Misschien is dit eigenlijk meer een vraag voor een mensenforum dan een kattenforum, maar misschien heeft iemand anders ook zoiets meegemaakt.
De achtergrond: sinds een jaar of 14 woont er een Cornish Rex kater bij ons in. Hij heet Kizmo.
Hij komt al die tijd ook al buiten, maar alleen achter: dat “achter” bestaat uit de tuinen van de huizen in onze rij, en die van de rij huizen in de volgende straat. Het is een verkeersvrije poezenwereld, en in bijna elk huis woont ook wel een kat. Dat leidt af en toe tot High-Noon-achtige confrontaties op schuttingen en schuurdaken, maar dat hoort erbij.
Afgelopen voorjaar kreeg hij last van zijn darmen. Hij bleek een parasiet te hebben, en die is toen succesvol bestreden. Maar het bleef een beetje tobben, en toen zijn we met hem naar een gespecialiseerde dierenarts geweest die veel van voeding en dergelijke weet.
Conclusie was dat hij speciaal voer moest, omdat zijn darmen overprikkeld waren.
Het probleem was alleen dat meneer regelmatig ergens anders een vorkje meeprikt, ondanks dat hij altijd zijn eten krijgt. We hadden al visioenen van dat hij, net zoals in die BBC-documentaire te zien was, ergens ging inbreken om daar de bakjes leeg te schrokken. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat hij altijd op dezelfde plek, ergens aan de overkant een tuin indook, en daar ook vandaan komt als we hem roepen.
We hebben uitgezocht om welk huis het ging en zijn daar ‘s avonds een keer langsgegaan om te vragen of ze misschien last van een inbrekende kater hadden.
Maar nee: het bleek een dame te zijn die zelf geen kat heeft, maar die het tot haar levenstaak heeft gemaakt om elke dag kattenvoer buiten te zetten “voor de buurtkatten”.
Ze kende Kizmo ook. Hij is als Cornish Rex herkenbaar genoeg: heel weinig vacht in de zomer en krulletjes in de winter. Mensen moeten vaak aan hem wennen omdat hij er anders dan de meeste katten uitziet - een beetje “alien”. Maar als je eraan gewend bent is hij eigenlijk heel mooi, met grote oren en ogen. Hij heeft ook erg grote voeten, waarmee hij gigantisch hoog kan springen.
Mensen vinde hem ook vaak mager, totdat ze hem optillen: ‘gewone’ katten zijn voor de helft van Vacht gemaakt en dat weegt niks. Maar Kizmo is helemaal massief van Poes.
En daarnaast kan hij een ongelofelijke keel opzetten als hij iets wil - en dat is meestal Eten, en anders Aandacht. Het is een dwingend, door merg en been gaand geknerp: “Eèèèrw! Eèèèèèrww!! EÈÈÈÈRWW!!”
Dus tja, die kattenvoervrouw ziet een in haar ogen magere kat die haar bovendien de oren van de kop zeurt. Het gevolg laat zich raden. Maar ze voert dus ook nog andere poezen.
We hebben haar geprobeerd uit te leggen dat hij op dieet is of ze hem daarom alsjeblieft geen eten meer wil geven. Maar dat was nog niet zo makkelijk

In eerste instantie leek ze het niet te begrijpen. Ze vertelde keer op keer dat ze de buurtpoezen alleen maar echt goed voer gaf - ze ging op een gegeven moment zelfs een blikje halen om het te laten zien.
Maar het concept van “Kizmo is op dieet en mag niks anders eten” leek niet tot haar door te dringen.
Ze vertelde telkens opnieuw dat hij vaak als eerste bij haar in de tuin staat en alles opeet - zelfs andere katers wegjaagt (en inderdaad, hij is erg dominant / territoriaal tegen andere katten) - maar het “kattenvoer buiten zetten” lijkt voor haar een soort natuurwet te zijn: het komt niet eens in haar op om dat ter discussie te stellen.
Op een gegeven moment zijn we maar afgedropen want er is gewoon niet mee te praten. Een paar weken later zijn we nog eens teruggegaan, maar met even weinig resultaat.
Op zich zouden we Kizmo natuurlijk binnen kunnen houden. Maar hij loopt zijn hele leven al buiten rond. Hij is 15, hij gaat nu niet meer aan zo’n binnenleven wennen. We willen hem dat niet aandoen: hij vindt het ook heerlijk om buiten in de zon te zitten, in de boom te klimmen, achter vliegjes aan te vangen en zo.
We hebben hem ook al een penning omgehangen met “niet voeren”.
Dus: heeft iemand ooit zoiets aan de hand gehad? Hoe peuteren we dat mens aan het verstand dat ze het iets anders aanpakt?
Ik denk dat het sowieso niet OK is om andermans katten te voeren. Maar ze zou er bijvoorbeeld ook bij kunnen blijven, zodat alleen bepaalde katten het kunnen opeten.
We kunnen nog proberen om overdreven duidelijk te zijn. Het lijkt erop dat ze niet overdreven snugger is, dus misschien moeten we het wel wat minder genuanceerd brengen, zoiets als “hij wordt ziek als u hem eten blijft geven”.
Groetjes
