Chronische Pancreatitis

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
computergirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 feb 2013 09:57

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door computergirl »

gisteren bleek dat de pancreatisis een gevolg was, en geen oorzaak.
De voeding van de sonde bleef in de maag zitten, dokter dacht toch weer aan een obstructie (nootje, haarbal).
Het bleek kanker dat overal uitgezaaid was. Smikkel is gisteren 13 dagen na Max overleden en nu ben ik poes-loos

paasnini

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door paasnini »

Ach bah zoveel narigheid i. korte tijd. Sterkte met het verdriet en verlies.

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6574
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Dinky »

Poeh wat een klap voor jou :-(
Heel veel sterkte met het verwerken van het afscheid van 2 katten in zeer korte tijd :-(
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

computergirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 feb 2013 09:57

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door computergirl »

ja dank jullie wel. :cry:
Ik was heel verdrietig bij Max,maar dat had ik aan zien komen en ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt en heb daar nu vrede mee.
Bij Smikkel was het toch heel erg onverwacht, ze was ook al bijna 15 maar ik had allemaal nog plannetjes voor onze tijd samen.

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

Ik meld mij ook maar weer even. Het blijft maar steeds pappen en nathouden met Timon's chronische alvleesklierontsteking.
Eind vorige maand was het zo erg dat ik zelfs dacht dat hij doodging(heb ik beschreven in topic periactin)en ben ik niet meegegaan op vakantie.
Hij is na een aantal dagen dwangvoeren wel weer zelf gaan eten, maar niet genoeg.
Ik ben hem toen 2x per dag blijven dwangvoeren met recovery. Maar recovery is eigenlijk ook niet goed voor hem. Maar ja te weinig eten ook niet. Weten jullie nog iets anders wat ik kan gebruiken voor dwangvoeren?
Ik geef 'm nu elke dag 1/4 zantac. Af en toe probeer ik een cerenia of emprid, maar heb niet het idee dat dat wat uithaalt. Of zou ik dat langere tijd moeten proberen?
Las in het IDEXX artikel ook over glucocorticoids. Weet iemand wat dat is? Neem aan dat dat ook een steroid is. Zou het net zo iets zijn als prednison?
Volgens de DA heeft hij geen pijn, maar betwijfel dit. Al heeft hij wel eens novacam gehad maar toen zag ik ook geen verschil. Zou ik buprecare moeten proberen?
Hij is ook zo sloom, wil de hele dag boven op bed liggen.
Ik realiseer me dat ik een hoop vragen stel maar ik wil m'n mannetje zo graag helpen.
PS: hij weegt nog maar 3.4 kg

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

Update: Timon is zijn dip na bijna 3 mnd weer te boven.
Hij heeft nog een echo door een specialist gehad waar ook alleen de chronische alvleesklierontsteking uit naar voren kwam.
De D a had op mijn verzoek net Fentanil pleisters besteld toen het weer de goede kant op ging.
Heb de pleisters niet hoeven te gebruiken.
Hij eet nu weer redelijk goed zelf. Moet hem nog wel regelmatig aansporen om te eten. Als het aan hem ligt slaapt hij de hele dag. Dus maak hem soms wakker en zet eten voor z'n neus. Blijf er dan bijzitten, dan eet hij beter. Hij eet steeds kleine beetjes, bijna nooit een bakje in 1x leeg.
Geef hem elke keer als hij gegeten heeft Zymoral poeder. Ik los een beetje op in water en spuit het in z'n bekje. Helaas eet hij niet als ik het poeder over het eten doe. Dat is wel jammer want dat zou een stuk makkelijker zijn. Ben blij dat het nu weer wat beter gaat en we alleen zymoral geven en geen andere medicatie.

