Nierdieet en eiwit

Dagelijkse hoeveelheid, merken kattenvoer, versvoedingen, dieetvoer, etc.
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door ErikPhilippus »

EmmaH90 schreef:Ik maak me wel een beetje zorgen over of ze het wel op gaan eten, hoe heb je dit getest?
Gewoon gegokt... Nou, niet helemaal: ik weet dat konijn bij veel katten in de smaak valt. En konijneneiwit staat volgens de info die ik nu heb, qua biologische waarde (overeenkomst in aminozuren) het dichtst bij dat van de kat.

Bovendien hebben we hier een vreetmonster in huis in de vorm van Egyptische Mau Oscar: die eet geheid konijnenvlees (want hij lust ook krentenbollen, franse kaas, boter, friet, .... :eshifty: ). Dus ik blijf er echt niet mee zitten :grin: En bovendien: ik heb nu zo'n 180 g schoongemaakt konijnenvlees in de vriezer, van een konijnenbout van nog geen 6 euris bij de AH. Ook geen bult....

Ik ben me hier in gaan verdiepen, omdat ik het vermoeden heb dat er (uit kostenoverweging?) meer wordt gelet op eiwit-restrictie, dan op het toevoegen van echt hoogwaardig eiwit. Want ja, als je echt puur konijn of haas gaat toevoegen aan een blikje dieetvoer, dan wordt het wel een paar dubbeltjes duurder....

Natuurlijk kan je het dieet helemaal zelf samenstellen (KVV) - want ik vind dat er in BARF kringen wel erg gemakkelijk over een nier-dieet wordt gedacht. Ik ken ook geen enkele goed onderbouwde studie waaruit zou blijken dat BARF (of rauw vlees) een uitstekende keuze zou zijn voor nierpatienten. Ik zou ook erg beducht zijn voor het inherent hoge fosfaat gehalte. Anderzijds: ik heb de wijsheid niet in pacht ;-).

Ik ben er net mee begonnen (morgen krijgen ze hun 3e portie à 15 g pp), dus over het effect kan ik nog niks zeggen. Wel dat ze op hun oude dag nog een lekker hapje hebben - en dat is ook veel waard :grin:.

Groetjes,
Erik
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7640
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door Rik »

Is direct konijnfilet bij de slager dan niet goedkoper?
http://www.markthal-poeliers.nl/wb/page ... ducten.php

(Of is de rugfilet wat anders dan de bout)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door ErikPhilippus »

Ja, ik wilde eigenlijk filet, maar er was alleen konijnenbout bij AH - en dan koop je voornamelijk bot...
Dus noodgedwongen heb ik bot gevangen. Maar bedankt voor de tip - ga eens langs bij de biologische slager hier verderop (niet aan gedacht)

Ciao,
Erik
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6806
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door Dinky »

Het is nu wildseizoen dus is er op veel plaatsen konijn te krijgen, zelfs bij de lidl ;-)
Ook via floris24 op Barfplaats is mooi (wild) konijn te krijgen (maar dan kan je beste met iemand uit de buurt delen want daar gaat het per 5 kilo http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 4&t=133746 )
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
EmmaH90
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 10 nov 2016 19:58

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door EmmaH90 »

Oeh ik kan natuurlijk gewoon een klein stukje halen bij de slager. Slim!
Haha ik heb hier een kaas eter. Kaas, chips met kaas smaak, pindakaas, smeerkaas, ik moet dan echt niet van mn bord weglopen. Ook vind ie het leuk om bananen te eten , dus dan knauwt ie de schil door en eet ie van alle bananen een klein beetje. Dus ik heb uiteraard alles nu in kasten liggen haha.

