Nierfalen zonder typische symptomen?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
DeTut
Lynx
Lynx
Berichten: 189
Lid geworden op: 02 aug 2010 20:22

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door DeTut »

ach ik lees en leef mee....heb sommige dingen die je vertelt ook meegemaakt. Afwegingen over wat je nog wilt doen moet je altijd zelf maken; of je wilt afwachten hoelang hij de aanvallen nog kan doorstaan en rekening houden met het feit dat hij in een aanval van je weggaat, of dat je dat risico niet wilt nemen en zelf het moment bepaalt. Zó lastig en dodelijk vermoeiend, die fase. Kan ook zijn dat de echo, als je toch nog laat doen, klip en klaar uitsluitsel geeft over hoe ernstig, cq. behandelbaar het is en dat daardoor het vervolg ook 'makkelijker' te overwegen wordt. koester je momenten nu, sla ze op voor je herinnering later, je zult ze nodig hebben. Heel veel sterkte; hij rekent op je
bescherm de dieren tegen de beesten...
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Dankjewel DeTut. Zo denken wij er inderdaad ook over.

We zijn net pas terug van de echo en de bloeddrukmeting. Bloeddruk was prima, de echo niet.

Odin blijkt vergrote nieren (4.8 en 5.2cm) te hebben, geen cushing, wel leukemie (al was dat niet de juiste benaming Volgens dhr Garretsen.) De nierfalen is een gevolg daar op. Het is dus secundair nierfalen. Odin krijgt nu prednison en misschien neemt de zwelling af. We konden nog een biopsy doen, maar dit zou onder narcose zijn en we hebben zelf een dubbel gevoel. Aan de ene kant willen we het wel doen en dan kijken of chemotherapie uitkomst zou bieden, aan de andere kant is het allemaal uitstel en willen we Odin dit wel aan doen? De dierenarts die onze andere katten heeft behandeld gaf aan dat hij het zelf niet meer zou doen en Odin nog een mooie tijd zou geven, juist vanwege deze risico's. Ik ga zelf nog doorspitten op het forum, maar mijn moeder en ik hebben al besloten; hij krijgt zijn haring terug in zijn dieet. Wel met ipakitine (en ik ga zelf achter de renezal aan, want de dierenarts die over de apotheek ging zei dat dit dezelfde werking had als ipakitine, maar ik lees hier anders).

Op dit moment krijgt hij 1 gram ipakitine. Ook zou hij nu elke dag prednison moeten krijgen, wat ik alleen zo gek vind is dat dit 1 - 2 dagen werkt en wij zelf het gevoel hebben om het om de dag te geven, omdat we bang zijn voor overdosering. Uiteindelijk zouden we de prednison moeten afbouwen, ik weet niet wat de meningen hierover zijn.

In ieder geval heel erg bedankt voor al jullie steun.

De aanvallen zijn in ieder geval al minder, in de twee uur bij de dierenarts heeft hij geen aanval gehad terwijl hij zich zo druk heeft gemaakt. Vanacht begon het in de avond om het uur. Toen vanaf kwart voor 2 tot 5 niets gehad. Toen om half 9 nog. En iets voor 13.00. Die van 13.00 was een paar seconden. Ik hoop dat de prednison dit ook wat tegen zal werken.

Ik vind het nog zo raar om te bevatten. Ik had zelf al vanaf het begin af aan het gevoel dat Odin kanker had en had eigenlijk gehoopt op cushing omdat dit goed te behandelen zou zijn. Dit is een klap in het gezicht en tegelijkertijd geeft het me toch een beter gevoel dan nierfalen als primaire bron (om het zo uit te drukken). We gaan in ieder geval nog genieten van onze tijd. Ik hoop maanden, maar ik ben realistisch dat het dagen of weken zal zijn.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

als je nog moed hebt dan zou je deze club kunnen raadplegen om te horen of en hoe je zijn levenskwaliteit nog kunt verbeteren.
http://www.kankerbijdieren.nl/
er zit een van de aangesloten dierenartsen in Oss..
mijn ervaring is dat ze heel prettig reageren op een mailtje met gerichte vragen..

wens je sterkte en je hebt nu tenminste zekerheid..
lees de bijsluiter van prednison er op na over dosering en frequentie - en bijwerkingen en dosis..
renalzin werkt vele malen beter dan ipa! echt waar! en die hoge fosfor moet snel naar beneden en dat lukt je met ipa echt niet. anders zelf ff kijken of medpets zie onder het heeft..
http://www.medpets.nl/renalzin/ ... ja dus..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Cerna »

Slecht nieuws, helaas, maar je weet nu in ieder geval wat er aan de hand is. Ik hoop voor je dat de Prednison aanslaat.

