Hyperactieve Kitten

Voor vragen over: krabben aan meubilair en behang, kauwen op electriciteitskabels en andere dingen die je kat niet mag, maar wel doet.
Plaats reactie
grijstijgertje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 okt 2023 00:53

Hyperactieve Kitten

Bericht door grijstijgertje »

Hoi, allemaal! Ik heb sinds een weekje een katertje in huis. Ik heb het diertje gekocht toen hij ongv. 9 weken oud was; hij is opgegroeid met zusjes en broertjes, kinderen, honden, etc.

Ik heb ook een paar mensen op visite gehad, en hij vindt echt iedereen die langskomt leuk om mee te knuffelen en spelen, een zeer sociaal katje, dus! En, doet helemaal niemand kwaad.. ook niet de gordijnen of planten. :grin:

Ik woon ook alleen met m’n moeder, en we zijn allebei heel vaak thuis en spelen en knuffelen haast letterlijk de hele dag met hem; in ieder geval, meer dan drie / vier uur per dag.

Helaas, heb ik wel een klein probleempje (of twee). Ik was er vanaf het begin echt wel van bewust dat een kitten super veel energie heeft.. en mijn katertje gaat er dan ook echt wel goed mee om, behalve ‘s nachts!

Ik heb vaak gelezen dat het niet verstandig is om een katje alleen te laten slapen. Daarom, heb ik hem vanaf de tweede nacht in mijn bed laten slapen.

Het beestje slaapt door tot een uur of 04:00, maar dan komt zijn ‘energy-kick’ en dan kan ik mijn slaap wel vergeten. Vaak, komt er dan een ruw pootje met nagels in mijn gezicht of hand.. en dat echt duizenden keren. Ik heb geprobeerd om het te negeren, maar het wordt dan agressiever; bijv. hard uithalen, steeds harder bijten, nagels in huid zetten.

Gisteren, heb ik hem ‘s ochtends toch even buiten de slaapkamerdeur moeten zetten. Ik ben een thuiswonende student, en ik heb 9/10 keer écht slaap nodig, maar ik vind het toch erg zielig, omdat ik hem dus echt een kwartiertje hoorde miauwen. Ik heb vanavond hetzelfde gedaan, maar dan zonder hem op mijn kamer te laten, en alle deuren van het huis opengelaten, behalve de slaapkamers; ik heb vanavond geen “geklaag” gehoord.

Nu, mijn vraag..

Is het echt zielig om hem “alleen” te laten in de nacht, of maakt het niet zo veel uit voor hem? Zo ja / nee, heeft er iemand advies of tips?

Wanneer het nog licht is, slaapt hij namelijk ook gewoon heerlijk ongestoord, soms uren achter elkaar, op een vaste plek (met een dekentje) achter de leuning van de bank.

Ik heb ook vijf soorten speeltjes voor hem in de woonkamer, een grote krabpaal met een hangend speeltje, daarnaast ook nog een waterfonteintje; hij maakt van alles gebruik met plezier, maar ik vraag me toch wel een beetje af.. is dit ‘s nachts voldoende vermaak voor hem?

Alsjeblieft, geen advies om een tweede kitten te nemen, want dat is echt geen optie! of ‘je had zus of zo moeten doen’, want daar heb ik niet veel aan.. :???:
grijstijgertje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 okt 2023 00:53

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door grijstijgertje »

P.S.
Ik wilde hem eigenlijk helemaal niet zo snel weghalen van zijn gezin, maar eigenaresse zei dat het geen optie was om hem te houden.

Ik weet dat het dan vaak als ‘normaal’ gedrag van een kitten wordt aangemerkt, maar de laatste tijd speelt hij wel heel erg wild; als een gek door het huis rennen, onze benen gebruiken als tweede krabpaal (om te klimmen), wilde geluiden maken tijdens het spelen met z’n speeltjes, mijn hand heel ruw vastpakken met z’n nagels en knabbelen, etc. :lol:

Is dit ‘normaal’, of een probleem van een solo katje?

