Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Kammen, kattennagels knippen, vlooienmiddel, wormenkuur toedienen bij een kat, etc.
Nicoheerlen
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 27 dec 2017 20:06

Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Nicoheerlen »

Onze kat Abby is nu 2 jaar oud en ook van kleins af aan bij ons samen met haar even oude zus Kizzy.

Deze 2 komen uit een nest van 3 (op straat geboren aangezien de moederpoes kort voor de bevalling was weggelopen). De baasjes vonden de 3 op straat. Het gezin waar ze vandaan komen was erg druk, dus 2 kittens moesten weg en hebben wij dus overgenomen.

Op dag 1 hebben de 2 onder de bank gezeten en na een tijdje hebben we ze er maar eens onderuit gehaald. Daarna is alles goed gegaan, ze zijn alle 2 alleen geen fan van nieuwe mensen, dus steeds als de deurbel gaat of een autodeur wordt dichtgegooid rennen ze naar boven.

Beide poezen zijn geholpen. Maar eigenlijk sinds het begin heeft Abby constant blaasontsteking.... wij hebben samen met de dierenarts al alles geprobeerd.... maar niks lijkt te helpen. Aangezien de dierenarts het ook niet meer weet... zitten wij met een poes die dus constant pijn heeft met plassen, verder is ze erg levendig. Na een tijdje kregen wij het advies om eens naar een andere dierenarts te gaan, deze had het probleem al vaker in zijn praktijk. Van hem kregen wij pillen... deze pillen moet ze blijven nemen voor de rest van d'r leven... echter wordt het de laatste tijd steeds lastiger om de pillen binnen te krijgen. We maken ze al fijn en doen ze in kattenmelk of pate... maar ze weet precies waar de pil zit want dat stukje eet of drinkt ze niet. Dus de pillen zijn ook geen succes...

De dierenarts stelde ons eigenlijk voor om het volgende te doen:
1) 1 van de poezen de deur uit doen (maja wie wil een poes met blaasontsteking? )
2) 1 poes op de begane grond en de andere poes op de 1ste verdieping laten leven (niet haalbaar).

Omdat wij het ook niet meer weten en we gek worden van het buiten de kattenbak urineren... is dit forum mijn laatste poging om iets aan dit probleem te doen...

Iemand enig ervaring met bovenstaande?

Help ons, vraag het niet alleen voor mij en mijn vrouw maar vooral voor onze Abby... het is voor ons lastig om te zien dat ze constant moet lijden, maar tevens ook zo levendig is...

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Rik »

Nicoheerlen schreef:De dierenarts stelde ons eigenlijk voor om het volgende te doen:
1) 1 van de poezen de deur uit doen (maja wie wil een poes met blaasontsteking? )
2) 1 poes op de begane grond en de andere poes op de 1ste verdieping laten leven (niet haalbaar).
Voordat we hier gaan gissen e.d.... Mis ik hier een stukje informatie?? Waarom zou een DA in hemelsnaam adviseren 1 kat weg te doen of ze te scheiden? Gaat het ook niet goed tussen die twee (waarover je totaal niets schrijft).

Je kunt ook nog eurologist e.d. proberen. Maar een oorzaak weten zou wel handig zijn. Denkt de DA aan stress? En als oorzaak onderling tussen de katten? En waarom niet gewoon een andere angst (zoals omgeving of b.v. een andere plassende kat aan de andere kant van de voordeur o.i.d.)?

Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9304
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door castratenkoor »

Lastig probleem. Blaasontstekingen kunnen vele oorzaken hebben. Sommige katten hebben gewoon een fout aangelegde blaas zodat er altijd urine in achter blijft.

Wat voor voer gebruik je? Wel eens wat anders geprobeerd? Graanvrij of zelfs RC Urinary S/O. Ze kan lichte vorm van blaasgruis hebben, dat hoef je niet eens in de urine aan te treffen maar dat blijft wel lang in de blaas staan. Dan zou een goed merk brok uitsluitsel kunnen bieden. Applaws, Orijen, Granatapet, Purizon b.v. Of je zou Barf kunnen proberen. Geef je blikvoer? Veel vocht is belangrijk, tweemaal daags natvoer liefst nog wat extra water erbij kan zorgen voor betere vochtbalans.