Heb je het nog met de dierenarts over de epilepsieaanvallen gehad. Of het verstandig is om hier medicatie voor te geven of willen ze even afwachten wat de Prednison gaat doen? En nu het geen PKD blijkt te zijn, moet je nu ook weer Fortekor gaan geven en dan bijvoorbeel 's avonds?
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ons mam belde net al twee keer naar boven dat hij enorm is opgeknapt. Zodra we hem beneden zetten gaat hij zichzelf wassen en lijkt hij veel alerter. Hij heeft *afklopt* vanaf 13.00 geen aanvallen meer gehad.

Hij is toen hij thuis kwam de hele tijd gaan poetsen en melken in het mandje. Hij is er zelf uitgekomen om te drinken (dit heeft hij al 2 dagen niet uit zichzelf meer gedaan!). Liep in eerste instantie wat zwak maar herstelde zich snel. Liep een rondje, en liep weer terug naar de mand. Ik hoop dat het zo door blijft gaan in ieder geval.

@Adriana, ik zal morgen eens een mail opstellen en opsturen en kijken wat hun ervan vinden. Ons mam en pap zagen het in ieder geval zitten om contact op te nemen als Odin zich nog beter zou voelen. En Oss zou nog wel redelijk te doen moeten zijn mochten ze hem willen zien. Over de prednison, ze hebben spuitjes voor ons klaar gemaakt. Nu heeft hij 2ml gekregen, morgen 1ml, dan afbouwen naar 0,5ml geloof ik. Iets in die trant. Ik zal dat nog eens even nagaan, want ons mam had de factuur van vandaag. Het is inderdaad rot, maar het is wel meer zekerheid en misschien voelt hij zich nu wel beter dan wanneer we zo door waren gegaan... Ik ga ook renalzin bestellen en dan kijken hoeveel we daarvan moeten geven voor de fosfor waardes. Je had in ieder geval aangegeven het goed in de gaten te houden, want de fosfor kon ook te laag worden geloof ik.

@Cerna, de epilepsieaanvallen waren niet echt epilepsieaanvallen. Ze willen kijken of de prednison de tumor kan verkleinen en dat daarmee de gifstoffen beter afgevoerd kunnen worden en zo kijken of de aanvallen minder worden/ verdwijnen geloof ik. We moeten in ieder geval contact opnemen deze week om te vertellen hoe het is gegaan. Zal morgen eens vragen of Odin weer Fortekor moet.
DeTut
Lynx
Lynx
Berichten: 189
Lid geworden op: 02 aug 2010 20:22

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door DeTut »

Ai dat komt aan... ja je hebt nu meer duidelijkheid, dat wel. Wat bedoelt de d.a. met 'geen echte leukemie' denk je, heeft hij de term 'lymfoom' misschien gebruikt? In dat geval ben ik een lotgenoot (geweest)... In mijn geval (nouja van mijn kat dus) werd gezegd dat een biopt zekerheid kan geven of eventuele chemo uberhaupt zin heeft, dat vond ik wel logisch klinken. maar; weer narcose is wel erg belastend ja. fijn als hij van de pred weer wat opknapt hoor, dan kun je weer even ademhalen. In mijn geval slonk de tumor van de pred wel, maar helaas tijdelijk. Maar dat kan bij jullie allemaal weer anders lopen, feit is dat je weer even lucht hebt, en tijd gewonnen. Héél kostbare tijd wens ik je toe.
bescherm de dieren tegen de beesten...
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

De radioloog wist het niet 100%, het kon ook een flinke ontsteking zijn. Er zaten namelijk lichte plekken op de scan. Wel dacht hij bijna zeker te weten dat het een tumor was en dat dit leukemie was, maar ik denk inderdaad lymfoon dat hij gebruikte. Er werd zoveel verteld en uitgelegd tijdens die scan dat ik de helft niet mee heb gekregen. Hij heeft in zijn nek een flink opgezette lymfeklier (sinds vandaag voelbaar voor ons, maandag opgemerkt door de dierenarts) en mijn moeder denkt/ hoopt dat het misschien toch een fikse ontsteking is. De waardes van de prednison waren juist. Vandaag 2ml, morgen 1ml en dan 0,5ml voor de laatste 3 dagen en kijken hoe het gaat.