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

En ja hoor, weer een dip. Sinds zondag eet hij niet meer. De nacht ervoor had hij gespuugd. Ik vermoed dat het gal was want het vlekte erg op de vloerbedekking. D.a dacht dat hij keelpijn had en gaf pijnstilling. Ik heb zelf cerenia gegeven, maar dit hielp beiden niet. Nu las ik hier dat keelpijn ook van maagzuur kan komen. Dat ga ik vanmiddag bij d.a maar eens bespreken en of we nu ook AB of prednison moeten proberen.
Ben hem dus al een paar dagen aan het dwangvoeren met recovery. Gisteren periactin gegeven en zelfs dat had geen enkel effect. Vind dit wel heel raar want dat werkte anders wel.
iemand nog ideeën?

Nova
Poema
Poema
Berichten: 214
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Nova »

Hoe gaat het inmiddels met Timon? Was zei de DA?
Ik heb helaas nog niet zo heel veel verstand van Pancreatitis omdat ik pas 2 weken geleden van mijn DA hoorde, dat mijn lieve Kimba ook ermee te maken heeft, zelfs met triatitis. Ik heb het topic zo goed als het ging doorgelezen en ik vind het best eng wat je te wachten kan staan, als je kat hiermee te maken heeft. Vind het allemaal zo zielig, vooral omdat katten hun pijn zo goed kunnen verbergen.
Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden vanwege de keelpijn en maagzuur omdat ik daar nog veel te weinig over weet, maar ik heb het ook gelezen inderdaad.
Mijn kat kreeg in eerste instantie een prednison-kuur voorgeschreven. Maar na een week prednison begon hij weer slecht te eten en kreeg ook nog diarree. Afgelopen vrijdag weer na de DA en nu krijgt hij nog een keer AB, prednison moet ik nu langer geven en hij kreeg ook nog Temgesic erbij.
En ik zie hem nog steeds niet echt opknappen. Hij eet slecht, is sloom en slaapt de meeste tijd.

Wat ik heel graag wil weten....wat voor soort voer krijgen jullie katten, die met deze ziekte te maken hebben.

Mijn Kimba krijgt Sensitivity Control van RC. Het droogvoer krijgt hij al 2 jaar lang en hij eet het niet altijd even goed en zeker niet veel. Ook andere brokken had ik liggen, maar ook hier at hij niet veel van. Ik dacht altijd dat het eraan lag omdat hij een vervelende kaakoperatie achter de rug had, maar misschien speelt de Pancreatitis al veel langer. Het eten ging namelijk na de 2 kort achter elkaar gevolgde operatie's niet meer goed. Veel ups and downs, nu al 2 jaar lang.
Daarom ook de Sensitivity Control brokken. Nu sinds 3 weken ook nog het natvoer van dit merk erbij. Alleen vindt hij dit niet echt lekker en kan ik het alleen maar met dwangvoeren erin krijgen.
Omdat ik een beetje van het dwangvoeren af wilde, kocht ik Trovet, maar hiervan kreeg hij op een gegeven moment diarree en wilde hij het niet meer altijd eten.
Sensitivity is wel goed voor hem, denk ik, alleen wil hij het natvoer niet zelf eten. En om hem alleen maar op brokken te laten draaien, eet hij te weinig brokken. (brokken gingen er niet meer goed in na zijn 2 tandoperatie's). Hij at altijd Felix natvoer, maar de DA zei dat ik deze beter niet meer kan geven.
Heel graag hoor ik of er iemand een advies heeft voor ons...
Alvast bedankt en Tiemmie BETERSCHAP met Timon. :smile:
Groetjes,
Nova & Kimba (11jaar)

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

Timon heeft prednison gekregen en toen ging het weer bergopwaarts met eten. Het was een injectie die 2 weken werkt. Nu is het weer uitgewerkt en moet ik echt weer leuren met eten. Om steeds prednison te geven vond de DA geen goed plan met het oog op bijwerkingen.
Qua eten probeer ik alles, brokjes en natvoer van allerlei merken. Soms moet ik 3 verschillende soorten natvoer open maken voordat hij wat eet.
Moet hem ook steeds aansporen om te eten. En als hij dan wat gegeten heeft dan los ik wat zymoralpoeder op in water en spuit het in z'n bekje. Ik heb wel steeds recovery en AD voer van de DA in huis. Als hij echt niets eet geef ik dat. Soms geef ik het een paar dagen achter elkaar om te proberen dat hij wat aankomt. Vriendinnen die dit zien zeggen wel dat ik er een baby bij heb! Het is echt veel werk.
De DA zei laatst ook al dat Timon zo boft dat hij bij ons woont.
Hoe gaat het met Kimba? Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt en beterschap voor Kimba.