Hoeveel kattenbakken heb je staan? Allemaal met deksel? Probeer eens wat anders, b.v. een speciebak. Katten zitten vaak graag ruim en open op een bak, zeker katten met dit soort aanhoudende problemen. Maar zorg in ieder geval voor 3-4 kattenbakken, zodat ze keuze heeft en altijd rustig kan plassen zonder door haar zus eruit gemept te worden. Katten kunnen heel subtiel elkaar dwars zitten - zonder dat er echt geknokt wordt. let eens een poos op hun gedrag, let vooral op dwang-staren.

Kunnen de poezen goed met elkaar overweg? Als dat niet het geval is dat begrijp ik de adviezen van de dierenarts. Wat je zou kunnen overwegen is ze b.v. 's nachts scheiden, zodat de probleem-poes bij kan tanken. Als je geen aparte kamer voor haar hebt, dan b.v. bij jullie in de slaapkamer.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2930
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door ErikPhilippus »

Net als Rik zit ik met vraagtekens. Als ik een beetje tussen de regels doorlees, kan ik maar aan één oorzaak denken: stress. Als ik zo de voorgeschiedenis lees (op straat gevonden, als kitten bij een te druk gezin), zou met dat ook niet verbazen. Bovendien: stress bij een kat wordt in veel gevallen niet op een (voor ons) goed zichtbare manier geuit, dus ga er niet te snel vanuit dat Abby geen stress heeft...

Ik moet ook gissen naar welke soort pillen zijn voorgeschreven, maar zo te lezen niet tegen stress of angst. Mijn gevoel is dat het allemaal water naar de zee dragen is, als er niets aan de onderliggende oorzaak wordt gedaan. Naast het wegnemen van alle mogelijke/bekende bronnen van stress (Dinie geeft al een paar prima suggesties), zou je ter overbrugging en patroon-onderbreking ook kunnen denken aan het geven van Zylkène (door het eten), of misschien Feliway, bachbloesem door het drinken, paar valeriaandruppeltjes door het kattengrit, e.d. voordat je overgaat tot zwaardere middelen.

Groetjes,
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Nicoheerlen
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 27 dec 2017 20:06

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Nicoheerlen »

De verhouding tussen de 2 poezen is prima. Liggen vaak vij elkaar en soms doen ze stoeien of hebben ze ruzie. Maar al met al trekken ze graag met mekaar op.

Qua voer hebben we ook al het nodige geprobeerd, echter zonder het gewenste resultaat. En daar Kizzy altijd honger heeft, kunnen wij overdag geen brokken laten staan. Dan wordt zij nog dikker (ze is namelijk al te dik hehe)

Daarnaast hebben ze beide ander voer, Kizzy voor het gewicht en Abby voor de blaas (al werkt het niet bepaald)

Blikvoer wordt door de DA niet geadviseerd omdat dit slecht zou zijn voor het gebid. We hebben op verschillende plekken drinkbakjes staan en 3 kattenbakken (waarvan er 2 worden gebruikt).

Qua pillen heeft Abby het volgende gehad:
Novacam, anti depressiva (mee gestopt omdat het een martelgang voor Abby was) en nu een pil voor blaasontsteking (via eem andere DA) die laatste geven we wel, echter komt die dus echt met veel moeite via de kattenmelk of pate binnen.

Wat de stress betreft... we hebben geen idee hoe we.dat eventueel zouden kunnen verminderen. Ze mogen tenslotte door heel het huis en veel bezoek krijgen we niet... het enige waar ze steeds voor wegrennen zijn de autodeuren als men voor de woning parkeert... echter kunnen we daar niks aan veranderen.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Rik »

Nicoheerlen schreef:Blikvoer wordt door de DA niet geadviseerd omdat dit slecht zou zijn voor het gebid.
Wat een vreselijke onzin. Brokjes zijn net zo slecht, of eigenlijk veel slechter dan natvoer. Dat geeft mij niet echt vertrouwen in die dierenarts. Er wordt dus ook van alles gegeven aan medicijnen zonder een goede reden en ondergrond. Ook het scheiden van de katten is dus gewoon totale onzin (het zou het probleem zelfs groter kunnen maken).

Welk merk pilletje moest je nu op het laatst geven?

