Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
R1ck
Lynx
Lynx
Berichten: 106
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door R1ck »

In het begin heb ik mijn huishoudelijke hulp afgezegd, omdat mijn kitten in haar eerste weken al genoeg te verduren had: verlaten van broertjes, zusjes en de moeder, nieuwe omgeving, nieuwe geluiden, lange reis, nog een controle bij de dierenarts etc,
Vanmorgen was de huishoudelijke hulp bezig met schoonmaken en toen de stofzuiger eraan te pas kwam, was Nika not amused. Ze schrok enorm, kroop weg en ik heb haar even laten bedaren en heb haar toen kunnen kalmeren.

Mijn kat is een echt knuffelbeestje. ze ligt het liefst 16 uur per dag te slapen bij mij op schoot. Na het schrik-incident heeft ze ook behoorlijk veel geslapen en mijn contact ook opgezocht. Zo lag ik na het eten op de bank (in slaap gevallen) en was ze tegen mijn gezicht gaan liggen, met haar kleine poezenkopje over mijn neus. en haar pootje op mijn gezicht, terwijl ik mijn arm over haar heen had geslagen. Ze lag dus heerlijk beschut en ze voelde zich duidelijk op haar gemak.
Na een twee uur zo gelegen te hebben, heb ik nog wat tv gekeken en bleef de kleine meid lekker op schoot of strak tegen mij aan liggen. Vaak op haar rugje, zodat ik haar buikje kon kroelen. Allemaal tekenen dat ze op haar gemak is bij mij, zou ik zeggen.

Echter toen de zon langzaam onderging en de slaap uit was, kwam het jachtinstinct naar boven. Het viel me op dat ze ineens voor mij weg ging rennen en bij me uit de buurt bleef. Ze was moeilijker benaderbaar dan anders. Eenmaal rende ze zelfs, terwijl ik met iets bezig was, grommend weg, om vervolgens ergens op de grond te gaan liggen. Iets wat ze elke keer deed na het wegrennen trouwens. Ik heb nog even lekker met haar gespeeld, maar de gebruikelijke spelletjes vond ze maar niks. Apporteren (normaal absolute favoriet) deed ze niet meer aan. Ik ben toen maar met een hengeltje als een muisje door het huis gegaan en dat beviel deze avond beter en ze leek weer langzaam wat toegankelijker te worden. Ze ging ook veel los op haar krabpalen en krabmatten. Overdag heeft ze duidelijk minder gegeten dan normaal. Dat pakte ze overigens na het spelen weer op.

Ze ligt inmiddels weer lekker bij mij op schoot terwijl ik achter de computer zit, dus soms begrijp ik er ook niets meer van. Ik ben van mezelf al een beetje overbezorgd, dus voor een diertje waar je verantwoordelijk voor bent, des te meer. Misschien was dat hengeltje net de afleiding die ze nodig had en waar ze haar energie in kwijt kon.

Natuurlijk heeft ze ook een eigen karakter en zal ze soms heel erg naar me toe trekken en me soms totaal niet nodig hebben. Het zijn net kinderen. ;-) Misschien dat ik daar ook nog aan moet wennen. Het is mijn eerste eigen kitten. We hebben thuis (mijn ouders) wel altijd honden en katten gehad, dus ik ben wel iets gewend, maar zelf de volle verantwoordelijkheid dragen, is toch anders.

Zou haar gedrag te maken kunnen hebben met de stressvolle ervaring met de stofzuiger? Of maak ik me gewoon teveel zorgen?

Daarnaast ook de vraag hoe ik Nika het best kan leren omgaan met de stofzuiger. Ik lees verschillende methodes, maar het lijkt mij ontzettend lastig. Het moet geen trauma worden.

Alvast bedankt!

Groetjes Nika en Rick
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3695
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Anne »

Hallo Rick
Als ik jouw verhaal zo lees vermoed ik dat jouw kitten een ander kittenvriendje mist. Heb je nog andere katten in thuis?
Kittens hebben elkaar nodig in de socialisatie en voor velen is het niet goed om alleen op te groeien.
Het is heel normaal dat bij een hard geluid ( iets wat niet normaal is) er angstig word gereageerd en er word gevlucht.
Hoe vaker je kitten de stofzuiger in dit geval hoort, hoe normaler het voor je kitten word.
ik zou me daar niet te druk om maken, sterker de kitten voelt jouw emotie hierover (nerveus, bezorgdheid) aan en op die manier kan de kitten daar ook nerveus van worden. Met andere woorden, wees ontspannen als de stofzuiger aanstaat en ga vrolijk en onbezorgd verder met waar je mee bezig bent. ( hetzelfde verhaal als met vuurwerk)
Ik denk echter dat jij jouw kitten veel meer plezier doet door er een ander maatje bij te halen, van dezelfde leeftijd,
zodat ze veel aan elkaar zullen hebben. Jouw kitten moet lekker achter een andere kitten aan kunnen sjezen anders loop je wel kans op een kat met gedragsproblemen later
grt Anne, Happy 11 Roedi 11 Bella 10 Joep 10 Hobbel 9 Polleke 9 Maxi 4 en Pito 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper en Hummel

