Schildklier, gebit, oog, spondylose

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Ontmoet Tinus: sinds nog maar anderhalve week ons nieuwe huisgenootje.

Tinus leefde een zwervend bestaan, wel werd hij door iemand verzorgd. Het heeft er overigens alle schijn naar dat hij wel een huiskat is geweest. Hoe lang hij buiten heeft geleefd weet ik niet.
Zijn verzorgster moest voor langere tijd worden opgenomen, daarom kwam Tinus afgelopen december '17 in een asiel terecht. Hij wordt geschat op 14 jaar.

Hij kwam zwaar vermagerd met spieratrofie, en met een ernstig beschadigd en ontstoken oog binnen. Hij is op 3 dingen getest: FIV en FeLV (beide negatief), en de T4. Die was 207. Hij kreeg toen 2x daags 2,5mg Felimazole. In januari 2018 een T4 van 58, (dus) hij krijgt nu nog die dosering.
Hij heeft helaas ook een hartruisje (aan de versnelde schildklier overgehouden?).

Het rechteroog is mogelijk geperforeerd (denk aan een gevecht, dus wie weet geperforeerd door een kattennagel, zijn rechteroorschelp is ook behoorlijk toegetakeld). Het oog is kleiner en eigenlijk zo goed als volledig bedekt door het derde ooglid. Het is behandeld met oogzalf en AB en dat schijnt veel te hebben gedaan, maar het ligt er nog steeds wat onrustig bij, het kan beter verwijderd worden. Hij ziet niets meer met dat oog.

Ook zou hij een afgebroken hoektand hebben die verwijderd zou moeten worden als hij goed opgeknapt is; weer wat is aangekomen, het oog niet meer ontstoken...

Afgelopen vrijdag zijn we naar onze eigen DA gegaan voor een volledig bloedbeeld. Natuurlijk weer een controle van de T4, maar ook wilde ik weten of er nog meer speelde, ik denk direct aan de nieren bij een senior, dat wil ik in ieder geval getest hebben.
Het bloed is afgenomen, dinsdag volgt de uitslag.

Niet alleen was een hoektand afgebroken, het gebit bleek zwaar ellendig. Veel tandsteen, blootliggende tandhalzen, alles ontstoken, loszittende hoektand, gevalletje (alles?) trekken.
In afwachting van de bloeduitslagen hebben we de sanering nog niet ingepland. Dat doen we natuurlijk wel direct als er meer duidelijkheid is.

Tinus kan niet springen en loopt moeilijk de trap op. We dachten aan de spieratrofie die ook door de asiel-arts was benoemd. Onze DA vond de atrofie nu echter wel meevallen, maar constateerde dat hij toch wel een pijnreactie gaf bij drukken op de onderrug. Dat geeft een vermoeden van spondylose, maar dat moet met rontgen bevestigd worden.
Gelukkig staan er al overal trappetjes in huis, aangezien huisgenoot Joepje ook spondylose heeft en niet kan springen (of eh.... sinds de CBD olie en acupunctuur springt hij dus wel ineens weer, maar dat is toch niet goed voor zo'n gammel ruggetje. bij voorkeur pakt hij dus wel echt een trappetje, en gelukkig geeft hij daar zelf ook wel de voorkeur aan, wanneer die keuze er is).
Tinus maakt goed gebruik van de trappetjes, kan daarom overal komen en lekkere plekjes vinden op de bank en op het vensterbankplankje enzo. Als hij het beneden te druk vindt kan hij ook de trap op naar boven.

Het goede nieuws: het gaat gelukkig heel erg goed tussen Joepje en Tinus! Ze liggen nog niet naast elkaar hoor, haha, dat zal wellicht ook nóóit gebeuren! Maar ze lopen dicht langs elkaar, en ze liggen behoorlijk dicht bij elkaar te slapen (bijv: 1 op de bank, en 1 daar min of meer boven op het vensterbankplankje). Joepje heeft een week naar Tinus geblazen, Tinus heeft dat genegeerd en bleef rustig zitten. Niemand heeft lelijk gedaan tegen de ander.
Dat was het allerbelangrijkst voor ons: een lief, rustig vriendje voor Joepje.
Iemand die moeilijk plaatsbaar is, en een binnenkat aangezien we langs een drukke weg wonen (wel hebben we een afgesloten plaats voor een frisse neus).

