Zekerheid buiten of binnenkat???

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Beste allemaal,

Ik heb zelf een eigen poesje, kattinnetje, steriel en net een jaartje oud, met de papfles grootgebracht en altijd binnen gehouden, tenzij met een tuigje kort ff buiten.
Zij komt van een zwerfnestje en is dus een hele held in huis, overal op, zou maar wat graag buiten willen, heel veel en vaak willen spelen, dus ik moet vaak 'vervangpoes' zijn en samen tikkertje spelen, worstelen, kiekeboe, noem maar op, mekaar najagen edm.

Nu, ik ben invalide en heb via dit forum ook wel wat begrepen dat het gedrag van mijn kattin (Ragnar overigens) valt onder 'problemen van alleen-katten', hoewel ik het nu niet als 'probleem' ervaar. Het is intens spelen met de kat en hoognodig.

Dit kan ik echter niet altijd blijven doen, ooit word ik volledig bedlederig;

Ik heb mij opgegeven als opvanggezin en er kwam een poos geleden een volwassen kattin bij.
Dat klikte vanaf dag 1 tussen beide dames.
Super geweldig, samen slapen, eten en spelen en Ragnar heeft mij héél wat minder nodig!

Mij lijkt dus dat het ideaal zou zijn om beide katten samen te houden.

Nu zit ik in discussie met de opvang.
Want.. .Er is geen achtergrond geweten van de kat die bij mij in opvang is gekomen en het zou mogelijks een buitenkat geweest kunnen zijn en mogelijks zou ze over een jaar diep triest voor het raam zitten staren (dat is natuurlijk niet mijn intentie!!).

Wat ik me nu afvraag, is, wanneer weet je nu wanneer deze kat écht naar buiten zou willen en dat écht nodig heeft en daar écht triest van wordt als ze dat niet krijgt?

Ik krijg immers niet de indruk dat ze graag buiten wil.
Ze haalt haar neus haast letterlijk op als het raam open gaat (met vliegenhor, anders zou mijn Ragnar gaan lopen hoor haha), ze komt alleen met haar poten aan het hor als er andere katten op de oprit zitten, dan zitten beide dames paraat om aan te vallen. Denk, moesten ze dan buiten kunnen, dat zou ruzie zijn.

Anders als dat, doet ze niks moeite.
Ook als ik weg ga en beide dames gaan effe op mijn slaapkamer, de opvangdame draait letterlijk weg van de deur, daar waar ik een oogje in het zeil moet houden dat mijn Ragnar niet snel zou mee schieten (gelukkig dubbele deuren, dus altijd een 'sluis' of Ragnar had al lang ribbedebie geweest, zo graag wil die naar buiten!).

De kat lijkt me binnen ook gelukkig en is eigenlijk een beetje een aandachtsfreak. Nuja, oké, beetje heel hard.
Zo hard dat ik dacht dat er iets fysiek mis met ze was, maar de DA moest stiekem wat lachen, deze kat heeft mij om haar duimen gedraaid, die komt miauwen om knuffels en aandacht.
Ze wil ook absoluut niet alleen slapen!
Ik liet haar es een nachtje alleen in de living, want ze lag daar zo leuk en lief te slapen in haar mandje bovenop de kast, dacht, laat ik die schat maar liggen.
Werd ik 's morgens vroeg wakker van een boel kabaal, miaauwen, jeetje, bleek dat ze heel wat afgebroken had in een poging de deur open te krijgen naar de slaapkamer.
Die gaat vanaf nu dus altijd mee slapen! Tss haha.

De poes krijgt ook geregeld de happies. Rond huppelen als een dartel veulen, bv als ik de krabpalen heb verzet, een nieuw muisje geef, we net een leuk spelletje gaan doen, noem maar op.
Die krijgt niet gewoon het vliegend zot in gelijk ons Ragnar (die vliegt enkele keren per dag door de kamer, die heeft dat racen en springen en klauteren écht nodig), deze krijgt de happies... Dan huppelt en springt ze en rolt ze over de grond en naja, kei tof om te zien gewoon :)

Ik denk dan bij mezelf, als deze kat écht graag buiten zou willen en dat zou missen, had ik dat niet al ergens aan gemerkt?