Er zijn in ieder geval nog vele andere concrete dingen die je kunt doen (zie ook bericht van Erik). Met natvoer zou ze in ieder geval veel vocht binnen kunnen krijgen wat ook weer goed is voor de blaasontsteking (vandaar dat ik dat advies van de DA onbegrijpelijk vindt).

https://www.dierendokters.com/katten/zi ... blaasgruis

Ik neem aan dat Abby niet te dik is (want dat kan ook een reden zijn)?

Er is niets aan blaasgruis o.i.d. gekomen uit de urineonderzoeken? Of afwijkende zuurtegraad? Heb je de uitslagen ook zelf allemaal meegekregen?
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Nicoheerlen
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 27 dec 2017 20:06

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Nicoheerlen »

Abby is klein van stuk in verhouding met Kizzy. Dus netjes op gewicht (4 kilo geloof ik ).

Kizzy is net boven de 5 kilo.. dus eigenlijk te zwaar dus die krijgt het voer specifiek afgewogen. Daarom kunnen we geen brokke laten staan.

Abby daarintegen eet gewoon een handjevol brokjes en is klaar.

Wat betreft de laatste merk pil, geen idee van eigenlijk... maar omdat de DA (niet onze eigen DA) meerdere katten met hetzelfde probleem hiermee behandelt en goed gaat.. hebben wij deze ook. Echter wordt het steeds lastiger deze toe te dienen. Aangezien ze merkt dat er ieta in haar eten of drinken zit.

Ow en qua uitslagen weten we alleen dat er geen blaasgruis zou zijn... echter een onderzoek met urine uit de blaas halen was mislukt... door al het gefriemel had Abby het al laten lopen op de behandel tafel.

Later hadden we nog een nieuwe afspraak staan voor verdere onderzoeken echter had de DA deze afgebeld en gezegd dat we het beter niet konden doen voor het beestje (beetje raar al zeg ik het zelf).

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Rik »

Dus je hebt pilletjes zonder verpakking meegekregen. En zonder bijsluiter. Jakkes. Er staat ook niets op de rekening? Of die heb je zeker ook niet meegekregen?

Mijn advies is altijd de rekening en volledige uitslagen op papier mee te nemen. Daar betaal je ook voor en je kunt dan achteraf (ook nog na jaren) bekijken wat er heeft gespeeld en wat er is gegeven en wat de waarden waren.

Het is in ieder geval nu lastig te zeggen want ondanks dat er geen gruis is aangetroffen kan het toch nog gruis zijn (zoals Dinie al aangaf). En daar heb je twee verschillende gruizen in. Uitslagen heb je niet dus zuurgraad weet je ook niet. Je weet alleen het woord "blaasontsteking" maar dat kan dus veel verschillende oorzaken hebben en met nader onderzoek kun je er een aantal uitsluiten (zie mijn link). Anders blijft het "behandelen in het duister".
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9304
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door castratenkoor »

Light - voer - variant geven aan een kat met blaasproblemen is vragen om problemen. Dat is een heel slechte combi. Daar zit van alles in om ze een vol gevoel te geven, maar met extra belasting voor de blaas - nieren - darmen. Zo kom je in de welbekende vicieuze cirkel.

En ik zou echt 2 x daags natvoer geven met extra water erdoor. Veel vocht is heel belangrijk - vooral voor katten met zo'n probleem.

Drie kattenbakken is genoeg, als alles goed gaat. Maar dat gaat het hier dus niet. Dus zou ik toch ook proberen of ze beter op de bak gaat, ipv wild te plassen, met een hoge grote open bak, als een speciebak.
Dinie+7-koppig koor+gerbil Sam
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouwe**Mik*
Teun 11 Rik+Bolle+Maks 10 Luuk 6 Teske 6 Clarie 4

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5819
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Rik »

Ik geloof niet dat Abby de light variant krijgt (die is voor Kizzy en de brokjes blijven niet staan). Maar sowieso lijkt mij natvoer inderdaad wel (veel) beter.

Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2930
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door ErikPhilippus »

Inderdaad Rik: totale onzin. Juist voor een kat met chronische blaasontsteking is het binnenkrijgen van zoveel mogelijk vocht van groot belang. Tenzij Abby natvoer absoluut weigert, is het geven van (aangelengd) natvoer derhalve een must. (In die context is een drinkwater fontijn ook geen overbodige luxe). Samen met het niet goed onderbouwde advies om de katten te scheiden (en ook weer novacam, grrr) geeft dit inderdaad niet veel vertrouwen in deze DA.