Nogmaals, alsjeblieft geen advies om een tweede kitten te nemen.. ik heb er sinds kort alles over gelezen, maar het is geen optie! Ik zou het echt met heel m’n hart willen, maar ik “mag” absoluut geen tweede kat..
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5464
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door nellebel »

Oké. Dus dit kitten is veel te vroeg weg gehaald bij zijn moeder en broers en zusjes. Moet het nu dus doen zonder soort genootjes terwijl hij die op zijn leeftijd echt nodig heeft. Hij laat dit ook in zijn gedrag zien. Want kittens leren van elkaar oa hun grenzen met bijten enz. Je wilt ons advies maar we mogen bier zeggen dat er een kitten bij zou moeten. Oké dan zeg ik dat niet. Dan is mijn advies, zoek een en ander huisje voor je kitten waar hij een maatje heeft een neem zelf een pluche kat in huis.
Sorry hoor maar als je een dier in huis neemt kijk je niet alleen naar wat je zelf kunt bieden maar vooral naar de behoefte van dat dier en kun jij bieden? Misschien klink ik erg grof maar hier komen zo vaak mensen die een kitten nemen maar niet bereid zijn naar de behoefte van het dier te kijken alleen hun eigen behoeftes. Vind ik lastig. Je zult het vast goed bedoelen maar ik heb medelijden met je kitten


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
grijstijgertje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 okt 2023 00:53

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door grijstijgertje »

nellebel schreef: 18 okt 2023 06:56 Je zult het vast goed bedoelen maar ik heb medelijden met je kitten
Ik begrijp je reactie, maar ik was er niet van bewust en probeer hem ook alles aan te bieden. Ik heb veel gelezen over het opvoeden van een kitten, maar kwam nergens tegen dat het echt slecht is voor een kitten om alleen op te groeien, ook niet in boeken.

Ik heb ook veel vrienden met één kat, ook alleen opgegroeid en deze katjes doen het prima, ook heel sociaal en speels.. heb het ook nagevraagd bij een dierenarts, zei dat het prima was. Er was nergens een duidelijke “indicator” voor mij.

Ik heb expres gevraagd om geen advies te geven over een tweede kitten, maar juist, wat ik hem wél kan bieden nu ik hem heb; is het misschien een idee om hem af en toe langs te brengen bij vriendinnen met ook een kitten of beter van niet?
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door Rik »

Zo'n reactie had je natuurlijk wel kunnen verwachten hier... maar goed... ;)

Wat je al aangaf (hyper actief, ruw met de handen, en daar zullen echt nog wel wat meer dingen bij komen) is inderdaad solo-gedrag.

Wat betreft 's-nachts op bed laten slapen. Dat mogen ze hier ook. En vroeger, toen ze kittens waren, gaf ik om 5:00 ook een klein handje brokjes. Dan waren ze weer even rustig. Maar op een gegeven moment stonden ze dus wel om 4:45 met hun pootjes op mijn gezicht, wachtend op die brokjes. Het heeft vervolgens 14 dagen gekost om ze dat af te leren (door ze te negeren). En dat negeren moet je echt twee weken volhouden voordat ze een beetje in de gaten krijgen dat het geen zin heeft. Een kat heeft heel snel iets als gewoonte aangeleerd maar het duurt zeker twee weken voordat ze dan weer van die gewoonte af kunnen zijn. Jouw kitten is er net een week, dus die heeft nog de gewoontes uit het nest. En dat betekende om 4:00 met broers en zusjes rauzen.

Je kitten is er net een week. Het duurt wel wat langer voordat deze hetzelfde ritme heeft overgenomen van jullie (van wanneer hij moet gaan slapen). Ook kun je voor het slapen gaan heel intensief met hem spelen. Verder weet ik niet of hij onbeperkt voer heeft staan? Als dat wel zo is dan zou je kunnen kijken of 's-nachts weghalen zin heeft. Als dat niet zo is dan zou je het andersom eens kunnen bekijken (wel voer laten staan).