Ze is lief, rustig, bedeesd, wil duidelijk héél veel menselijke aandacht, zit niks in met andere katten in huis (momenteel 2 volwassen en 2 kittens), is lief naar bezoek, schrikt van niks, komt aandacht afdwingen... Is dol op spelen, met katten én mensen én op zichzelf kan ze zich ook best bezig houden (op en af de krabpaal, met muisjes rondlopen, door de tunnels heen, ...).

Wat is jullie gedachte hierover?
Zit ik enorm mis met mijn idee en gevoel hierover?
Zou ik de kat écht kwaad doen als ik zou opperen om haar toch hier bij mij te houden?
Mis ik ergens iets in haar gedrag dat zou duidelijk kunnen maken dat ze op een dag het hier helemaal niet meer tof zal vinden en ongelukkig zou gaan worden?

Het is niet mijn bedoeling een kat te adopteren met risico dat ze ongelukkig wordt. Ik vind, als dat risico bestaat, moet ik er niet mee doorgaan, belang van de kat voorop.
Maar hier weet ik echt niet of de kat er wel mee gebaat is naar een gezin te vertrekken waar de volwassenen van werken en ze maar lekker buiten kan...
Ik denk, persoonlijk, dat deze kat dan nog liever bij een oud dametje zou zitten dat haar een hele dag vertroetelt, tegenover een thuisje waar ze buiten kan, maar goed, dat is mijn persoonlijk idee en gevoel bij deze kat en ik ben bevooroordeeld omdat het zo goed klikt met onze kat en tussen ons en deze kat ook natuurlijk... Het zit gewoon op alle vlakken goed, dus misschien zie ik het niet helder.

Ik ga proberen alles als opbouwende kritiek te aanzien, maar wil me op voorhand al even verontschuldigen, het kwam hard aan toen bleek dat ze wellicht nooit zou mogen blijven, omdat katten buiten 'moeten' kunnen en dat bij mij geen optie is (woon aan een heel drukke baan met jaarlijkse de nodige kattenslachtoffertjes, het is geen optie, echt niet).
Toen ze haar hier afzette, werd immers meegedeeld als ze overeen kwamen en de kat niet naar buiten leek te willen, ze gerust mocht blijven en toen het gelijk goed ging, zijn we haar ook als nieuw gezinslid gaan aanzien en dat is anders dan wanneer je weet dat een kat alleen in opvang is en je klaar maakt op haar vertrek naar een voor-altijd-thuisje.
Het verdriet is nog wat vers, maar ik tracht me hier effe moedig te houden en alles te overwegen, in het belang van de kat natuurlijk!

Groetjes,
Liesbeth
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Rik »

Ten eerste natuurlijk heel fijn dat Ragnar goed overweg kan met de opvangpoes.
Liesje22 schreef:Nu zit ik in discussie met de opvang.
Want.. .Er is geen achtergrond geweten van de kat die bij mij in opvang is gekomen en het zou mogelijks een buitenkat geweest kunnen zijn en mogelijks zou ze over een jaar diep triest voor het raam zitten staren (dat is natuurlijk niet mijn intentie!!).
Ik lees "mogelijk een buitenkat" en "mogelijk ongelukkig binnen". Maar niets is zeker (?). Is het niet zo dat het gastgezin (jij dus) een omschrijving maakt van het karakter van de poes??? Jij bent er de hele dag mee bezig, jij weet hoe ze is. Dan vind ik het een beetje raar dat ze vanuit de opvang zeggen... "mogelijk een buitenpoes... MOET naar buiten". Zoals ik het een beetje lees kan ze zich goed aarden binnen. Als jij een karakteromschrijving moet maken (voor adoptie, zoals ik veel op ikzoekbaas.nl zie) dan kun jij dus zeggen dat het een hele aanhankelijke poes is die overdag niet alleen moet zitten. Dan kan de opvang wel zeggen "MOET naar buiten" maar of een aanhankelijke poes daar nou zo gelukkig van wordt ? En natuurlijk zou er een (kleine) mogelijkheid bestaan dat ze later een hunkering krijgt om naar buiten te gaan. Maar als ze daar dan echt ongelukkig van zou worden dan zal jij sterk in je schoenen moeten staan om toch de beslissing te nemen om een ander huisje te zoeken (daar zijn hier op het forum ook wat voorbeelden van).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Ja inderdaad, je leest goed..
'mogelijk' ...
Ze is gevonden in een bos met haar ingewanden er half uit, blijkbaar na een abortus / sterilisatie die fout is afgelopen, waardoor ze tweede operatie nodig had.
Omdat ze dus gevonden is in het bos en ze héél erg angstig en schuw reageerde, denken ze dat ze een buitenkat is geweest.

