Wisselende blaasgruis?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
eeky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 17 okt 2013 09:49
Locatie: Groningen

Wisselende blaasgruis?

Bericht door eeky »

Een van mijn katten (Nitzy,V, geschat uit 2005) heeft nu drie keer blaasgruis gehad. De eerste keer was begin 2012, en dit bleek calciumoxalaat. Na eerst "gewoon" proberen op te lossen is ze geopereerd en kwam dat eruit. Fastforward naar augustus 2012, en de ellende begon van voor af aan, weer naast de bak plassen, urine opvangen, echo, en weer een operatie, want het was weer een calciumoxalaat. Wel een andere, of eigenlijk een mix. Er is een verschil tussen mono en di-. Zo is mij verteld. Ze stond al een half jaar op hill's c/d, en het vermoeden was dat de eerste operatie niet grondig genoeg was, en er dus kristallen zijn blijven zitten. Hierdoor dus na een half jaar weer zo vol. Advies was na de nazorg gewoon op dit voer te blijven, en dan zou het goed zijn.

En dan..anderhalve maand geleden weer naast de bak plassen, veel wassen, veel slapen... Toen hebben we direct een afspraak gemaakt voor een echo, zonder alle onnodige medicatie vooraf. Nu was een flinke verdikking van de blaaswand te zien, met een grote, ingekapselde steen. Nu hadden we binnen dezelfde praktijk(dus geschiedenis bekend) een andere dierenarts, die wat sneller te werk ging. Voor de paar overbruggende dagen een blaasontspanner, en direct een afspraak voor een Rontgen, en aansluitend weer opereren. Arme poes dus weer een herstelperiode, die nu ietsje langer aanhield. Deze keer bleek het alleen te gaan om struviet! :shock: Het was 1 steen en wel flink ingekapseld, maar toch.
Nu heeft ze weer (ongeveer 1,5 maand na de operatie) naast de bak geplast. Ik hoop op iets eenmaligs, maar toch.

Ik twijfel nu aan alle kanten, wat doe ik verkeerd!
Ze staat nog op de hill's c/d (brok, haar eigen voorkeur, met n plens water erop). Ze hebben 2 fontijntjes en een losse bak water tot beschikking. Feliway stekker vooral rond de verhuizing gebruikt.

Nu denk ik eraan, gezien haar geschiedenis en geschatte leeftijd, om buiten nieuw urineonderzoek, ook een compleet bloedbeeld aan te vragen. Is dit verstandig?
Ook ben ik op zoek naar ander voer, daar dit dus niet stabiel genoeg is. Daar tips over?

Dit is een heel verhaal geworden, dus ik hoop dat het duidelijk genoeg is. Alvast bedankt, in ieder geval voor het lezen ;)
Groetjes van het personeel, poot van Muppet, en kopjes van Boemboem, Nitzy en Muis!
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door margali »

Alvast een snelle vraag want ik moet weg: is die grote ingekapselde steen die eruit gehaald is ook goed geanalyseerd? In dit soort gevallen kun je zien dat er bijvoorbeeld een oxalaatsteen in de blaas zit, die zorgt voor een stijgende urine-pH waardoor struviet gevormd gaat worden dat zich weer óm de oxlaatsteen gaat vormen als een momhulsel. Je denkt dan met struviet te maken te hebben terwijl je eigenlijk nog steeds met oxalaat te maken hebt. Zo is het mij ooit uitgelegd .... ik had ook zo'n kat die - veel minder erg dan de jouwe - wisselende soorten vormde. Hij bleef stabiel op RC Urinary maar toen was de c/d nog niet vernieuwd. Op dit moment zou de c/d dezelfde eigenschappen moeten hebben als de RC Urinary, maar kan me voorstellen dat er toch verschillen zijn en dat jouw kat misschien op de Urinary beter reageert. En kun je écht geen dieet-natvoer erin krijgen? dat zou zoveel beter zijn...
Levi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 20
Lid geworden op: 02 aug 2012 11:43

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Levi »

Ik kan je alleen wat betreft voeding advies geven. (ik specialiseer me op honden en katten voeding op school in relatie tot medische problemen)

Je geeft aan dat je Hill's c/d al hebt geprobeerd en dit niet afdoende heeft geholpen. Heb je al eens vers vlees gegeven?? (uit de diepvries)

Brokken verteren namelijk op een hele andere ph waarde dan vers vlees.