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5729
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Rik »

Over de stofzuiger hoef je niet zoveel zorgen te maken. Ik denk dat 98% van de katten bang is voor luid geluid. Yuna maakt zich hier uit de voeten als de stofzuiger aangaat. Bono blijft op een afstand zitten kijken, tot het ding teveel beweegt.
R1ck schreef:
06 jun 2019 00:12
Echter toen de zon langzaam onderging en de slaap uit was, kwam het jachtinstinct naar boven. Het viel me op dat ze ineens voor mij weg ging rennen en bij me uit de buurt bleef. Ze was moeilijker benaderbaar dan anders. Eenmaal rende ze zelfs, terwijl ik met iets bezig was, grommend weg, om vervolgens ergens op de grond te gaan liggen. Iets wat ze elke keer deed na het wegrennen trouwens. Ik heb nog even lekker met haar gespeeld, maar de gebruikelijke spelletjes vond ze maar niks. Apporteren (normaal absolute favoriet) deed ze niet meer aan.
Ja, dat is echt kattengedrag. Jachtspel. Grommen, misschien een klapje uitdelen, en wegrennen om nét buiten bereik te wachten tot je erachteraan gaat. Maar jij bent geen kat en kunt haar dat dus helaas niet bieden.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
R1ck
Lynx
Lynx
Berichten: 106
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door R1ck »

Hoi Rik,

Bedankt voor je antwoord!

Enerzijds fijn om te horen dat er herkenning is dat katten geen fan zijn van stofzuigers. Stiekem wist ik dat al, maar ik had niet zo'n heftige schrikreactie verwacht.. Hopelijk wordt dat nog minder. Ditmaal kwam het wat ongelukkig uit, omdat de werkkamer niet heel groot is en haar gebruikelijke vluchtplek niet voorhanden was. Ik had bewust de deur van de werkkamer dicht gedaan, zodat het voor Nika wat rustiger zou zijn. De schoonmaakster overviel ons wat dat betreft allebei. Hopelijk door dit het al wat beter gaat door het wat slimmer aan te pakken de volgende keer.

Een jachtspel klinkt inderdaad wel logisch. Gelukkig zijn er leuke spelletjes die we wel samen kunnen doen en ze heeft ook speeltjes waar ze graag alleen mee speelt. Mijn ouders hebben een kleine poes die wel eens thuiskomt met een rat die bijna even groot is als haarzelf. Dan zit ze daar apetrots naast te kijken. Nika vindt haar speelrat ook superleuk om mee te dollen en je ziet dat ze er dan helemaal mee gaat rollen en haar achterpootjes bij gebruikt om meer grip te krijgen. Maar dat is toch anders dan het echt achterna kunnen zitten van... Ze heeft meer op met muisjes en komt die na een kort gevecht ook telkens bij mij brengen.

Ik overweeg wel eens om een tweede kitten aan te schaffen en misschien dat dit nog gaat gebeuren. Contractueel mag dat pas na twee maanden na aanschaf van de eerste, dus als ik tot dit besluit kom, moet ik sowieso nog 5 weken wachten. En ik zou er dan wel een Sibeertje bij nemen en die groeien niet aan elke boom. Gelukkig is Nika heel nieuwsgierig en rustig naar andere dieren en mensen toe. Toen ik bij de huisarts was voor controle, ging ze echt rustig zitten kijken in haar mandje en later op de balie en ze was totaal niet bang. Ze snuffelt al snel bij bezoek om vervolgens naast ze op de bank te springen en op schoot te kruipen. Het is wat dat betreft een knuffelbeestje, maar kan ook óów zo'n deugniet zijn. Dat maakt katten juist zo leuk en ik zou het niet anders willen! Toch begint ze langzaam aan met puberen, dus de tijd moet nog leren wat dit brengt.

Groetjes van Nika en Rick
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Dushizenn
Huiskat
Huiskat
Berichten: 75
Lid geworden op: 23 apr 2019 12:51
Locatie: Maastricht, Nederland en Veldwezelt, België.

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Dushizenn »

Hier zijn ze ook echt geen fan van de stofzuiger, ze gaan dan meestal in hun klimboom liggen.