Tinus is enorm lief en rustig, af en toe nog iets angstig (begrijpelijk! alles is nieuw!). Hij eet heel erg goed, is ook al aangekomen bij ons. Zit zelfs al in de een-na-laatste fase van het trainingsprogramma van de Surefeed op chip. Hij drinkt ook goed, drinkt uit het fonteintje. Poept en plast ook supergoed, ook qua spondylose, gelukkig.

Het wachten is nu op de bloeduitslagen voordat we kunnen beginnen met operaties in te plannen.
Cerna

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Cerna »

Mooi dat je Tinus hebt opgevangen en hem de juiste zorg geeft. En heel verstandig om te wachten met de operatie totdat je de bloeduitslagen hebt.

Dat betekent niet dat hij daarna niet geholpen moet worden (slecht gebit is heel schadelijk voor de nieren!), maar dan kan dat evt. met aanpassingen (gasnarcose, infuus). Ik zou dan alles laten trekken. Dan ben je er vanaf en kom je over een tijdje niet weer voor het probleem te staan dat er een paar kiezen uit moeten.

Ik heb dat gehad met onze kater Cochi die het aan zijn schildklier en nierfalen had. Toen hij 17 was moest er nodig weer iets aan zijn gebit gebeuren, maar de dierenarts durfde het niet meer aan. En dan moet je met antibiotica en nierbesparende pijnstilling proberen om het acceptabel te houden. Was niet fijn voor onze senior.

En ik zou het laten doen bij een gespecialiseerde dieren(tand)arts tenzij je eigen dierenarts gespecialiseerd is (dwz aanvullende cursussen heeft gevolgd).
In een gespecialiseerde kliniek zoals bijv. de Wagenrenk in Wageningen (maar ze zijn overal in den lande) hebben ze apparatuur die van elk element een foto kan maken. Dan weet je tenminste zeker dat ook alles weg is.
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Dank je wel, Annet!

Wat is dat ontzettend naar geweest zeg, voor je Cochi, bah! Dank je wel voor je advies om dus alles te laten trekken. Ik denk ook wel dat dat sowieso het advies zal zijn, maar heel goed om het grootser te zien, en het om die reden alleen al allemaal te laten trekken.

Ook dank voor je advies voor de Wagenrenk. Dat is dr Knaake, nietwaar, ik heb zijn naam hier vaker genoemd gezien. Dat zou voor ons vanuit regio west Utrecht een 3 kwartier rijden zijn. Dat is te doen als we daar niet 5x heen moeten ofzo. Is vast te regelen!

En ja, schadelijk voor de nieren en andere organen: ik hou mijn hart vast. Gelukkig oogt hij klinisch goed. Dat zegt niet alles, maar goede eetlust, drinken, goed plassen en poepen is toch immers heel wat waard.
Samma schreef: 18 mar 2018 11:28Ze liggen nog niet naast elkaar hoor, haha, dat zal wellicht ook nóóit gebeuren!
Of het gebeurt wel. Een half uurtje nadat ik dit schreef lagen ze tegen elkaar aan! :edance:
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 831
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Yo16Ka16No11 »

Ik steun jullie idee om alles te laten trekken...nu narcose en operatie tot de mogelijkheden behoort. Zodra ze namelijk van alles chronisch gaan mankeren schildklier en nierfalen wordt een operatie steeds risicovoller. Ik heb inderdaad bij Yoki ook de laatste elementjes laten trekken en daar ben ik nu heel blij om.

Ook ik ben heel benieuwd naar de bloeduitslagen van Tinus. Deel je ze met ons ?

