Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Bibijanne72 »

Onze 8-jarige kat tobt al enige jaren met ontstekingen van het tandvlees. Onze eigen dierenarts constateerde in eerste instantie wat parodontitis, waarna het gebit van onze kat werd gereinigd en antibiotica (Stomorgyl) werd voorgeschreven. Na enige tijd werd het tandvlees opnieuw rood en heeft de dierenarts na de diagnose gingivostomatitis weer een gebitsreiniging uitgevoerd, waarbij een tandje werd getrokken. Hierna kreeg onze kat opnieuw een antibioticakuur. Dit heeft zich nog enkele keren herhaald, helaas zonder blijvend resultaat. Uiteindelijk ben ik met de kat naar een tandheelkundig dierenarts gegaan die vaststelde dat onze kat FORL heeft waardoor de ontstekingen aanhouden. Deze dierenarts gaf aan dat de enige mogelijke (maar nog steeds geen 100 % zekerheid gevende) oplossing volledige verwijdering van alle tanden (met voorlopige uitzondering van de hoektanden) was. De dierenarts gaf na de behandeling aan dat hij slechts de helft van de tanden had kunnen verwijderen, omdat er op (een nog niet behandeld deel van het gebit) de tanden/kiezen vergroeid zijn met het kaakbot (ankylose). Wat ik heb begrepen van de dierenarts is dat bij dit gedeelte van het gebit de tand-/kieswortel geamputeerd zal moeten worden, maar dat een beetje de vraag is hoe zinvol dit is. Onze kat heeft na de operatie pijnstillers (Metacam) en antibiotica (Synulox) voorgeschreven gekregen. Om onze kat te laten herstellen van de eerste operatie, was het de bedoeling om de 2e helft van het gebit 3 weken na de 1e helft te laten verwijderen. Omdat het herstel van onze kat redelijk moeizaam ging en ze nauwelijks te hanteren was (deze kat is normaal gesproken een erg makkelijke en lieve kat, maar na de operatie lukte vrijwel niets; ze kroop weg, wilde ook na dagen nog niets eten (dwangvoeren was dus noodzakelijk (maar dit lukte eigenlijk bijna niet), temperaturen lukte niet, het toedienen van medicatie ging niet, waardoor wij dagelijks naar de dierenarts moesten voor het toedienen van een antibiotica injectie enz.), hebben wij besloten dat wij een periode van 3 weken tussen beide operaties te kort vinden. De kat begint nu net weer een beetje tot rust te komen en eet weer uit zichzelf. Eigenlijk willen we het nu gewoon even aankijken, ook al weten we dat de ontstekingen vroeg of laat weer de kop zullen opsteken en dat de rest van het gebit er waarschijnlijk toch een keer uit zal moeten. Ik heb al gezien dat er op dit forum meer mensen zijn die 1 of meer katten hebben die dezelfde ingreep in 1 of meerdere keren hebben ondergaan. Wat zijn jullie ervaringen met deze ingreep? Reacties zijn van harte welkom!
Laatst gewijzigd door Bibijanne72 op 28 aug 2016 09:55, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9340
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door castratenkoor »

Ik heb het meegemaakt met Fritz*. Na 2 gebittenbeurtjes - waarbij dan steeds 1 of 2 elementen weggehaald werden en de rest schoongemaakt - besloten alles eruit te laten verwijderen. Bij hem is alles in een keer verwijderd en hij heeft er nog jaren prima mee geleefd. Nooit meer ontstekingen aan zijn bek gehad. Is uiteindelijk overleden aan een hersenattack.
7-koppig koor+gerbil AaFie+kanarie Karl Olga
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**MikSam*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 7 Teske 6 Clarie 4

Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Bibijanne72 »

@Castratenkoor: Heb je het trekken van het gebit door de vaste dierenarts laten doen of is het ook gebeurd d.m.v. een chirurgische extractie bij een tandheelkundig dierenarts?

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Adriana »

welkom op het forum!
zoek via het forumoverzicht even naar de berichten over tandheelkundige dierenartsen en ervaringen.
zoekfunctie zit rechtsboven.

en als je toch bezig bent, houd in je achterhoofd dat de toekomstige behandelaar een alternatief voor metacam spuit (geeft risico op forse nierschade) en gasnarcose toepast en goed spoelt tijdens en na de ingreep.

mijn oudste kater is vrijwel gebitsloos en paar keer geopereerd door dierentandarts Knaake en prima ervaring mee!

er is een ledenlijst dierentandartsen, die gespecialiseerd zijn in dit soort ingrepen en alles erom heen.
http://www.wgvt.nl/?page_id=9
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9340
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door castratenkoor »

Bibijanne72 schreef:@Castratenkoor: Heb je het trekken van het gebit door de vaste dierenarts laten doen of is het ook gebeurd d.m.v. een chirurgische extractie bij een tandheelkundig dierenarts?
Ik heb het bij mijn eigen dierenarts laten doen en dat is prima en probleemloos verlopen. Ik heb veel vertrouwen in operatie-kunsten van beide dames hier in mijn praktijk.

