Nierfalen zonder typische symptomen?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ik heb zelf even snel op internet opgezocht of hij inderdaad een radioloog was en dit bleek gelukkig zo te zijn. Anders hadden we het toch ergens anders laten doen. Dit scheelt voor ons enorm veel stress voor de blauwe beer.

Zelf dacht ik inderdaad in een topic uit 2010 al de naam renalzin te hebben gelezen, maar kennelijk is het (nog) niet bij elke DA bekend ofzo. Goede tip in ieder geval, vooral omdat Odin zo'n "moeilijke" eter is en helemaal als er dus iets "mis" is met zijn eten.

Ik denk dat wij sowieso Odin elke week of elke twee weken laten testen als hij nog lang mee gaat, puur voor ons eigen gevoel en om zeker te weten dat het de goede kant op blijft gaan. Is het naast Renazal wel verstandig om ipakitine te blijven gebruiken voor de binding van eiwitten/ fosfor, mocht hij het nierdieet van Beaphar niet gaan pakken? Dat van benekor was wat ik had gelezen, niet van de DA, maar die gaf aan dat het dezelfde "familie" was qua medicatie :). Het UREA daalt wel, maar Odin eet gelukkig hartstikke goed, dat zou misschien te maken kunnen hebben met zijn aparte dieet dan ook?

Wat betreft de Fortekor, hij kreeg maar 1 tablet per dag, maar dit was wel aan het begin van de dag. Dit had dus misschien beter 2 x een half kunnen zijn?

De verhalen van katten met hoge nierwaardes die toch nog een goed leven hebben doen inderdaad goede moed toe, maar in mijn achterhoofd ben ik bang dat het nog maar twee weken zal duren.
Cerna

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Cerna »

Ik heb twee nierpatiënten gehad en beide kregen Fortekor. Noa 's morgens en vanaf het begin 2,5 mg, nooit iets gemerkt van bijwerkingen. Cochi gaf ik het altijd 's avonds (dat was al voordat Noa ziek werd; Cochi is 6 jaar nierpatiënt geweest) en omdat ik het handiger vond om ze beide om dezelfde tijd te geven, ben ik Cochi ook 's ochtends gaan geven, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Hij werd heel erg lusteloos en wilde niet meer eten. Dus toen weer snel teruggegaan naar 's avonds en toen ging het weer prima. Waarom het 's morgens niet goed ging en 's avonds wel? Ik heb geen idee, maar het is het proberen waard.

Er is geen verschil in werkzaamheid tussen Fortekor en Benakor. Fortekor heeft een lekker laagje waardoor het gemakkelijker ingenomen wordt en daardoor is het wat duurder. Onze Cochi nam z'n pillen heel gemakkelijk, maar toen de dierenarts mij adviseerde om over te gaan op Benakor werd het pillen geven een marteling.
Ik zou dus bij zo'n stresstypje als Odin maar bij Fortekor blijven en dan kijken of hij, wanneer je het 's avonds geeft, beter reageert.
Fortekor lijkt me trouwens lastig te halveren, dus 2x een halve verdeeld over de dag is misschien moeilijk. Of heb je 2,5 mg pillen met een snijstreepje (ik heb 5 mg pillen die je dus moet delen en dan houd je een heel klein pilletje over wat makkelijker geven is)?
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

Odin moest dacht ik vanaf vandaag stoppen met fortekor en dat lijkt me ook logisch bij verdenking van PKD..

Renalzin is erg belangrijk want het fosfor moet uit het systeem, te hoog fosfor tast nierweefsel aan..
Garretsen is onder meer pkd-specialist dus daar ben je in deskundige handen en heel prettig dat hij naar een kliniek bij jullie in de buurt komt.

een PKD-kat heeft naast dat andere organen zijn aangetast ook nierfalen, maar het is een ander type en ze blijken toch meer nierfunctie te hebben dan hun hoge waardes doet vermoeden. vooral op de Amerikaanse site staat veel pkd-info, daar hebben ze er al veel langer mee te maken.. en ik dacht dat het daar ook vandaan kwam..

en er zijn veel pkd-gevallen waarbij nierdieet juist niet goed valt en ze bijvoorbeeld veel meer baat hebben bij rauw gevogeltevlees.. daarom zou ik ook nog eens heel erg goed nadenken over ipa, het is extra belasting en een pkd-kat moet je toch wat anders behandelen dan een katzel met chronisch of acuut nierfalen, denk ik..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Femmel
Poema
Poema
Berichten: 221
Lid geworden op: 16 jul 2003 16:54
Locatie: Noord-Brabant

