Ik Weet niet goed hoe dit forum werkt nog dus echt quoten lukt niet..
Bedankt voor je uitgebreide reactie cerna!

Hoop dat je mijn antwoord een beetje begrijpt, maar ziet er waarschijnlijk uit als een aan elkaar geplakt zooitje
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Veel huisbazen zijn niet gelukkig met huisdieren wanneer je op kamers gaat dus ik zou eerst maar eens afwachten of je überhaupt wel een huisdier mag hebben voordat je er nog één aanschaft.
--------------------------------------------------------
Ik ben bereid om een langere tijd te wachten op een kamer, dus dat vind ik geen probleem
En dan nu je eisenpakket (want je hebt toch écht wel een aantal eisen:
-
Citaat:
Een sociale kat die goed met andere dieren samen gaat
- Een kat die speels is en ongeveer net zoveel behoefte aan spelen heeft als mijn hondje
- Een kat die ook binnengehouden kan worden, of mee kan gaan tijdens het uitlaten (aan de lijn)
- Het ras mag niet te schuw zijn
* Of een kat sociaal is, is niet rasafhankelijk. Binnen ieder ras heb je sociale en a-sociale katten. Wanneer je daar op wilt selecteren kun je het beste in een asiel gaan kijken bij een volwassen kat want zelfs een sociaal kitten kan later veranderen in een a-sociale poes.
* Een hond en een kat kunnen prima samen spelen, maar ze snappen elkaar niet (wanneer een hond kwispelt is 'ie blij, bij een kat moet je oppassen want dat is de eerste waarschuwing; wanneer een hond op de rug gaat liggen geeft hij zich over, een kat denkt "kom maar op, ik lust je rauw", enz..). Ieder kitten is speels, maar zoals hierboven gezegd kun je beter een volwassen kat nemen.
* Ook hier geldt weer: totaal ras-onafhankelijk. Iedere kat die vanaf het begin binnen is gehouden en voldoende leef- en speelruimte heeft, is geschikt al heb je voor een Maine Coon of Noorse Boskat wel heel veel ruimte nodig.
* Er bestaan geen schuwe rassen voor zover ik weet; er bestaan wel schuwe katten en dat zijn katten die óf omdat ze de eerste 6 weken niet in contact zijn geweest met mensen, óf niet voldoende zijn gesocialiseerd bij de fokker. Maar het kan ook per kat verschillen. Ik heb twee Brittenzusjes uit hetzelfde nest, beide hetzelfde opgevoed, maar de één is mensenschuw naar vreemden en de ander vindt alles prima.
Ik wil in ieder geval gaan met een kitten, omdat ik uit ervaring weet dat voor kittens alles nog een avontuur en alles nog moeten leren en onderzoeken. Zo zal de kat de signialen van de hond leren en mijn die van de kat, omdat hij daarmee opgegroeid is. Mijn hond is altijd vriendelijk en gaat goed met alles en iedereen, maar oudere katten hebben wat meer moeite met mijn hond en vinden haar vaak te druk. Wij hebben meerdere herplaatsers gehad en 2 daarvan moesten na een paar maanden over op speciaal voer wat redelijk prijzig was door iets wat ze waarschijnlijk erfelijk hadden meegekregen en één kreeg medicijnen omdat ze een oogafwijking had en dat zorgt toch wel voor hoge standaard kosten. Daarom zou ik op dit moment niet voor een asielkat gaan, want je weet natuurlijk nooit of een dier iets gaat mankeren, maar het risico is toch wel een stukje hoger. Bij een sociale kat bedoel ik vooral dat sommige rassen helemaal niet van drukte of andere dieren houden en dat is tocht wel belangrijk voor de raskeuze/ Met schuw bedoel ik dat sommige rassen wat terughoudender zijn en andere wat meer aanwezig.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Citaat:
- Langharig of kortharig maakt niet uit.
