kan het niet vinden. Omdat het nooit kwaad kan ga ik toch nog eens testen of het aan het kattengrit ligt, zou de spiertrillingen niet verklaren, maar wellicht is het plasprobleem te verhelpen.

Dank allemaal voor het delen en meedenken, waardeer ik!
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Sansan »

Veel sterkte met het verlies van jullie poes.

En wat een ingewikkeld probleem speelt er nu. Ik denk nog aan een hernia of zenuwblokkade. Vooral vanwege het poten schudden (uitstralingspijn). Is pijn uitgesloten? Dat lijkt me makkelijk zonder stress te testen: een dikke week een goede pijnstiller. Of dat dan beter een opiaat of een nsaid kan zijn, dat ligt er aan.
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

Dank je wel San san, dat is een goeie. Zat in mn hoofd, maar is er ook weer uitgefloept. Pijn is inderdaad niet uitgesloten.
Een hernia of zenuwblokkade zal op de foto’s denk ik niet te zijn geweest? Ik zal me er eens in verdiepen, maar wellicht kan je me er meer over vertellen hoe die diagnose is te stellen? Behalve de week op een pijnstiller.
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Sansan »

inderdaad op foto niet te zien.
Dat soort dingen zijn vaak te zien op mri of ct.
En wellicht dat een orthomaneel zoals Dorit Aharon of Jacha Heukels je wel meer kunnen vertellen /vaststellen bij een consult. Maar ook dat is omslachtiger dan pijnstilling als je kat een hekel heeft aan artsen etc. Zenuwpijn heeft wel weer een andere pijnstilling nodig etc. Dus of het dan een nsaid of een opiaat moet worden of zoiets als gabapentine.. dat is voer voor de dierenarts om de beste te kiezen om te kijken of er pijn is.

Maar je “pootje uitschudden” is wel een behoorlijk opvallende klacht wat kan wijzen op pijn.
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

Ik heb gistermiddag met mijn dierenarts gesproken en we hebben alles uitgebreid besproken, maar ook zij kan de symptomen niet rijmen aan een medisch iets. Hyperaldosteronisme gaat ze in elk geval niet vanuit, op basis van de katten die ze daarmee momenteel behandelt en de symptomen die missen bij mijn kat. Zij zag nog als optie om urine te onderzoeken.

Mijn kat krijgt een antidepressiva voor een stressprobleem, ik lees toevallig dat dit een bijwerking (zelden) kan zijn.

Gister ben ik begonnen met de pijnstilling. Vandaag heeft de kat voor het eerst weer overdag en na exact 12 uur geplast én zijn plasje begraven (hij markeerde alleen buiten de bak). Dit kan natuurlijk toeval zijn, maar ik vond het wel opvallend. Ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt.
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Rik »

nona_toma schreef:Zij zag nog als optie om urine te onderzoeken.
Zoals ik al aangaf is dat het eerste wat had moeten gebeuren (na het bloedonderzoek en ontbrekende diagnose). Het is het minst stressvol en heeft de grootste kans op uitkomst.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Sansan »

Wat voor pijnstilling heb je?
Ik zou zeker urine laten checken, liefst door een steriele afname via punctie. (Zo gedaan, met echo begeleiding zonder narcose). En dan totale analyse, en ook op kweek zetten.

Toeval is geen toeval, hopelijk zie je inmiddels nog steeds verschil.
Gebruikersavatar
nona_toma
Lynx
Lynx
Berichten: 183
Lid geworden op: 26 okt 2008 16:10

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door nona_toma »

@rik: ik had het gelezen hoor ;) dat stond ook al op de oorspronkelijke planning (de punctie), maar toen was de blaas net geleegd. Nu is het even lastig om te bepalen hóe ik urine op kan vangen, gezien hij dus altijd avond en nacht plast.

@sansan: ik ben (bewust) gestart met analgos en nog niet met een nsaid. Is een punctie ook makkelijk af te nemen bij een stresskat? Bloed afnemen lukt bijv niet zonder roesje.. maar om voor elk onderzoek de kat een roesje te geven zie ik niet zitten.
When you frown, the world goes down
But when you smile, the whole world smiles with you
Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Hyperaldosteronisme??

Bericht door Sansan »

Dan beter urine opvangen met katkor korreltjes in een bak of met juslepel. Zo vers mogelijk wegbrengen. Voor punctie moeten ze stil liggen op de rug, wel beter vast te houden dan bloed prikken uit de hals.

Wilde de da geen pijnstilling zoals buprecare voor 4 dagen proberen?
Plaats reactie