Hm je hebt me in ieder geval overtuigd dat vers voeren echt wel nuttig is. Maar zit nu zelf nog een beetje te twijfelen hoe ik dat dan wil gaan doen. Geef jij het extra of heb je op 1 of andere manier uitgerekend hoe of wat? Want ik heb geen katten die eh extra voer nodig hebben, volgens de dierenarts was Prim een volslanke dame (ik was lichtelijk beledigt hahaha). Komt trouwens omdat ze wss ongemerkt minder is gaan bewegen door Dr gekke pootjes.
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door ErikPhilippus »

Haha, dat heb ik nog nooit gehoord - door de schil heen banaan eten, hoe kom je erop.
Dat doet zelfs onze ondeugende Oscar niet, laat hij het maar niet horen :grin:

Ik geef het de oude, magere Bengalen extra, vlak voor het gewone voer (voor Dalí dus dieetvoer, soms eet Gaudí dat ook). De rest krijgt niet, die zijn dik genoeg :lol:

Dieetvoer heeft verlaagd eiwit, ongeveer 3 gram per dagelijkse portie. Ik wil de eiwit-intake eigenlijk verdubbelen, dan gaat het richting wat een gezonde kat eigenlijk moet krijgen. Ik combineer dus nierdieetvoer met wat puur vlees, en dan doe ik er nog een schepje Ipakitine overheen om het fosfor te binden.

Maar daar heb jij niets mee van doen, want je geeft geen low-protein dieetvoer - dus is het qua eiwit dus eigenlijk niet nodig om extra te geven (als je normaal high-quality natvoer geeft)

Groetjes,
Erik
Gebruikersavatar
EmmaH90
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 10 nov 2016 19:58

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door EmmaH90 »

Haha! Ja Jon Snow wil ik soms wel achter het behang plakken. Ik kan me ook niet voorstellen dat die schil doorknabbelen zo smakelijk is. En dan een klein puntje overal vanaf eten. Ik snap het niet haha.

Nee precies! Ik moet het zo berekenen dat het als het ware iets vervangt die dag, niet extra. Het lijkt me wel leuk om een beetje te experimenten met natvoer en bv om de dag vers. En dan meer als leuke eetervaring en gezonde boost. Moet wel kijken of dit qua allergie en eventuele reacties niks kan doen.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door castratenkoor »

Bananenschillen zijn hartstikke link voor katten, zit veel gif op. Dus die zou ik inderdaad maar achter slot en grendel houden. Banendozen zijn ook link, vooral voor puppy's - die kluiven eraan en krijgen dan tumoren.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
EmmaH90
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 10 nov 2016 19:58

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door EmmaH90 »

He gadsie dat meen je niet, ben ik blij dat ik ze weggelegd heb.

Heb je eigenlijk ooit nog iets van die specialist gehoord uit het 1e bericht?
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door ErikPhilippus »

EmmaH90 schreef:Heb je eigenlijk ooit nog iets van die specialist gehoord uit het 1e bericht?
Nee, ik geloof ook niet dat hij nog zo actief is op z'n site. Mijn DA heeft de hele correspondentie wel geforward naar een voedingsspecialist, ik verwacht daarvan nog wel een response. Anderzijds vertrouw ik op op mijn eigen inzicht, en ga rustig door met de oudjes om de dag 15 g konijnenvlees geven.

Groetjes,
Erik
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 1945
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door ErikPhilippus »

Op mijn verzoek heeft mijn DA geïnformeerd bij de voedingsdeskundige van Specific, hoe ze aankijken tegen mijn suggestie om Dalí 15 g mager vlees bij te voeren. Er is een uitgebreide reactie gekomen, en uiteraard komt Specific dieetvoer als beste uit de bus :grin:. Toch zitten er wel interessante gezichtspunten in - dus hierbij de volledige reactie van Specific:

------------

Er zijn in de literatuur best wel verschillende meningen over de eiwitbehoefte van oudere honden en katten, dus er is niet een heel eenduidige mening over.

Het is inderdaad waar dat oudere katten een minder efficiënte vertering van vet en eiwit hebben, maar het verschil met jongere katten is relatief klein en betreft maar enkele procenten op een verteerbaarheid van rond de 85% voor eiwit. Daarom zal dit beslist niet veel effect hebben op de behoefte.

