Veel vlees wordt tegenwoordig ook nog geimporteerd en dan maakt het niet uit hoe goed het in Nederland is geregeld (paardenvlees gemengd met rund was bijvoorbeeld afkomstig uit buitenland).
Denk trouwens dat voor katten wel hetzelfde zou kunnen gelden qua resistentie als bij mensen.
Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
Re: Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
In de Consumentengids van deze maand staat trouwens een interessant artikel over ESBL-bacterieen en het verband met vlees/kip eten.
Kort samengevat:
Er staat dat het antibiotica gebruik in de Nederlandse veehouderij sinds 2007 meer dan gehalveerd is en er sindsdien strengere regels en wetgeving worden toegepast.
Dus wat dat betreft had Maaike gelijk.
Maar er staat ook dat halvering niet genoeg is en dat het gebruik verder moet worden teruggedrongen.
Verder blijkt uit onderzoek dat 40% van het kalfsvlees,13% van de biefstuk en maar liefst 99% van het kippenvlees besmet is met ESBL-bacterieen!
Deze ESBL-bacterieen worden ook wel antibiotica-killers genoemd.
Een hoogleraar van het VUmc,werkzaam als arts-microbioloog,dhr.Jan Kluytmans zegt hierover:
"Het is zorgelijk dat nu ook kalfs-en rundvlees al besmet zijn met ESBL.
Er is nu nog slechts 1 antibioticum over waarmee we patienten met ESBL-besmetting kunnen helpen.
Als bacterieen ook hiertegen resistentie ontwikkelen is dat echt een ramp.
In het buitenland zijn zulke bacterieen al eens bij dieren gevonden.
Het is daarom zaak dat het antibioticumgebruik nog verder wordt teruggedrongen".
Dit puur ter achtergrond informatie want ik heb het idee dat sommige mensen denken dat ik fabeltjes zit te vertellen.
Kort samengevat:
Er staat dat het antibiotica gebruik in de Nederlandse veehouderij sinds 2007 meer dan gehalveerd is en er sindsdien strengere regels en wetgeving worden toegepast.
Dus wat dat betreft had Maaike gelijk.
Maar er staat ook dat halvering niet genoeg is en dat het gebruik verder moet worden teruggedrongen.
Verder blijkt uit onderzoek dat 40% van het kalfsvlees,13% van de biefstuk en maar liefst 99% van het kippenvlees besmet is met ESBL-bacterieen!
Deze ESBL-bacterieen worden ook wel antibiotica-killers genoemd.
Een hoogleraar van het VUmc,werkzaam als arts-microbioloog,dhr.Jan Kluytmans zegt hierover:
"Het is zorgelijk dat nu ook kalfs-en rundvlees al besmet zijn met ESBL.
Er is nu nog slechts 1 antibioticum over waarmee we patienten met ESBL-besmetting kunnen helpen.
Als bacterieen ook hiertegen resistentie ontwikkelen is dat echt een ramp.
In het buitenland zijn zulke bacterieen al eens bij dieren gevonden.
Het is daarom zaak dat het antibioticumgebruik nog verder wordt teruggedrongen".
Dit puur ter achtergrond informatie want ik heb het idee dat sommige mensen denken dat ik fabeltjes zit te vertellen.
Re: Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
@Kitten:
ESBL zijn geen bacteriën, maar enzymen die door bacteriën aangemaakt worden, waardoor ze zich kunnen verweren tegen antibiotica.
Dus bij ESBL producerende bacteriën (bijvoorbeeld ESBL positive E.coli) zijn gangbare antibiotica niet meer effectief.
Antwoord op je vraag:
ESBL producerende bacteriën worden niet resistent, maar zijn resistent;
Wanneer een kat of mens in contact is gekomen met een ESBL producerende bacterie door bijvoorbeeld rauw kippenvlees, zit de bacterie op de kat of op het mens. Dus ja, zolang er contact is met een bron, kun je een dergelijke bacterie 'oplopen';
Alle ESBL producerende bacteriën zijn door de ESBL enzymen 'resistent' tegen antibiotica.
Is dat verschrikkelijk erg?
Meestal niet.
Gezonde katten of mensen worden helemaal niet ziek van een ESBL producerende bacterie. Hoe gespecialiseerder de bacterie is om zich te verweren tegen bijvoorbeeld antibiotica, hoe kwetsbaarder deze is. Het immunsysteem en/of andere bacteriën en/of virussen op en in het lichaam maken meestal snel een einde aan de bacterie met z'n ESBL.