- De grootte maakt niet uit
- Veel gemiauw vind ik helemaal niet erg
- Ik stofzuig iedere dag, dus een kat die veel verhaard vind ik geen ramp
De grootte maakt wel degelijk wat uit tenzij je nu al weet waar je komt te wonen. Hetzelfde geldt voor veel gemiauw: jij vindt dat misschien niet erg, maar je toekomstige buren zullen het niet op prijs stellen dus zul je iets moeten vinden wat aan alle moderne eisen van isolatie voldoet (en dat op je achttiende )
Ik heb zelf een keesje en die kan heel goed blaffen. Extra miauw gaat geen ramp zijn. Ik wil het liefst buiten de stad op kamers, waar dat ook gaat zijn:)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citaat:
De volgende rassen spreken mij een beetje aan en zou ik graag wat informatie over willen
De Bengaal, de heilige birmaan, de siamees, de blauwe rus, de noorse boskat en de maine coon.
IK zou zeggen koop een goed kattenboek of google op de naam en je vindt alle algemene informatie, maar dan weet je nog niets over de kat an sich.
Ik heb al gekeken naar rasbeschrijvingen, maar ik wil juist weten wat de ervaringen van mensen met deze katten zijn
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Citaat:
Ik wil niet voor een gewone huiskat gaan, omdat ik vind dat er al genoeg katten in het asiel zitten en wil er daarom ook niet aan meewerken, dat daar nog meer katten terecht komen.
Mag ik hier even heel veel vraagtekens neerzetten????? Omdat er al veel katten in het asiel zitten, wil jij geen kat uit het asiel omdat je denkt dat daardoor nog meer katten in het asiel komen. Of lees ik het verkeerd? Hele vreemde redenatie! Juist wanneer je vindt dat er teveel katten in het asiel zitten zou je daar een kat moeten halen anders komen er toch steeds meer wanneer iedereen jouw redenatie volgt?
Nee ik bedoel dat er veel huiskatten zijn die in het asiel zitten, omdat mensen niet goed nadenken wat er met de rest van de kittens gaat gebeuren die ze zelf niet willen houden en die dan vervolgens in het asiel belanden. Door niet voor zo'n thuisnestje te kiezen hoop ik dat er iemand is die dan de volgende keer twee keer nadenkt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Citaat:
Adopteren is niet echt een optie, want ik vind het een te groot risico om een dier te nemen, waarvan ik niets over de achtergrond weet en je dan toch wel op hoge kosten uit kan komen (zoals 15 jaar lang dieetvoer..... ). Juist bij asielkatten kan men je vaak heel veel vertellen over de achtergrond want helaas moeten steeds meer mensen hun dier ivm financiën afstaan. Niet ieder dier in het asiel is een zwerver, hoor.
En raskatten zijn vaak veel minder sterk dan een huiskat. Voorbeeld: Brits Korthaar van drie krijgt nierfalen, leeft gelukkig nog 4,5 jaar, maar heeft me duizenden euro's gekost. Huiskat van 16 zag tot haar twaalfde alleen de dierenarts wanneer ze geënt moest worden. Nu schildklierproblemen en stomatitis gehad, maar verder altijd gezond geweest.
Al beantwoord, maar bij rasspecifieke kwalen weet je dat je dat kan verwachten en kan je daar rekening mee houden. De medicijnen die onze kat kreeg van 40 euro per maand waren redelijk duur bovenop het speciale voer ivm dat de maag neit helemaal goed werkte en dat konden ze van te voren niet zien, omdat ze er niet vanuit gingen dat er iets mis zou zijn, maar bij onderzoek (2 jaar later) te doen waar ze vandaan kwamen bleek dat de ouders dat ook allebei hadden en dat dat door niet met die katten te fokken voorkomen had kunnen worden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Citaat:
Er komt natuurlijk een spaarpotje voor onverwachte dierenarts kosten, maar ik zou nu niet kiezen voor een dier waarvan er toch wel een groot risico is dat het wat gaat mankeren.
Dat weet je nooit vantevoren tenzij je een Pers zou willen of een andere kat waaraan teveel gesleuteld is.
nee maar er zit toch wel een iets hoger risico in. De kwaliteit van het voer speelt ook al een grote rol. Als mijn hond supermarkt voer zou kijgen zou het niet gek zijn als ze straks nierproblemen krijgt en die kans is toch een stuk kleiner als ze kwaliteitief goed voer krijgt
Groetjes, en bedankt voor je informatie!