De behoefte aan eiwit in katten is onderzocht door te meten wat de katten voortdurend verliezen aan endogeen eiwt (eigen lichaamseiwit) door afbraak van cellen, haar en huidschilver-verlies en verlies van darmcellen en spijsverteringsenzymen. Door gedurende een korte periode een eiwitvrij-voer te geven kan er precies vastgesteld worden hoeveel endogeen eiwit ze verliezen en daarmee ook uitrekenen hoeveel eiwit er in het voer aanwezig moet zijn om dit aan te vullen (daarbij ook corrigerend voor de efficiëntie van vertering, de hoeveelheid aminozuren die door het voedingseiwit geleverd worden in vergelijking met de hoeveelheid aminozuren die een kat nodig heeft om ‘katteneiwit’ aan te maken, en een veiligheidsfactor om ook rekening te houden met individuele katten die evt iets meer verliezen of minder efficiënt verteren).

Op basis van deze studies en berekeningen kun je concluderen dat het verlaagde eiwitgehalte in nierdieten nog steeds hoog genoeg is voor katten om te voorzien in hun eiwitbehoefte. Daarnaast kun je dit ook meten door de balans tussen eiwitopname via het voer en de uitscheiding van eiwit via de urine en ontlasting te meten in katten die op een nierdieet staan. We hebben dit ook gedaan met katten op SPECIFIC FKD en daaruit blijkt inderdaad dat katten nog goed in eiwit/stikstofbalans blijven op deze voeding.

Hoewel er discussie is over de eiwitbehoefte van oudere katten en de afname in spierweefsel bij oudere katten, honden maar ook mensen en dit misschien ook gewoon gerelateerd is aan het ouder worden, is het belang van een nierdieet voor de overleving en conditie van de nierpatiënt zowel bij katten als honden heel duidelijk aangetoond. Er is een veel langere levensverwachting voor katten met nierziekte die overgeschakeld worden op een nierdieet ipv een gewone voeding.

De specifieke kenmerken van deze nierdieten zijn een verlaagd fosfor en eiwitgehalte. Deze 2 factoren zijn ook slecht van elkaar te scheiden omdat eiwitbronnen ook aanzienlijk wat fosfor bevatten (dus voor het bereiken van een lage fosforopname is het ook noodzakelijk om het eiwitgehalte te verlagen). Daarnaast is er nog het afzonderlijke effect van eiwit, dat de afbraakstoffen ammonium oplevert, dat omgezet wordt in ureum, Bij een verminderde nierfunctie wordt de ureum minder goed uitgescheiden waardoor het dier hogere ureumgehalte in het bloed krijgt en zich daardoor niet lekker voelt en slechter eet. Het is daarom ook goed om bij stijgende ureagehalten in het bloed het eiwitgehalte in de voeding te verlagen.

Hoewel een verlaagd fosfor en eiwitgehalte de belangrijkste kenmerken zij voor een nierdieet, zijn er nog ander factoren die de overleving kunnen beïnvloeden. In de studie van Esther Plantinga, waarbij gekeken werd naar overleving van katten met nierziekte die een gewone voeding kregen of een nierdieet (verschillende merken waren in studie gegeten), werd weer duidelijk aangetoond dat katten die overgeschakeld werden naar een nierdieet (ongeacht merk) duidelijk langer leefden dan katten die op een gewone voeding bleven. Interessant voor ons was te zien dat katten die op SPECIFIC FKW stonden nog veel langer leefden, wat verklaard kan worden door het hoge gehalte aan visolie (daarna hebben we ook het gehalte aan visolie in FKD verhoogd).

Het is dus duidelijk aangetoond dat voor katten met nierziekte het overschakelen naar een nierdieet de levensverwachting aanzienlijk kan verhogen. Voor individuale katten kun je verder op basis van hun conditie (lichaamsconditie, bloedparameters) nog een specifieker advies geven. Als deze kat gewicht verliest zou er nagagaan kunnen worden of de kat voldoende energie binnen krijgt. Bij verminderde spiermassa zou je eventueel wat meer eiwit kunnen geven, mits het ureumgehalte in het bloed niet te hoog is.

