Op verzoek van Cindy maar ook handig om met elkaar te delen hoe we kattengras kunnen laten groeien.
Ik neem een keramische schaal (bollenschaaltje 18cm maar kan ook andere zijn natuurlijk) en een verpakking Gimpet (had deze keer de hij-gras waar korreltjes in zitten die het water extra vasthouden dus minder kans op uitdroging)
Ik doe de helft van de verpakking in de schaal
En gooi er water overheen tot het net onder staat (door die speciale korreltjes wordt al het water dan goed opgenomen en zie je er na een paar minuten weinig meer van)
En nu is het 3 tot 5 dagen wachten voor er een grote bos gras staat
en hoe zit het met de afwatering en met de aarde?
en zo'n dikke laag tarwe die ook nog vochtig is, gaat rotten!
nog beter is grit (tennisbaan oid) onderin voor afwatering in dichte schaal.
laag aarde van zeker 5 cm.
daarop dun tarwekorrels zaaien, ze mogen elkaar raken maar niet over elkaar heen liggen
laagje aarde van 3cm erop en licht aandrukken.
niet te warm wegzetten met bord erop of plastic zak er om heen
matig vochtig houden en zeker geen plens water er overheen..
Leuk topic! Ik heb geen foto's van het hele proces, maar zelf bestel ik mijn tarwegraszaad hier. Je kunt de zaden (twee theelepeltjes per keer) het beste acht uur lang in een kopje met ruim water (lauw en uit de zon) zetten. Na die acht uur moet je ze spoelen in een zeefje omdat er alcohol gevormd is/kan zijn. Als het goed is zijn de zaden gekiemd (witte puntjes aanwezig). Vervolgens neme men (de-make-up)watten en legt er een laagje van op een schaaltje. Lauwwarm water erbij totdat alles onderstaat, maar wel het overtollige water weggooien. Zaadjes erop (geef ze wat de ruimte), afdekken met plastic folie, gaatjes erin prikken en het hele goedje op de vensterbank zetten. Volgens mij staat er na een week een redelijk perkje, maar dat laatste heb ik eerlijk gezegd niet bijgehouden.
Edit: ik zie dat Adriana ook net over tarwegraszaden geschreven heeft.
Met diervriendelijke groeten,
Maaike
Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
leuke site Maaike en Peuleschil is een prima kiemerij, dus ook kwalitatief goed zaaigoed.
op een ekomarkt en in ekowinkels zoals bv Ekoplaza's hebben ze bio tarwekorrels geloof 500 grs voor dezelfde prijs.
je kunt best twee potten om en om inzaaien zodat je altijd verse voorraad hebt. pot twee moet ik hier altijd goed wegzetten want ze rukken de babyplantjes hier gewoon uit de aarde.
(ben bezig Bolle dat op de tuin ook te leren maar hij heeft nog moeite met laten staan van echte groenteplanten en onkruid: hij rukt alles eruit!)
Haha, een wiedende kat! Ook leuk. Met watjes merk ik dat het toch een erg vast geheel is. Hier zijn geen plantjes uitgerukt. Het voordeel van watten vind ik is dat het geen rommel geeft.
Met diervriendelijke groeten,
Maaike
Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
Adriana schreef:en hoe zit het met de afwatering en met de aarde?
en zo'n dikke laag tarwe die ook nog vochtig is, gaat rotten!
Aarde heb je bij zo'n kant en klaar bakje niet nodig (staat op verpakking eigenlijk dat je het net onder moet zetten in dat plastic bakje waarin het wordt geleverd. Geen succes. Veel te licht waardoor met het trekken aan het gras het hele bakje mee de lucht in gaat).
Wat je ziet is een combinatie van een soort kurkachtige stukjes die het water vasthouden (en hydrokorreltjes) en tarwezaadjes.
Neem jou manier van harte mee in mijn achterhoofd want we hebben verschillende ekoplaza winkels hier En vind het zelf ook ergens een vreemd idee om geen aarde te gebruiken Is inmiddels mijn laatste kant en klaar bakje dus dan zal ik het zeker eens proberen met losse zaadjes en aarde
@maaike: wattenschijfjes.. yes! geen vieze vingers, geen troep en voor flatbewoners veel makkelijker...
je kunt ook een bak buiten op je balkon zetten.. voor graaskaters.. pdon graaskatzels.. hihi
en als je op 'tarwegras' zoekt via de zoekfunctie dan kom je berichten tegen met de analyse van tarwegras en dat zit bomvol vits, mins en enziempjes. ik knip het ook wel voor door de mensensla..