Nu, ikzelf ben eerder van het idee dat ze net zo bang en schuw was, omdat ze net niet graag of misschien zelfs niet buiten is geweest en ze buiten gewoon héél erg bang was?
Lijkt me zomaar es te kunnen kloppen, gezien ze hier niet buiten wil...
Ze is echt wel ouder als een jaar, maar nog jong hoor (onder de 4j denk ik toch wel), maar het typische speelse van jonge katten is eraf.
Als ze dan al die tijd buiten heeft gezeten en genoten van een leventje jagen en dag en nacht buiten, zou ze in die bijna 2 maanden dat ze hier bij me is, niet al van haar toren gemaakt hebben?

Ik bedoel maar, ik heb al es ooit een echte buitenkat moeten binnen houden om medische redenen en dat was ook een gewone huiskat, geen zwervertje, maar dat was niet van de poes om hem tevreden binnen te houden, ondanks ziekte!!

Deze kat kijkt ernaar (open raam bv) en draait zich es lekker om...
Mooi dat buiten kijken, maar laat het daar maar bij haha.

Ik merk ook geen typisch gedrag voor een kat die buiten wil: krabben aan deuren, klaaglijk miaauwen en niks is dan goed, frustratie, noem maar op.
Als deze klaaglijk komt miaauwen, kan je ervan op aan dat je aandacht moet geven: op de schoot, knuffelen, aaien over die buik, spelen, ze dicht bij je nemen of ze vraagt natvoer natuurlijk, daar is ze gek op. Maar buiten?? Dat kan ik niet afleiden van haar gedrag.

Als ik het dan vergelijk met Ragnar, die zou uitbreken als ze kon...
En die is thans nog nooit los buiten gemogen, dus ze kent het niet eens, maar dat zit 'in' die poes in en moet dus opgevangen worden door extra veel speelmogelijkheden en aandacht en energie uitspattingen toestaan.

Dat zie ik niet bij de opvangpoes...

Ik krijg nu beetje mee dat je pas na een jaar minstens zou kunnen weten of de kat mogelijks gelukkig zou zijn.
Maar... Euhm, oké, gedrag kan eender wanneer omslaan, de ene kat kan beter tegen verandering dan de andere.
Hier vliegen de dames mekaar ook in de haren als de jonge heren weer iets nieuw doen en moet ik bemiddelen en is het diezelfde dag alweer oké...
Dat verwacht ik weer telkens er veranderingen zijn, reageren ze blijkbaar allebei net hetzelfde op, maar ze trekken zich dan ook weer op aan elkaar, ze zijn beide gerust in huis en gelukkig, dus eens ik tussen kom en zeg dat ze zich moeten gedragen, gaan ze al snel naar elkaar (en mij ) toe trekken en is het snel weer voorbij...

Als deze kat alleen maar gelukkiger wordt naarmate ze hier zit, hoe groot is dan écht de kans dat ze over een jaartje heel erg plots kei hard naar buiten toe gaat verlangen?

En... Als katten pas na een jaar hun ware aard zouden laten zien, waarom geld dan die 2-weken regel om te zien of ze zich ergens goed voelen, desnoods een 2-maanden regel?
Dan kan je toch geen enkele kat meer herplaatsen?
Een jaar wachten, is toch wel erreg lang, of ben ik hier nu mis in?
Ik heb het simpelweg nog nergens gelezen of gehoord...