Meestal is het gruis bij katten van het soort dat verdwijnt als de urine verzuurd wordt. Soms is het andersom. Maar laten we ervan uitgaan dat dit gewoon gruis is. Van brok en blik wordt de urine alkalischer (dus minder zuur) dit is de perfecte factor om gruis te vormen. vers vlees werkt verzurend. Vaak is het voeren van een vers vlees voldoende om van het gruis af te komen maar bij sommige katten is zelfs dit niet genoeg En kan je de urine nog extra verzuren door middel van:
- Een paar druppels appelazijn door het vers te doen
- Meer spiervlees te geven
- Vitamine c (ascorbinezuur)
- Cranberrie

Wanneer je dit doet moet je regelmatig de urine laten controleren of de urine wel zuur wordt.

Een van de merken vers vlees die je beter niet kunt geven is Carnibest. Er zijn namelijk veel katten die toch gruis kregen door dit voer. Dit voer verzuurd niet goed genoeg.
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Dinky »

@levi: oxalaat is juist de variant die ontstaat in te zure urine dus verzuren lijkt mij in dit geval niet verstandig.
In carnibest wordt vaak rijst verwerkt wat bestaat uit koolhydraten die de urine minder zuur maken, denk dat daar de reden ligt van de 'mindere' werking van carnibest.

Ik vind de verklaring van Margali best plausibel en zou dus goed navragen hoe de da deze steen heeft onderzocht ;-)
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
eeky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 17 okt 2013 09:49
Locatie: Groningen

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door eeky »

Margali: Dit zal ik nog eens aan de dierenarts voorleggen, had begrepen dat het alleen om struviet ging, maar het zou kunnen natuurlijk. Natvoer gaat 1 a 2 weken goed, en dan eet ze bijna niets meer. Dan kunnen we het of weggooien, of de vreetgrage Boem zit erbij, en die hoeft niet breder ;) Ook hebben we ze een tijd apart gevoerd, ivm medicatie door natvoer, en kreeg ze dus te weinig binnen. Misschien dat dat met een 3e merk/variant natvoer wel gaat, kan het altijd proberen. Ze heeft eerst een korte periode catessy gehad (alle 3 zaten hier toen op), dit ging redelijk. Toen dus blaasproblemen, en hill's s/d en c/d natvoer. Dit is een week heel interessant en lekker, en daarna vooral te vet en niet lekker meer.

Levi: Alleen verzuren durf ik niet zo goed, in extremen met vit. c(niet makkelijk doseren, minder goede ervaringen bekend) en cranberry oid. Dit gezien haar ca/ox verleden. Barf ben ik ook geen held in, ben te bang dat ze wat te kort komen omdat ik samenstellen moeilijk vind. Kvv zou dat opvangen, maar dan blijft 1 probleempje bestaan. We hebben een heel klein vriezertje (inbouw, 2 lades) en hebben as is al ruimte tekort. plek voor een extra vriezer is er ook niet eigenlijk.
Had er al wel aan gedacht, maar lijkt niet haalbaar dus.

Dinky: Inderdaad!
Beide bedankt al voor deze antwoorden!
Groetjes van het personeel, poot van Muppet, en kopjes van Boemboem, Nitzy en Muis!
eeky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 17 okt 2013 09:49
Locatie: Groningen

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door eeky »

trouwens, de stenen zijn alle keren door hills zelf onderzocht voor zover ik weet. Ga in ieder geval de dierenarts even mailen of zij wat weten daarover.
Groetjes van het personeel, poot van Muppet, en kopjes van Boemboem, Nitzy en Muis!
Gebruikersavatar
Ms Maaike
Tijger
Tijger
Berichten: 1611
Lid geworden op: 25 okt 2012 13:17

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Ms Maaike »

Als de kat last heeft van calciumoxalaat heeft het geen enkele zin om de urine te verzuren. Daar lost calciumoxalaat niet van op, sterker nog, calciumoxalaat ontstáát juist in zure urine (wat Mirjam al schreef). Vind het nogal gevaarlijk om dan te adviseren urine aan te zuren.