Nova
Poema
Poema
Berichten: 214
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Nova »

Hoi Tiemmie,
Dankjewel voor je berichtje. Ja bij Kimba ook hetzelfde verhaal. Ik geef hem altijd als hij niet wil eten a/d van hills (de dokter vond dat goed) en gelukkig eet hij dat wel uit zichzelf. Ik probeer hem nu op ander voer te zetten, op Trovet Herpatic. Maar ik moet dat heel heel langzaam doen omdat hij heel gevoelig is.
Hij krijgt nu ook nog een 1/4 prednison tabletje om de dag. Maar ik heb helaas niet echt het gevoel dat het echt helpt. Hij blijft maar in hetzelfde ritme hangen. Slapen, weinig zin in alles, soms heel soms 1 of 2 minuten spelen (dan ben ik zo blij als een koning), maar ik blij hem nog steeds dwangvoeren omdat hij anders te weinig binnen krijgt.
En je hebt helemaal gelijk het is heel erg moeizaam en vooral je kan nergens meer naar toe, want juist dan hebben ze van die dagen, dat het juist minder gaat. Het is inderdaad net als een baby verzorgen. Het is echt veel werk.
Maar wat ik heel graag nog wil weten van je.....wat voor voer geef je hem dan? En echt mag hij verschillende soorten eten? Want Kimba wil dat wat ik nu heb niet eten (RC Sensitivity control) en ik durf niks anders te geven, terwijl hij zijn Felix volgens mij niet vergeten is, want hij staat altijd voor het deurtje waar het was.....
Maar wat mag ik hem geven, dat vind ik zo moeilijk omdat de DA zei liever niet wisselen? Maarja als hij toch niet eet????
Misschien kun je mij hiermee nog verder helpen. Ik voel me soms een beetje hulpeloos en ook machteloos omdat ik niet echt goed weet hoe ik het het beste moet doen....
Hartelijk bedankt voor je hulp!!
Groetjes,
Nova & Kimba (11jaar)

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

Niet alle voer schijnt goed te zijn voor katten met chronische alvleesklierontsteking, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Maar iets eten is beter dan niets zegt mijn DA. Ik geef gewoon alles wat hij wil eten, het is al moeilijk zat om er wat in te krijgen! Heeft jouw DA het niet over Zymoral(pancreaspoeder) gehad? Bij katten met deze aandoening wordt het eten niet goed opgenomen en/of verteerd en Zymoral helpt hierbij. Je moet zorgen dat dat ongeveer gelijk met het eten binnen komt. Ook dat is lastig want Timon eet het niet als je het over het eten strooit. Vandaar dat ik het oplos en in z'n bekje spuit. Zoals ik al zei, ik probeer allerlei merken zoals:Whiskas, Sheba, almo nature,gourmet,natures menu, eigen merk AH en coshida van de Lidl(vooral de zakjes vind hij wel te eten)en gekookte kip. Qua brokjes heb ik RC Fibre en One adult en senior. Vandaag maar weer even naar DA om A/D en recovery te halen.
Timon weegt maar 3.5 kg en dat voor een heilige birmaan kater is niet zoveel. Hoeveel weegt Kimba? Spuugt Kimba ook?
Ik kan ook geen eten laten staan want ik heb een andere kat die te dik is. Die eet alles wat los en vast zit! 's nachts neem ik Timon mee naar boven en zet dan 3 o4 4 bakjes met verschillende soorten eten neer. Meestal eet hij dan wat meer dan overdag.
Dat lusteloze en veel slapen herken ik. Maar onze katten zijn ook al een dagje ouder dan gaan ze ook al meer slapen. Ik weet eigenlijk niet of dit echt door hun ziekte komt.