Mijn persoonlijke mening is dat deze poes alleen gelukkig gaat worden in een thuisje met een poezenvriendje dat heel makkelijk is (dominante of te bange of onderdanige poezen zou ook niet goed komen), een baasje dat wel beetje sterk in de schoenen staat (ze probeert alles naar der zin te krijgen hoor en haalt alles uit de kast :P ) en de mensen moeten vaak thuis zijn en veel aandacht aan haar besteden, zowel qua spelen als knuffelen en ze moet 's nachts mee naar bed kunnen (of ergens terecht komen waar ze bereid zijn de eerste maanden alles catproof te maken, want ze gaat vernielen 's nachts hoor!!).
Een buiten lijkt mij niet het meest noodzakelijke voor deze kat.
Hoe het binnen is, lijkt mij voor deze kat veel belangrijker: veel kattenspeeltjes, geregeld verandering van kattenspeeltjes, een goede krabpaal, op de kasten mogen, een zacht mandje (of 2 of meer, hoe meer hoe liever haha) en een paar goede kattenbakken...
En natuurlijk lekker eten haha, maar dat spreekt voor zich, lijkt me.

Tuurlijk kan het zijn dat ik iets mis in haar gedrag, waardoor ze toch aangeeft dat ze eigenlijk buiten wil, maar ik zou echt niet weten wat. Ben zeker geen specialist, maar zit wel met mijn handen in het haar.
Ik zie een heel blije kat die super gehecht is aan Ragnar en haar draai hier kei goed vindt.
En ik dacht, daar draait het hem net om, dus dit is dik in orde, ze heeft haar gouden mandje gevonden!
2 vreemde poezen die gaan samen klikken en een goed team vormen, vanaf dag 1, hoe vaak kom je dat tegen?
Dusja, ik had er niet bij stil gestaan dat men het niet eens overwoog om een kat op een binnenappartement te plaatsen :O :O
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door castratenkoor »

Ik begrijp de instantie waar je de kat voor opvangt eerlijk gezegd niet. Klinkt mij als jij blij - beide katten blij. Dan is het toch prima zo. Het is ook absoluut niet zo dat een kat die ooit gewend was buiten te komen per definitie ongelukkig zou worden als huispoes.

Het gaat nu goed dus ik zou het zo laten. Eerlijk gezegd heb ik niet alles kunnen lezen (neurologische schade) want dat is veel te veel tekst voor mij. Maar ik denk dat ik de hoofdpunten wel heb begrepen.

Als ik jou was zou ik erop aandringen dat de poes gezellig bij jou en Ragnar blijft. Zo hebben de katten beide veel aan elkaar.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6803
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Dinky »

Bij Loulou* merkten we dat ze naar buiten wilde omdat ze continu aan de deur naar buiten bleef staan miauwen. En dan ook net zo lang door totdat ze naar buiten werd gelaten (het was een drama om haar de eerste 6 weken binnen te houden).

Wanneer ik jouw verhaal zo lees heeft de nieuwe kat veel minder drang naar buiten dan Ragnar.
Ik zou het dan ook zeker aan durven om haar in huis te nemen als een binnenkat.
Zo te lezen doe je veel aan entertainment binnen (wellicht leuk om te kijken naar voedselverrijking om het nog leuker te maken) en komen ze geen aandacht te kort.

Dinky van ons mag ook graag naar buiten kijken. Toen we nog schuiframen hadden zat ze het liefste in de vensterbank met haar kop naar buiten de omgeving in de gaten te houden. Wanneer ze wilde kon ze daar ook zo naar buiten stappen maar dit deed ze maar weinig, ze was liever veilig binnen.
Ik kan me met je verhaal over de nieuwe hoe die is gevonden me ook zo voorstellen dat die nare ervaring heeft opgedaan buiten en daardoor misschien helemaal niet naar buiten toe wil door de nare herinnering?

Kortom: ik zou voor het behouden van de poes gaan want het klinkt mij als een gelukkige poes die niets tekort komt!
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Dank jullie wel voor jullie reacties.
Het lijkt me dat ik niet direct iets mis in haar gedrag, dat zou laten blijken dat ze momenteel een buiten mist.
En dat jullie toch ook kunnen opmaken dat ze best gelukkig hier is en dat niet op één dag plots zou omslaan (oké, ik hou er rekening mee dat die kans er altijd bestaat, maar toch ook met een kitten dat je van kleinsaf binnen houdt, niet?).