Ik heb het voorstel van de eigenaar van Dalí om 15 g vlees per dag bij te voeren doorgerekend op basis van de aanname dat de kat per dag 50 g FKD eet (voedingsadvies voor een 4 kg kat). Dit levert 953 kJ, 12.3 g eiwit /MJ (11.5 g eiwit/dag) en 0.22 g P/MJ

Door 15 g magere, gekookte vis per dag bij te geven wordt de energieopname verhoogt tot 1002 kJ en het eiwitgehalte van de totale dagelijkse voeding 14.6 g/MJ(totaal ca. 14.6 g eiwit/dag). Het fosforgehalte (wat de belangrijkste kenmerk van nierdieet is) is dan 0.23 g/MJ, dus dit is nog steeds goed verlaagd.
Het kan voor deze kat dus helemaal geen kwaad om per dag 15 g magere vis (of een magere vleessoort) toe te voegen. Mogelijk verhoogt het voor de kat de smakelijkheid (ik zou de vis dan wel goed mengen met het voer zodat de kat niet alleen de vis eet) en gaat de kat daardoor ook meer eten. Het is wel van belang om een magere vissoort (kabeljauw, wijting, koolvis) te kiezen en geen vette vis, omdat vette vis (of vet vlees) door het vet extra energie levert, waardoor het eiwitgehalte op energiebasis minder efficient verhoogd wordt.

Ik heb ook naar verschillende eiwitbronnen gekeken en er is niet veel verschil tussen mager vlees van verschillende diersoorten in het fosforgehalte tov het eiwitgehalte..
Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 787
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door loek »

Hallo,

Ik zie dat hier flink gestudeerd is op niervoeding! Dus hoop dat jullie me goed advies kunnen geven.
Ik heb hele stukken wel al gelezen uit het forum. Maar kan er voor mezelf geen goede conclusie uitfilteren ;-)
Ik heb 2 katten. 1 van de twee half jaartje geleden ong. geopereerd, n.a.v. langere periode overgeven.
Bloedwaarden normaal. ( behalve eosefielen.. als ik dat goed schrijf)
Hij blijkt o.a. Cyste in de nieren te hebben, en had blaasontsteking. ( daarnaast stuk sisal touw vast in zijn darm, stuk darm eruit)
Het gaat heel goed nu. Hij zit op 'cd' voer van Hills. Omdat apart voeren geen doen is ( als het niet strikt noodzakelijk is), eet mijn andere kat dit ook.
Eerste vraag, is dat naar jullie mening inderdaad onschadelijk.
Tweede vraag, op de zak staat dat het maar max een half jaar mag worden gebruikt. Ik wil ook nog aan ee da vragen hoe dit zit hoor. Maar zijn jullie hier ook mee bekend?
Enig idee of ik nu wel of niet door moet/ mag gaan met dit voer?
Feitelijk is er ook geen nierfalen... volgens mij... of is cyste in de nieren automatisch gelijk aan nierfalen ?
Wat vinden jullie van dit voer? Wat zouden jullie doen in mijn situatie?
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9309
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door castratenkoor »

Maar je hebt het over CD voer, dat is voor blaasgruis, dat heeft niks met nierdieet te maken. Blaasgruis voorkomend mag de andere kat veilig mee-eten. Blaasgruis oplossend niet.
6-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolle**
Teun '09 Rik+Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 787
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door loek »

Goed punt....! ik moet toch nog eens goed navragen : 'hoe of wat'..
(Ik ben zelf tegelijkertijd ziek geweest. Mede daarom alles maar gewoon aangenomen. Maar blaasgruis is niet eens genoemd... !)
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten
Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 787
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Nierdieet en eiwit

Bericht door loek »

Heb net meteen effe gebeld. Hij had dus inderdaad wel ook blaasgruis! Daarnaast inderdaad cystenieren maar daar hoeft dan niets aan gedaan te worden (?!). Op de zak staat dat je dit maar een half jaar mag geven. Maar assistente zegt dat hij het levenslang mag. Hij gaat nog navraag doen over waarom dat dan op de zak staat...
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten
Plaats reactie