Het enige advies wat ik kan geven is om een ander merk brok te proberen. Het 'aanklooien' met vers vlees vind ik persoonlijk te gevaarlijk; calciumoxalaat is een lastig probleem dat niet met 'probeerseltjes' aangepakt moet worden als men zeker wil zijn dat iets helpt. Inderdaad zit je met de dosering. Bovendien zijn calciumoxalaat stenen niet op te lossen, dus als ze er eenmaal zitten moeten ze operatief verwijderd worden. Het schijnt dat aanleg ook meespeelt in de vorming van calciumoxalaat (denk aan deficiënties in het calciummetabolisme). Ik heb op een Barf-forum gelezen dat magnesium toevoegen helpt, maar zoals ik eerder al zei ben ik huiverig voor experimenteren als het om ernstige aandoeningen gaat.

Zelf zou ik dit alles voorleggen aan een dierenarts met veel ervaring en die met je meedenkt (en ik weet dat het lastig is zo iemand te vinden). Succes in elk geval!
Met diervriendelijke groeten,
Maaike

Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door margali »

@ Mirjam en Maaike: helemaal eens!

@ eeky: als de stenen door Hill's onderzocht zijn dan denk ik dat het wel OK zit. Vaak gaat een dierenarts zelf maar onderzoeken en dat vertrouw ik niet zo erg. Maar misschien toch zinvol om nog even die mogelijkheid aan je da te opperen.

Heb wel een andere vraag: is er bloedonderzoek gedaan, en zo ja is dan de Calcium (CA) ook gemeten? dat is een aparte test, wordt niet standaard gedaan. Ik heb een kat gehad Ben die een veel te hoog calcium in z'n bloed had. Dat calcium ging zich vastzetten in blaas nieren en god mag weten waar elders. Heeft 1x blaasoperatie gehad wegens oxalaatstenen. Hier vind je informatie over hem: http://home.kpn.nl/~boe00645/marga/ben-ned.html
eeky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 17 okt 2013 09:49
Locatie: Groningen

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door eeky »

En weer bedankt!
Zelf verzuren ga ik niet doen hoor, snap al dat dat van kwaad tot erger is.
Haar PH was trouwens niet afwijkend toen ze zo vol stenen zat (1e en 2e keer).
Ik heb de dierenarts even gemaild over het stenenonderzoek, en of het zinvol is om een bloedbeeld te doen. Mail omdat ik aan de telefoon warrig ben en me te makkelijk laat afschepen, ook als het antwoord me niet aanstaat.
Bloedonderzoek stond eigenlijk toch al op mijn verlanglijstje, sinds de 2e keer. Dit omdat ik de situatie nooit heb vertrouwd. Toen me toch laten afschepen door die DA, want ja hij weet t vast beter. Nu is hij weg, en maakte de huidige da nog een opmerking over de littekens op de blaas waardoor ik hem nu niet meer zou vertrouwen.
Maar dus wel extra onderzoek op het bloed? Zijn er nog meer dingen waar ze naar moeten kijken? Op deze manier kan ik in ieder geval in alle rust mijn lijstje voor de da opstellen:) In mijn ogen is ze namelijk al 100 keer dood geweest, zo gestresst word ik hier van.