Verder, omdat het dus een solo-kat wordt, zou ik inderdaad adviseren hem met zoveel mogelijk vreemde situaties kennis te laten maken. Dat hij een allemansvriend is helpt dan al enorm. Als je vrienden hebt met een kitten dan kun je hem daar nu wel mee introduceren. Het hangt ook even af van het karakter van dat kitten of het goed gaat. Maar ook meenemen naar vrienden zonder kitten kan voor hem een uitdagend dagje zijn.

Wat voor eten krijgt hij? Naast brokjes ook natvoer? Want dat moet hij wel echt leren eten.
Kwalitatief goed voer is ook belangrijk. Maar dat is een heel onderzoeksgebied apart ;)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
grijstijgertje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 okt 2023 00:53

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door grijstijgertje »

Rik schreef: 18 okt 2023 10:18 Je kitten is er net een week. Het duurt wel wat langer voordat deze hetzelfde ritme heeft overgenomen van jullie (van wanneer hij moet gaan slapen). Ook kun je voor het slapen gaan heel intensief met hem spelen. Verder weet ik niet of hij onbeperkt voer heeft staan? Als dat wel zo is dan zou je kunnen kijken of 's-nachts weghalen zin heeft. Als dat niet zo is dan zou je het andersom eens kunnen bekijken (wel voer laten staan).
Dit vond ik zelf echt heel grappig, maar rond een uur of 11, weet mijn katje dat we gaan slapen en gaat hij zelf naar boven, om uit zichzelf naast m’n kussen op te krullen; het ritme zit dus in ieder geval goed.. tot 04:00 ‘s ochtends! :lol:
Rik schreef: 18 okt 2023 10:18 Wat voor eten krijgt hij? Naast brokjes ook natvoer? Want dat moet hij wel echt leren eten.
Kwalitatief goed voer is ook belangrijk. Maar dat is een heel onderzoeksgebied apart ;)
Ik geef hem 2 x per dag een blikje natvoer en 50 gr. brokjes, beiden van Ed & Cooper, en beiden worden met plezier gegeten. Daarnaast, heeft hij ook nog een waterfontein; vindt hij echt leuk! Moet er aan zijn voeding nog iets veranderen, of is het wel prima?

Is het trouwens wel een goed idee om hem te introduceren aan andere kittens om een paar dagen mee te spelen, of raakt hij dan te gewend?
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door Rik »

grijstijgertje schreef: 18 okt 2023 10:47 Dit vond ik zelf echt heel grappig, maar rond een uur of 11, weet mijn katje dat we gaan slapen en gaat hij zelf naar boven, om uit zichzelf naast m’n kussen op te krullen; het ritme zit dus in ieder geval goed.. tot 04:00 ‘s ochtends! :lol:
Ja, het blijft natuurlijk een kitten waarbij de energie opbouwt en opbouwt en er op een gegeven moment uit moet. Dus als hij om 4:00 wakker wordt... dan zit hij vol energie ;) (en normaal kan hij dan met een maatje even rauzen door het huis).
grijstijgertje schreef: 18 okt 2023 10:47 Ik geef hem 2 x per dag een blikje natvoer en 50 gr. brokjes, beiden van Ed & Cooper, en beiden worden met plezier gegeten.
Ik kende Edgard & Cooper nog niet. Ik heb even gekeken. Zover ik even snel kan zien is het geen slecht merk. Het behoort denk ik niet tot de absolute top-merken maar het is vele malen beter dan de supermarkt merken (die maar 4% vlees bevatten). Een beetje afhankelijk van de soorten die je geeft schommelt het een beetje bij de kwalitatief goede merken. Dus voor nu is dat zeker geen probleem.
grijstijgertje schreef: 18 okt 2023 10:47 Is het trouwens wel een goed idee om hem te introduceren aan andere kittens om een paar dagen mee te spelen, of raakt hij dan te gewend?
Hij is er nu natuurlijk ook al aan gewend. En dat is nu weggenomen.
Maar het is niet zo dat een kat er aan gewend raakt zoals mensen dat doen. Het is meer dat hij zijn energie kwijt kan. En dat hij leert wat hij wel en niet kan doen (wanneer hij te hard bijt dan wordt hij automatisch, op de juiste wijze, terecht gewezen). En als hij geen uitdaging krijgt (dat kan dus een andere kitten zijn maar ook een bezoekje naar een andere vreemde omgeving) dan gaat hij dus op zoek naar dingen om zichzelf bezig te houden, en daar kan dan onwenselijk gedrag en gewoontes uit komen.