Wel zag ik op een ander forum (geen kattenforum), dat ik in November 2010 een post had gemaakt waarbij Odin opgenomen was, misschien voor zijn tanden en dat hij ook lichte verhoging van de nierwaarden had en dat ik bang was voor nierfalen, maar dit bleek toen achteraf niet het geval te zijn en kwam echt van een ontsteking af in zijn bek. Dus misschien heeft hij toen al iets sluimerends gehad.

Ook heeft hij af en toe periodes met koorts, dus wie weet is het ook echt een ontsteking. We willen in ieder geval geen biopsie meer doen juist vanwege de risico wat erbij zit. En we genieten in ieder geval elk moment extra van Odin die we hebben.

Hier een filmpje van vandaag of gisteren van hem. Hij is in ieder geval heel alert en meer beweeglijk :). Let niet op mijn stem trouwens :').

View My Video

Edit: hij is trouwens niet afgevallen, weegt nog steeds 6.2kg.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

http://www.kankerbijdieren.nl/lymfeklierkanker.html
zou het lymfeklier-kanker kunnen zijn?
ik weet van katzels dat ze erg goed op chemo reageren en daar ook nauwelijks/niet beroerd van zijn.
de diagnose is dus wazig..
alle reden denk ik om er snel een mailtje naar een oncoloog aan te wagen.
er is vaak veel meer mogelijk dan we weten/denken..
en kijk uit voor biopten want dat kan ook nog wel verkeerd uitpakken!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ben aan het kijken of ik de foto's kan krijgen van de echo. Bij de dierenkliniek staat niet in de computer welke soort kanker het dan wel zou zijn. Maakt het allemaal erg handig, ik ben ook dhr Garretsen aan het mailen.

Ik heb weer de hele dag bij Odin gezeten. Hij heeft sinds de start van de prednison 24 uur lang geen aanvallen gehad (niet in de zin van het omvallen en verstijven). Om 14.00 heeft hij wel een aanval gehad, waarbij hij omviel, het was een kleine aanval. Om 15.55 viel hij wederom om en zwalkte erg tijdens het lopen. Ook ging hij bijna liggen tijdens het plassen (hij liep wel zelf naar de bak toe). Dit was na een paar minuten ook weer voorbij. Daarna heeft hij geen aanvallen meer gehad en heeft hij gedronken en goed gegeten.

Ben nu bezig om alvast een begeleidende mail te maken voor de oncoloog, en hopelijk volgen de foto's ook redelijk snel. En we weten dat biopten verkeerd kunnen uitvallen, daarom denken wij er ook aan om niet meer aan Odin te laten sleutelen. De diagnose is inderdaad enorm wazig, want nu ook weten we nog steeds niet welke kankersoort het nu is... Ik hou jullie op de hoogte.
DeTut
Lynx
Lynx
Berichten: 189
Lid geworden op: 02 aug 2010 20:22

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door DeTut »

misschien gewoon rechttoe aan de d.a. vragen of het lymfeklier-kanker is...? schijnt veel voor te komen bij oudere katten. zoals ik eerder schreef; mijn d.a. zei me daarover dat men met punctie kan bepalen welk type kanker het is en ook of chemo daarvoor zin heeft en dat je geen pred mag geven als je chemo overweegt, maar dat doen jullie toch niet begreep ik? ontsteking komt vaak bovenop de tumoren en kan dan door pred (tijdelijk) geremd worden. punctie is niet zo belastend als biopt?
bescherm de dieren tegen de beesten...
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

mijn ervaringen met een specialist/oncoloog zijn erg goed, een collega van deze club uit Gouda. dit is toch een heel apart vakgebied en er is veel mogelijk.. al was het alleen maar verhogen van de kwaliteit van leven. vit c boost-injecties schijnen in specifieke tumorgevallen heel goed te werken en hij ziet er eigenlijk prima uit.
helemaal niet afgevallen dus neemt zijn voedingsstoffen goed op en ook zijn eetlust is blijkbaar prima!
neem aan dat het geen probleem is om die gegevens van da Garretsen te krijgen, je hebt er tenslotte voor betaald.. en fijn dat Oss eventueel bereikbaar is. je blauwe reus lijkt heel veel op MoMo (i.m.) en op grote Bob van dinie/castratenkoor.
hoop dat je snel reactie krijgt en dat ze iets voor hem kunnen doen..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ik heb ze gisteren inderdaad gemailed. Met de foto's en bloedwaardes en de uitleg van de bloedwaardes van de Idexx site.