Nova
Poema
Poema
Berichten: 214
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Nova »

Heel erg bedankt voor je uitgebreide informatie. Daar ben ik erg blij mee... Over het Zymoral heb ik mijn DA vanavond nog aangesproken, maar hij zei dat hij hiermee nog wil wachten.
We moeten nu eerst proberen om de prednison af te bouwen. Kimba is tot nu toe op gewicht (ook omdat ik hem nog steeds dwangvoer als hij niet wil eten). Hij weegt 4,4kg. Hij woog altijd tussen de 4 en 4,5kg, behalve als hij een paar weken terug zo uitgedroogd was, dan was zijn gewicht veel minder. Kimba spuugt gelukkig niet. Bij hem is het meer het niet lekker voelen, vacht omhoog, niet willen eten en af toe onverklaarbare diarree en slapen, slapen en nog eens slapen...

Groetjes en dikke knuffels voor Timon
Nova & Kimba (11jaar)

Gebruikersavatar
Tiemmie
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 17 jul 2012 08:55

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Tiemmie »

Het is wel raar dat hij nog niet genoeg zelf eet ondanks de prednison. Ben benieuwd wat er dan gebeurd als dat afgebouwd is.
Beterschap met Kimba!

Nova
Poema
Poema
Berichten: 214
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door Nova »

Dankjewel. Ik heb nooit echt het idee gehad dat de prednison hielp. Alleen de eerste dag als hij een prik kreeg ipv pilletjes. Daarvan ging hij ineens de hele middag eten maar daarna niet meer.

Groetjes,
Nova & Kimba (11jaar)

olga010
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 apr 2015 22:44

Re: Chronische Pancreatitis

Bericht door olga010 »

Hallo,

Ik heb een jonge kater (Bink) van net 1 jaar met panceatitis. Dit is denk 3 maanden geleden vastgesteld omdat hij steeds diaree had. Verder oogde hij gezond, zijn vacht is wel wat dof en hij is wat minder actief dan je van een jonge kater zou verwachten. Maar hij speelt wel en volgt mij overal door het huis. Hij at ook voldoende maar was wel mager en klein. Het is een noorse boskater van net 4 kilo dus dat is niet zo veel.

Eerst heeft hij een kuur gekregen voor ontwormen en tegen gardia en iets tegen de misselijkheid. Maar dat hielp niets.
Zijn ontlasting is gecontroleerd en daar zat te veel zetmeel in. We hebben toen zymoral gekregen en dat vond hij vies. Van de brokken royal canien kitten zijn we toen naar natvoer gegaan want als hij maar at en dat poeder binnnen kreeg.
De ontlasting bleef plakkerig en we hebben de dosis verhoogd.
Maar het hielp niet. Zijn ontlasting is weer gecontroleerd en nog steeds te veel zetmeel. Terwijl hij nu daarbij slechter at door de vieze zymoral.
Omdat hij veel kan miauwen, vooral in de nacht en tegen de ochtend hem ook gecastreerd. We willen toch niet dat hij zich voortplant als hij niet gezond is en zo weten we of het miauwen door de hormonen komt.
Toen is hij nagekeken maar uiterlijk is hij verder gezond.

We hebben toen aan de dierenarts om Panzym poeder gevraagd in de hoop dat dit werkt en hij het lust.
Het goede nieuws ie dat hij het lust en prima eet. Maar zijn ontlasting is nog steeds hetzelfde.
Hij is wel wat drukker, valt nu steeds mijn voeten aan, maar miauwt nog steeds.
Hij eet nu in de avond en bakje Sheba mouse en heeft verder de brokken van Royal Canin kitten staan. Beide met dat poeder er over.

Maar ik ben bang dat de dierenarts bijft aanmodderen en proberen en twijfel over of en waar ik betere oplossingen kan vinden. Want er is nu van alles onderzocht en geprobeerd, maar ik ben niets verder. Hij eet weer normaal en oogt gezond behalve zijn vacht, maar hij houdt diaree. Dus ik ben net zo ver als toen ik voor het eerst ermee naar de dierenarts ging...

Heeft iemand tips?

Plaats reactie