hoelang wennen

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Sydney
Poema
Poema
Berichten: 318
Lid geworden op: 27 feb 2012 17:00

hoelang wennen

Bericht door Sydney »

Goedemiddag,

In het najaar is onze oudste poes helaas overleden op de mooie leeftijd van bijna 18 jaar. We hebben rustig de tijd genomen om aan het idee te wennen dat ze er niet meer is en om te kijken hoe het was met nog maar 2 katten in huis. Enige tijd geleden kwamen we tot de conclusie gekomen dat ons kattengezinnetje niet meer compleet voelt en zijn we ons gaan oriënteren. We hebben al een poes van 6 jaar in huis, super speels en gezellig, een echte ondeugd. En we hebben een wat oudere poes, van 11 jaar, zij is heel vrolijk en gemoedelijk, lief voor alle dieren en mensen.
Aangezien wij in het verleden lastige introducties hebben gehad met volwassen katten (we hebben altijd katten uit de opvang, het asiel gehad), dachten we er goed aan te doen om een keer voor een kitten te gaan. En omdat dat al zo super leuk is, hebben we ook voor een keer een raskat gekozen, een super schattige Britse langhaar kitten, helemaal leuk, een mannetje. Hij is echt een moppie en past zich super goed aan. Maar natuurlijk is hij ook super ondeugend en is dol op spelen en dat wil hij het liefst met zijn nieuwe tantes :grin: Maar ja, die tantes moeten er niet zoveel van hebben. Hij is nu bijna 3 weken bij ons en nog steeds zitten ze de kat uit de boom te kijken en als hij te dichtbij komt, is het soms nog blazen enzo. De kitten schiet natuurlijk door het hele huis en als hij opeens voor hun neus springt, schrikken ze zich rot. Hij bedoelt er natuurlijk helemaal niets kwaad mee, hij wil alleen maar spelen of hij probeert er bij te gaan liggen, maar dan vertrekken ze ook.
Het verbaast ons vooral dat onze poes van 6 jaar er weinig van moet hebben, zij is altijd heel speels geweest, racen door het huis, dol op spelletjes, rollebollen met de oudste etc. Maar nu, nu doet ze niets meer. Alleen maar boos kijken en in de tuin gaan zitten. We hebben alle geduld en hebben er ook wel vertrouwen in dat het een keer goed komt, maar wat is jullie ervaring, hoelang kan zoiets duren, voordat ze aan elkaar gewend zijn? Of verschilt dat telkens per situatie? Ik vind het wel wat sneu voor zowel de kitten als voor de dames....

Gebruikersavatar
Cerna
Lynx
Lynx
Berichten: 165
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52
Locatie: Doetinchem

Re: hoelang wennen

Bericht door Cerna »

Daar is geen zinnig woord over te zeggen omdat het per kat heel erg kan verschillen. Bij mij heeft het wel eens een jaar geduurd voordat het kitten door een van de katten geaccepteerd werd, maar er zijn ook katten die een kitten al na een dag in hun pootjes sluiten. Zo vond Luna (bijna 7) Jip (2,5) al vanaf het begin leuk en was het Jip die de eerste paar dagen bleef blazen, maar Amber (toen 8) vond de zusjes Laila en Luna verschrikkelijk irritant en dat ging pas over nadat Laila en Luna wat rustiger werden. Maar nog steeds is er tussen hen een soort van gewapende vrede (elkaar niet passeren zonder dat je eerst afgetast hebt of de ander in een goede bui is of niet).

Het kitten (leuk een Brits Langhaar; wij hebben 5 kortharen!) is een kleuter en de kat van zes is een jaar of 40 in mensenjaren. Die zit dus niet gelijk te wachten op iemand die de hele dag actief is.
Je zou er een tweede kitten bij kunnen nemen zodat de beide tantes hun rust krijgen, maar dat is geen garantie zoals mijn ervaringen met Amber en Laila en Luna bewijzen. Ze kunnen namelijk ook horendol worden van twee kittens.

Wanneer poes van 6 nog speels is kun je kijken of je de twee jongste katten samen aan het spelen krijgt met bijvoorbeeld een speelhengel. Dan zijn ze gefocust op de veer en niet op elkaar en misschien dat dat het ijs breekt?
Afbeelding
Groetjes Annet, Amber (15), Milka (11), Laila en Luna (6,) Jip (2)
ZL: Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Plaats reactie