Heftig verhaal van Ben ook! Bedankt dat je dat wil delen.
Groetjes van het personeel, poot van Muppet, en kopjes van Boemboem, Nitzy en Muis!
Gebruikersavatar
Ms Maaike
Tijger
Tijger
Berichten: 1611
Lid geworden op: 25 okt 2012 13:17

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Ms Maaike »

Dat de pH niet afwijkend was geeft te denken, ik denk dat juist dan een bloedbeeld (met name calciumwaarden zijn belangrijk zoals margali al schreef) je verder kan helpen. Verder dan dat kom ik echter niet.

Heb je wel vertrouwen in je huidige da? :)

Edit: ik lees wat dingetjes over hyperparathyreoidie dat een verhoogde calciumspiegel in het bloed kan zorgen, maar ik weet niet of dat ook bij de leeftijd van je kat past. Met een bloedonderzoek kan echter wel worden aangetoond of er te veel parathyreoidhormoon (PTH) in het bloed zit. Ik weet niet of dat standaard in een 'calciumbloedonderzoek' zit.
Met diervriendelijke groeten,
Maaike

Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
eeky
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 17 okt 2013 09:49
Locatie: Groningen

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door eeky »

Hmm.. had er opzich wel vertrouwen in, maar word hierdoor wel aan het twijfelen gebracht. Nu gelukkig wel een ander dan die de eerste 2 operaties ed gedaan heeft. Ik word namelijk door de assistentes en (naar mijn idee) ook door de andere da's daar netjes te woord gestaan, en iedereen daar weet nu wie nitzy is:) makkelijke knuffelkont hahaha!
Groetjes van het personeel, poot van Muppet, en kopjes van Boemboem, Nitzy en Muis!
margali
Poema
Poema
Berichten: 286
Lid geworden op: 27 feb 2007 19:45

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door margali »

@Maaike edit: ik heb met Ben dit hele traject onderzocht. Is dus van ca. 2005-2007. Een PTH-test was toen - meen ik - alleen mogelijk in Utrecht. Stond nog behoorlijk in de kinderschoenen en was toen nog onbetrouwbaar dus heb ik laten gaan. Ik kan misschien vanavond (moet straks weer weg) nog info over die periode terugzoeken want heb alles bewaard.
Naar mijn gevoel is het slim om nu eerst een uitgebreid bloedonderzoek mét calcium en ook fosfor te doen (mocht namelijk blijken dat de nierfunktie niet goed meer is dan is die fosfor meteen mooi meegenomen). Pas als blijkt dat calcium in bloed veel te hoog is kun je verder gaan op dat trajekt.

Vraag|: toen er een echo van de blaas gedaan is, is er toen ook naar de nieren gekeken en wie heeft het gedaan? Mijn zorg: als er oxalaatstenen in de blaas zitten, en er is verhoogd calcium in bloed, dan kunnen er ook stenen in de nieren zitten. Desnoods ook röntgenfoto van de nieren overwegen?
Ik zit nu echt te speculeren en noem een onderzoekstrajekt zoals ik heb doorlopen met Ben
Levi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 20
Lid geworden op: 02 aug 2012 11:43

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Levi »

@ dinky Mijn advies ging puur over de huidige voeding die ze nu al geeft. Deze heeft het grootste effect op Struviet. Een voeding kan namelijk niet voor struviet als voor oxalaat werken.

Bij oxalaat is vers geven geen enkel probleem. Het is noodzakelijk dat de kat meer vocht binnen krijgt. En in vers zit veel meer vocht dan in droge brokken. Verder is het voor de behandeling van oxalaat van belang dat er minder eiwitten, calcium en natrium in het voer aanwezig zijn. In dit opzicht denk ik niet dat Feline CD een goede keuze is. Het eiwit gehalte is vrij hoog. Er zit extra zout toegevoegd. En calcium is in sommige gevallen ook hoger dan bij een aantal andere voeders.

@ ms Maaike
er wordt inderdaad vaak aangeraden om magnesium toe te voegen. En dit is ook de weer een extra reden om geen Feline CD te geven. Omdat hier juist de magnesium zo laag mogelijk gehouden wordt voor de struviet.