Ik blijf dan maar ff aanhouden bij de opvang en hoop dat ze gewoon nog es meerdere keren langskomen, kijken of de kat er inderdaad goed uitziet, zich gelukkig gedraagt, zich gelukkig voelt met Ragnar edm.

Het zou voor iedereen hier in huis alvast héél tof zijn moest ze mogen blijven en ik denk, voor haar zeker en vast ook.

Met snoepjes verrijking brengen, dat vinden beide dames leuk. De opvangpoes het liefste met een kong / snoepspeelballetje, ons Ragnar gaat liever op speurtocht naar wat lekkers.
Verspreid over alle speeltjes en kasten waar ze op mag, kan ze dan een spoor van lekkers vinden.
Lekker tijdverdrijf voor hen en een mogelijkheid hun speurneusje te gebruiken, vinden ze gewoon heerlijk en is kei tof om te zien ook :D
Gebruikersavatar
Streepjeskat
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 jul 2016 18:37

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Streepjeskat »

Mij lijkt dat je de gok kunt wagen met de nieuwe kat. Als ik je verhaal zo lees. Ik acht de kans klein dat de kat opeens over 1 jaar wel naar buiten wilt, als ze nu totaal geen interesse toont in buiten.
Ik heb via een stichting een kater die de 1e 8 weken buiten geleefd heeft. Hij is bij ons binnenkat (appartement) en ik merk totaal niet aan hem dat hij naar buiten wilt. Dus het kan zeker, vroegere buitenkatten die gelukkig zijn binnen. Plus het feit dat jij de nieuwe kat en Ragnar voldoende aandacht geeft en veel speelmogelijkheden. Dus ik persoonlijk zou het katje houden.

Groetjes, Petra
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door castratenkoor »

Eén van mijn eerste katten, Moentje, is als jonge kat van ongeveer een half jaar in het bos gevonden, zwervend en vol kogeltjes. Hij is in asiel opgevangen en geopereerd, wat hem o.a. een oog kostte en een deel van zijn gebit.

Toen wij hem mee naar huis namen was hij een maand of 8. Bij ons werd hij binnenkat. Hij is 18,5 geworden en was een zeer gelukkig wezen.

Sommige asiels zijn daar veel te star in. Katten worden dan moeilijk plaatsbaar omdat ze vinden dat hij/zij naar buiten moet. En alle buitengevaren dan?
De meeste katten kunnen heel prima wennen aan een leven binnen. Zolang er maar genoeg uitdagingen geboden worden. Flinke krabpaal, zit- en lig- elementen langs een muur ed.

Je kunt met kartonnen dozen al heel leuke doolhofjes bouwen, spannende dingen hoeven niet veel te kosten.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Ja inderdaad, zo dacht ik ook.
En ja, oké, ik woon klein, maar als het groot genoeg is voor één kat die dan nog echt zwerversbloed in haar aderen heeft, dan kan er toch gerust een tweede bij die maar half zo zot is?
Neemt niet meer plek in, vraagt niet meer energie edm.

Maar goed, het is natuurlijk aan de opvang wat ze ermee doen.
Willen ze echt niet omdat ze vinden dat het té klein is en geen mogelijkheid tot buiten, naja, dan moet ik er me bij neerleggen he.

Vind het zelf natuurlijk wel wat stom, want wie zegt dat zij een groot huis wil? Een normaal huis, beneden, garage, boven met verschillende slaapkamers, grote tuin, liefst afgemaakt...
Niet iedereen heeft dat ook zomaar, denk ik.
Behalve welgestelde mensen waar beide volwassene toch wel een full-time job van hebben, want zo'n huis, lijkt me, kost centen, toch?

Kartonnen dozen kan voor de opvangpoes jammer genoeg niet, die eet ze gewoon op :O
Enkel kort en onder toezicht, laten staan is opgevreten doos haha.