Ook ik adviseeer je overigens na de volgende ingreep geen Metacam meer te laten geven. Ik heb 7 katten en in de computer staat in mijn document bij de dierenarts dat ze veiliger pijnstilling gebruiken, (b.v. Buprecare of Tolfedine). En ook dat zou ik zo kort mogelijk geven. Zodra de kat weer zelf wil eten stoppen met pijnstilling. Er is geen enkel pijnstillend middel echt goed voor de kat. ;-)

Fritz* heeft overigens wel Metacam gehad na de ingreep en daar niks aan overgehouden. Maar het KAN voor ernstige nierproblemen zorgen en aangezien jouw kat bij de vorige ingreep al Metacam kreeg zou ik hem nu niet nog meer laten geven - gewoon voor de zekerheid.
7-koppig koor+gerbil AaFie+kanarie Karl Olga
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**MikSam*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 7 Teske 6 Clarie 4

Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Bibijanne72 »

@Adriana & @Castratenkoor: Dank voor jullie tips. De tandheelkundig dierenarts heb ik gevonden via de WGVT. Over Metacam heb ik hier al het een en ander gelezen. Ik vond de wijze waarop in de bijsluiter de (inderdaad nogal ernstige) bijwerkingen en de frequentie worden vermeld behoorlijk vaag ("af en toe", waarbij niet wordt aangegeven in hoeveel % van de gevallen er bijwerkingen optreden). Onze kat heeft van onze eigen dierenarts nooit eerder Metacam voorgeschreven gekregen. Dit was dus de eerste keer. Ze heeft overigens een gasnarcose gehad. Ik kreeg de mogelijkheid te kiezen tussen een "reguliere" en "veiliger", maar wel nogal kostbare, variant. Ik heb desondanks voor de veiliger variant gekozen.

Cerna

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Cerna »

Ook ik heb twee katten gehad met stomatitis en bij beide katten is het in twee keer gebeurd.
De eerste keer bij dierentandarts Knaake die 8 dagen tussen de eerste en tweede operatie liet zitten, maar dat is me slecht bevallen want Noa was toen nog helemaal niet volledig opgeknapt en moest daardoor ook erg lang aan de Metacam waardoor ze nierfalen kreeg en wij het advies om haar in te laten slapen.
We waren eigenwijs en Noa heeft toch nog 4,5 jaar geleefd dankzij 3x daags dwangvoeren en niermedicijnen.

Toen Cerná een paar maanden later aan de beurt was hebben we het anders gedaan. Ten eerste is het bij de eigen, in tandheelkunde gespecialiseerde, dierenarts gebeurd, maar dat was niet omdat ik ontevreden was over Knaake, maar omdat wij Cerná de lange reis naar de Wagenrenk niet wilden aandoen (Cerná was toen al 11).
Ook Cerná is in twee keer geopereerd, maar daar zaten drie maanden tussen. Om die tijd te overbruggen heeft ze eenmalig een cortalone-injectie gehad. Daarmee verdween de ontsteking en dus de pijn waardoor ze gewoon kon blijven eten en de injectie zorgde er ook voor dat ze meer eetlust kreeg.
Zo'n injectie mag echter pas na twee weken gegeven worden omdat het het genezingsproces vertraagt. In de tussentijd gaf ik haar een eetlustpilletje (1/8 Mirtazapine) en dat werkte goed.

Noa kreeg ondanks de ingreep toch weer wat rood tandvlees rond de hoektanden en daarom moest ik het tandvlees 2x daags met een doekje schoonmaken. Dit hielp niet echt geweldig, maar toen ik contact kreeg met hom. dierenarts Atjo Westerhuis die mij korreltjes voorschreef om de nieren te ondersteunen, verdwenen de rode randjes ook en zijn niet meer teruggekomen.
Mercurius Corrosivus d30 wordt ook aan mensen voorgeschreven met tandvleesproblemen. Maar wanneer je daartoe zou besluiten, kun je beter eerst contact opnemen met een hom. dierenarts want misschien is er wel een beter middel voor kat ????.

Echter, het kan ook zijn dat alle klachten verdwijnen na de operaties want dat heb ik bij Cerná gezien die weer een vrolijke poes werd na de operaties.

Zaak is echter dat er na de operatie van ieder getrokken element een foto wordt gemaakt (je dieren(tand)arts moet dus over dergelijke apparatuur beschikken!) want er hoeft maar iets te blijven zitten aan wortelstukjes of de ellende begint weer opnieuw.
Met ankylose heb ik geen ervaring.

Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door Bibijanne72 »

Cerna: De reden dat ik met onze kat naar een tandheelkundig dierenarts ben gegaan is juist het feit dat ik wilde dat er foto's gemaakt zouden worden van ieder gebitselement. De dierenarts wilde na 3 weken (dat is nu) de tweede helft van het gebit verwijderen. Onze kat is er eigenlijk nog maar net een klein beetje bovenop, dus ik vind het te vroeg. Daarbij is ook deze dierenarts niet echt naast de deur gevestigd en kwam ik er pas op de dag van opname achter dat hij maar 1 x in de week op de voor mij dichtsbijzijnde locatie werkzaam is. Niet handig, zeker niet als het herstel van de kat niet echt opschiet...Na 8 dagen antibiotica (1 dag Synulox, maar doordat onze kat de "smakelijke" bepaald niet waardeerde en het oraal toedienen van medicatie in een gehavend bekje niet lukte, heeft ze nog 7 dagen Noroclav ingespoten gekregen bij onze vaste dierenarts) zijn de rode randen in haar bekje niet verdwenen, ook niet op de plekken waar geen tanden en kiezen meer zitten. Hoe lang heeft het bij jullie katten geduurd voordat de ontstekingen (een tijdje) weg waren? Een tweede operatie willen wij gezien de ervaring nu liever een maand of 2 a 3 uitstellen

kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 662
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Stomatitis Gingivitis Complex veroorzaakt door FORL

Bericht door kansarmedieren »

Ik de kat getest op FIV? kan ook een oorzaak zijn.

Plaats reactie