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Femmel »

joyvke schreef: Op dit moment wordt ons geadviseerd om even te stoppen met Fortekor om te kijken of deze "episodes", zal ik ze maar even noemen, stoppen. Ik heb hier al Benekor voorbij zien komen, welke van dezelfde familie is, maar soms heb je met bloeddruk tabletten voor mensen dat de ene er wel last heeft en bij de ander niet ook al zijn ze ook van hetzelfde merk of samenstelling, maar ik lees zeker het forum nog door.
Toevallig maakten wij 2 weken geleden exact hetzelfde mee. Onze Mahra had Fortekor gekregen in een erg lage dosering (omdat ze ook al slecht reageerde op Enacard) maar kreeg daar tot 2x toe een echte "flauwte" op. Verder liep ze te dronken te wankelen en kon niet meer op schoot springen.

Wij zijn ook gestopt met de Fortekor en na een dag of 5 was ze weer helemaal de oude. Erg jammer dat we moesten stoppen, want ik heb bij onze vorige nierpatient gemerkt hoe Fortekor de kwaliteit van leven omhoog kan halen.

Sterkte!!
Groetjes,

Femke
Kopjes van Murphey, Case & Noortje

Voor altijd in mijn hart:
Spetter*, Piggel*, Mr. Boots*, Solo*, Mahra* & Tiki*.
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

@Cerna. 2,5 mg tabletjes, volgens mij met een scheidingsstreep. Als benekor inderdaad stroever gaat dan zou fortekor een betere optie zijn. Maar nu eerst even een paar dagen (als hij het zo lang vol houdt...) zonder fortekor.

@Adriana. Morgen heb ik de hele dag om me in te lezen in de PKD en dergelijke, bedankt voor je links daar kan ik in ieder geval mee aan de slag :). Fijn om te horen dat deze man ook echt een PKD specialist is, dan kan ik veel vragen stellen als daar tijd voor is. En het dat uiteindelijk mocht zijn. De DA voelt in ieder geval dat zijn nieren niet verschrompeld zijn, in hoeverre dat betrouwbaar is weet ik echter niet. Dat van de ipakitine zal ik zeker voorleggen.

@Femmel. Ik las dat inderdaad in jouw verhaal. Ik hoop zo dat Odin daar ook baat bij zal hebben. Ik weet niet hoe lang jouw kat de fortekor heeft gehad, maar Odin zo ongeveer 3 a 4 weken, ik weet dus ook niet in hoeverre het inderdaad daarvan komt. Al hoewel ik de flauwtes en dergelijke ook herken in Odin en het wel vanochtend tegen de DA heb vermeld (inclusief het vermoeden kalium).

Verder wil ik jullie allemaal enorm bedanken voor alle reacties, gedachtes en dergelijke. Ik hoop echt dat Odin in ieder geval zoverre opknapt dat hij nog een tijdje bij ons kan blijven zonder dat hij eronder lijdt. En misschien komt er uit de echo wel ineens iets heel anders wie weet.
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Odin heeft naar het lijkt epileptische aanvallen. Ik heb vannacht op de grond geslapen en hij had ze erg regelmatig. Elke.keer hoor je dat het gaat gebeuren. Hij rateld dan achter de longen. Verstijfd en valt om, enorme grote ogen. Soms met en soms zonder gemauw. Dit duurt een paar minuten en als hij eruit komt snort hij en alsof er niks gebeurt is. Eerst had hij alleen zn poten. Sinds ons DA bezoek zaterdag heeft hij het middel cerenia gekregen. We zijn daarmee gestopt nu omdat wij denken dat dit het versterkt en het is het enige wat verandert is sinds deze aanvallen gebeuren. Het lijkt sprekend op de aanvallen die hij kreeg tijdens de narcose... Hij lijkt ook vocht vast te houden en ik heb in het begin gedacht dat het cushing kon zijn. Ik hoop dat het vandaag beter gaat. Hij heeft in ieder geval al zijn eten op. Ik hoop.zo.dat hij de echo vol kan houden... Sorry voor spelfouten. Dit is op mn telefoon getypt omdat ik bij Odin zit.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

wat verdrietig allemaal en wat zul je je machteloos voelen..
lees even hier bij Annet's berichten over de laatste dagen van Cochi
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... hi#p579566
ben heel erg bang dat hij woensdag missch niet haalt..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ik herken het wat ze typt. Tijdens de aanval denk je aan inslapen en daarna denk je iets anders... Hij is nu vrij lusteloos na de laatste aanval. Snort nog wel. Ik hoop dat als hij gaat dat het in zn slaap gebeurt. Ik heb al afscheid genomen en gezegd dat als het niet gaat hij mag slapen. Dat het goed is en dat ik dit niet voor hem wil beslissen. Hoop alleen dat hij er niet tussenuit knijpt als ik bij fysio ben. Ik zorg dat er dan wel iemand bij hem it voor die 30 mins. Ik ben.blij dat ik in ieder geval zovel tijd nog heb mogen doorbrengen met hem.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