Ps. lekker kattenjoch die Tinus...doet mij denken aan mijn Karel, ook zo'n zwart moppie of zeg maar mop...was een stuk groter.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Klinkt inderdaad heel logisch en verstandig om alles te laten trekken. Mooi dat ik daar dan niet over hoef te twijfelen, als die twijfel me al "gegeven" wordt door de DA.

Jazeker zal ik de bloeduitslagen delen!
Poeh spannend hoor! We hebben eigenlijk net een crisis achter de rug met wijlen onze Bennie :-(
Een nierpatient, maar dat was slechts 1 van zijn medische problemen.

We halen altijd wel schatjes in huis die iets mankeren, maar een schildklier die met medicatie onder controle is en een blind oogje waar hij verder geen last van heeft is toch wel weer een ander verhaal dan waar we nu voor staan.

Maakt niet uit (voor ons, voor Tinus wel!), we gaan dit gewoon met hem aan. Stap voor stap, en nu eerst de bloeduitslagen afwachten.

Ondertussen ligt de zwarte goedzak (inmiddels van 5500 naar ruim 5700 gram) heerlijk op het vensterbankplankje achter mij. Ben blij dat hij lekker beneden in de huiskamer is, dat hij zich vertrouwd voelt en zo ontspannen ligt te slapen.
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Hier is iemand dolblij, dit maken we niet veel mee. Alle bloedwaardes zijn goed!

Een greep:
T4 totaal (EIA) 14.2 (10 - 60 nmol/l)
SDMA (EIA) 9 (0 - 14 µg/dl 4)
Kreatinine 77 (80 - 203 umol/l - 5)
Ureum (BUN) 8.3 (5.7 - 13.5 mmol/l)
Kalium 4.5 (3.3 - 5.8 mmol/l)

Roept u maar, is er nog iets interessant om te weten? Ik bedoel, natuurlijk is alles interessant, maar: echt alles van de waslijst is in orde. De enige twee kleine afwijkingen buiten de referentiewaardes zijn ten eerste de Kreatinine, juist aan de onderkant.
Ik zie op mcvoordieren: "Een verlaagd creatinine vinden we bij honden en katten met weinig spieren."
Dat klopt heel goed met zijn spieratrofie, welke weer wat aan het afnemen is.
(overigens is de referentie 80-203 en staat er als opmerking bij: "Let op het nieuwe referentie interval!", zo te zien is het naar boven bijgesteld, die 203?)
Als tweede de MCH, MCH 11.7 (12.6 - 16.5 pg). Deze waarde zegt iets over de rode bloedlichaampjes, de andere waardes die daar wat over zeggen zijn goed. Mijn DA vond dat ook niet echt heel interessant, het totaalbeeld is echt goed!

Misschien neigt hij wat naar ijzergebrek:
"MCV (Mean Corpuscular Volume).
-Verhoogd bij bloedarmoede met veel aanmaak van nieuwe rode bloedcellen.
-Verlaagd bij ijzergebrek.
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin), zie MCV
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration). kan verlaagd zijn als het MCV verlaagd is. Een verhoging hangt af van de hoeveelheid hemoglobine dat in een rode bloedcel past.""

En dit is Tinus, met de MCV en MCHC ook aan de lage kant, wel nog binnen de referentie:
MCV 39.4 (39 - 56 fl)
MCHC 29.7 (28.5 - 37.8 g/dl)

Morgen bel ik meteen met de Wagenrenk voor een afspraak, toen ik om 17.05 uur van de telefoon afkwam was het daar net te laat voor. Hopelijk kan hij snel terecht, het blijft een gevaarlijk verhaal natuurlijk, met zijn gebit in deze staat, ik weet eigenlijk niet hoeveel "spoed" dit heeft? En dan bedoel ik niet dat ik maanden wil wachten hoor, integendeel, maar is het erg als hij niet eerder dan over 2 weken terecht zou kunnen?
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Oh nog 1 vraagje, wanneer kunnen we de T4 het beste voor de 4e keer testen (3e controle na medicatie)? En dan daarna? Oftewel: wanneer is hij "ingesteld" en kan hij minder vaak getest worden, maar hoe vaak dan nog? Ik vraag dit soort dingen natuurlijk ook aan DA, maar die is iets nonchalanter en dat wil ik zelf niet zijn.