Als hij overigens om 4:00 lastig is kun je hem gerust buiten je slaapkamer zetten. Dat is niet 'zielig' hoor. Niet met kwade houding doen maar gewoon rustig buiten de deur zetten. Hopelijk gaat ie dan niet aan de deur krabben en miauwen. Maar zo leert hij ook dat bepaalde dingen niet mogen. (Zielig is als je hem terechtwijst met stemverheffing of plantenspuit, want dat begrijpt een kat niet en maakt hem alleen angstig.)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
grijstijgertje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 okt 2023 00:53

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door grijstijgertje »

Rik schreef: 18 okt 2023 11:17 (Zielig is als je hem terechtwijst met stemverheffing of plantenspuit, want dat begrijpt een kat niet en maakt hem alleen angstig.)
Ik heb dat gelukkig nooit gedaan! Ik heb alleen geprobeerd om met een lage toon ‘nee’ te zeggen of een hoge ‘au’ te geven, of anders te negeren.

Ik heb zojuist ook even rondgevraagd, en ik heb dus een vriendin met een oud, speels katertje (9). Ze heeft me laten weten dat, wanneer ze op vakantie gaat, haar kat het echt heel goed kan vinden met de jongste kittens in het dierenhotel. Ik moet ze dan uiteraard eerst even introduceren aan elkaar en als dat (met een beetje geduld) zonder problemen kan, heeft ze aangeboden om hem af en toe een dag of twee te laten logeren. :grin:

Ik weet niet of het voor mijn katje veel zou doen, maar denk dat een speelmaatje 1 - 2 keer in de week beter is dan helemaal geen vriendjes!
Gebruikersavatar
Asse-Poes
Tijger
Tijger
Berichten: 1720
Lid geworden op: 14 sep 2022 20:31
Locatie: Zwolle

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door Asse-Poes »

Er zijn zat redenen om geen 2e kitten erbij te nemen, en wat mij betreft hoef je dat hier ook niet uit te leggen.

Wat mij meer verbaast (en verontrust) in je verhaal, is dat de fokker het katertje niet nog een paar weken wilde houden.
Als dáár geen goede reden voor is, dan is het nog helemaal niet zo slecht dat hij nu bij jullie woont, waar hij volop liefde, aandacht en nieuwe uitdagingen krijgt.
Immers, de omgeving waarin het ventje opgroeit is heel belangrijk. In de leeftijd van 8-16 weken zou een kitten veel prikkels moeten krijgen (andere mensen, andere dieren, andere geluiden, andere geuren enz)
Dat is vooral van belang voor de ontwikkeling van zijn hersenen en zenuwstelsel (stressbestendigheid).
Groetjes van Marina, Bellow ♂ (2010) en Clea ♀ (2013)
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 7662
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Hyperactieve Kitten

Bericht door Rik »

Asse-Poes schreef: 18 okt 2023 13:48 Immers, de omgeving waarin het ventje opgroeit is heel belangrijk. In de leeftijd van 8-16 weken zou een kitten veel prikkels moeten krijgen (andere mensen, andere dieren, andere geluiden, andere geuren enz)
Dat is vooral van belang voor de ontwikkeling van zijn hersenen en zenuwstelsel (stressbestendigheid).
Inderdaad, dat bedoelde ik ook met contact met vreemde situaties. Maar dit is wat beter omschreven :)

Het voordeel is dat het nu al een allemansvriend is dus dan is dit veel makkelijker. Bij een kitten die eerst een week over de bank zit is dat veel moeilijker (heb ik wel gemerkt).

Als je dat een beetje slim aanpakt heb je straks toch een redelijk goed gespecialiseerde kat :)

Je hebt overigens wel kans dat een 9 jarige senior (die van je vriendin) niet op een kitten zit te wachten. Maar dat is inderdaad een kwestie van proberen.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Plaats reactie