Toch is het erg onwenselijk en kan het gevaarlijk zijn.
Als je al een infectie hebt of tot een kwetsbare groep behoort (jonge kinderen, ouderen, zieken, zwangeren) is het wel oppassen geblazen. Infecties met ESBL zijn erg moeilijk te bestrijden.
Iedereen kan dergelijke bacteriën oplopen door in contact te komen met een bron die ESBL producerende bacteriën bevat. Vaak rauw vlees (vaak kip, maar ook varken, rund etc.) Ook op biologisch vlees (vaak in mindere mate) en zelfs op groenten.
Dus: goed wassen, koel bewaren en goed verhitten.
En nee, je wordt niet 'antibiotica resistent' door het eten van kip. Maar op rauwe kip zitten wel heel vaak ESBL producerende bacteriën.
Als je ooit rauw (kippen)vlees of groenten aanraakt, ben je heel waarschijnlijk al meerdere maken met ESBL bacteriën in contact gekomen. Maar zolang je daarna niet met ongewassen handen de Intensive Care afdeling van een ziekenhuis oploopt, is er doorgaans helemaal niets aan de hand.
Bij verhitten gaat de bacterie dood.
Zit je na bereiding met een vork waarmee je ook in het rauwe vlees hebt zitten prikken in het bereidde product, of gebruik je het zelfde snijplankje, heb je de bacterie weer terug.
Je kat mag best rauw vlees hebben. De kans is gigantisch groot dat jij en je kat met ESBL in contact komen. Een ESBL bacterie overleeft niet lang bij gezonde individuen (kat en mens) en gewoonlijk komt de kat niet vaak in ziekenhuizen bij kwetsbare mensen en was jij je handen na het bereiden van voedsel (voor mens en dier). Dus is er niet veel aan de hand.
Groet,
Sonia
ESBL zijn geen bacteriën, maar enzymen die door bacteriën aangemaakt worden, waardoor ze zich kunnen verweren tegen antibiotica.
Dus bij ESBL producerende bacteriën (bijvoorbeeld ESBL positive E.coli) zijn gangbare antibiotica niet meer effectief.
Antwoord op je vraag:
ESBL producerende bacteriën worden niet resistent, maar zijn resistent;
Wanneer een kat of mens in contact is gekomen met een ESBL producerende bacterie door bijvoorbeeld rauw kippenvlees, zit de bacterie op de kat of op het mens. Dus ja, zolang er contact is met een bron, kun je een dergelijke bacterie 'oplopen';
Alle ESBL producerende bacteriën zijn door de ESBL enzymen 'resistent' tegen antibiotica.
Is dat verschrikkelijk erg?
Meestal niet.
Gezonde katten of mensen worden helemaal niet ziek van een ESBL producerende bacterie. Hoe gespecialiseerder de bacterie is om zich te verweren tegen bijvoorbeeld antibiotica, hoe kwetsbaarder deze is. Het immunsysteem en/of andere bacteriën en/of virussen op en in het lichaam maken meestal snel een einde aan de bacterie met z'n ESBL.
Toch is het erg onwenselijk en kan het gevaarlijk zijn.
Als je al een infectie hebt of tot een kwetsbare groep behoort (jonge kinderen, ouderen, zieken, zwangeren) is het wel oppassen geblazen. Infecties met ESBL zijn erg moeilijk te bestrijden.
Iedereen kan dergelijke bacteriën oplopen door in contact te komen met een bron die ESBL producerende bacteriën bevat. Vaak rauw vlees (vaak kip, maar ook varken, rund etc.) Ook op biologisch vlees (vaak in mindere mate) en zelfs op groenten.
Dus: goed wassen, koel bewaren en goed verhitten.
En nee, je wordt niet 'antibiotica resistent' door het eten van kip. Maar op rauwe kip zitten wel heel vaak ESBL producerende bacteriën.
Als je ooit rauw (kippen)vlees of groenten aanraakt, ben je heel waarschijnlijk al meerdere maken met ESBL bacteriën in contact gekomen. Maar zolang je daarna niet met ongewassen handen de Intensive Care afdeling van een ziekenhuis oploopt, is er doorgaans helemaal niets aan de hand.
Bij verhitten gaat de bacterie dood.
