Hersentumor

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
annbee
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jan 2017 13:00

Hersentumor

Bericht door annbee »

Onze poes Mormel, 13 jaar oud zou een hersentumor hebben. Volgens dierenarts heeft een scan om dit te bevestigen niet veel zin omdat aan een tumor toch niets kan gedaan worden. Hij kreeg tot voor kort regelmatig gedurende een lange periode cortisone voor astma. De neurologische problemen zijn begonnen na het stoppen van de cortisone. Waarschijnlijk heeft hij de tumor al langer maar werd die onderdrukt door de cortisone. Ik ben nu herbegonnen met de cortisone.
Heeft iemand hier ervaring mee ? Heeft scan laten uitvoeren toch zin ? Is behandeling mogelijk ? Zou hij pijn lijden ?
Hij heeft een week niet willen eten of drinken. Daarna begon hij gedesoriënteerd rondjes te stappen en ging hij met zijn kop in een hoekje tegen de muur gaan staan. Hij was zeer slap en wankelde.
Bloedonderzoek en echo buik waren goed. Sinds gisteren eet en drinkt hij weer maar niet uit zichzelf, we proberen van alles uit tot hij iets binnen heeft. Rondjes stappen en zijn kop in een hoekje steken doet hij nog regelmatig. Staart ook vaak voor zich uit en lijkt ons niet te kennen.
Als hij ons toch kent spint hij en geeft hij kopjes zoals vroeger. Dat en het feit dat hij toch eet en drinkt geeft me dan weer hoop.
Gebruikersavatar
Kurgel
Poema
Poema
Berichten: 201
Lid geworden op: 07 mar 2017 11:20
Locatie: Utrecht

Re: Hersentumor

Bericht door Kurgel »

Het staren en jullie dan niet kennen zou een vorm van epilepsie kunnen zijn.. geen idee hoe je dat bij katten kan behandelen, maar kan bij hersentumor voorkomen. Het feit dat het na cortisone pas opkomt kan teken zijn van afname zwelling tumor door cortisone, maar ook nog van infectie hersenen. Als het nu weer beter gaat op cortisone past dat wel bij tumor. Als je kat verzekerd is dan is verder diagnosticeren wel een optie, anders gaat het toch wel gauw in de papieren lopen. Is er wel bloedonderzoek gedaan om te kijken of een infectie mogelijk een rol speelt? En ter verbetering symptomen kunnen anti-epileptica misschien nog wel een tijdelijke optie zijn (ben geen dieren-arts, maar mensen-arts, dus heb geen idee welke middelen er voor dieren geschikt zijn, maar weet dat je epilepsie bij honden wel goed kan behandelen) en niet alle vormen van epilepsie gaan dus met omvallen en schokken gepaard, dus het feit dat jullie kat dat niet heeft gehad wil niet zeggen dat het geen epilepsie is.
Kim, Luna, (Bo, Stella ✝️), Zoe, Iris, Coco en Max
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... =5&t=31511
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6814
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Hersentumor

Bericht door Dinky »

Heb dit bericht niet eerder gezien en ondanks dat het een oud bericht is toch nog even reageren op basis van wat mijn dierenarts mij heeft vertelt.

Een hersentumor is mogelijk operatief te verwijderen. Dit zal moeten worden bepaald aan de hand van een MRI scan bij de universiteitskliniek in Utrecht. Ook de operatie zal daar plaats moeten vinden.

Bij onze poes is n.a.v. epileptische aanval bloed geprikt. Hierin zat een licht afwijkende waarde die mogelijk zou kunnen wijzen op een hersentumor door de combinatie met de epileptische aanval. Om meer zekerheid te krijgen zou verder onderzoek nodig zijn geweest. Onze poes was toen ruim 9 en had die zomer net een flinke operatie achter de rug waar ze enorm veel stress van had ervaren. Omdat verder onderzoek veel stress zou betekenen en wij het niet zagen zitten om voor hersenonderzoek + operatie op en neer te gaan naar Utrecht (hebben geen auto en met ov is het 2,5 uur enkele reis + Dinky is een stresskip en krijgt bij teveel stress blaasontsteking) hebben wij toen besloten om dat niet te doen. Na die tijd is er ook geen sprake meer geweest van epileptische aanvallen (alleen 1 keer twijfel bij thuiskomst) dus als het al om een tumor zou gaan groeit die heel erg langzaam. Dinky gaat inmiddels namelijk richting de 11 jaar.

Wat betreft medicijnen voor epilepsie bij katten wordt dit gegeven wanneer het gaat om clusteraanvallen of aanvallen met een frequentie van meer dan 1 keer per 6 weken omdat anders het middel erger is dan de kwaal ;-)
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Plaats reactie