Clomicalm

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
ank
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 07 jun 2010 20:27

Clomicalm

Bericht door ank »

hallo

onze 12-jarige kat Tommy is altijd een angstkatje geweest (slecht gesocialiseerd), maar sinds we een kittentje erbij hebben is dit gedrag verergerd (normaal was hij, als er geen bezoek was, wel speels en aanhankelijk). De keuze voor het kittentje was er omdat hij, maanden na het overlijden van zijn maatje Max, wat aan het 'verpieteren' was. In eerste instantie reageerde hij best enthousiast op het kittentje, hij ging zelfs de eerste dag een paar keer open op zijn zij liggen, knipogend naar het kittentje Ted 'dat hij ongevaarlijk was'. Desondanks heeft Ted 2 dagen naar hem geblazen. En daarna is het eigenlijk niet meer goed gekomen. Tom geeft tegenstijdige signalen af, soms nieuwsgierig (steeds minder vaak), soms gestrest (steeds vaker). Heel soms als Tedje in zijn buurt komt reageert hij rustig of niet, maar als hij op de top van zijn stress zit, gromt en blaast hij erop los. En gromt dan bij alles, ook als wij hem op zo'n moment benaderen.
Eerst hebben we een poos destress gebruikt, hetgeen de scherpe kantjes eraf leek te halen, maar bovengenoemd gedrag blijft helaas toch terugkomen.

Tom lijkt vaak wel te willen maar lijkt niet te weten hoe. Natuurlijk doen wij ons best hem hierin te begeleiden (complimentjes als het goed gaat, extra aandacht geven, hem soms alleen nemen en proberen met hem te spelen, om zijn stressniveau omlaag te krijgen en meer zelfvertrouwen te geven) maar dat werkt niet voldoende.
vandaar dat we in overleg met de dierenarts gestart zijn vandaag met clomicalm. Jaren eerder suggereerde de dierenarts dit middel al omdat hij volgens haar (en ons) duidelijk een 'psychisch katje' is. Destijds kozen wij niet hiervoor omdat wij dit te ingrijpend vonden. Maar zo kan het met hem niet verder, hij voelt zich duidelijk niet happy.

Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die ervaring met clomicalm hebben op dit soort gedrag. Het gaat namelijk niet alleen om het nieuwe kittentje. Tommy kan zelfs nog gestrest raken als hij iets te eten krijgt dat hij niet kent, dan besluipt hij zijn bakje met de buik over de grond. Bij de dierenarts is hij zo bang dat hij hoorbaar gaat hyperventileren terwijl hij totaal bewegingloos verkrampt in 1 houding blijft zittten. Dit soort gedrag heeft hij al vanaf jong katje, als kittentje overwon zijn nieuwsgierigheid nog altijd. En zijn steun en toeverlaat Max, die zich over hem ontfermde en hem tot zijn 11e (toen Max helaas overleed) steeds heeft bemoederd, alsof hij een 11-jarig kittentje was.
Maar, als hij iemand eenmaal kent, zoals de buren die eten geven tijdens vakantie, dan kan hij ook helemaal uit zijn dakje gaan met kopjes geven, spinnen. Dus het zit WEL in hem, diep verstopt...

Het lijkt me ook duidelijk dat als de clomicalm gaat werken, we opnieuw tommy moeten gaan begeleiden in het contact met teddy. Heeft iemand hier goede tips voor? bij voorbaat dank.
Adriana

Re: Clomicalm

Bericht door Adriana »

wij hebben voor MoMo die veel te hoge bloedsuikerwaardes had door de stress clomicalm meegekregen. ben intussen, na een paar waarschuwingen en slechte ervaringen maar eens op onderzoek uitgegaan.
kan niks vinden, niet in de bijsluiter en ook niet op internet dat het slecht voor nieren zou zijn.
wat ik wèl tegenkom zijn waarschuwingen om vooral niet te hoog te doseren.
het middel is uiteindelijk bedoeld voor de begeleiding van gedragsverandering bij honden en daar is de sterkte ook op ingesteld.
ben zelf van de afdeling eerst heel laag beginnen en als dat werkt vooral niet ophogen. Mo heeft zijn eerste kruimel gehad en is na een paar rare woede-uitvallen vanmorgen een stuk rustiger en toleranter. hij ligt nu op tafel met beide kleuters op nog geen 50 cm afstand en hij ligt rustig te soezen en snurken. hij lijkt me niet gedrogeerd, eet goed en heel regelmatig en komt zoals gebruikelijk zijn knuffels halen.
ank
Huiskat
Huiskat
Berichten: 19
Lid geworden op: 07 jun 2010 20:27