Het gaat alleen weer niet goed met Odin. Gisteren heeft hij weer enkele aanvallen gehad, vannacht geen en vanochtend (10 mins geleden) weer een vrij grote aanval...

Het zou lymfosarcoon zijn. Ze hebben daar al besloten, samen met ons, om te beginnen met prednison, omdat het zo slecht met hem ging. We hadden dus beter kunnen wachten en alsnog een punctie kunnen uitvoeren op Odin :(? Wij dachten dat alleen een biopsy mogelijk was en dat hier risico's aan vast zaten, daarom besloten we het niet te doen, omdat Odin vrij zwak is.

Vandaag is Odin ook gestopt met eten en drinken. Ik denk dat hij het zelf ook niet meer wil. Hij heeft nu weer een misselijkheidsspuitje gekregen in de hoop dat hij toch weer gaat eten.

Als ik zelf de waarden goed interpreteer kan het dus gewoon een ontsteking zijn.... maar ik ben geen dierenarts helaas.

Bloedwaardes: http://i44.tinypic.com/ndpm6d.jpg
Link fabrikant: http://www.idexx.com/pubwebresources/pd ... c-test.pdf

De foto's voor degene die geïnteresseerd zijn: http://tinyurl.com/nsurskk

Ik ben bang dat mijn voorspelling van twee weken wederom juist zal zijn :(. Hij heeft nu net de eerste week eigenlijk als het ware overleefd. Voor Odin is het in ieder geval niet leuk meer. Ik hoop dat de Renalzin nog op tijd komt, maar ben bang van niet. We blijven hopen dat de prednison aanslaat en dat het een ontsteking is, juist omdat zijn opgezwollen lymfeklier er vanuit het niets was en nu toch begint te slinken (voelt in ieder geval wel zo). Ik hou jullie op de hoogte.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

wat een spannende en verdrietige tijd voor jullie..
ik durf daar ook niks over te zeggen, dat is specialistenwerk en ik hoop dat ze (ook nog op vrijdag) nog tijd voor jullie hebben. anders bel je ff heel voorzichtig...

je hebt je gegevens wel erg goed voor elkaar trouwens en dat is voor een oncoloog denk ik heel handig.. nu nog heel hard duimen voor Odin dat het dragelijk is en dat er missch, heel missch nog iets aan te verlichten valt..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

We hebben besloten om de stekker eruit te trekken bij Odin. Net heeft hij een aanval gehad van 10 minuten waarbij hij ook stopte met ademen (mijn vader en broer waren erbij). Er zit niks meer in, hij wil niet eten en drinken. Kijkt wel nog helder en kijkt ook op om te kijken waar mijn moeder en ik blijven. Mijn moeder en ik vinden het nu genoeg geweest. Broer en zus kijken er anders tegenaan, maar die zitten niet de hele dag bij de kat en zien niet alles....

Wat voel ik me ontzettend.... Krijg bericht dat de renazal verstuurd zal worden, dus die is ook al te laat. Terwijl de DA kijken voor het te bestellen, en achteraf is dit niet gedaan omdat de DA die de apotheek beheert dit niet nodig vond.

Ik ben boos, verdrietig, teleurgesteld, en tegelijkertijd ben ik blij dat we nog goed afscheid hebben kunnen nemen van Odin. Dat hij in ieder geval nog 2 goede weken gehad in de afgelopen 4 weken waarbij hij ontzettend vrolijk was.

Waarschijnlijk zal ik straks nog even een post maken. Allemaal nogmaals bedankt voor alle steun, tips, aanbevelingen en dergelijke. Helaas is het allemaal te laat geweest. Had ik nu toch maar meer druk gezet op die echo dan was het misschien niet te laat geweest voor chemo :(.
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6861
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Dinky »

Een hele moeilijke maar ook dappere beslissing in het belang van Odin! Zoals ik jou omschrijvingen lees tijdens het volgen van dit topic is Odin nu inderdaad helemaal op helaas :(
Heel erg veel sterkte in elk geval!

Wat ik je mee wil geven met betrekking tot de bestelling die nu verstuurd wordt: Laat het bedrijf waar je het hebt besteld weten dat je de bestelling wilt annuleren, misschien dat ze het dan nog tegen kunnen houden. Anders heb je altijd nog het recht om het binnen 7 dagen terug te sturen omdat het via internet is bestelt zoals ik het heb begrepen.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Plaats reactie