Sinds kort een robotstofzuiger in huis, die vinden ze, gek genoeg, wel interessant. Gaan ze in de buurt zitten kijken ernaar.
Maar die ziet er natuurlijk veel minder eng uit dan zijn grote stofzuiger met stang en zo.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Gebruikersavatar
R1ck
Lynx
Lynx
Berichten: 106
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door R1ck »

Dat hoor ik inderdaad wel vaker. En we kennen natuurlijk allemaal de filmpjes op youtube waar een poes op de robotstofzuiger zit. Maar ik vraag me nog steeds af hoe goed zo'n stofzuiger is (zal enorm verschillen qua merk/type) en wat je voor een goede robotstofzuiger neertelt. Het kost snel enkele honderden euro's en als hij dan niet bevalt, heb je toch de kat in de zak gekocht, om maar in het thema te blijven. :grin:

Welke heb jij en ben je er tevreden over? Hoe gaat hij om met kleine ruimten en hoekjes? Ik heb namelijk nogal wat lastige plekjes. Heerlijk voor de kitten, die daar tussendoor rent en achter kruipt, maar als de stofzuiger daar niet kan komen, blijft het beperkt.

Dat doet me denken aan een andere thread van mij waarbij ik dacht dat Nika uitloop had van Biokat's Basic 3 in 1. Nou blijkt dat ze wel eens onder het tv meubel duikt (wat je niet zomaar even opzij zet) en er vervolgens stoffig onderuit komt. Dáár komen de witte vegen op de vloer en witte pootjes op de bank vandaan. Ik moet haar dus vaker onder de kast jagen (ipv op de kast jagen: grapje natuurlijk), zodat ik mijn snoezepoes heb als stofzuigertje die niet op stroom werkt, maar op voer en water. Niet verder vertellen, want als ze het hoort, wil ze uitbetaald worden in extra traktaties. ;-)
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Emmajoja
Poema
Poema
Berichten: 264
Lid geworden op: 20 sep 2018 20:02

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Emmajoja »

Zodra ik de stofzuiger pak zijn de poezen al verdwenen. Boven op de kast vaak dan kunnen ze nog spieken.

Maar dat is normaal. Ze vinden het verschrikkelijk. Als de stofzuiger weer uit zicht is doen ze ook alsof het nooit is gebeurt hihi.

Verder is een maatje fijn. Ze houden bij mij elkaar erg bezig

Sent from my SM-G960F using Tapatalk


Gebruikersavatar
Dushizenn
Huiskat
Huiskat
Berichten: 75
Lid geworden op: 23 apr 2019 12:51
Locatie: Maastricht, Nederland en Veldwezelt, België.

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Dushizenn »

@R1ck, wij hebben de roomba980. Was in de aanbieding pas geleden, hebben er 450 voor betaald. Hij is tot nu toe elke euro waard, het zuigt beter en meer secuur dan wij zelf zouden doen. We hoeven zelf eigenlijk maar 1x per week nog te stofzuigen voor inderdaad die hoekjes en zo.
Bibi verliest extreem veel witte haren (Op onze zwarte vloer) tot wanhoop van mijn partner, die kreeg er slechte zin door.
Nu is de robot ingesteld op een tijdstip dat die klaar is voor wij thuiskomen, in een huis met een schone vloer! Zo fijn!

Na 2 dagen gewerkt te hebben haalden we een pluk witte haren eruit zo groot als een kitten

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Gebruikersavatar
kittentjes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 653
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door kittentjes »

Hier stormen ze ook nog steeds naar boven als de stofzuiger aangaat. Siep vind het ook doodeng en gaat heel zielig mauwen (omdat hij nog niet naar boven kan) . Ik snap het wel, het is ook een enorm kabaal.

Verstuurd vanaf mijn SM-A600FN met Tapatalk

Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019

Gebruikersavatar
R1ck
Lynx
Lynx
Berichten: 106
Lid geworden op: 25 mei 2019 10:54

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door R1ck »

Bedankt voor jullie antwoorden!

Ik zal de Roomba eens grondig bekijken. Bedankt voor de tip!

Wow, dat is wel veel haar. Al moet ik bekennen dat Nika nu ook veel haar verliest (bijna 4 mnden). Ik begin met een vochtig washandje: vindt ze heerlijk. Dan met een zachte borstel: wil ze mee spelen. Vervolgens met een borstel met pinnetjes voor de ondervacht. Dat wil ze in het begin dan helemaal niet meer. Maar dan wordt er ook veel teveel aan haar gefriemeld en madam is een prinsesje. Aaien en knuffelen als het haar uitkomt en vooral niks tegen haar zin.
Gelukkig kan ik haar kalmeren en krijg ik alles voor elkaar. En kroel ik even met haar als beloning en dan komen me er toch nog een partij haren los. Je zou denken dat een kat op een gegeven moment kaal is, maar verre van!
Nika, geboren 11-02-2019, Sibeertje

Gebruikersavatar
Dushizenn
Huiskat
Huiskat
Berichten: 75
Lid geworden op: 23 apr 2019 12:51
Locatie: Maastricht, Nederland en Veldwezelt, België.

Re: Kittens eerste aan-/ervaring met stofzuiger

Bericht door Dushizenn »

Pfff daar komt geen einde aan, dat haar! Ik durf Bibi nog bijna niet meer te aaien, dan vliegen de haren door de lucht en mn hans plakt dan ook vol.
Ze heeft ook nog eens van dat rare statische haar! Blijft overal aan plakken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Plaats reactie