15 december 2017: 207 >> vanaf hier 2x daags 2,5mg Felimazole
9 januari 2018: 58
15 maart 2018: 14,2
Cerna

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Cerna »

Allereerst inderdaad gefeliciteerd! Uitslagen als van een jonge god. Prachtig.

Je vraag over de schildklier: wanneer ik het zo bekijk dan zakt de waarde nog steeds op 2x daags 2,5 mg en eigenlijk is het beter om zo rond de 40 te zitten bij een oudere kat.
Ik zou je willen adviseren om over te gaan op 1x daags 2,5 en 1x daags 1,25. Dan gaat het licht stijgen en dan zou ik over een maand weer laten controleren of de stijging niet te snel gaat.

Het is vaak een heleboel uitproberen voordat de kat echt stabiel is.
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Dank je wel, die uitslagen zijn echt een pak van mijn hart.

Trekken van alle tandjes en kiesjes hebben we nog geen ervaring mee, maar gaan we gewoon aan. Oog verwijderen hebben we wel ervaring mee; wijlen onze Hodor had 2 verwijderde ogen (glaucoom), waarvan de 2e nog op 17-jarige leeftijd is verwijderd. Daar maken we ons niet zo druk over, ik maakte me meer zorgen om de bloedwaardes.

Is een T4 van 40 altijd een aan te bevelen streefwaarde voor een senior? Want: zijn nieren lijken dus juist pico, maar hij heeft een hartruisje. Het vervelende is dat onze DA-kliniek geen bloeddruk kan meten. Dat gaan we dus ook meteen bij de Wagenrenk laten doen, ik neem aan dat zij dat wel kunnen!
Zou het beter zijn om afhankelijk van zijn bloeddruk cq die hartruis de ideale T4 voor Tinus te bepalen?
Of vind je dat het altijd het best is om rond die 40 te gaan zitten?

Volgende week woensdag, de 28e, zitten we voor een consult bij Knaake :dentist:
Cerna

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Cerna »

Kijk, ik ben natuurlijk geen dierenarts, maar mijn gevoel zegt dat wanneer een goede doorbloeding goed is voor de nieren dat niet alleen geldt voor katten met nierfalen, maar ook voor seniorkatten.
De nierwaardes en SDMA zijn uitstekend dus op grond daarvan gaat mijn stelling misschien niet op, maar organen gaan achteruit naarmate iemand (mens of ander dier) ouder wordt en dan lijkt me een goede doorbloeding een eerste vereiste om de nieren zolang mogelijk te sparen.
Maar misschien klets ik wel onzin en daarom voor de zekerheid ook volgende week maar even aan de dierenarts vragen (Knaake zal dat toch ook wel weten, lijkt me).

Feit blijft echter dat de T4 blijft zakken en dat dat niet door kan blijven gaan.

Volgende week woensdag dus twee forummers naar de Wagenrenk (Cindy: bloed OP de ontlasting, heeft ook een afspraak).
Wordt nog druk met duimen :smile:
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Ja, mijn gevoel zegt dat ook hoor! Maar misschien moet het voor een kat met een hartruis liever juist aan de lage kant gehouden worden.
Sowieso begreep ik van mijn DA dat het T4 verhaal eigenlijk op de achtergrond vrij ingewikkeld is, en ook lastig uit te leggen (voor hem aan mij als leek). Vergeef me als ik het hier verkeerd opschrijf, maar heel simpel gezegd zou de T4 een afspiegeling zijn van een waarde die éigenlijk de juiste informatie over de schildklier geeft. Maar... die waarde is niet meetbaar, dus meet je de T4.
De T4 zelf is dus niet een absolute waarde. De ondergrens van 10 is daarom niet superstrikt, alhoewel je ook weer niet richting de 1 wilt gaan.

