Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Voor vachtproblemen zoals kaalheid, schilfering, etc. en huidaandoeningen zoals allergische reacties, al dan niet samenhangend met ziektes, voeding of medicijnen.
Plaats reactie
makila
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 jun 2012 12:57

Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Bericht door makila »

Ok ik heb het volgende probleem.

Mijn kater heeft constant wondjes op zijn kop. Dat jeukt enorm en hij krabt die altijd opnieuw open. Een kapje helpt maar gedeeltelijk. Want zelfs al is het volledig genezen, de allergie is niet weg, aldus jeukt het nog steeds en krabt hij het meteen weer open. We gebruiken een kapje dan ook maar alleen, om ervoor te zorgen dat zijn hele kop niet constant openligt hé?

Nu gaan we regelmatig naar de arts en dan krijgt hij een spuitje en dan is de jeuk tijdelijk weg. Maar binnen afzienbare tijd, jeukt het dan wel weer ergens anders en krijgt hij opnieuw wondjes. In het begin ging dat nog. Dan kreeg hij wondjes om de 3 maand of zo. Maar nu is dat al gemiddeld 2x per maand én dat wordt steeds erger en erger en de dierenarts is niet goedkoop hé? Dus op lange termijn is dit géén oplossing.

Voeding veranderen? Misschien maar de keuzes zijn beperkt. Onze kater heeft vroeger constant last gehad van obstructies en hij staat al op dieetvoeding Royal Canin om obstructies tegen te gaan. Het lijkt me dus niet mogelijk om de eliminiatie methode toe te passen om te zien voor welk onderdeel hij allergisch is?

Iemand die een oplossing weet voor dit probleem? Overschakelen op gewone voeding is té gevaarlijk. Dan krijgt hij binnen de korste keren weer obstructies. Misschien eens proberen O'Hills dieetvoeding te geven ipv Royal Canin?
Gebruikersavatar
Poezevrouwtje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 12 jun 2012 01:01

Re: Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Bericht door Poezevrouwtje »

Je kan proberen om ander natvoer of gekookte kipfilet of koolvis te geven. Geven bv de ene week alle gevogelte bv kalkoen en kipfilet en de andere week bv natvoer vis en koolvis. Soms is een kat allergie voor een bepaald soms voeding.

Succes.
Bazinnetje van Dufie is maar 14jaar geworden. :cry: Djooky 18 jaar en Pocahontas 16 jaar is op 22 december 2019 overleden 😿😿
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Bericht door castratenkoor »

Ik weet dat Jennli een allergische kat heeft, die staat op speciaal dieetvoer en doet het daar heel goed op.
Je kunt ook voer van Almo proberen, die hebben b.v. een soort met hert erin.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Bericht door pearlsofpassion »

Als ik jou was zou ik een gegrond eliminatiedieet doen.
Op rauwe voeding.
Dan kan je zelf zorgen dat hij niet verstopt raakt (door het percentage vleesbot aan te passen).
Het is even inlezen, een heel andere manier van voeren, maar het lijkt mij de enige manier om deze kat te helpen als hij niet op hypoallergene brokken kan omwille van verstopping.
Als hij aan zijn allergenen blijft blootgesteld worden, zal de jeuk natuurlijk blijven, dus dat kan je echt niet blijven doen. En die medicatie is ook rommel, daar ga je ook eens problemen van krijgen. Dat is iets om tijd te winnen, niet om te blijven geven.

Een rauw eliminatiedieet komt erop neer dat je 1 diersoort kiest waarvan je alles kan voeren en wat hij nog niet gegeten heeft. Vaak wordt daarvoor konijn of eend gebruikt. Je kiest vb konijn.
Je voert het vlees dus rauw, zowel vlees als bot als orgaan. In bepaalde verhoudingen.
Dat moet je minstens 6-8 weken volhouden. Als zijn jeuk tegen dan verdwenen is, zit je met konijn al goed.
Hij kan echter niet enkel op konijn blijven, dat is op lange termijn te eenzijdig, je moet naar minstens 4 diersoorten. Liever nog meer, das te kleiner is de kans dat hij nog een allergie ontwikkeld.
Na die 6-8 weken voeg je dus stap voor stap een diersoort toe. Als er geen reactie is na een aantal weken kan er een 3e diersoort bij. Als hij wel reageert, kan hij niet tegen de laatst toegevoegde diersoort en geef je die niet meer, je laat de jeuk terug over gaan en erna probeer je een andere diersoort.
Het neemt tijd in beslag, maar er zijn wel meer mensen die het doen. Op Barfplaats/forum helpen ze je daarin graag verder, antwoorden je vragen en begeleiden je in het proces.
Ik wil je graag helpen als je dit zou zien zitten. Je zou de basis van rauw voeren even kunnen lezen op barfplaats (http://www.barfplaats.nl), en dan kijken of je dit ziet zitten.

Veel sterkte ermee.
Als je hulp wil hebben, vraag je het maar. ;-)

Ik heb trouwens zelf een allergische kat. Die krijgt het van kunstmatige antioxidanten in voer (zou het dus ook van RC krijgen). Hij kan tegen bepaalde brokken, tegen andere niet. Bij vlees heeft hij nergens last van, gelijk welke diersoort.
Maar als je niet kan uitproberen met brok omdat hij maar 1 brok verdraagt (ivm constipatie), dan wordt het wel lastig. Tenzij je de hele tijd laxeermiddel zou geven, maar dat zou ik niet doen tenzij het niet anders kan. Lijkt me nu nog niet het geval.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Kater met dieetvoeding heeft een voedselallergie

Bericht door jennli »

Onze pjotr kon ook niet tegen de hypoallergene brokken van Royal canin, maar doet het super op de hypoallergene brokken van trovet. Ik zou persoonlijk niet gaan rommelen met allerlei andere voeding, eliminatiedieten ed. Weet je zelf waar je kat allergisch voor is? Onze kater is bijvoorbeeld allergisch voor eiwitten. Vers voer is dan overduidelijk geen optie voor hem. In de natuur had deze kater weinig mogelijkheden. Gelukkig maar dat hij als huisdier gehouden wordt en daardoor nu helemaal happy en gelukkig zonder jeuk en diarree door het leven gaat.

We hebben btw onderzoek laten doen bij de specialistische dierenkliniek in Oisterwijk om er na veel proberen achter te komen wat er precies met Pjotr aan de hand is en waar hij nou uiteindelijk allergisch voor bleek. Het is een vrij kostbaar onderzoek, maar wij vinden het zeker de moeite waard.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
Plaats reactie