Zit je na bereiding met een vork waarmee je ook in het rauwe vlees hebt zitten prikken in het bereidde product, of gebruik je het zelfde snijplankje, heb je de bacterie weer terug.
Je kat mag best rauw vlees hebben. De kans is gigantisch groot dat jij en je kat met ESBL in contact komen. Een ESBL bacterie overleeft niet lang bij gezonde individuen (kat en mens) en gewoonlijk komt de kat niet vaak in ziekenhuizen bij kwetsbare mensen en was jij je handen na het bereiden van voedsel (voor mens en dier). Dus is er niet veel aan de hand.
Groet,
Sonia
Re: Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
Sonia, heel erg bedankt voor je uitvoerige reactie.
Nu is me alles een heel stuk duidelijker geworden.Want ik had het idee dat men mijn vraag hier totaal niet serieus nam en een duidelijk antwoord heb ik evenmin gekregen.Tot nu dan.
Zo te lezen heb jij ècht verstand hiervan.Daarom heel erg bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren.
Nu is me alles een heel stuk duidelijker geworden.Want ik had het idee dat men mijn vraag hier totaal niet serieus nam en een duidelijk antwoord heb ik evenmin gekregen.Tot nu dan.
Zo te lezen heb jij ècht verstand hiervan.Daarom heel erg bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren.
Re: Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
Oe... Dat is een aardige post! Laat mij dan even vriendelijk terug doen en wat berichten quoten uit ditzelfde topic, waar hetzelfde instaat alleen beknopter.
Graag gedaan, namens het hele forum!
kansarmedieren schreef:Resistentie komt niet door het eten van kip maar door het te veel en verkeerd gebruik van antibiotica door mensen en dieren.
Ik begrijp dat de uitgebreide reactie dingen helderder maakt, maar het antwoord was allang gegeven. Iets anders, maar het komt wel op hetzelfde neer: Nee, katten worden niet antibiotica-resistent. De ESBL bacteriën zijn antibiotica-resistent. Nee, dat kan bij gezonde mensen en dieren geen kwaad.kansarmedieren schreef:ja maar dat is geen resistentie maar besmetting met bacteriën die resistent zijn geworden door het vele gebruik van antibiotica bij mens en dier. Daarom hebben ze Convenia ook in de ban gedaan bij de dieren omdat dit te pas en te onpas gegeven werd en dus kweek je resistentie.
En de oplossing lijkt makkelijk eet geen vlees maar dat gaat ook niet op want het kan ook voorkomen op sla en andere groente.
Graag gedaan, namens het hele forum!
Re: Kunnen katten ook antibiotica-resistent worden ?
Ik begrijp werkelijk niet waarom zo hatelijk gedaan moet worden over mijn reactie.
De vraag die ik bedoelde gaat niet over de titel van dit topic.Ik vroeg me af of het nog wel veilig was om mijn kat rauwe kip voor te schotelen.
Ik heb deze vraag niet expliciet gesteld in m'n eerste post maar dat was wel datgene wat ik in mijn achterhoofd had toen ik dit topic begon.
En Sonia heeft deze vraag dus wel beantwoord.
En met zo'n kort beknopt antwoord zonder verdere uitleg wat Kansarmedieren gaf daar kon ik niet veel mee.
Mag ik iemand dan niet bedanken omdat diegene een uitgebreidere uitleg geeft?
Waarom moet daar zo hatelijk over gedaan worden?
En ik had die andere mensen die gereageerd hadden ook bedankt voor hun reactie,mocht je dat ontgaan zijn.
De vraag die ik bedoelde gaat niet over de titel van dit topic.Ik vroeg me af of het nog wel veilig was om mijn kat rauwe kip voor te schotelen.
Ik heb deze vraag niet expliciet gesteld in m'n eerste post maar dat was wel datgene wat ik in mijn achterhoofd had toen ik dit topic begon.
En Sonia heeft deze vraag dus wel beantwoord.
En met zo'n kort beknopt antwoord zonder verdere uitleg wat Kansarmedieren gaf daar kon ik niet veel mee.
Mag ik iemand dan niet bedanken omdat diegene een uitgebreidere uitleg geeft?
Waarom moet daar zo hatelijk over gedaan worden?
En ik had die andere mensen die gereageerd hadden ook bedankt voor hun reactie,mocht je dat ontgaan zijn.