Maar ach, ze vindt zoveel dingen leuk: de goedkoopste muisjes, een rieten mandje, gewoon lekker van de ene kast op de andere, van de ene kamer naar de andere struinen en natuurlijk synchroon met bazinnetje naar toilet gaan (ik denk, moest ik 4 kattenbakken in de gang hebben staan, dat alle 4 de poezen netjes samen met mij naar toilet zouden gaan, de zotte dozen toch hihi).

We wachten af ;)
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

De opvangdame zal wellicht niet mogen blijven.
Grootste argument: omdat ik geschreven had dat ik dacht dat ze 's ochtends jammerde van de pijn (wat volgens de DA dus puur aandacht vragen was: op mijn hoofd komen spinnen, mauwen, dollen, ... ze had mij rond haar duim volgens de DA), zou dit een groot teken van frustratie kunnen zijn en zal ze wellicht beter in een ander gezin gedijen.

Ik weet natuurlijk niet of dit waar is of niet, ik kan niet 'letterlijk' met de poes praten en het haar zelf vragen of ze me 's morgens wakker maakt uit frustratie of gewoon om aandacht.

Maar de strijd is gestreden en de beslissing is eigenlijk al grotendeels gevallen.

Jammer wel dat ze angst hebben dat ik de poes achteruit zou stoten als ze niet zou mogen blijven.
Ik zie de lieverd graag en ga haar niet anders behandelen omdat ze niet mag blijven he.
Ben geen opvanggezin geworden om diertjes voor te trekken, voorkeursbehandelingen te geven of achteruit te stoten zodra iets me niet gaat zoals ik het wil.

Een stuk had ik dit al een plaats gegeven natuurlijk, vanaf dat ik gemeld kreeg dat ze, om weet ik veel welke rede dan ook, eigenlijk niet mocht blijven.
Dus dat verdriet en die frustratie ben ik al over.

Nu komt nog het daadwerkelijke afsluiten van het hoofdstuk en me gewoon focussen op een heldere kijk houden op de mogelijke adoptanten.
Moet ik fris voor blijven, dat ik een goede feeling kan krijgen wie in aanmerking komt en wie niet. Ze moet wel echt goed terecht komen, heeft deze schat enorm verdiend hoor.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Rik »

Ik ben benieuwd of ze alle toekomstige baasjes zo strikt (en intensief) beoordelen op geschiktheid voor adoptie.

(Of dat beoordelen zij dan weer niet... Dat mag jij doen. ?)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Ik moet inderdaad voor een groot deel mee beoordelen.
Adoptanten melden zich aan bij de opvang als ze interesse hebben in betreffende kat, die krijgen dan mijn gegevens door, moeten met mij contact opnemen en op visite komen.
Ik moet dan met hen in gesprek gaan om te zien of ze in aanmerking komen.
En als dan ook de opvang denkt dat ze in aanmerking komen (ze moeten zowel een ja van mij als van de opvang hebben), dan mag de kat vertrekken naar het nieuwe gezin.

Maar goed, ik denk dat ze ook daar 's ochtends de baasjes gaat wakker maken, het is een aandachtsfreakje.
Dat is de aard van het beestje.

Maar ik denk ergens dat ze zoiets hebben van: deze kat kan niet tegen stress en is helemaal niet opgezet met kittens, dat is nu wel gebleken.
Als ze bij mij blijft, kan ik geen kittens meer opvangen, want dan is ze altijd van haar melk.
Dus zullen ze mss denken, als we haar nu herplaatsen, is er nog steeds een opvanggezin voor kittens...

Maar ik weet niet...
Gezien ik bij hen toch nooit een kat had mogen adopteren (zou altijd wel iets geweest zijn), waarom zou ik dan de harmonie in huis op spel zetten om telkens weer kittens bij hen op te vangen?

Ik ga er nu in eerste instantie voor zorgen dat mijn Ragnar een maatje krijgt, punt uit.
Dat is mijn prioriteit.
Gelukkig begrijpen ze dat ook weer wel.

Maar als er een kat bij komt (ik heb nu een kitten bij, los van de opvang) en blijkt dat het een gezellig duo is en ze ook niet graag drukte of veel wisselvalligheden in huis hebben, ga ik dat ook niet op spel zetten.

Hoe jammer dan ook.

