1 kitten maar geen 2

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Gebruikersavatar
bengaal
Huiskat
Huiskat
Berichten: 25
Lid geworden op: 08 apr 2009 21:54
Locatie: Limburg

Re: 1 kitten maar geen 2

Bericht door bengaal »

Adriana @

Had ik haar dan als kitten, tegen haar zin in, en terwijl ze er bang voor was, met een andere kitten moeten zetten :roll:
En mijn kat is geen Bengaal, mijn gebruikersnaam wel, maar mijn kat is een kruising, moeder main coon, vader kruising Blauwe rus, ragdol.
Groetjes Els poes Snoeske en 27 agaporniden, en een kip Calimero.
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: 1 kitten maar geen 2

Bericht door Chiquita98 »

hahaha en kip calimero! Geweldig ;-)
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: 1 kitten maar geen 2

Bericht door pearlsofpassion »

Er zijn inderdaad wel katten die liever alleen zijn van geboorte uit. Meestal poezen.
Maar dat komt wel erg weinig voor. De meeste kittens houden erg van een tweede kitten. En als je twee katten, ook kittens aan elkaar voorstelt hoeft dat niet zijn dat ze meteen blij zijn. Ze moeten elkaar ook leren kennen. Je kan pas na een maand of wat weten of een kitten omkan met andere kittens of niet. Ook bij aangeboren solo-katten merk je dat trouwens meestal niet als kitten maar pas na de leeftijd van 6 maanden. Als ze stillaan volwassen worden.
Ik denk dus ook dat als je bij een kitten van 12 weken stelt dat ze geen andere kittens wil, dit gewoon wil zeggen dat de kitten in kwestie nogal bang is van de vreemde kitten. Dit wil echter enkel maar zeggen dat de katten elkaar nog niet kennen en aan elkaar moeten wennen. Dat wil niet zeggen dat het een kat is die geen andere katten in de buurt wil. Ze moet ze gewoon leren kennen, en sommigen doen daar wat langer over en zijn iets banger dan anderen.
Als katten elkaar voor het eerst zien is het heel normaal dat ze blazen naar elkaar, eventueel bang zijn en zelfs grommen. Vele mensen interpreteren dat als dat de katten elkaar niet zouden kunnen verdragen, maar dat is dus zeker niet het geval. Dat kan je gewoon niet weten bij de eerste kennismaking, want ook sociale katten blazen, kunnen bang zijn en moeten wennen.


Ik vind dat iedereen maar zelf moet weten of hij 1 of twee katten neemt. Je kan alleen maar vertellen dat het voor kittens (in den regel, niets geldt voor ALLE katten) beter is om met twee te zijn. Katten zijn tenslotte sociale dieren en het is de natuurlijke situatie dat een kitten met andere kittens opgroeit.
Ik zal een kitten alleen dus nooit aanraden, integendeel. Vanuit het standpunt van het kitten gesproken. Dan zou ik eerder gaan voor een volwassen kat die al alleen opgegroeid is en geen andere katten verdraagt ipv een kitten alleen te nemen.
Ook een volwassen kat nemen die gewend is met andere katten samen te leven, apart houden, zou ik niet aanraden. Ze zullen ook wel wennen, maar leuk is net iets anders...
En zo geldt dat voor kittens dus ook.
Maar het blijft ieders eigen beslissing natuurlijk. Zoals altijd.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: 1 kitten maar geen 2

Bericht door Robijn »

Voor een kitten / jonge kat is het natuurlijk geweldig om een ander kittenvriendje van dezelfde leeftijd er bij te hebben. Als ze jong zijn, zijn ze zo speels en hebben ze zo veel energie, en met een maatje kunnen ze dan naar hartelust spelen met elkaar, en hoeven ze zich nooit te vervelen vooral als de eigenaars meerdere uren per dag afwezig zijn om te werken, en de katten uitsluitend binnenshuis leven. Kittens bij elkaar zetten gaat volgens mij altijd goed, en is ook leuk voor de kittens.
Alleen ken ik ook gevallen van katten die als kitten zijn opgegroeid met elkaar, die elkaars beste vriendjes waren toen ze jong waren, maar op volwassen leeftijd helaas niets meer van elkaar moesten weten; da's dan wel jammer.... Een collega had 2 kittens, een kater en een poes maar de kater werd heel dominant/territoriaal, en de poes ging toen haar heil bij de buren zoeken, waar ze rust had. Een andere collega heeft kort op elkaar 3 jonge poezen in huis genomen, maar 2 kunnen elkaar totaal niet uitstaan en dagen elkaar geregeld uit, wat soms op een gevecht uitdraait, als ze elkaar zien. Die kan ze ook niet samen in 1 ruimte opsluiten als ze bv. bezoek met een hond krijgt.; want dan maken ze elkaar af; terwijl ze nog geen jaar verschillen van elkaar in leeftijd. De 1e vond het met de 3e wel erg druk in huis geworden, en zit meer bij de buurman 2 huizen verderop in huis dan bij haar thuis.. Dus ja, dat kan ook.. Toen ik vroeger een 3e kat erbij nam; een leeftijdgenootje voor de 2e als speelmaatje, was de 1e kat, die toen 9 maanden was, hier ook niet blij mee; en koos ervoor om de andere twee zoveel mogelijk te vermijden, door zoveel mogelijk buiten te zijn. Het is nooit iets tussen hem en de jongste geworden; hij bleef blazen naar hem. De 2e accepteerde die, maar daar bleef het dan ook bij.
Ik ken ook een collega die 2 poezen heeft, die met elkaar opgegroeid zijn en uitsluitend binnenshuis leven, en die gaan ook op volwassen leeftijd goed met elkaar om. Een buurvrouw 2 huizen verderop van mij heeft 3 katers, en dat zijn geen echte vriendjes van elkaar (soms vindt er een klein gevechtje plaats), maar over het algemeen accepteren ze elkaar wel. Ze gaan gewoon hun eigen gang. Dan heb ik nog een kennis met 2 poezen en 1 kater, en die gaan gewoon alledrie hun eigen weg; die zie je nooit samen ergens lopen of liggen; ook al hebben ze de 2 poezen tegelijkertijd genomen, omdat ze samen opgegroeid waren en samen geplaatst moesten worden vanuit het dierenasiel.
Op dit forum zie ik echter heeeel veel gevallen waar het dikke mik is tussen katten die met elkaar leven; en die ook echt elkaar wassen, en tegen elkaar gaan liggen slapen, en met elkaar spelen enzo.. Ik denk dat deze katten elkaar ook niet kunnen ontwijken, doordat ze niet naar buiten mogen, of alleen in een relatief kleine afgeschermde tuin kunnen, en dus niet de onbeperkte vrijheid hebben, zoals bv. een boerderijkat heeft, en daardoor eerder geneigd zijn om met elkaar op te trekken; dan katten die kunnen gaan en staan waar ze willen; en dus meer op de natuur gefocused zijn, dan op elkaar.. Denk ik hoor; ik weet het ook niet zeker; het is maar een veronderstelling.

Ik neem aan dat in de meeste gevallen de katten toch nog bevriend met elkaar blijven, als ze sociaal-emotioneel volwassen zijn, of in ieder geval elkaars aanwezigheid accepteren en dat de kans dat het niet goed gaat een stuk kleiner is; hoewel die kans er dus wel is; al is ie klein... 't Is altijd even afwachten of het wel/niet BLIJFT klikken...... (net als bij mensen). Meestal blijft het goed gaan, maar soms ook niet, helaas...
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
Plaats reactie