@eeky
Een compleet bloedbeeld aanvragen zal ik zeker doen, Misschien dit laten controleren door een andere dierenarts die hier veel ervaring mee heeft. Daarnaast ken ik een zeer goede pro-vers DA die regelmatig met dit soort gevallen te maken krijgt.

Verder vroeg ik me af wat voor water je gebruikt in de drinkbakjes en fonteintjes ?
Gebruikersavatar
Ms Maaike
Tijger
Tijger
Berichten: 1611
Lid geworden op: 25 okt 2012 13:17

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Ms Maaike »

Levi; pas als de oorzaak van de vorming van calciumoxalaatstenen is achterhaald kun je starten met een behandeling. Een verhoogde calciumspiegel in het bloed door bijvoorbeeld PTH kun je absoluut niet behandelen door een voeder met minder calcium te geven. Sterker nog, je moet meer calcium geven aangezien PTH ervoor zorgt dat er calcium uit de botten wordt geresorbeerd (resulteert in broze botten).

Het lijkt erop dat je reclame aan het maken bent voor vers vlees (barf of kvv, maakt niet uit). Ik vind dat storend omdat het op dit moment niet relevant is. Het gaat om een oplossing voor de oxalaatstenen, het is hier niet de plaats om te gaan discussiëren over het geven van barf/kvv of brokken (al dan niet in combinatie met natvoer). Bovendien geeft Eeky in een eerdere post al aan dat het niet haalbaar is voor haar. Zorgen dat de kat meer vocht binnen krijgt is altijd goed, maar dan kun je ook prima gewoon natvoer geven. Eerst de oorzaak van de oxalaatstenen achterhalen, dan pas kijken naar een oplossing.
Met diervriendelijke groeten,
Maaike

Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
Levi
Huiskat
Huiskat
Berichten: 20
Lid geworden op: 02 aug 2012 11:43

Re: Wisselende blaasgruis?

Bericht door Levi »

Het lijkt erop dat je reclame aan het maken bent voor vers vlees (barf of kvv, maakt niet uit). Ik vind dat storend omdat het op dit moment niet relevant is. Het gaat om een oplossing voor de oxalaatstenen, het is hier niet de plaats om te gaan discussiëren over het geven van barf/kvv of brokken (al dan niet in combinatie met natvoer). Bovendien geeft Eeky in een eerdere post al aan dat het niet haalbaar is voor haar. Zorgen dat de kat meer vocht binnen krijgt is altijd goed, maar dan kun je ook prima gewoon natvoer geven. Eerst de oorzaak van de oxalaatstenen achterhalen, dan pas kijken naar een oplossing.
Het was absolut niet mijn bedoeling om zo over te komen. Ik ben in principe niet iemand die alleen voor vers is. Ik ben over het algemeen voor de hogere kwaliteit voeders. Hetzij vlees, natvoer of brokken. Liefst een voeder met een hoog vlees aandeel (uitzonderingen daargelaten)
Het is misschien op dit moment niet relevant. Maar Eeky vroeg zelf na ander voer.
En vind het best grappig dat jij het storend vindt, aangezien jij in je 1e reactie aangeeft om een ander merk brok te geven.

Verder gaf je zelf al aan het voor te leggen bij een dierenarts die hier meer ervaring mee heeft. En dat deze lastig te vinden zijn. Verder gaf ik al aan dat ik een goede DA weet die hier veel ervaring mee heeft. Deze DA is gespecialiseerd in voeding. (terwijl de meeste DA's maar 10 uur les in voeding hebben gehad, en van "bekende" merken een papiertje krijgen wanneer ze een bepaalde voeding moeten geven, in de meeste gevallen krijgen de DA hoge marges van deze voeders, wat nog een reden is dat je perse dit voer moet geven terwijl er betere voerders op de markt zijn).

Het belangrijkste is dat er een DA na gaat kijken die er meer ervaring mee heeft. Ik denk dat niet alleen de stenen een probleem zijn, maar dat er nog wel eens een andere onderliggende ziekte aanwezig kan zijn.
Plaats reactie