Ik neem aan dat de urine is onderzocht, ook op aanwezigheid van een bacteriële infectie. Zou je de resultaten hiervan kunnen posten (soortelijk gewicht, pH, aanwezigheid blaasgruis, eiwit-gehalte, resultaten van op kweek zetten, etc.)? Is er ook gedacht aan een echo om eventuele afwijkingen aan de blaas uit te sluiten? En is er gesproken over blaasontspanner (spasmoglucinol)?

En wat betreft de (eventuele) stress: wat daarover wordt gezegd, bevestigt mijn opmerking dat stress bij katten vaak niet of op subtiele wijze wordt getoond, dus met 'vertalen' naar wat wij als mensen al dan niet als stress ervaren, sla je snel de plank mis. Aangezien blaasgruis zonder aantoonbare medische oorzaak in de meeste gevallen door stress wordt veroorzaakt, zou ik toch kijken hoe Abby reageert op b.v. Zylkène (een natuurlijk, niet schadelijk of verslavend anti-stress middel) - dan heb je een indicatie.

Groetjes,
Erik
Laatst gewijzigd door ErikPhilippus op 28 dec 2017 10:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2930
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door ErikPhilippus »

Nicoheerlen schreef:
28 dec 2017 10:12
Ow en qua uitslagen weten we alleen dat er geen blaasgruis zou zijn... echter een onderzoek met urine uit de blaas halen was mislukt... door al het gefriemel had Abby het al laten lopen op de behandel tafel. Later hadden we nog een nieuwe afspraak staan voor verdere onderzoeken echter had de DA deze afgebeld en gezegd dat we het beter niet konden doen voor het beestje (beetje raar al zeg ik het zelf).
'Beetje raar'? Dat is een groot understatement (al zeg ik het zelf).
Je kan zelf ook urine opvangen met de inmiddels befaamde juslepel-methode. Is wel niet steriel, maar als je het zo schoon mogelijk doet, en direct wegbrengt, kan het nog wel op kweek worden gezet. En alle overige tests kunnen daar prima op worden uitgevoerd.

Maar het zou mijn dierenarts niet zijn....
Groetjes,
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Nicoheerlen
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 27 dec 2017 20:06

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Nicoheerlen »

Beste allemaal,

Sorry dat ik geen reacties meer heb geplaatst. Inmiddels is Abby (na de zoveelste onsteking) gisteren naar een gespecialiseerde katten kliniek gegaan. Ze namen daar alle tijd en stelde het beestje op d'r gemak. Nadat er foto's waren gemaakt dacht men dat er steentjes in de blaas zaten (witte puntjes / waas op de foto's zichtbaat, gisteravond is Abby daarom ook meteen onder het mes gegaan. Helaas, toen men bezig was zaten er geen steentjes in de blaas. Wel vielen meerdere dingen op:
- de blaas had een abnormale vorm
- de wand van de blaas was erg geirriteerd/ontstoken en opvallend dik
- ook zat er veel vet rond de diverse organen (op zich opvallend, want de kat oogt alles behalve dik).

Vandaag gaan we haar ophalen en horen we meer over wat de beste aanpak is voor de toekomst.

Gebruikersavatar
Lieselotje
Panter
Panter
Berichten: 577
Lid geworden op: 14 jan 2017 08:48

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Lieselotje »

Ben benieuwd wat ze zeggen, in ieder geval kan ie mee naar huis

Nicoheerlen
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 27 dec 2017 20:06

Re: Onze kat Abby constant "blaasontsteking"

Bericht door Nicoheerlen »

Overigens wat ik vergeten was, er is ook wefsel weggestuurd om dat te onderzoeken. Krijgen we volgende week de uitslag van.

Vandaag terug naar de DA voor een spuitje, aangezien we de medicatie (antibiotica kuur) niet bij haar erin krijgen. Mevrouw besluit weinig te eten en dus krijgen we de medicatie (gemengd onder de pate) onvoldoende binnen, de kattenmelk liet ze al eerder staan dus ook dat was geen succes helaas.

Gelukkig krijgen we de novacam wel gewoon erin (makkelijk met dat spuitje in de bek), als de de overige medicijnen nu ook zo konden krijgen waren we geholpen.

Dus nu maar wachten tot volgende week... Hopelijk komt er iets uit waar ze aan behandeld kan worden...

Plaats reactie