Ik heb zo ergens het gevoel dat in deze het gelukkig zijn van Ragnar en de opvangpoes niet voorop staan en ze eerder schrik hebben een opvangadresje te verliezen.

Er zijn nu al zoveel verschillende redenen gepasseerd waarom ze niet zou mogen blijven of waarom ik nooit in aanmerking zou komen voor eender welke kat te adopteren en het verhaal verschilt telkens en dat geeft me helemaal geen prettig gevoel.

Stel maar dat er ooit weer een kat komt en dat klikt helemaal met Freya en Ragnar en een derde kan er nog wel bij (maar meer niet), dan zou het misschien weer hetzelfde verhaal zijn?
Dat kan ik niet nog eens aan eerlijk gezegd.

In ieder geval moeten ze de opvangdame ook niet terug brengen als blijkt dat het niet goed gaat, want zo stress bestendig is ze niet en het is zeker ook niet gegeven dat Ragnar en deze poes gelijk terug overeen komen als ze een poos is weg geweest.
Dan ga ik van mijn hart een steen maken en weigeren.
Hoe graag ik haar ook zie, gaat haar geen deugd doen, gaat Ragnar geen deugd doen en gaat mijzelf ook telkens weer pijnlijk zijn. Zeker als na een poos hard werken de poes hier weer helemaal thuis is en ik weer te horen krijg dat ze echt niet mag blijven...
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door castratenkoor »

Heel verstandig, dat was ook mijn gevoel erbij. Ik kan me niet voorstellen dat het opvangen van katten voor het asiel op deze manier jouw iets positiefs geeft. Dus ik zou inderdaad stoppen met katten opvangen voor ze, als je een maatje voor Ragnar hebt.

Gevoel dat het bij mij oproept is - gebruiksartikel. En daarmee bedoel ik jou dus.......

Kies voor jezelf, je rust en voor je eigen kat en haar rust.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Liesje22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 70
Lid geworden op: 24 sep 2015 12:01

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door Liesje22 »

Er wordt me nu gevraagd of ik heel zeker zou kunnen aangeven dat de poes echt niet ongelukkig is en het 's ochtends vroeg mauwen rond mijn hoofd een vorm van aandachttrekkerij is.

Maar ik ben daar niet 100% zeker van.

Hoe kan ik met zekerheid zeggen dat de poes hier goed zit?

Ik ga voor mezelf gewoon telkens checklists af (ga je beetje automatisch doen als je vaak met dieren in contact komt, ga je aan en afvinken of het oké is voor het dier in de situatie dat het dier zich bevindt, maar diep psychologisch is dat ook weer niet, gezien ik vaak bij noodsituaties terecht kom).

Dus, de poes ziet er goed uit, mooie blinkende vacht, stralende ogen.
Ze is stilaan wat over gewicht aan het krijgen, dus als de kleintjes weg zijn, gaat ze nog preciezer voer krijgen.
Ze komt heel vaak fletsen en knuffelen en komt vragen om geaaid te worden en je mag haar tussen door ook aaien als ze gewoon in zetel of mandje of voor raam ligt.
Ze speelt leuk samen met de andere katten, zelfs als ze in't begin eigenlijk heel erg bang is, duurt maximaal een week eer ze weer volledig uit haar schulp gekropen is.
Ze doet heel veel moeite om dicht bij mij (en andere bewoners) te zijn (bv naar toilet gaan doe je hier niet alleen).
Ze komt 's nachts gezellig bij op bed liggen.
Ze slaapt diep en lekker lang overdag, net zoals de andere poezen en ze staan allemaal ongeveer op hetzelfde uur (slapen, eten, spelen, repeat!!)
Stoelgang is goed, gaat regelmatig plassen, drinkt voldoende.
Geïntresseerde blik bij alles wat je doet en zij ook leuk vindt, je kan haar aandacht krijgen door haar naam te zeggen, door eten voor te schotelen, snoepjes en ook speeltjes als ze in de juiste bui is en als ze lui is en wil komen knuffelen, moet je maar ff 'kom hier' doen met je handen en komt ze op schoot.

Goh..

Ik kan zo direct niet bedenken waar ik algemeen nog op moet letten?