denk dat die aanvallen erg vermoeiend zijn. en zijn hartfunctie zal ook zijn aangetast.
heel goed dat jullie 'gepraat' hebben, dat is denk ik al zo veel beter voor het accepteren en wat goed dat je vannacht al de hele tijd bij hem bent geweest.
je hebt intussen gedaan wat je kon maar het lijkt erop dat je lieve blauwe Beer aan het eind van zijn latijn is gekomen..
hoop met jou dat hij thuis in zijn vertrouwde omgeving zelf gaat en dat je hem dat kunt besparen..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Cerna »

Ik kreeg de koude rillingen toen ik het las over Odin. Het is ook nog maar zo kort geleden van Cochi :-(

Ik vrees ook dat hij je binnenkort gaat verlaten en dat een echo waarschijnlijk geen zin meer heeft. Bij Cochi kwamen de aanvallen steeds sneller achter elkaar en uiteindelijk kon zijn 18-jarige hart het niet meer aan. Maar Odin is nog niet zo oud en er zijn medicijnen voor, maar of je dat nog moet willen? De aanvallen worden veroorzaakt door de gifstoffen die niet meer afgevoerd worden en met zulke hoge nierwaardes zal dat waarschijnlijk ook met medicijnen niet te verhelpen zijn.

Ik wens je heel, heel veel sterkte!
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Ik las je verhaal en kreeg tranen in mn ogen. Voor jou.en Cochi, maar ook voor Odin en dat het misschien ook.zo gaat :(. Hij heeft vanochtend nog een redelijk lange en grote aanval gehad. Om 13.00 een kleinere. Ik hou hem vast en hij lijkt dan sneller te bekomen als ik tegen hem praat. De aanvallen zijn nu dus minder frequent en heftig *afkloppen*. Verder slaapt hij heel veel nu. Knort als je in de buurt komt en mauwt als je per ongeluk tegen zn dekentje aankomt. Misschien haalt de echo niets meer uit voor Odin, maar denk wel dat als erbpkd uitkomt of bijnierkanker, wat ik eerder had geopperd ik boos ga worden waarom het een maand geleden niet werd gedaan toen ik.er om vroeg was het niet.nodig... En nu wordt er gezegd dat het misschien wel pkd kan zijn wat ander nierfalen is.en.een.andere aanpak.heeft...naja odin is nu het belangrijkst. Geef hem af en toe nutriplis vind hij heerlijk :). Wederom sorry voor de wat rare zinnnen.en punten. Telefoonberichten werken.niet zo voor me. Ik hou jullie op.de hoogte. Allemaal bedankt.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door Adriana »

we duimen voor jullie met al onze grijze pootjes..!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door castratenkoor »

Hier duimen ook 2 handjes en 32 pootjes!
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Dankjulliewel. Hij heeft rond half 4 weer een aanval gehad. Heb hem langs me op bed gelegd. Hij legde zn kop op mn arm en stak zn poot uit naar mn schouder toen ik moest huilen. Alsof hij me wilde troosten. Zo hebben we ligen kroelen tot 5. Ons mam heeft een verse haring gehaald en in de helft gesneden. Dit had hij binnen vijf minuten op. Hij mist zn haring (mag hij.niet van utrecht in zn dieet), maar misschien is het vandaag afgelopen... Ons mam vraagt zich af of dit misschien de reden is dat hij zich zo voelt en wie weet hoe hoog zn waardes altijd waren etc. Hij ligt nu weer te slapen met flink snorren.
joyvke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 40
Lid geworden op: 22 jun 2013 22:58

Re: Nierfalen zonder typische symptomen?

Bericht door joyvke »

Tot kwart over 9 geen aanval meer gehad, toen drie korte achter elkaar. Ging weer goed. Net weer één gehad een kleintje. We zitten er aan te denken om de scan toch niet meer te laten uitvoeren. Aan de ene kant blijven we hopen dat er iets uit komt wat te verhelpen is, aan de andere kant elke keer bij zo'n aanval houden we ons hart vast. Gelukkig lijkt hij er zelf niets van te merken, want na een aanval is hij hartstikke blij en zit eigenlijk de hele tijd niets anders te doen dan te melken en te snorren. De aanvallen lijken toch minder frequent te komen dan gisternacht.

Dit is het enige nadeel van huisdieren waar je ontzettend veel van houdt :(.
Plaats reactie