Re: Clomicalm

Bericht door ank »

hoi Adriana,

lees je bericht nu pas (ik kreeg geen mailmelding, keek toevallig weer 's op het forum en zag je antwoord).
Het middel is inderdaad geregistreerd voor honden, volgens de dierenarts is het echter wel degelijk ook in gebruik voor katten, het gaat puur om de registratie voor katten die de firma te duur is.
wij vonden Tommy te gedrogeerd met de voorgeschreven halve tablet, dus gingen naar 1/4 tablet. Het blijft maar op en neer gaan met hem. Hij is echt duidelijk minder gestrest, maar soms als er weer een 'conflictje' (als spelletje bedoeld door Ted) geweest is, is hij weer een poos van slag. Toch laat hij zich nu b.v. af en toe aaien door 'vreemden' of blijft beneden (wel onder tafel) als er bezoek is. Het werkt echt wel, ze snuffelen regelmatig, zelfs heel af en toe het begin van een spelletje maar als ze eenmaal echt lijken te gaan spelen lijkt Tom toch voor het contact terug te deinzen.
Inmiddels hebben we 'calm-diet' (van Royal Canin) toegevoegd aan het voer van Tommy, na overleg met de dierenarts, het mocht samen met de clomicalm. Hopelijk voelt Tom zich daar nog wat beter bij. Het schijnt de effecten van regelmatige stress op het lichaam min of meer tegen te gaan en ook rustgevend te werken.(hij gebruikt het pas een paar dagen, gemixt met ander voer) Misschien ook iets voor MoMo?
Tja, echt ruzie hebben ze niet, conflichten nog zelden en natuurlijk kan je vrienschap niet afdwingen, misschien is dit het hoogst haalbare. Blijft zielig, voor Ted omdat hij een speelkameraadje mist. Voor Tommy omdat hij wel contact lijkt te willen maar het gewoon niet durft.
Adriana

Re: Clomicalm

Bericht door Adriana »

hoi Ank, dank je wel voor je reactie. Mo is een gecombineerde diabetes/nierfaalkat en het bleek dat hij met clomicalm niet meer at. dus daarmee gestopt en nu met hem aan de destress van huisdierendokter. dat is plantaardig en werkt bij sommige katten vrij goed. bij Mo vlakt het wat af maar hij kan nog steeds linea recta in de colère schieten met desastreuze gevolgen voor zijn bloedsuiker. opsluiten zodat hij de kleintjes niet ziet werkt ook stressverhogend en soms ligt ie ze ook zelf uit te dagen.
er zijn een aantal middelen: telizen, zylkène, feliway feromonen verdamper, valeriaan bv. ik kan zelf niet tegen de feliway-verdamper, telizen werkt niet, valeriaan heb ik overal liggen, zylkène heb ik nog niet toegepast. ik doe gedragstraining met de oude baas en probeer de kleuters zoveel mogelijk uit de weg te houden en heb een paar dingen bij het eten geven veranderd. aan bach-spul doen we niet ivm de voor katten giftige alcohol.
hij krijgt alleen nierdieetvoer met zo laag mogelijk kh-gehalte en ik kan hem niet zomaar ander voer geven, dus die mogelijkheid valt ook af.
ik ga wel kijken naar het 'calm-diet' van RC voor Enzo, die in zijn jeugd nogal mishandeld is en last heeft van angst en schichtigheid. misschien dat hij er baat bij heeft en dank je voor de tip.
Plaats reactie