Oke, dus als ik het goed begrijp is kattengras dus gewoon tarwegras?
Goeie website, Maaike Bedankt voor de tip!
Adriana schreef:en als je op 'tarwegras' zoekt via de zoekfunctie dan kom je berichten tegen met de analyse van tarwegras en dat zit bomvol vits, mins en enziempjes. ik knip het ook wel voor door de mensensla..
Heb de laatste tijd veel hierover gelezen, het zou een superfood zijn en er wordt poeder van gemaakt of sap. Dat is hier te koop voor veel meer geld dan op de site van Maaike...
Voor de goede orde, dat laatste gaat dus over tarwegras voor mensen
Groetjes, Paula
Pootje van Diesel, Skippy en engeltje Whisky. Likje van pup Isa
Kom je eens kijken welke avonturen wij beleven?
Ach ja, marketing en zo... Heeft ook even geduurd voordat ik een fatsoenlijke prijs vond. Tarwegras is niet scherp en heeft volgens mij niet zo veel 'weerhaakjes'. Het is overigens gewone, jonge tarwe. Het zit wel heel hoog in het koolhydratengehalte, wellicht vandaar dat ze hier niet grazen maar meer af en toe wat 'soppen'. Ik doe lang met een zo'n bakje, ongeveer een week of zo. Daarna vervezelt het sterk en is het gewoon niet meer zo aantrekkelijk (denk ik).
Met diervriendelijke groeten,
Maaike
Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
Dinky schreef:
@Adriana: Bedoel je deze tarwezaden van ekoplaza?
ik bedoel deze tiepjes prachtig kattengras van hele onbewerkte verse tarwekorrels
niet gekneusd, niet ontvliesd, niet gepletterd en ik weet dat Ekoplaza pondspakken van het spul heeft dus zou best nog wel eens kunnen. en als je bij Ekoplaza of ander Eko/demeter/en zo koopt dan weet je zeker dat deze tarwekorrels natuurgedroogd en verder niet bewerkt (bv voorgekookt) zijn..
jonge tarwe zit barstensvol erg goeie stofjes. ik heb Enzo er destijds versneld mee van zijn 'straling' afgeholpen na zijn radio actief jodiumbehandeling want ook dat is een van de toeps. en tarwegraspoeder en tarwegrassap is dus gedroogde of geperste jonge tarwe.
en het meeste kattengras is tegenwoordig tarwegras, maar dat noemen we niet zo en dan kunnen we er een veel hogerdere prijs voor vragen.. (k ben beetje melig en sorry!)
wattenschijfjes, dank u! ik bleef maar bezig met stoffer en blik
en bij de hydrokorrels van Gimpet moet je ook opletten dat ze niet te nat staan, anders gaan ze inderdaad rotten en schimmelen. (sprak zij uit ervaring)
dank voor de tips!
Bas, Dakhaas en Oscar | Joost* | & de cavia's, het konijn en het hondenbeest
Mirjam dankje!!! Ik heb t ook zo gedaan
alleen zure ik nog geen 1 feiten sprietje hahaha
ik wacht nog f af t het water is wel helemaal opgenomen Hen vandaag nat gesproeid,, zullen.
groetjes en knuffels van Cindy
En mijn 2 kattenkindjes Gizmo en Caya Fotos van Gizmo en Caya
Ik gebruik ook gewoon van die kant-en-klaar bakjes (of koop een potje gras bij Intratuin, werkt net zo goed). Niet teveel water erbij doen en na een dag of 3 een beetje sproeien. Zodra het gras hoog genoeg is, zet ik het over in een pot met aarde (excl. het kunststoffen bakje) en dan wortelt het vanzelf verder.
Ms Maaike schreef: Ik doe lang met een zo'n bakje, ongeveer een week of zo. Daarna vervezelt het sterk en is het gewoon niet meer zo aantrekkelijk (denk ik).
Huh? Een week, ik doe een hele zomer met zo'n pol want wanneer het eraf gegeten wordt, groeit het gewoon weer aan (tis een wonder )
Ik ben niet kapot van tarwegras. Heb het een keer gehad en het werd vreselijk wild. Een regenbui en alles lag plat. De katten keken er ook niet naar om.