Ik zie haar subtiele tekenen wel.
Ik weet dat ik niet meer kittens of eender wat moet opvangen als ze blijft, want ze is telkens van slag en dat wil je nu niet een jaar lang elke dag (niet prettig voor diertje he).
Ik weet wanneer ik moet stoppen met aaien, ik zie wanneer ze 't zot in krijgt en door 't huis gaat lopen crossen.
Maar hoe zeg je zoiets met woorden als ze het niet zo gewoon laat zien?
Ze ziet er gewoon gewoon uit, ziet er gezond uit, is hier toch al meerdere weken (iets meer dan 2 maanden nu), denk maar, als er iets was dat haar écht frustreerde en op lange termijn ongelukkig zou maken, had ik dan nu al niet wat gemerkt?

Wat mis ik?

Ik wil niet zeggen: ik heb 100% gelijk om die en die redenen en dan na een paar maanden moeten zeggen: ojee, poes voelt zich niet goed...

Dit vind ik vreselijk moeilijk! Een leven van een dier wordt nu in mijn handen gelegd en ik moet beslissen of bij mij blijven haar goed zal doen of niet en als ik verkeerde keuze maak, heb ik het diertje haar leven naar de knoppen gedaan, omdat ik een mauw niet goed geïnterpreteerd heb, of een signaal niet gezien heb...
Moeilijk..

Ook qua harmonie hierbinnen. Ze komt met Ragnar overeen, maar Ragnar is dus eigenlijk al wat een solo-kat.
Gezien hoe deze poes reageert, vermoed ik soms hetzelfde (maar mijn inschattingen zijn al eens mis :P ) gezien ze hetzelfde gedraagt, gewoon in mildere vorm.
Ze gaan wel samen op de zetel liggen, samen gaan slapen, samen spelen, samen eten, maar niet elkaar liefkozen of likken ofzo, 't is niet dat ze heel dicht tegen elkaar aan liggen een hele dag lang.
Meestal is het wel zo, waar de één is, is de ander ook, beide voor 't raam, beide op de zetel, beide mee naar de gang, beide komen moeien in de keuken, ...

Ik zie wel het verschil tussen hen beide en bv de 2 kleine jongens in huis, die gaan op elkaar liggen en elkaar schoonmaken. Dat doen de dames niet met elkaar en ook niet naar de kittens toe.

Lijkt alsof beide dames zoiets hebben van: toffe huisgenootjes, veel plezier in huis, mogen komen knuffelen, maar tot daar en niet verder, dan krijg je een mep! Liefkozen mogen alleen de mensenhandjes doen.
Vind ik op zich geen probleem, je weet dat en houdt daar rekening mee...
Ik weet alleen niet of het voor de onderlinge energie een probleem kan gaan geven op de lange termijn?
Ik zie geen gedrag verandering naar de andere poezen in huis toe, ook niet als ze weer op haar gemak is, dus ligt het niet specifiek aan de energie tussen haar en mijn poes, ze doet zo tegen alle poezen.

Iemand dat kan helpen?


Wat is wijsheid? Voor de zekerheid opgeven voor adoptie, zo kan ik de poes niet tekort doen?
Op gevoel afgaan en zeggen: ze zit hier goed, werkt best tussen haar en Ragnar en op zich is het hier prettig vertoeven binnen, we nemen het risico...

Ik weet het gewoon niet meer.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Zekerheid buiten of binnenkat???

Bericht door castratenkoor »

Ik zou naar het asiel toe heel duidelijk zijn en aangeven dat jij deze poes een goed thuis kunt en wilt bieden. Maar dat je mede daarom dan ophoudt met kittens en katten opvangen. Zolang jij blijft draai-konten en twijfelen zullen zij ervan uitgaan dat je er niet volledig voor kunt gaan.

Jij leest de poes goed en respecteert haar eigenaardigheden = bijzonderheden zou ik het liever noemen.

Wat is perfect? Ik denk dat je moet gaan voor goed genoeg. En ik denk dat als de rust weerkeert in je woning, zonder steeds kittens, dat je twee blije tevreden poezen hebt.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Plaats reactie