Maar... dat gezegd hebbende, ja, een hogere waarde geeft dus wel weer die betere doorbloeding, een hogere hartslag, een hogere bloeddruk. Goed voor de nieren, maar wellicht bij een (matige??) hartpatient niet perse aan te bevelen als strategie?

Ik weet het niet! Maar, ik ga het zeker weten aan Knaake vragen. En daar in Wageningen ook de bloeddruk van Tinus laten meten. Oh, en als Tinus (hopelijk een week later, dat zit in mijn hoofd nu...) geopereerd wordt, dan laten we gewoon zijn bloed alweer testen. Tuurlijk moeten we die T4 in de gaten houden zolang we nu nog niet weten of die klaar is met dalen, of niet.

Ik zal rondkijken naar iemand die een Cindy zou kunnen zijn! :)
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Helaas, Knaake heeft zich vandaag ziekgemeld.
We staan nu voor volgende week woensdag met een consult op de agenda...
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Vandaag consult bij Knaake gehad en ik heb er een heel goed gevoel aan overgehouden! Ik ben blij dat we naar Wageningen zijn gereden, Tinus is in goede handen.

Het gebit van Tinus lijkt op het eerste gezicht relatief mee te vallen. In ieder gevoel moet 1 (afgebroken) hoektand eruit, verder moet de boel vooral goed worden schoongemaakt / van tandsteen worden ontdaan. Pas dan zal blijken wat daaronder vandaan komt, en of er nog meer elementen verwijderd moeten worden. Heel duidelijk is dat hij bij twijfel over een element het zal verwijderen.

Tinus krijgt op dezelfde dag eerst een echo wegens zijn hartruisje door de ene specialist. Ook een bloeddrukmeting door een andere. En vervolgens is zijn gebit aan de beurt, en zal hij wanneer hij onder (gas-)narcose is ook onder de röntgen worden gelegd om zijn rug te beoordelen.

De mooiste T4 waarde voor Tinus is mede afhankelijk van zijn bloeddruk, dus die wachten we nog even af. Waarschijnlijk kan hij pas eind april / begin mei geholpen worden (dit is naar nu blijkt gelukkig ook geen spoedgeval!), dus de T4 laten we voor die tijd nog een keer bij de eigen DA testen.
Gebruikersavatar
Yo16Ka16No11
Cheetah
Cheetah
Berichten: 831
Lid geworden op: 24 aug 2016 20:35

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Yo16Ka16No11 »

Nah, wat goed...dat klinkt hoopvol! Vertrouwen en een goed gevoel is heel belangrijk.
Warme groet, Mariska

Nora, Teun & Tilly
Karel 2000-2017 & Yoki 2000-2018
Gebruikersavatar
Samma
Huiskat
Huiskat
Berichten: 52
Lid geworden op: 30 sep 2017 14:56

Re: Schildklier, gebit, oog, spondylose

Bericht door Samma »

Jah! Bloed goed, gebit valt hopelijk reuze mee.... straks moet hij weer terug naar het asiel omdat hij amper wat mankeert en makkelijk plaatsbaar is! ;-)

Ben wel blij naar een specialist te zijn gegaan hoor. Ik bedoel: als alles getrokken moet worden, dan moet dat! En zoals jullie al aangaven: liever nu alles laten trekken, ook als krakkemikkige elementen nog even mee zouden kunnen, om te voorkomen dat ze later alsnog moeten worden getrokken en zijn conditie de narcose niet meer aan zou kunnen.
Maar jemig, als het niet hoeft, dan niet natuurlijk!
De afspraak is wel echt heel duidelijk dat twijfel-elementen getrokken zullen worden, dus we zien wel waar we op uitkomen, dat is nu echt nog niet te zeggen.
Plaats reactie